Filme Filme americane

Apocalipsă capitalistă: Hell or High Water (2016)

Hell or High Water (2016) – Cu orice preț
Regia: David Mackenzie
Distribuția: Chris Pine, Jeff Bridges, Ben Foster

Multe dintre scenele filmului din 2016 al regizorului David Mackenzie ‘Hell or High Water’ par a se petrece într-o lume post-apocaliptică. Câmpii arse de soare care nu par a produce altceva decât nori de praf. Șosele pustii pe care din când în când apar reclame despre credite și plata datoriilor. Dar mai ales eroi care se comportă în așa fel încât restricțiile moralei sau ale legilor nu par a se mai aplica. Și totuși este vorba despre Texasul anilor de după criza economică din 2008 (ar putea fi la fel de bine cea din 2000 sau 2021). Peisajul este real și populat de oameni. Oameni care sunt obligați să facă orice (unul dintre sensurile titlului) pentru a supraviețui apocalipsei cauzate de alți oameni și de instituțiile lor – în acest caz băncile.

Hell and High Water’ poate fi văzut și ca un western și ca o poveste despre polițiști care urmăresc hoți care pradă bănci. Are multe dintre atributele acestor genuri și peisajul texan li se potrivește de minune. Eroii filmului sunt doi frați ale căror vieți au luat-o pe traseul ‘băieților răi’. Fratele cel mare, Tanner, tocmai a ieșit din închisoare și este des prada unor accese de violență. Fratele mai mic, Toby, se află după un divorț care i-a îndepărtat soția și cei doi băieți. Mama fraților a murit de curând, și ferma rămasă de la ea este în pericol de a fi pierdută în favoarea unei bănci din cauza neplății ipotecii. Pentru a-și păstra ferma cei doi recurg la prădarea filialelor locale ale băncii care le-a făcut împrumutul. Fură cu amenințarea armelor doar banii din sertare (bancnote mici care nu pot fi urmărite) și găsesc și o modalitate de a ‘albi’ bani la casino-uri. Planurile merg un timp, până când doi polițiști încep să le înțeleagă profilul și metodele, și până când instinctele violente ale fratelui cel mare nu mai pot fi înfrânate.

‘Hell or High Water’ continuă linia câtorva filme americane care se petrec în centrul Americii de astăzi, printre oamenii loviți de crizele economice și marginalizați de felul în care funcționează economia capitalistă. Ceea ce dă calitate acestui film este excelenta înțelegere a mediului social și umanitatea personajelor care sunt aduse pe ecran. Fiecare detaliu este excelent prezentat și filmat cu empatie și expresivitate: peisajele Texasului cu șoselele nesfârșite și câmpiile acoperite de praf și ruine industriale, stațiile de benzină și restaurantele, băncile și micile orășele care nu par a se fi schimbat prea mult din perioada Vestului Sălbatic cu excepția automobilelor, nici ele prea luxoase.

A-l vedea pe Jeff Bridges în rolurile sale de maturitate este o delectare și rolul polițistului Marcus Hamilton i se potrivește perfect. Cei doi frați sunt interpretați excelent de Chris Pine și Ben Foster. Rolurile mai mici oferă și ele ocazia câtorva creații memorabile, cea mai remarcabilă fiind cea a lui Kristin Berg în rolul unei chelnerițe pe care cei doi frați o întâlnesc în drumurile lor și care va avea un rol important în destinul lor. Fiecare dintre aceste roluri mici sau de figurație radiază autenticitate, personajele par a fi oamenii pe care îi întâlnim în viața de fiecare zi, ele construiesc un ansamblu uman care se încadrează excelent în peisajele social și natural. Este remarcabilă înțelegerea atmosferei și a problemelor sociale americane din partea regizorului britanic David Mackenzie. Îl remarcasem în ‘Perfect Sense’, un film realizat în 2011 care prezicea pandemia globală și o îmbrăca într-o puternică metafora. ‘Hell or High Water’ aduce pe ecran o poveste bine scrisa cu personaje reale și cu probleme pe care le înțelegem. Vă rămâne, cred eu, ca unul dintre filmele document despre crizele primelor decenii ale Americii secolului 21. A primit trei premii Oscar și acela a fost, în opinia mea, unul dintre anii în care Academia nu a greșit prea tare.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.behance.net/gallery/82512217/Hell-or-High-Water)

Articole similare

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Mihaela

La capătul nopții, de Vartan Arachelian

Dan Romascanu

Angels with Dirty Faces (1938)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult