Carti Carti pentru copii

Arta benzilor desenate pe înțelesul tuturor

„Cum creezi o bandă desenată”, de Manuela Manița
Editura Humanitas Junior, București, 2024

Știai că prima bandă desenată recunoscută, „The Yellow Kid in McFadden’s Flats”, a fost publicată în 1897? Aceasta a compilat desene din ziare într-un singur volum, punând bazele industriei benzilor desenate. Cu toate acestea, abia în 1938, odată cu lansarea „Action Comics #1”, era modernă a benzilor desenate a început cu adevărat. Această ediție a introdus primul supererou, Superman, marcând începutul Epocii de Aur a Benzilor Desenate (1938-1956). Această perioadă a asistat la crearea unor personaje legendare precum Batman, Wonder Woman și Captain America, care rămân astăzi icoane culturale.

Lumea benzilor desenate nu este limitată la supereroi. În timp ce personaje precum Spider-Man, Iron Man și X-Men, create de Marvel Comics, și Batman, Superman și Wonder Woman, de la DC Comics, domină peisajul, benzile desenate acoperă o gamă largă de genuri. Horror, science fiction, fantezie, romantism și crimă sunt toate bine reprezentate, evidențiind versatilitatea acestui mediu.

Textul de astăzi este despre o carte tare drăguță, perfectă pentru copiii cu vârsta de la 10 ani, care vor să-și caute vocația artistică: „Cum creezi o bandă desenată” de Manuela Manița, apărută la Humanitas Junior (apropo, a fost în topul vânzărilor la Bookfest-ul din acest an). 

Manuela Manița are 23 de ani și este pasionată de desen și de artă în general. Această iubire a început când era mică și se uita toată ziua la desene animate și anime-uri, citea manga și visa că într-o zi o să deseneze ca artiștii cunoscuți. A continuat să deseneze și după ce a crescut; este convinsă că benzile desenate nu sunt doar pentru copii. Manuela a absolvit Universitatea Națională de Arte din București (UNArte) cu o diplomă de licență în design grafic. Acum e grafician la Humanitas.

Prezentarea de pe site m-a convins că autoarea știe despre meseria sa suficient cât să învețe micii cititori, iar volumul mi s-a părut un ghid frumos, explicit și suficient de clar cât să-mi doresc să pun mâna pe creion chiar acum. 

Inserțiunile cu explicații mi s-au părut bine trasate, oferindu-le cititorilor posibilitatea de a înțelege atât complexitatea subiectului, cât mai ales posibilitățile nelimitate. Totodată, mi-a plăcut mult că a mers pe analiza evolutivă a genurilor de benzi desenate, de la cele mai simple până la manga. Aceste fragmente ajută copiii să înțeleagă amplitudinea fenomenului benzilor desenate, despre care se spune că sunt o metodă oportună de a ieși din reading slump.

Lumea benzilor desenate este bogată și diversă, reflectând un amestec unic de artă și narațiune care a captivat audiențele de peste un secol. De la începuturile lor timpurii până la era actuală inovațiilor digitale, benzile desenate au evoluat continuu, îmbrățișând noi genuri, tehnologii și schimbări culturale. Atracția lor durabilă constă în capacitatea lor de a se adapta și reflecta lumea în schimbare, făcându-le un mediu atemporal pentru povestiri. Cartea Manuelei Manița este o frumoasă incursiune în arta benzilor desenate, dar mai ales e un imbold minunat pentru cei mici și dornici să-și dezvăluie talentele artistice. 

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Top 3 cele mai tari documentare Netflix din 2021 cu criminali în serie

Corina Moisei-Dabija

Atlasul Lumii pentru copii

Jovi Ene

Cineaștii sunt morți vii, iar filmele lor le seamănă. „Lux Æterna” (2019)

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult