„Cum să combați un rasist. Istorie, știință, rasă și realitate”, de Adam Rutherford
Editura Publica, Co-Lecția de știință, București, 2021
Traducere din limba engleză de Anca Bărbulescu
”Știința poate și trebuie să fie aplicată ca instrument antirasist”. Mintea oamenilor trebuie deschisă, eliberată de preconcepții. Cum? Prin educație, singurul instrument valabil, însă de care puterea politică și din păcate și cea religioasă se tem. Și de aici, întrebarea: ”Cât de letală poate fi combinația dintre rasism și putere!”
Teoriile rasiale, politicile rasiste, prejudecățile, preconcepțiile, stereotipiile au condus de-a lungul istoriei la confuzii, traume, tragedii, răni nevindecate, supurând încă puroiul crimelor înfăptuite în numele unei purificări utopice.
Această carte ”vorbește despre rasă, relația ei tulburată și de durată cu biologia elementară, evoluția și genetica. Este o carte care vorbește despre încercarea istoriei științei rasei de a-și găsi o temelie biologică pe baza căreia să legitimeze categorii rasiale inventate de oameni – și despre cum cooptăm, distorsionăm și prezentăm greșit genetica în acest scop. Odată înțeleasă corect, genetica modernă desființează orice bază biologică reală pentru categoriile rasiale”. De altfel, primele pagini ale lucrării sale poartă denumirea ”Notă despre limbaj”, întrucât autorul consideră că terminologia și semantica nu sunt lipsite de povara istorică.
Rutherford ne conduce pe drumul deloc ușor către genetică și ne dă definiția acestui termen: ”Genetica nu este altceva decât studiul științific al familiilor, sexului și moștenirii trasăturilor, idei care au preocupat mințile umane cu milenii înainte de Darwin, Mendel, Watson & Crick și alți pionieri științifici care au pregătit terenul pentru era actuală. Genetica umană este studiul asemănărilor și deosebirilor dintre oameni și populații.”
Autorul ne comunică prin capitolele cărții sale, patru la număr:
”Voi separa, ca într-o analiză criminalistică, ce spune genetica despre culoarea pielii azi și în istoria și ascendența noastră, ce spune despre inteligență, despre organismele noastre și despre reușitele sportive, despre miturile rasei, purității și superiorității rasiale. Mai mult, cartea de față este un instrument – o armă – care poate fi etalată atunci când știința e deformată, prezentată greșit sau abuzată pentru a susține un argument și a justifica ura”.
Adam Rutherford este perfect conștient de faptul că ”<Ignoranța cucerește mai des încrederea decât știința>, lucru la fel de valabil și în ziua de azi. Adevărul este că motivele de bază care să explice complet impactul disproporționat al noului coronavirus asupra anumitor populații se poate rezuma în două cuvinte, cele mai importante pe care le poate spune un om de știință: Nu știm.”
Volumul începe cu un Capitol de Introducere, necesar pentru primii pași ai cititorului inocent în ceea ce privește pregătirea în domeniul geneticii.
”Cartea de față este o armă. A fost scrisă ca să vă echipeze cu uneltele științifice necesare pentru a aborda întrebări despre rasă, gene și ascendență. Este un instrument pentru separat realitatea de mit, în încercarea de a înțelege în ce feluri ne asemănăm și în ce feluri ne deosebim.”
De-a lungul istoriei societăților omenești, dincolo de iubire și prietenie J există un rasism structural (”cu rădăcini în viața de zi cu zi ”, bazat pe ”stereotipurile și miturile despre rasă”) și un rasism sistemic, ordonat după criterii bigote care pretind că au știința de partea lor.
Categorisirea oamenilor, sub orice formă și cu ajutorul oricăror false matrici hotărâtoare începe să fie demontată prin descoperirile științifice noi și prin amputarea rădăcinilor stiințifice greșit înțelese, manipulate, false.
”Diferențele vizibile pe care se bazează rasismul sunt codate în ADN-ul nostru Așadar știința și rasismul se împletesc inerent. Rasismul este o exprimare a prejudecăților, în timp ce știința, în principiu, este liberă de subiectivitate și judecată.”
Genetica! Genetica e ”o știință grea” ne comunică simplu și clar autorul, subliniind faptul că această carte și-o dorește drept un manual, un îndrumar explicativ al descoperirilor științifice de ultimă oră, demontând fackes –urile lansate ”sub pretextul științei”.
”Genetica refuză să se supună categoriilor artificiale și superficiale (…) Diferențele rasiale sunt literalmente, de suprafață – mai precis, la suprafața pielii”.
Și ne spune că în capitolele cărții sale, patru la număr ”Voi separa, ca într-o analiză criminalistică, ce spune genetica despre culoarea pielii azi și în istoria și ascendența noastră (Capitolul I), ce spune despre inteligență, despre organismele noastre și despre reușitele sportive, despre miturile rasei, purității și superiorității rasiale. Mai mult, cartea de față este un instrument – o armă – care poate fi etalată atunci când știința e deformată, prezentată greșit sau abuzată pentru a susține un argument și a justifica ura”.
”Strămoșii tăi sunt și strămoșii mei” – este titlul Capitolului 2, acela care ne informează cât se poate de ferm că ”familia și strămoșii ne leagă de trecut”.
Îmi este imposibil să afirm care dintre capitolele acestei lucrări este mai edificator sau mai convingător, mai ferm sau mai atractiv în susținere, însă pentru mine, la o primă lectură, acesta a fost. Spun – primă lectură – căci simt deja – scriind despre această carte – ca trebuie să revin asupra ei cu mai multă curiozitate, seriozitate, răbdare și interes, după o perioadă de masticație cerebrală. Faptul că trebuie să pricepem cu adevărat ce înseamnă arborele genealogic, greșit înțeles și reprezentat drept un copac (”copacii se ramifică, dar arborii genealogici conțin și bucle (…) și mai devreme sau mai târziu două ramuri se vor întâlni sub forma unei persoane din care te tragi de două ori (…) oamenii aceștia marchează buclele genealogice”).
Și pas cu pas vom înțelege că ”Puritatea rasială este pură fantezie. Nu există oameni pursânge,doar corcituri îmbogățite de sângele unor noroade colosale” și că diferențele noastre sunt atât de mici încât, mai ales, servesc drept dovadă a umanității noastre comune”.
Recapitularea: în Capitolul 4, de Încheiere, autorul sintetizează materialul în câteva concluzii de bază și ca un veritabil om de știință ne comunică un adevăr tulburător de puternic și valabil –și în problemele atât de importante privind vaccinurile anticovid de astăzi și antivacciniștii preudo-a-toate-știutori… Rutherford ne spune: ”Dacă ești rasist, cauți confruntarea cu lumânarea. Dar știința este aliata mea, nu a ta, iar confruntarea ta nu este doar cu mine, ci cu realitatea.”
Genetica modernă este o evoluție a unei științe cu rădăcini vechi, dar cu aspecte de ultimă oră care ne aduc la îndemână noi metode de înțelegere a evoluției umane, descoperiri care dovedesc și demontează ura, rasismul și toate ismele și fobiile aferente, toxicitatea lor asupra omului și societății. Educația, repet – este arma cea mai sigură în apărarea împotriva falselor ”valori științifice” strecurate, preumblate și inoculate unor minți needucate.
Și iată un exemplu în acest sens: mari filozofi ai lumii au intrat și ei adesea, alături de ”oameni de pseudo-știință” încorsetați în concepte și termeni utilizați interșanjabil în conflict cu ”adevărata revoluție a biologiei”. Astfel, ”opiniile lui Kant și Voltaire sunt de un rasism neechivoc și dăunător după standardele prezentului”. În acest context analitic, nu trebuie să uităm, ne spune autorul, ”că invenția conceptului de rasă a avut loc într-o epocă a explorărilor, exploatării și jafului, o eră în care tratarea semenilor din colonii drept diferiți și inferiori s-a extins până la crearea de grădini zoologice umane în toată regula”.
Prin urmare, ”Ignoranța cucerește mai des încrederea decât știința” este o sintagmă pe care trebuie să o avem mereu în vedere!
Această lucrare a lui Adam Rutherford este extrem de proaspăt ancorată în timpul și evenimentele pe care le trăiește omenirea. ”Știința poate și trebuie să fie aplicată ca un instrument anti-rasism”. Evenimente precum declanșarea pandemiei – ”o pandemie care a amenințat toate ființele umane în viață, dar a ucis discriminator și protestele împotriva violențelor polițienești izbucnite după ce un polițist alb și-a apăsat genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de 8 minute și 46 secunde, omorându-l fără alte arme decât tăcerea și greutatea (…) Adam Rutherford – noiembrie 2020”.
Aici îl puteți cunoaște pe autor, iar prezentarea de mai sus sper că v-a trezit interesul de a-i citi această lucrare.
Puteți cumpăra cartea: Editura Publica/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Sursă fotografii: Publica.ro, TheExperimentPublishing, Goodreads.com, Celeb Hook)