True Detective (2014, sezonul 1)
Regia: Nic Pizzolatto
Distribuția: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan
Asta înseamnă televiziune bună. Cum cel de-al treilea sezon al serialului „True Detective” este pe cale să înceapă, am încercat să mă sincronizez (deși nu este obligatoriu, deoarece acțiunile din fiecare sezon sunt independente) cu primele două sezoane. Am descoperit o adevărată bijuterie în acest prim sezon creat de Nic Pizzolatto, produs de Matthew McConaughey și Woody Harrelson, cu cei doi actori minunați jucând și rolurile principale. Calitatea acestei serii egalează, în opinia mea, succesele de marcă din istoria HBO, cum ar fi „The Wire”.
Aproximativ jumătate din cele opt episoade ale sezonului descriu anchetarea de către poliție, în jurul anului 2012, a doi foști polițiști care investigaseră o serie de crime începând cu anul 1995, cazuri care păreau a fi răpiri, urmate de omoruri rituale abjecte ale unor femei tinere și apoi ale unor copii și adolescenți. Cazurile și investigațiile se petrec în statul Louisiana, adânc în sudul Statelor Unite, regiune afectată de sărăcie și crimă, adesea lovită de uragane, într-un peisaj de mlaștini nesfârșite și sub un soare arzător. Fiecare dintre cei doi detectivi ai secției omucideri, Rustin „Rust” Cole (McConaughey) și Martin „Marty” Hart (Harrelson) luptă și împotriva propriilor demoni. Cole este un bărbat singuratic, a cărui căsnicie supraviețuise morții accidentale a fetiței sale de doi ani, Hart își înșeală soția și căsătoria sa se dezintegrează.
Relatarea poveștilor este inteligentă și neliniară, observăm cele două personaje în trei momente diferite în timp – 1995, 2002 (atunci când are loc un al doilea val de crime), 2012, și le descoperim treptat personalitățile, curajul și persistența, prietenia și viciile, pe măsură ce acțiunea avansează. Ritmul se schimbă în ultimele patru episoade, când cei doi polițiști se deghizează pentru a urmări firele care duc spre organizații religioase și familii foarte bine poziționate. Crizele din viețile private se intensifică, la fel și implicarea lor personală, rezolvarea seriei de crime devenind scopul vieții lor, dar și o amenințare de distrugere personală. Episodul final este unul dintre cele mai bune finaluri pe care le-am văzut vreodată în seriale TV, deși personal aș fi putut renunța la ultimele zece minute cam siropos-filosofice, după ce totul de fapt se terminase.
Povestea este convingătoare și ține telespectatorii permanent încordați atât în ceea ce privește soluția crimelor, cât și soarta celor două personaje. Atât McConaughey cât și Harrelson sunt minunați jucându-și eroii în cele trei momente de timp în care se întâmplă acțiunea. Michelle Monaghan adaugă frumusețe și căldura în rolul secundar al soției lui Marty. Producția este atentă la cele mai mici detalii în descrierea schimbărilor subtile prin care trece lumea împreună cu întreaga Americă pe care o simbolizează între anii 1995, 2002 și 2012. Decorurile și imaginea sunt uimitoare folosind peisajul natural al Louisianei și construind scene palpitante pentru secvențele ‘horror’.
Primul sezon al lui „True Detective” este cu siguranță una dintre aceste producții care dovedesc că televiziunea poate fi artă și are șanse bune de a satisface și pe fanii genului ‘horror’, ai povestirilor criminalistice și ai dramele bune de televiziune.