Carti Carti de fictiune

„Haide că am nimerit-o!” – Petrovii în vremea gripei, de Alexei Salnikov

„Petrovii în vremea gripei”, de Alexei Salnikov
Editura Paralela 45, Colecția Ficțiune fără frontiere, Pitești, 2021
Trducere din limba rusă și note Diana Iepure

În viața mea nu am citit un astfel de roman care să mă lase complet ”bouche bée”.

Pagină după pagină, am avut senzația că în fața mea defilează personajele fabuloase coborâte din galeriile reprezentative ale lui Cehov, Gogol, Ilf & Petrov (da, da, iată, încă un Petrov), Zoșcenko, Bulgakov… tipologii profund rusești, sufletul slav frate veșnic cu sticla (sau paharul… dar se poate și fără), un amestec de basm iremediabil înghețat în brațele înșelătoare ale Snegurocikâi, un ciudat suprarealism-sovietic cu accente mondialiste – dar și cu apeluri și rapeluri la anticele legende ale Eladei cea îndrumătoare către secretele coborârilor în brațele lui Hades.

Și toate acestea, în conjuncție cu banalul vieții de zi cu zi, al unor indivizi oareșcare, culmea… loviți de gripa cea de toate zilele și nopțile iernilor climei temperat-continentale. O gripă care pentru Petrov, familia lui, prietenii lui și toți ceilalți pe care soarta îi covoacă laolaltă într-un ciudat și haotic pelerinaj de cîteva zile și nopți în preajma Anului Nou – o gripă care reprezintă o trecere în revistă a condițiilor istorice rusești, a devenirii umane în aceste condiții… și nu rareori, a alterării acestei umanități. O gripă mai degrabă a reinventării normalității pe care și-o visează toți Petrovii.

Mecanicul auto Petrov, Igor prietenul său și șoferul mașinii mortuare cu care călătoresc prin înserarea orașului… cei trei dezvoltă o conversație amețitoare în preajma cadavrului (care de fapt, până la final – se dovedește a nu fi ce pare)… fiecare dezvăluind câte o epopee, situații atât de absurde încât devin hilare. La Pompe Funebre, fiecare angajat are povestea lui… unul era scriitor, ”altul pictor, dar la bază era tâmplar, făcea sicrie”.

Când băutura se termină – ingredientul social de bază – personajele se realimentează… când întunericul coboară și gerul se întețește… îi fac o vizită lui Vitea (doctor habilitat), care preda filozofia. ”Petrov nu știa unde și putea cel puțin înțelege de ce Igor îl întrebase cum e să distrugi sistemul de învățământ, asta însemnând că distrugi, într-o oarecare măsură, statalitatea”.

Niciunul dintre personajele lui Alexei Salnikov nu este cine este sau cine pare a fi, acesta este misterul adânc al întregii povești, fiecare ascunde straturi și straturi uimitoare, dezvăluite când te aștepți mai puțin și în conjuncturi atât de ciudate încât efectul este halucinant.. Petrov, mecanicul auto (dar și împătimit autor de benzi desenate) ”tocmai citise, pentru a-și ocupa gândurile, <Discutiile cu Goethe>, găsite în biblioteca tatălui”.

Nebunia gripei (vedeți – nu este pandemie) cuprinde toată familia Petrov (el – mecanicul auto, ea – bibliotecară și Petrov-juniorul) și această familie destrămată navighează împreună spre vindecarea fizică, dar și psihică a lor și a feciorului. Mai ales cea psihică.

Suculente paginile care descriu relațiile dintre părinții Petrov și fiul lor și conjugarea acetor relații cu diriginta flăcăului, cu metodele pedagogice moralizatoare aplicate tinerei generații.  Recte – diriginta care ”remarcă imediat deserviciul pe care îl aduce cultura de masă educației”. Și aceasta ”trecu repede în revistă muzica și cinematografia, făcându-le praf prin intermediul viziunii ei pedagogice. – Ați văzut desenul South Park? Dar Simpsons? Păi, fac sex în direct la desenele alea animate. Nici nu le arată ziua. Ce lucruri bune să înveți de acolo?

Alexei Salnikov este scriitorul unei generații înțelepțite printr-un soi de luptă și suferință intelectuală. Această generație a trebuit – pe de o parte – să-i consume și să-i înțeleagă pe clasicii ruși – și pe de cealaltă parte – să-i citească pe reprezentanții valoroși ai literaturii sovietice. Și a trebuit să se conecteze și cu vârfurile literaturii universale, clasice și moderne. O generație care a trebuit să gândească, să se descopere pe sine și să creeze literatura modernă originală rusă. Și să-și descopere propria voce.

Alexei Salnikov este câștigător al Premiului Bestseller Național 2018, al Premiului NOS 2017 și finalist al Premiului Bolșaia Kniga 2018. Un drum deja bine conturat, un talent literar confirmat și o personalitate cu un ascuțit și special simț al umorului.

În septembrie acest an, Rusia așteaptă premiera filmului realizat de Kiril Serebrenikov (scenariu/regie) după romanul lui Alexei Salnikov, ”Petrovii în vremea gripei”.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro, Babelio, Coolbeez.com)

Articole similare

O carte fenomen: „Povești de vară”, de Mieko Kawakami

Hristina Frangos

”Imaginația noastră e cel mai bun portal pe care îl avem către trecut”: Cronicile întoarcerii în timp, de Caroline Lawrence

Delia Marc

Black Lives Matter: ”Băieții de la Nickel”, de Colson Whitehead

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult