Carti Carti pentru copii

Să cunoaștem trecutul: Cărțile pentru copii scrise de Jeanne Bendick

”Herodot și începuturile istoriei”, de Jeanne Bendick (cu desenele autoarei)
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din engleză de Adina Cobuz

Prima carte din seria lui Jeanne Bendick, cea despre Herodot, ne poartă prin mintea și împrejurările în care a apărut prima operă istorică a omenirii. De altfel, puțini trec peste informația că Herodot este părintele istoriei, că a scris o operă monumentală intitulată Istoriile și că s-a născut la Halicarnes, în Turcia de azi. Dincolo de asta, informațiile sunt puțin cunoscut nu pentru că nu avem de unde să le luăm, ci pentru că nu ne îndreptăm spre acel loc. Așa că Jeanne Bendick, sub această formă care împletește cartea pentru copii cu cartea de popularizare a științei, ne oferă informații multe, suplimentare, inedite despre acest mare om:

”Herodot a fost un om al vremii sale – dar nu a fost un om de rând! El a făcut ceva ce nimeni nu mai încercase până atunci. A încercat să explice firea lucrurilor într-un fel cu totul nou, lăsând mărturie asupra gândurilor sale privitoare la cauzele celor care se întâmplau. Și toate acestea le-a lăsat în scris!” (pag. 10)

Herodot a petrecut o mare parte a vieții călătorind (în Samos, în Marea Marmara și Marea Neagră, la Babilon sau în Egipt), pentru ca apoi, pe baza celor văzute sau auzite, să vină acasă și să își scrie Istoriile. O viață palpitantă, plină de aventuri și de învățături, care au ridicat nivelul său intelectual, mai cu seamă când e vorba de talentul de povestitor. Poate și din aceste motive, cartea despre Herodot poate fi citită ca o carte de aventuri, în care un mare om descoperă, trecând prin numeroase peripeții, lumea civilizată din acele timpuri. Și pentru că Istoriile sale s-au bucurat de prea puțină prețuire la Halicarnas, adevărata recunoaștere a fost la Atena, câțiva ani mai târziu.

O carte de informare, făcută pe înțelesul tuturor, despre o mare personalitate a lumii antice. 


”Arhimede și începuturile științei”, de Jeanne Bendick (cu desenele autoarei)
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din engleză de Ana Alfianu

Al doilea volum pe care l-am citit – o nouă etapă în aflarea tainelor celor mai importanți oameni de știință ai omenirii – se ocupă de matematicianul, fizicianul, inventatorul Arhimede, grec din Siracuza, Sicilia. Născut într-o familie cu o bună stare materială, singura lui grijă a fost să învețe (așa cum ar trebui să o facă mulți dintre copiii noștri). De celelalte se ocupau sclavii săi. Așa că, după ce a învățat totul de la profesorii din orașul său, a trebuit să plece mai departe, pentru studii mai aprofundate, în Alexandria, ”leagănul artei și științei grecești”. Marile sale invenții, teorii și experimente au venit după ce s-a întors în orașul natal:

”Arhimede a fost un om deosebit din mai multe puncte de vedere. Mintea lui nu stătea nicio clipă, ci era mereu în căutare de lucruri noi pe care să le adauge celor deja cunoscute de toată lumea. Pentru el, niciun fapt nu era lipsit de importanță și nicio problemă nu era prea searbădă. Arhimede nu s-a oprit doar la teorii, ci a făcut și experimente practice, pentru a căpăta o mai bună înțelegere a fenomenelor și pentru a dovedi adevărul ideilor sale.” (pag. 9-10)

Așadar, mare parte din volum are ca subiect nenumăratele teorii concepute de Arhimede și aplicațiile acestora în practică, mai ales în domeniile pe care le utilizăm și noi, după 2000 de ani, la fel de mult: matematica, astronomia, fizica. Aflăm multe lucruri despre pârghii, cerc, numere, sferă sau cilindru, dar și despre felul în care mașinăriile lui au fost utilizate în războaie. Dar și despre viața lui și despre moartea lui tragică. 

Mai mult decât în celălalt volum, aici sunt și mai multe ilustrații, pentru a explica pe larg și exemplificativ toate conceptele create de el în domeniul matematicii și al fizicii, foarte potrivite pentru cei care citesc cu atenție acest volum, fie ei copii (aș zice că ”peste 10 ani”), fie adulți. Adăugând și informații foarte multe și interesante, pot conchide că aceste două volume sunt excelente pentru a ne forma câteva cunoștințe de cultură generală despre două dintre cele mai importante personalități ale Antichității.

Puteți cumpăra cărțile: Editura Humanitas.

Articole similare

Cărți de „noapte bună” și „somn ușor” de la Humanitas Junior

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (3 – 9 noiembrie 2014)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (24 – 30 august 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult