Carti Carti pentru copii

Pubertatea pentru cei mici: volumele semnate de Monica Peitx

Monica Peitx este medic pediatru, specialist în endocrinologie și nutriție, așa că nu îi putem nega cunoștințele pe care le are despre medicină, pubertate și adolescență. Și cum am și eu adolescentul meu, iar subiectul legat de anatomie și de sexualitate a rămas tabu în societatea românească, am fost mereu interesat de cărțile care oferă explicații inteligente, pertinente și detaliate despre acesta și felul în care m-aș putea apropia, la rândul meu, cu sfaturi și informații de copilul meu. 

Așadar, iată ce am aflat din cărțile semnate de Monica Peitx:

Bruno crește: pentru a ști mai multe despre pubertatea la băieți”, de Monica Peitx

Ilustrații de Cristina Losantos
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Traducere din limba spaniolă de Maria-Magdalena Trandafir

Evident că am început cu volumul despre băieți, interesat fiind atât de felul cum percepe băiatul meu acest volum (l-am citit la unison), cât și de modalitatea autoarei de a prezenta informațiile accesibil, potrivit pentru orice vârstă (pe coperta a patra este făcută precizarea „+10 ani”). Ceea ce am descoperit a fost minunat: în centru se află Bruno, un băiețel de zece ani, care descoperă treptat, odată ce crește, transformările de care are parte corpul său.

Bine, este un băiețel norocos: are o soră de 12 ani, pe care o cheamă Mia, și niște părinți înțelegători (mai ales mama). Dar mai ales are o doctor pediatru care îl urmărește pas cu pas, care îi explică pubertatea, transformările și viața adolescentină, astfel încât, când acestea se întâmplă, Bruno primește răspunsuri detaliate și informații pertinente. Și iar m-am întrebat dacă există astfel de medici care urmăresc și explică adolescența unui copil; în România adică… Poate că da, dar nu am avut nici eu, nici băiatul meu parte de așa ceva, iar sistemul medical și cel educațional au lăsat adolescența la cheremul părinților.

Pediatra m-a cântărit și mi-a măsurat înălțimea, apoi a spus că totul e bine. M-a întrebat dacă fac sport, dacă dorm cât trebuie și dacă nu am probleme cu constipația. La final m-a întrebat despre școală și despre amici…”

Și se discută, și se povestește despre orice: înălțime, genetică, hormoni, transpirație, coșuri, penis și schimbarea vocii. Fără menajamente și păstrându-se decența cuvenită vârstei. Dar informativ și aplicat.


Mia crește: pentru a ști mai multe despre pubertatea la fete”, de Monica Peitx

Ilustrații de Cristina Losantos
Editura Paralela 45, Pitești, 2021
Traducere din limba spaniolă de Maria-Magdalena Trandafir

Cartea cu și despre fete am privit-o cu distanțare, doar pentru că suntem o familie de băieți 😀 . Mia, sora lui Bruno, urmează același traseu, deși fetele încep pubertatea un pic mai devreme: merge la pediatru, are un sfătuitor apropiat în persoana mamei, iar transformările sunt uneori mai puternice și care lasă urme mult mai repede.

Așa că discutăm și aici despre o seamă de probleme importante, pe care noi, bărbații, le trecem prea repede cu vederea: apariția sânilor, primele fire de păr apărute pe corp, menstruația, tampoanele. Chestiuni care rămân acolo toată viața și care necesită mereu atenție, dar mai cu seamă în adolescență când necesită mai mult, și anume timp, explicații detaliate, îngrijire fizică și mai ales psihică. Important este să ai parte de înțelegere și alinare din partea celor apropiați.

Inclusiv cu cele „10 trucuri pentru a crește sănătos”, sfaturi comune celor două volume și binevenite, demne de a fi urmate.

Nu pot trece peste ilustrațiile semnate de Cristina Losantos: dacă gândurile și cuvintele personajelor sunt luate din experiența autoarei Monica Peitx, sunt, așa cum spuneam, pertinente și informative, ilustrațiile sunt extraordinare și relevă o lume extrem de reală a copilăriei și adolescenței. Sunt amuzante și pline de substanță și descriu perfect frazele autoarei și impresiile cititorilor. 

Pentru acea vârstă sensibilă, cuprinsă între 10 și 16 ani, aceste volume sunt expresia perfectă a gândurilor nerostite ale părinților. Și uneori preferăm să punem cartea în mâna copiilor și noi, părinții, să luăm postura tăcută a statuilor, sperând ca ai noștri copii să nu întrebe mai mult. Poate de aceea căutăm astfel de cărți, mereu pline de informații importante, pe care de cele mai multe ori copiii noștri le știu deja 🙂

Articole similare

Bill Murray – câteva lucruri inedite

Jovi Ene

Un film, doua pareri: Das Leben Der Anderen (2006)

Jovi Ene

Povestiri (în principiu) scurte: ”Numele altora”, de Cosmin Leucuța

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult