Filme Filme europene

ВДУДЬ. Un film despre Kolîma

Kolyma – Birthplace of Our Fear (2019)
Regizor: Iurii Dudi

În acest text, nu este loc de propagandă rusească. Am ținut să scriu acest rând, deoarece mi se părea riscant să îmi expun gândurile despre un film documentar rusesc în spațiul mediatic românesc, dar mi-am luat inima în dinți și m-am gândit că e momentul să promovăm calitatea, în detrimentul gândirii ideologice sau a frustrărilor politice. Deci, pentru început câteva mici explicații pe marginea proiectului Вдудь (în română, transcrierea ar fi vDudi). Proiect internautic consolidat de jurnalistul Iurii Dudi, acesta reprezintă o platformă de interviuri cu diferiți reprezentanți din politica, cultura sau show bussines-ul rusesc. Ce ar căuta un istoric al regiunii Kolîma? La această întrebare nu aveam nici eu un răspuns, până când am decis să dau play și să urmăresc emisiunea.

Din acest punct, începe veritabila motivație de a urmări un astfel de produs media. Iurii Dudi pornește într-o călătorie aproape imposibilă, pe traseul care traversează întreaga Kolîma. Acesta parcurge un adevărat drum al fricii, mergând prin cele mai temute zone ale Gulagului sovietic.

Ideea centrală a filmului este accentul pus pe dezvăluirea istoriilor din spatele mitului sovietic al regiunii Kolîma. Jurnalistul Iurii Dudi pornește în această expediție de la ideea că tinerii din ziua de azi nu știu mai nimic despre mașinăria ideologică și de teroare a comunismului, de aceea, depășindu-și propria grilă de program, acesta începe o călătorie impresionantă prin cele mai îndepărtate sate ale regiunii.

Partea cea mai interesantă a proiectului este că acesta păstrează o notă dinamică, este o îmbinare perfectă dintre interviuri și expunere istorică. Te prinde de la primele minute și te menține alert până la final. În mediul virtual, Dudi a fost criticat pentru alegerea acestui subiect. De ce? În primul rând, pentru că a monopolizat timpul de redare (avem totuși o emisiune foarte lungă, care depășește rigorile existente pentru vloguri on-line). În al doilea rând, pentru că a introdus anumite mistificări în context (evreii și Stalin; cifrele care sunt vehiculate).

În principiu, odată intrat în mediul online, jurnalistul își asumă anumite riscuri mai mult sau mai puțin inspirate. Cert e că pe mine acest proiect m-a mișcat. Am înțeles că există totuși un interes vădit pentru acest subiect, iar inițiativa lui Iurii Dudi este mai mult decât binevenită, deoarece transpune informația destul de dificilă într-un format accesibil tinerilor.

M-am prins pe ideea că uneori este potrivit să abordezi subiecte incomode, căci anume acestea reușesc să ne scoată din zona de confort a necunoașterii. Renunțând la show-business și la direcția presei galbene (cel puțin în acest proiect), Iurii Dudi a reușit să reconfirme calitatea unui jurnalism de impact (apropo, acesta a fost premiat de revista GQ Rusia cu premiul „Omul anului” atât pentru acest documentar, cât și pentru cel dedicat atacului terorist din Beslan).

Istoria poate fi accesibilă, ea nu mai ține doar de rigorile unei teorii prăfuite. Aceasta a preluat inițiativele inovative și poate fi percepută într-o altfel de dimensiune.

Nota: 9/10

Link film:

(Surse fotografii: Youtube.com, Svoboda.org)

Articole similare

Viață și moarte în labirintul științei sovietice. „Cazul doctorului Kukoțki”, de Ludmila Ulițkaia

Corina Moisei-Dabija

Inside Llewyn Davis (2013)

Delia Marc

Crazy, Not Insane (2020). Despre criminalitate cu pasiune

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult