Cat de plina ti-e galeata?, de Tom Rath şi Donald O. Clifton
Strategii pozitive pentru muncă şi viaţă
Editura Allfa, Bucureşti, 2007
Traducere din limba engleză de Radu Nicolae Trif
Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii All.
Aţi citit vreodată o carte scrisă de un bunic şi de un nepot? Dacă nu, vă recomand să începeţi cu „Cât de plină ţi-e găleata?”. Mai ales că bunicul despre e vorba, Donald Clifton, a fost supranumit „părintele psihologiei pozitive”. Cât despre nepot, Tom Rath, vă garantez ca nu apare pe coperta din raţiuni de … nepotism!
Am citit cu mare plăcere această carte accesibilă, incitantă şi utilă, care pune accentul pe valorificarea laturii pozitive a relaţiilor interumane. Totul pleacă de la metafora găleţii din titlu: “Fiecare dintre noi are o găleată invizibilă. Ea este permanent umplută sau golită, în funcţie de ceea ce alţii spun despre noi sau de comportamentul lor faţă de noi. Atunci când găleata ne este plină, ne simţim extraordinar. Când este goală însă, cădem pradă deznădejdii şi ne simţim îngrozitor. De asemenea, fiecare dintre noi are asupra sa o cană invizibilă. Când folosim această cană pentru a umple găleţile celor din jurul nostru – vorbind sau acţionând în aşa fel încât să le înmulţim stările sufleteşti pozitive – ne umplem în acelaşi timp şi găleata noastră. Când însă folosim această cană pentru a şterpeli din găleata altora […] ne diminuăm pe noi înşine.”
Este o teorie lesne de înţeles, dar şi de aplicat în viaţa de zi cu zi. Iar forţa exemplelor oferite de autorii cărţii şi a strategiilor pozitive extrem de practice propuse de aceştia este cu adevărat impresionantă.
Tom Rath (nepotul…) face apel inclusiv la secvenţe relevante din copilăria sa pentru a ilustra impactul extrem de puternic pe care o atitudine constant pozitivă îl exercită asupra celor care o receptează. Tom, care beneficia de o astfel de atmosferă în familia sa, era mirat să observe că prietenii şi colegii săi de şcoală erau supuşi la un tratament total diferit de părinţii lor. “Am spus eu că poţi să vii acasă cu un prieten? Iar ai făcut vreo prostie la şcoală? Sper că n-o să iei patru şi la testul ală?” erau lucrurile pe care le auzeau aceşti copii de cum ajungeau acasă. În schimb, Tom avea parte de altfel de întrebări, de tipul: “Ce ai chef să faci după-amiaza asta? Vrei să-mi arăţi ceva din ce ai lucrat azi? Aţi reuşit să jucaţi baschet la ora de sport azi?”. În consecinţă, colegii lui Tom preferau să petreacă mult timp la el acasă, unde se “aprovizionau” cu sentimente pozitive, generate de afecţiune şi încurajări. Îşi umpleau găleţile…
Eliminarea negativismului – sau măcar temperarea înclinaţiei către o astfel de atitudine nocivă – poate conduce la schimbări spectaculoase în viaţa personală şi profesională a oricui. Iar promovarea unei culturi pozitive la nivelul unei companii, al unei instituţii sau al unei întregi societăţi poate genera rezultate senzaţionale, pentru că oamenii care – în urma unor interacţiuni umane orientate preponderent către evidenţierea a ceea ce este bun în comportamentul sau activitatea lor – ajung să se bucure de un confort emoţional sporit au şi performanţe mult mai bune.
Cartea oferă cititorilor săi şi posibilitatea de a îşi aplica, pe site-ul acesteia, un test de evaluare a impactului lor pozitiv asupra celor din jur. Veţi afla astfel în ce măsură umpleţi găleţile lor…
Recomand cu convingere acest bestseller, pe care l-aş asemui cu o găleată nu prea mare (ce-i prea mult strică!), dar plină ochi de strategii pozitive şi de istorisiri anectodice bogate în semnificaţii. Şi capabilă să insufle cititorilor câteva picături binevenite din gândirea pozitivă a autorilor! Dacă totuşi nu mă credeţi, apelez la cuvintele unui fost guvernator al statului Nebraska, Mike Johanns: “Dacă ar exista un Premiu Nobel pentru perfecţionarea calităţilor umane ale fiecărui individ, atunci cu siguranţă cartea de faţă l-ar merita pe deplin.”
1 comment
Mi-a plăcut foarte mult acest volum motivațional, altfel decât multe dintre cărțile de profil!
Cei doi autori au împletit foarte bine moralitatea, gândirea pozitivă, conduita și avantajele vârstei(experiența lui Donald și tinerețea matură a lui Tom).
NU am perceput acest volum ca pe-un ”rețetar”, ci ca pe-un mod de a- ți clădi și continua în armonie viața…cea de zi cu zi, cu pline și goale!
Viața e o împletire a perspectivelor, viziunii, încrederii în tine și-n cel de-alături…