Carti Carti pentru copii

4 cărți pentru copii, potrivite în perioada pandemiei și nu numai

Poate ceea ce vom învăța după aceste vremuri complicate este că trebuie, măcar, să avem mai multă grijă de noi și de corpul nostru, astfel încât, atunci când devenim vârstnici, să avem cât mai puține probleme grave și ireversibile de sănătate. Iar asta se poate face prin mai multe modalități: prin citirea, încă din copilărie, a unor cărți educative, care ne fac mai conștienți despre viața sănătoasă; prin lectura unor volume care să ne aducă informații esențiale despre corpul nostru; printr-un stil de viață sănătos, plin de voie bună. 

Iar cele patru cărți de aici vă pot ajuta în toate aceste sensuri. Patru recomandări de vreme rea, dar pertinente, care vin spre copiii de toate vârstele de la Editura Paralela 45:

O viață sănătoasă!”, de Alejandro  Algarra, Jon Davis
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Traducere din limba engleză de Mugur Butuza

Așa cum spuneam, în încercarea noastră de a avea o viață sănătoasă, trebuie să pornim încă din tinerețe, încă din copilărie, iar volumul ”O viață sănătoasă!” este un prim pas în acest sens, fiind destinat, cred eu, în principal, copiilor de maximum 12 ani.

Această carte, foarte inspirat colorată, acoperă principalele acțiuni obișnuite, zilnice, ale oamenilor, oferind sfaturi nu numai din punct de vedere al igienei sau al alimentației, ci și al sentimentelor. Sigur, găsim aici și celebrul spălat corect pe mâini, așa de important în toate timpurile, nu numai când vorbim de Covid, sau piramida alimentelor (care a trebuit să fie vizualizată mai cu atenție inclusiv de băiatul meu de 14 ani), dar cele care sunt inovative cu adevărat privesc ecologia, reciclarea sau cele de bun simț privind comportamentul de zi cu zi.

Și, aș putea spune chiar mai mult, unele învățăminte m-au pus și pe mine în încurcătură, precum acela de a închide orice dispozitiv (mobil, tabletă, televizor) cu cel puțin jumătate de oră înainte de culcare. Cu alte cuvinte, orice persoană, atât cei mici, cât și cei mari au ceva de învățat din acest volum instructiv.


Casa vie. O introducere în științele vieții pe înțelesul copiilor”, de Egor Egorov, Iuri Neciporenko
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Ilustrații de Olga Zolotukhina

Traducere din limba rusă de Antoaneta Olteanu

”Casa vie” trece pe alt palier, al copiilor care au câteva cunoștințe despre științele naturii, mai ales de biologie, de anatomie. De altfel, cred că volumul de față pune pe alocuri câteva dificultăți inclusiv adulților sau, măcar, aduce explicații suplimentare asupra unor lucruri pe care le știau doar vag.

E destul de complicat să le explicăm copiilor, pe înțelesul lor (mai ales dacă nu suntem specialiști), modul de funcționare a celulelor, a componentelor acestora, categoriile de celule și, mai ales, în aceste timpuri, felul în care virușii, bacteriile intră în corpul nostru și produc degringoladă, atacă organismul și dau peste cap sistemul imunitar. ”Casa vie” este un album, detaliat, frumos colorat, inspirat alcătuit, care ajută în acest demers. Cu ajutorul a două personaje, un om de știință tânăr și plin de întrebări și un detectiv foarte atașat aflării unor lucruri noi, descoperim celula vie și felurile acesteia, dar și multe lucruri noi despre ”antibioticele-otrăvuri” și ”virușii-pirați”:

”De ce virușii nu au distrus până acum toate celulele?

În primul rând, dacă ar omorî toate celulele, nici ei nu ar mai putea trăi. În al doilea rând, celulele au o protecție specială antivirus. Un virus poate fi izgonit ca străin și lichidat pe cale obișnuită. De regulă problema ține de timp. Sistemul imunitar cu receptorii săi trebuie să se descurce înainte ca virusul să distrugă toate celulele.” (pag. 78)

Cum spuneam, ”Casa vie” nu este doar despre și pentru copii, este un volum care va ajuta și pe adulți în descoperirea unor lucruri noi și înțelegerea unor procese complexe ale organismului uman.


Vulcanii se dezlănțuie!”, de Franziska Gehm
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Ilustrații de Franziska Harvey

Traducere din limba germană de Monica Grigore

Poate nu știați, dar în interiorul vulcanilor, locuiesc mici creaturi, responsabile, fără ca noi să o cunoaștem, de toate zgomotele, flăcările și mirosurile pe care aceștia le scot la suprafață și pe care noi le cercetăm de mii de ani (sau de care ne înspăimântăm). Cum produc aceste mogâldețe toate acestea? Prin niște pârțuri înfiorătoare și zgomotoase.

De la această premisă pleacă seria ”Vulcanii”, creată de Franziska Gehm, din care au apărut până acum, în traducere românească, primele două volume, în format hardcover. Două mogâldețe sunt în centrul acestora, respectiv Flambia și Crato, cei care locuiesc în doi vulcani diferiți, despărțiți de un râu clocotitor, dar și de familiile aflate într-o relație de dușmănie de decenii. Dar ei sunt prieteni și asta ar trebui să fie suficient!

Prima lor aventură pare banală, dar nu este deloc: podul de lemn care trecea peste râu și care îi ajuta să se vadă zilnic a dispărut și ei trebuie să găsească o metodă pentru a se întâlni și a continua aventurile lor. Cu acest prilej, cunoaștem și noi, cititorii, toate personajele seriei, dar și multe personaje fantastice, care ne pot încânta sau pot ajuta la construirea unui nou fel de pod. Până la urmă, trebuie să ținem cu Flambia și Crato, astfel încât să se reîntâlnească, nu?


Vulcanii fac bombe!”, de Franziska Gehm
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Ilustrații de Franziska Harvey

Traducere din limba germană de Monica Grigore

Povestea de prietenie dintre cele două mici creatori continuă și rezistă și în acest al doilea volum, în care pățaniile și nebuniile lor continuă la un nivel mult mai înalt. Doar fac bombe, nu? Dar e momentul să îi și cunoaștem mai bine, mai ales că vorbim despre două creaturi atipice și de două familii neobișnuite, a căror principală formă de mâncare e constituită din urzici (ori ciorbă, ori chiftele):

Crato și Flambia sunt prieteni. Sunt prieteni foarte buni, la fel de buni ca granulele de zahăr din vata de zahăr. Dar între familiile lor este o ură nemărginită. Adulții s-au certat. Din ce cauză, nu mai știu nici ei. Familia lui Crato este prea gălăcioasă, trăiește groaznic de nesănătos și într-o mizeri de-ți mută nasul, după părerea familiei Flambiei. Familia Flambiei este prea plictisitoare, enervant de ordonată și așa de sportivă, că te ia cu amețeală, crede familia lui Crato.” (pag. 6-7)

Iar ceea ce se întâmplă aici este chiar entuziasmant și amuzant, primele două volume din această serie cu vulcani repezentând o alegere perfectă, pentru copiii de sub 10 ani, dar și pentru copiii de orice vârstă, în vederea ștergerii temporare a plictiselii aduse de această perioadă de izolare. Deși, spun unii, nu există plictiseală atunci când ai o carte bună de citit în bibliotecă, așa cum sunt cele recomandate azi.

Articole similare

Lumea privită cu ochi de adolescent: „Să trăieşti cu o presiune constantă”, de Alina Pietrăreanu

Ana Maria Cazacu

Agenția, de Cristian Ardelean

Jovi Ene

Realități cu final neașteptat: ”13, cu noroc. Crima și alte povestiri”, de Teodor Hossu-Longin

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult