HHhH (2017) – The Man with the Iron Heart
Regia: Cédric Jimenez
Distribuția: Rosamund Pike, Mia Wasikowska, Jack O’Connell
Asasinarea la Praga în 1942 a lui Reinhardt Heydrich – „protectorul” Boemiei și Moraviei și unul dintre planificatorii „soluției finale” – a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale celui de-al doilea război mondial. Deși nu a schimbat dramatic soarta războiului, a avut un puternic impact asupra moralului atât a germanilor, cât și al cehilor și altor națiuni care luptau împotriva Axei, dovedind că ocupanții naziști nu erau nemuritori și că conducătorii regimului lor aveau să-și plătească crimele. De asemenea, evenimentul a condus la represalii sălbatice care au distrus orice speranță de cooperare între germani și cehi. „Omul cu inima de fier”, bazat pe un roman al lui Laurent Binet și regizat de Cédric Jimenez, descrie cu atenție principalele personaje ale acestei drame istorice, precum și evenimentele dinainte și după atacul asupra lui Heydrich.
Acum câteva săptămâni am văzut „Soția Paznicului de la Gradina Zoologică”, care avea ca personaj central soția unui erou al rezistenței poloneze care l-a ajutat să salveze viețile a sute de evrei din Polonia ocupată. Prima jumătate a „Omului cu inima de fier” s-ar fi putut dezvolta ca „Soția Planificatorului Holocaustului” cu o descriere a biografiei și a ascensiunii la putere a lui Reinhardt Heydrich, de la un ofițer imoral din marina germană la cele mai inalte trepter din rândurile SS-ului, sub influența soției sale. Suntem obișnuiți să gândim în mod pozitiv despre povestirile de dragoste și aceasta este o poveste de dragoste insă de un fel diferit, cea dintre doi oameni fanatici, uniți de o ideologie a urii, profund corupți, în ciuda poleielii culturale al educației și a hobby-urilor lor rafinate.
Această parte a povestirii și a filmului este susținută de jocul actoricesc splendid al lui Rosamund Pike in rolul Linei Heydrich, iar Jason Clarke oferă, de asemenea, o performanță convingătoare in rolul Reichprotectorul. Mi-a plăcut mai puțin versiunea „punk” a Himmler creată de Stephen Graham, se vrea sarcastică, dar greu de râs de un asemenea personaj istoric oribil. În opinia mea, această parte a filmului este cea mai bună și poate ar fi meritat să se dezvolte mai mult. Autorii scenariului au decis însă să taie acțiunea în mijloc și să se concentreze în a doua parte asupra luptătorilor din rezistență, cei care au pregătit și executaț asasinatul, asupra consecințelor faptelor lor și a soartei lor fatale. Nu a fost rău, doar mai aproape de căile deja bătute.
Evenimentele din cel de-al doilea război mondial par a continua să fie o sursă de inspirație pentru producătorii de filme – cea mai bună dovadă este că „Omul cu inima de fier” este lansat pe ecrane la mai puțin de un an de la „Antropoid”. Fiecare aduce o perspectivă diferită, unele reușesc să creeze povesti solide, cu eroi de care ne pasă (ii iubim sau ii uram). Este și cazul acestui film, un film pe care îl recomand.