Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: Marile minuni ale lumii, de Russell Ash

Marile minuni ale lumii”Marile minuni ale lumii”, de Russell Ash

Editura Litera, ediția a 13-a, București, 2015
Ilustrații de Richard Bonson, traducere din limba engleză de Carmen Pațac

Dacă veți avea curiozitatea să răsfoiți cărțile pentru copii prezentate de mine pe acest blog, veți descoperi că sunt un admirator și un adept sincer al enciclopediilor. Pe de o parte, consider că, din acestea, copiii își pot dezvolta cultura generală și pot găsi mai lesne informații structurate despre felurite subiecte și din diferite domenii, iar pe de altă parte simt că tocmai acestea sau o parte din ele mi-au lipsit și mie în copilăria mea. Desigur, erau și atunci almanahuri, erau unele cărți de descoperiri științifice sau de călătorii geografice, dar adevăratele enciclopedii le-am descoperit târziu, în adolescență, prin albumele acelea frumos ilustrate sau prin celebra Microsoft Encarta, ce m-a fascinat în mod deosebit.

Despre enciclopediile de la Editura Litera v-am tot povestit: sunt niște cărți-album fascinante, pe care le-am tot răsfoit împreună cu băiețelul meu și deși el a tot crescut, nu mă îndur să renunț la ele, informațiile din ele sunt mereu utile, mereu necesare la școală sau în viața de zi cu zi, ca bază pentru cultura generală a fiecăruia.

Astăzi vă prezint în câteva cuvinte a 13-a ediție (!!!) din ”Marile minuni ale lumii”, din faimoasa colecție DK. Chiar mă întrebam înainte să citesc cele peste 60 de pagini, în format mare, câți dintre noi mai știu care sunt cele șapte minuni ale lumii antice, câte dintre ele mai supraviețuiesc, cum au pierit și ce alte minuni au șanse să le înlocuiescă. Cam pe aceste aspecte și informații se concentrează și cartea-album a lui Russell Ash, completată de ilustrațiile binevenite ale lui Richard Bonson: fiecare minune a lumii antice este prezentată în detaliu, atât cât s-a păstrat sau descoperit arheologic, apoi ni se înfățișează modalitatea de construcție, iar în final câteva monumente, minuni, construcții asemănătoare, care își pot avea propriul loc într-o nouă numărătoare a minunilor lumii.

2015-12-03_145953

Dacă este să mă întrebați pe mine, am fost foarte interesat de anumite aspecte. În primul rând, istoria adevărată a acestor minuni, cum au fost ele construite și cât au rezistat în timp, ce le-a cauzat pieirea. Dincolo de legenda din spatele fiecărei dintre ele, vom descoperi din această carte că, în afară de Grădinile Suspendate din Babilon, toate minunile au existat, au rămas, dacă nu integral ca în cazul Marii Piramide, bucăți importante din acestea, descoperite de-a lungul veacurilor. Iar Farul din Alexandria a rămas în picioare peste 1000 de ani, până departe în Evul Mediu, când a fost distrus de către cutremure și prin neutilizare (portul din Alexandria devenind inutilizabil, datorită aluviunilor). La fel, găsim amănunte despre statuia lui Fidias, Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas (actualmente Bodrum, din Turcia) sau Templul Zeiței Artemis din Efes (și nu Diana, cum mai sunt unele informații pe Internet. Nici măcar nu este Artemis a grecilor, ci Artemis din Efes, zeița animalelor sălbatice). Ce este interesant este că aproape toate minunile antice sunt în bazinul Mediteranei (excepție o face Grădinile din Babilon, nici ele prea departe), într-un areal care cuprinde actualele țări Grecia, Turcia, Egipt și Iraq.

”Marile minuni ale lumii” este o carte deosebit de interesantă pentru copii, dar și pentru adulți, aducându-ne mai aproape de informațiile esențiale asupra unor locuri despre care am auzit (aproape) cu toții, dar despre care știam puține amănunte. Redactată într-un mod foarte atrăgător, într-un format mare și cu imagini foarte vii și colorate, poate reprezenta un prim îndemn prin care copilul dvs. poate fi adus mai aproape de cultura generală, atât de necesară.

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera.

Articole similare

Prin blogosfera literara (6 – 12 ianuarie 2014)

Dan Romascanu

Înapoi în realitate: Dragoste la 17,50$, de Charles Bukowski

Jovi Ene

Fragment din ”Tony & Susan”, de Austin Wright

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult