Carti Carti de fictiune Recomandat

Fratii Sisters, de Patrick deWitt

Fratii Sisters, de Patrick deWitt
Editura Polirom, Colectia Proza XXI, Iasi, 2012
Traducere din limba engleza de Ioana Filat

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Polirom.

Daca memoria nu ma inseala, ‘Fratii Sisters’ (‘The Sisters Brothers’) al lui Patrick deWitt este primul roman pe care il citesc intr-un gen care in literatura nord-americana are un loc al sau castigat si consolidat in preferintele cititorilor si in rafturile librariilor si ale bibliotecilor de pe Noul Continent – romanul-western. Cele mai apropriate carti de gen pe care le-am citit trebuie sa fi fost romanele de frontiera ale lui James Fenimore Cooper, dar m-am nascut prea tarziu pentru a le citi in foileton pe cele din seria Winnetou a lui Karl May. Romanele lui Cooper, cu toate elementele lor  romantice, erau insa la timpul publicarii romane ‘de actualitate’ scrise pentru publicul american al vremii. Cu timpul, genul a devenit ‘istoric’, dar el continua sa aiba o viata a sa, cu rezultate delicioase si nu lipsite de reale calitati literare asa cum dovedeste aceasta traducere a Ioanei Filat publicata in 2012 de editura Polirom in colectia Proza XXI. Este a doua carte a lui Patrick deWitt (scriitor canadian din Vancouver, nascut in 1975), nominalizata pentru vreo patru premii literare nord-americane, din care a si castigat vreo doua si este si o dovada (daca mai era nevoie) ca nu exista genuri  literare ‘minore’, ci doar carti bune sau mai putin bune.

Patrick deWitt

Cartea este povestita la persoana intai de Eli Sisters, pistolar si ucigas cu simbrie in perioada goanei dupa aur din California secolului 19. Eli este unul dintre cei doi frati Sisters, si jocul de cuvinte din titlul cartii indica din start o anumita detasare declarativa a scriitorului de materialul cartii, care, daca ar fi privit cu prea multa seriozitate, ar risca sa fie in multe locuri sordid. Stilul umoristic balanseaza realitatea cruda a povestilor descrise in carte, insoteste cititorul de la prima pana la ultima pagina si este unul dintre motivele care fac din ‘Fratii Sisters’ o carte placuta la citit, inclusiv o recomandata lectura de vacanta, daca tot suntem in perioada in care trebuie sa alegem ce carti punem in bagaj pentru lecturile de drum sau de plaja.

Misiunea primita de cei doi frati este ‘lichidarea’ unui personaj din San Francisco pe nume Warms, carismatic  descoperitor si inventator al unui procedeu care face cautarea de aur mult mai productiva fata de metodele obisnuite, fapt care il face insa si tinta atentiei tuturor concurentilor intru prospectare si a criminalilor mai mici sau mai mari intr-o perioada in care viata omeneasca este la pret de nimic fata de valoarea aurului. Warms este numai unul dintr-o serie de personaje bizare, patetice, ridicole, vicioase si mai ales cautandu-si rostul si negasindu-si linistea intr-o lume in devenire efervescenta. Una dintre marile calitati ale prozei lui deWitt este aceasta capacitate de caracterizare expresiva, colorata si nemiloasa, din cateva fraze, sau cateva dialoguri, si galeria de personaje pe care le ofera cartea este diversa si  interesanta.

Coperta editiei americane

Cei doi frati insisi sunt doua personaje diferite in caracter, in pofida apropierii rezervate de soarta si antecedentele familiale – un tata abuziv pe care fratele cel mare, Charlie, il ucide in copilarie pentru a-si proteja mama si a pune capat violentei in famile, deschizand insa astel poarta violentei in propriul lor destin, si o mama care isi dezavueaza copiii, in profund dezacord moral cu felul lor de viata si modul lor de a-si castiga existenta. Spre final cei doi vor fi reuniti si din punct de vedere moral, mai mult datorita circumstantelor si intamplarilor din carte, pe care nu le voi dezvalui pentru a nu rapi placerea lecturii. Cu toate ca cartea este povestita la persoana intai, perspectiva este de multe ori mai mult  moderna si simtim surasul ironic al autorului atunci cand personajele descopera de exemplu binefacerile igienei dentare.

Scrisa in ritm alert, cu personaje si cu o poveste bine ticluita si impanata cu momente de suspans, cartea are mari sanse de a fi ecranizata intr-un film care poate avea succes. Am si auzit de fapt ca drepturile de autor pentru ecranizare au fost vandute. Ar mai ramane de hotarit cine sa regizeze filmul, si aici nu m-am hotarit inca. Pe baza aceluiasi scenariu si Quentin Tarantino si fratii Coen ar fi cred potriviti si interesati cred, sa faca un film despre ‘Fratii Sisters’. Cele doua filme ar fi desigur filme foarte diferite. Inca un argument ca este vorba despre o carte interesanta.

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Polirom.

Articole similare

Sînt Soni. Mă găseşti la Cărtureşti: miercuri, 5 septembrie, ora 19.30

Jovi Ene

În penumbra eclipsei: Penumbra, de Alexander Hausvater

Dan Romascanu

Topaz (1969)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult