Filme Filme europene

Aproape la fel de bun ca o poveste adevărată: Lion (2016)

Lion (2016) – Saroo: Drumul spre acasă
Regia: Garth Davis
Distribuția: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara

S-ar putea ca ‘Viața bate filmul’ să fie una dintre acele fraze clișeu, dar ea se potrivește de minune în cazul filmului ‘Lion’, debutul din anul 2016 al lui Garth Davis. Filmul se bazează pe povestea adevărată a omului de afaceri australian de origine indiană Saroo Brierley, pierdut în copilărie de familia sa în imensa Indie și înfiat de o familie australiană din Tasmania. Adevăratul Saro Brierley a scris o carte în care descrie căutările sale vreme de câțiva ani, regăsirea și reunirea cu mama sa biologică și cu frații ramași în India. Daca ar fi fost o poveste de ficțiune, ‘Lion’ ar fi fost criticată probabil ca o melodramă excesivă. Așa cum este și ajutat de un final inspirat care îl leagă de realitate, filmul este convingător și reușește să creeze emoție sinceră.

Prima jumătate a filmului este excelent concepută. Nimic nu arată că am avea de-a face cu un regizor debutant în filmele de lung metraj. Garth Davis reconstituie în detaliu India anilor ’90, cu dimensiunile sale geografice și mai ales cu cele umane, cu contrastele și sărăcia dar și cu umanitatea complexă care o populează. Excelență imaginea lui Greig Fraser. În rolul principal apare un băiețel indian pe nume Sunny Pawar, excepțional în expresivitate și intensitatea trăirii. Traseul eroului, din momentul în care părăsește satul natal și este despărțit de fratele sau mai mare până în momentul adoptării de către perechea de australieni și călătoria spre Tasmania, reprezenta o adevărată radiografie a Indiei din acea perioadă.

Douăzeci de ani mai târziu, Saroo este un tânăr australian de origine indiană din toate punctele de vedere. Criza sa de identitate se declanșează doar când părăsește Tasmania pentru a studia la Melbourne unde este confruntat cu întrebări legate de locul din care vine. Amintirile își recâștigă locul, imaginea mamei și a fratelui de care fusese despărțit înlocuiește treptat pe cea a părinților și fratelui adoptiv și întrebările rămase deschise se transformă în obsesie. Nicole Kidman a fost aleasă de adevărată doamna Brierly pentru a-i juca rolul și reușește să-i dea – în scene puține dar bine scrise – consistență. În schimb, personajul fictiv al lui Lucy, prietena australiană a lui Saroo, pare în lipsa de sincronism cu restul poveștii și distribuirea lui Rooney Mara nu este nici ea cea mai inspirată.

Dev Patel este un actor de mare talent și extrem de carismatic. Cred că reușește să intre bine în rolul lui Saroo la maturitate, iar scenele în care își readuce din memorie trecutul sau își imaginează posibila reunire viitoare sunt cele mai bune din a doua parte a filmului, care altfel nu se ridică la nivelul primei părți. Finalul este cunoscut tuturor celor care cunosc povestea care a inspirat filmul, și totuși, în felul în care a fost realizat, mulți dintre spectatori vor șterge o lacrimă sau două. Până la urmă filmul nu este cu mult mai prejos decât povestea adevărată.

Disponibil pe HBO Max.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.traileraddict.com/lion-2016/poster/5)

Articole similare

ВДУДЬ. Un film despre Kolîma

Corina Moisei-Dabija

Așa s-a născut omul nou – În România anilor ’50, de Dorin-Liviu Bîtfoi

Dan Romascanu

Pe drumurile vieții: The Glorias (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult