Filme Filme europene

Alb în jur, întuneric în interior: The Lodge (2019)

The Lodge (2019)
Regia: Severin Fiala, Veronika Franz
Distribuția: Richard Armitage, Riley Keough, Alicia Silverstone

Acțiunea filmului ‘The Lodge’ se petrece în preajma Crăciunului, dar nu mă aștept ca filmul acesta să apară prea curând în programele televiziunilor din perioada sărbătorilor de iarnă. Filmul este scris și regizat de austriecii Severin Fiala și Veronika Franz care mai au în filmografia lor doar încă un singur film de lungmetraj, aparțînând se pare aceluiași gen (nu am văzut încă filmul). Acum ei au trecut oceanul și și-au făcut aici debutul cu ‘The Lodge’, unul dintre cele mai efective și deci cele mai înfricoșătoare filme de gen ‘horror’ pe care le-am văzut in ultima vreme. Chiar mai mult. Dacă filmele ‘de sărbători’ de la televiziune tind să fie filme ‘feel-good’, ‘The Lodge’ este conceput din foarte multe puncte de vedere ca un film ‘feel-bad’. Very Bad!

Cabanele izolate în vârf de munte a căror legătură cu lumea este tăiată de un viscol cumplit și a căror locatari trebuie să se confrunte cu natura, cu singurătatea sau ei între ei reprezintă un decor familiar pentru multe filme ale genului. Scenariul lui ‘The Lodge’ scris de cei doi regizori împreună cu Sergio Casci îi aduce în această incintă pe adolescentul Aiden și fetița Mia, copii rămași orfani de mamă în împrejurări tragice, și pe Grace (Riley Keough), cea cu care tatăl lor plănuiește să se recăsătorească. Relația dintre ei se află sub semnul sinuciderilor, cea a mamei copiilor și cele ale membrilor cultului religios al cărui conducător fusese tatăl lui Grace. Tatăl intenționa ca aducându-i împreună pe cei trei să le ofere ocazia de a se cunoaște și reconcilia, dar nimic nu va merge după plan.

‘The Lodge’ a cauzat o mică senzație și multe discuții la festivalul de la Sundance din 2019, dar va fi distribuit în America de Nord doar acum, după un an, în februarie. Cred că are cel puțin șanse de succes moderat. Multe dintre rețetele filmelor genului sunt prezente și amestecul lor într-o drama de familie amplifică tensiunea. Povestea se derulează fluent, surprizele nu lipsesc, și atmosfera devine din ce în ce mai întunecată pe măsură ce zăpada albă se acumulează in jurul cabanei. Vis și realitate, traume mai vechi și mai noi, sănătatea mintală și fanatismul religios se amestecă și sunt puse sub semnul întrebării. Sfârșitul lămurește satisfăcător tot ceea ce am văzut până atunci și redeschide discuția dacă finalurile filmelor de acest gen ar trebui să clarifice tot sau ar lăsa mai bine anumite detalii deschise interpretărilor și discuțiilor. Nu vom tranșa această dezbatere aici. Imaginea este semnată de Thimios Bakatakis, autorul imaginii unora dintre filmele lui Yorgos Lanthimos, și faptul că atmosfera este asemănătoare cu cea din ‘The Killing of a Sacred Deer’ nu este întâmplătoare. Mi s-a părut remarcabilă și interpretarea lui Riley Keough într-un rol complicat și foarte solicitant din punct de vedere fizic și psihologic. ‘The Lodge’ nu este un film plăcut și cei care evita thrillerele psihologice și filmele de gen ‘horror’ vor face bine să-l ocolească. Ceilalți vor avea șansa de a vedea un film bun.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)

Articole similare

O distopie ‘feel good’: Strawberry Mansion (2021)

Dan Romascanu

Originalul egalează remake-ul: The Ladykillers (1955)

Dan Romascanu

Marguerite Duras l-ar fi apreciat: Un barrage contre le Pacifique (2008)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult