Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (22-28 noiembrie 2010)

În urmă cu o săptămână, echipa Filme-carti.ro s-a reunit aproape in totalitate şi am discutat reînvierea, printre altele a rubricii “Prin blogosfera literară”. Astfel, după ce am absentat aproape un an, din cauza timpului prea scurt, din cauza eforturilor de a urmări toate blogurile sau site-urile culturale pe care le socotim relevante in domeniul literar, dar şi cinematografic, încercăm din această săptămână să revenim (în forţă 😉 ) cu un articol ce va fi realizat de editorii noştri ca o adevărată echipă. Iată ce ne-a atras atenţia în săptămâna precedentă:

MymagicStar a fost pentru Delia „o primă (recunosc) posibilitate de afla cate ceva despre Alexandru Maftei, despre noul său film (a cărui premieră este programată pentru primăvara anului viitor), despre regizorii români ai noului val, dar si despre avatarurile prin care trec acestia si cinematografia noastra contemporana”.

Tot Delia, dar nu numai ea, urmăreşte zilnic site-ul lui Raluk.ro, semnalând cel mai tare thriller al lui 2010, The Next Three Days, a cărui recenzie o puteţi citi şi pe site-ul nostru (autoare Delia), dar şi pe site-ul Raluk.ro (autoare Raluca Georgescu).

Dan ne semnalează că Dilema Veche alege ca tema in saptamana
18-24 noiembrie ‘Filmul romanesc – cine are nevoie de el?’. Câteva articole incitante:

  • Redactorii aleg fiecare cele 5 ‘filme de care nu ne despartim’. Dan a citit cu atenţie şi „am incercat si eu sa fac exercitiul. Primele trei filme sunt automate – sunt cele trei capodopere ale cinematografiei clasice, fiecare in gen diferit, toate facute in decurs de doi ani

1. Marele Dictator – Charlie Chaplin

2. Casablanca – Michael Curtiz cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman

3. Citizen Kane – Orson Welles

Nu mi-a fost greu nici cu al patrulea – este cel mai bun film romanesc al tuturor timpurilor si simbolul a ceea ce in cinematografia romaneasca si est-europeana a insemnat Rezistenta prin Cultura

Reconstituirea

4. Reconstituirea – Lucian Pintilie

Cu al cincelea a fost mai greu. Cateva filme se concureaza pentru acest ultim pretios loc. Pana la urma alegerea a fost:

5. StalkerAndrei Tarkovsky

  • Mihai CHIRILOV & Alex. Leo ŞERBAN apreciaza ca Situatia e albastra’ : „Stiam ca situatia este albastra (si) in cinematografie- acum o aflam de la sursa cea mai autorizata posibil – doi dintre criticii care au insotit si sustinut (re)nasterea noii cinematografii romanesti, in dialog despre varfurile unei cinematografii fara baza, despre filmele de succes in strainatate pe care publicul romanesc le ocoleste (dupa cele scrise de ei nu este exclus ca ‘Marti, dupa Craciun sa fi avut mai multi spectatori in Israel decat in Romania) si chiar si despre viitorul lui Alex Leo Serban ca ne-critic de film”.
  • Radu Cosasu in rubrica sa ‘DIn vieata unui extremist de centru’ ne provoaca cu Amintirea unui film sovietic, un pseudo-scenariu de film care nu se va juca niciodata.

Tot Dan ne precizează că Observatorul Cultural din 19 noiembrie publica o serie de articole  prilejuite de vizita in Romania in aceste zile a scriitorului roman stabilit la New York, Norman Manea. Intre altele am retinut cronica la romanul ‘Vizuina aparut la Polirom in 2009. Dan nu a citit inca această carte, insă după citirea acestei cronici o va căuta şi o va citi.

Ne-a atras atenţia şi un articol scurt, dar care poate însemna un sfat spre renaşterea editurilor mici sau mijlocii, care nu au altă modalitate de publicitate decât publicarea unor cărţi interesante şi „ducerea prin viu grai a titlurilor bune”. E vorba de Constantin Pistea, care spune: „mă gândesc ce frumos ar fi dacă în loc de pliantele acelea lucitoare şi pline de informaţii inutile, în loc de pliantele acelea doldora de pagini bune de nimic altceva decât de curăţat cartofii, aş găsi scrisori din partea editurilor: „Dragă cititorule, îţi trimitem spre degustare câte zece pagini din ultimele noastre romane”.

Nurse Ratched

Blogul de carti relateaza despre decernarea la Targul de carte Gauseamus a premiilor Societatii Romane de Science-Fiction si Fantasy (SRSFF) si prezinta lista cartilor premiate:

Premiul pentru cel mai bun autor – Cristian M. Teodorescu

Premiul pentru cel mai bun artist plastic – Alex Popescu

Premiul pentru cel mai bun traducător – Mihai Dan Pavelescu

Premiul pentru publicistică – Ştefan Ghidoveanu

Premiul pentru cea mai buna editură – Nemira

Este de asemenea anuntata aparitia antologiei ‘Pangaia’ – antologia asociatiei pe anul 2010. Despre lansarea antologiei la centrul Calderon pe 26/11 impreuna cu alte carti din seria Intergrala Science-Fictionului Romanesc putem citi si pe site-ul SRSFF.

În sfârşit, o iniţiativă interesantă a bloggerilor din această săptămână ne-a atras atenţia: peste 20 de blogari şi-au pretentat „ticăloşii preferaţi” din cultură. Am citit prima dată la Dragoş, am răsfoit articolele pe toate blogurile prezente şi sperăm că, în viitor, vom fi şi noi cooptaţi în astfel de iniţiative. Printre ticăloşi: abatele Hererra, Alonzo Harris, Fausta, masinaria aia infernala din cartile lui Kafka, Rhett Butler, Nurse Ratched (pentru care au optat joker, anda, dar si Jovi, intr-un comentariu pe blogul lui Dragoş), Meowrice din „Parisul Vesel”, Don Quijote sau Jack Nicholson – Daryl Van Horne [„Vrajitoarele din Eastwick”].

Contributori: Dan, Delia, Jovi

Articole similare

Sweet Bird of Youth (1962)

Jovi Ene

Cufundat în anii ’50: Motherless Brooklyn (2019)

Dan Romascanu

80 de ani in jurul lumii povestiti de Lia Ioana Ciplea, de Stephen Fischer-Galati

Delia Marc

2 comments

Magda 1 decembrie 2010 at 20:20

Multumim mult ca ne-ati mentionat!

Reply
Jovi 1 decembrie 2010 at 20:44

Cu mare placere! Citim toate articolele, abia acum am avut timp de reluare a rubricii noastre mai vechi 😉

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult