”Susține cu a ta mână Coroana Română”, de Margareta a României și Radu al României
Editura Litera, București, 2017
Prefață de Anders Lingberg
Regele Mihai era deja în suferință atunci când a apărut acest album, care merită situat într-o colecție a monarhiștilor și a pasionaților de istorie. De ce? Pentru că are suficiente lucruri inedite astfel încât să fie o ediție de colecție, pe lângă prezentarea de excepție. Care sunt acestea: informațiile inedite despre personalitățile din Casa Regală mai puțin cunoscute, imaginile de colecție, multe inedite sau legislația dinastiei României, de la Statutul nou al Casei Regale până la distincțiile acordate.
Albumul ”Susține cu a ta mână Coroana Română” este realizat în condiții excelente, la 160 de ani de la data la care Carol I a ajuns pe tronul României, mai întâi ca Princepe Suveran, apoi ca Rege al României. Conține, mai întâi, o cronologie exactă a regilor și reginelor României, cu informații exhaustive despre fiecare dintre aceștia. Nu sunt uitați, și nici nu trebuia, ceilalți membri ai familiei regale, fii, fiice, nepoți, fiecare important în felul lui, despre care cunoaștem prea puțin și aflăm, acum, cursul destinului lor, chiar în afara Familiei Regale.
Apoi, ne surprinde bogăția de imagini ale clădirilor care au constituit așezământul regalității și, mai ales, imaginile care surprind câteva aspecte inedite ale vieții celor din familie. În prim plan, poate și normal, imaginile cu Regele Mihai, mai cu seamă cele din prima parte a vieții, din perioada 1927-1945. Apoi imaginile fetelor sale din copilărie, de la Vila Sparta a Reginei Elena și din perioada petrecută din Elveția.
Un alt aspect care ne-a interesat, așa cum am precizat mai sus, este cel care trece de granițele istoriei și vine oarecum pe tărâmul juridicului. După cum știm, trecerea de la legea salică (a alegerii moștenitorului pe cale bărbătească) la cea pe tărâmuri europene și nediscriminatorii (alegerea Principesei Margareta ca Șefă a Casei Regale) a strânit oarece controverse, dar e nevoie și de cunoașterea actelor normative care au stat la baza acestor reglementări cu totul noi. La final, cei dornici pot citi cu atenție Normele fundamentale ale Familiei Regale ale României, plus informații despre modalitatea de acordare a decorațiilor și medaliilor regale.
Desigur, fiind un album girat și creat de Casa Regală, vom sta departe de controverse. Despre legăturile lui Carol al II-lea se scrie prea puțin sau deloc (Elena Lupescu nici nu este menționată). Despre certurile regalității cu diverși membrii ai ei nu se menționează mai nimic. Legătura ciudată și care a dezamăgit multă lume cu Ion Iliescu este pasată cu un discurs al regelui despre reconciliere. Cei necunoscători ar putea trece peste aceste aspecte și ar putea crede că în Familia Regală ar fi totul lapte și miere (să nu uit de controversa cu Prințul Nicolae). De aceea, albumul poate fi considerat ca volum important de istorie doar sub aspectul unor informații și imagini inedite, așa cum am menționat mai sus, dar nu și sub aspect general.