Filme Filme europene

Capcanele vieții: Fish Tank (2009)

Fish Tank (2009) – În acvariu
Regia: Andrea Arnold
Distribuția: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Anthony Geary, Kierston Wareing

‘Fish Tank’, filmul scris și regizat în 2009 de Andrea Arnold, este unul dintre cele mai interesante filme sociale pe care le-am văzut în ultima vreme. Combinând tehnici ale filmelor de ficțiune și ale celor documentare, își datorează prospețimea și sinceritatea faptului că este direct inspirat și realizat în cartierele și mediile sociale pe care le descrie, o mare parte dintre actori, inclusiv protagonista filmului, fiind amatori, la prima lor apariție pe ecrane. În timp ce vedeam acest film care se ocupă cu mediile defavorizate ale societății engleze și folosește tehnici minimaliste care nu sunt deosebite de cele ale filmelor Noului Val românesc din primul deceniu al secolului 21, mă gândeam că dacă ar fi fost vorba despre un film românesc, mulți dintre comentatorii români ar fi exclamat: ‘încă un film cu mizerie, făcut pentru festivaluri, care prezintă societatea noastră într-o lumină proastă!’. Se pare că cineaștii britanici nu ezită să atace frontal asemenea probleme, Andrea Arnold continuând aici o tradiție care începe de la cinematografia anilor ’60 și continua până la Ken Loach sau Mike Leigh.

Mia are 15 ani și trăiește o adolescență dificila într-un cartier de blocuri cu populație nevoiașă dintr-un oraș englez. A abandonat sau au fost exclusă din școală și urmează să fie trimisă la o școală specială pentru ‘elevi dificili’. Mama sa o crește singura pe ea și pe sora ei mai mică. De fapt mai corect ar fi să spunem că fetele cresc în casa mamei, și ea foarte tânară și preocupată mai mult de băutură și de petreceri. Mia este închisă, își face cu greu prieteni de vârsta ei, începe să fie tentată de alcool, verifică limitele permisibilului și le trece de multe ori. Nu este o fată rea, dar viața nu pare să-i fi oferit multe șanse, comunicarea cu cei din jur include dese izbucniri de violență. Singura modalitate pozitivă de a se exprima și de a se descărca este dansul, desigur o variantă de hip-hop. Singurul din jurul ei care o încurajează în aceasta direcție este amantul mamei, care se mută pentru o vreme cu ele. Legătură dintre cei doi are însă și ea problemele ei.

Tot filmul este povestit din punctul de vedere al Miei, cea ce înseamnă că tânăra actriță Katie Jarvis este prezentă în fiecare scena. Când a fost făcut filmul, Kathie Jarvis avea 18 ani și nu jucase niciodată. Andrea Arnold a descoperit-o într-o gară, în care este filmată una dintre scenele cheie din film, și a remarcat-o când … se certa cu prietenul ei, cam la fel cum se întâmplă de multe ori în ‘Fish Tank’. Talentul și frumusețea actriței, împreună cu prospețimea și naturalețea care o caracterizează, fac din Mia un personaj cu care este greu să nu empatizezi că spectator, desi nu cred că ai dori neapărat să o întâlnești în viață reală. Cealaltă interpretare actoricească de remarcat este cea a lui Michael Fassbender, singurul actor cunoscut și figură recognoscibilă din film. Mia, ca și celelalte personaje ale filmului, se află permanent la marginea prăpastiei, încă un pas greșit sau o doză de neșansă le pot distruge ireversibil viețile. Întotdeauna par să aibă la dispoziție o alternativă bună și multe foarte rele. Și totuși, ei reușesc până la urma să supraviețuiască și să continue pe un drum care le mai oferă șanse, în pofida indiferenței sistemului și a răutății lumii din jur. Paradoxal, acest film despre maturizarea unei adolescente într-o lume crudă, reușește să se încheie cu o notă de speranță.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, http://www.impawards.com/intl/uk/2009/fish_tank.html)

Articole similare

Întoarcerea din infern: Retour à la vie (1949)

Dan Romascanu

Ultimul Hitchcock: Family Plot (1976)

Dan Romascanu

Rolul vieții sale: Luca (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult