Vă spuneam acum câteva timp despre ”13 cărți pentru copii mici la Gaudeamus 2017”, toate de la Editura Univers Enciclopedic Junior. Ei bine, acelea nu erau toate, ci am păstrat încă 10 cărți de citit și de dăruit pentru finalul de an 2017, de la aceeași editură. Dintre ele, unele sunt cu tematică specială de Crăciun, de sărbători, cu iarnă și zăpadă, dar am inclus aici și câteva cărți cu ilustrații faine și povești despre prietenie și animăluțe, așa cum am păstrat și două cărți foarte faine cu informații de cultură generală pentru cei mici.
1. ”Un Crăciun elefantastic. Expediție la Polul Nord”, de Michael Engler și Joelle Tourlonias
Traducere: Marilena Iovu
Trei ființe se pregătesc de Crăciun, dar în același timp au dileme cu privire la această sărbătoare a cadourilor: cei doi copii, Anton și Luiza, se contrazic cu privire la expeditorul cadourilor, împărțiți între Îngerul Crăciunului și Moș Crăciun; în același timp, Timbo, elefănțelul de pluș, este împăciuitorul, considerând că răspunsul acesta nu este relevant, important este ”să primim din belșug limonadă și biscuiți cu fulgi de ciocolată.” Dar pentru a descoperi adevărul, este necesar să întreprindă o călătorie la Polul Nord, pe un container mobil plutitor pe schiuri:
”Atunci când nu știi ceva, cel mai bun lucru este ca, mai întâi, să încerci să afli singur cum stau lucrurile.”
În fiecare oraș, în fiecare ungher al Pământului, o umbră în roșu împarte cadouri, fără ca cei din ambalajul zburător să observe cine este cu adevărat cel care face bucurii copiilor. Ajungând la palatul de gheață, nimeni nu este acasă, dar ușa se deschide și ajung în paradisul cadourilor, unde vor descoperi inclusiv cadouri cu numele lor pe ele. Ce vor face în continuare?
O poveste frumoasă de Crăciun, despre dilemele fiecărui copil cu privire la cadouri, Moș Crăciun și magia sărbătorilor.
2. ”Sub steaua magică a Crăciunului”, de Annette Moser și Polona Lovsin
Traducere: Cristina Muică
Seria cărților cu și despre Crăciun continuă cu această simpatică poveste cu animalele aflate în așteptarea sărbătorii de final de an. Personaje sunt iepurașul Paulică, șoricica Mia, veverița Lisa și vrăbiuța Cipi, ultima începând sarabanda întrebărilor și explicațiilor despre Crăciun, considerând că, de fapt, ”Crăciunul înseamnă să poți să mănânci cât de mult vrei.” Faină concluzie, nu? Fiecare dintre animale are însă propria explicație privind semnificația Crăciunului, asta până vine bufnița Luna, care oferă propria părere, care îi pune pe gânduri:
”Înseamnă că noaptea cea mai întunecată și mai rece a anului strălucește dintr-odată, plină de căldură și lumină. Și că prietenii buni se adună laolaltă ca să sărbătorească împreună în pace și să contemple marele miracol!”
Pentru că asta înseamnă, de fapt, Crăciunul și de aici vine magia lui, din împletirea ideilor celor patru prieteni într-un cadru festiv, care să aducă alături prietenii și familia. X-mas is magic!
3. ”Omul de zăpadă magic”, de Catherine Walters. Ilustrații de Alison Edgson
Traducere: Irina Popa
Un iepuraș, desenat foarte simpatic (îți vine să-l iei acasă!), se chinuie o dimineață întreagă să facă un om de zăpadă, iar ceea ce realizează este extrem de drăguț, încât s-ar juca în jurul lui toată ziua. Numai că tatăl său îl trimite în pădure să culeagă câteva fructe de pădure pentru ceai. Numai că acolo se rătăcește, în goana lui după păsări, printre ninsoarea tot mai deasă.
Din neant, din lumină, se ivește prietenul său, Omul de zăpadă, care a mers tot timpul pe urmele sale, gata să îi sară în ajutor. Așa că, după câteva aventuri, multe zâmbete, cei doi găsesc calea spre întoarcerea acasă.
Așa cum se spune și pe coperta a patra, acest volum simplu, plin de ilustrații foarte frumoase și simpatice, este ”o poveste emoționantă despre puterea imaginației.”
4. ”O floare în zăpadă”, de Tracey Corderoy, Sophie Allsopp
Traducere: Irina-Ruxandra Popa
Protagoniștii acestei frumoase poveșsti sunt Luna și Ursul. Numai că Luna este doar numele unei simpatice și nebunatice fetițe (îi place să zâmbească, să danseze, să prindă fulgii de nea pe limbă etc.), în vreme ce Ursul este chiar un imens urs polar, nu înfiorător, ci prietenul ei cel mai bun:
”Luna și Ursul erau de nedespărțit, așa cum sunt pâinea și gemul de căpșuni!”
Prietenia lor înseamnă nu numai joacă, ci și responsabilitate și sensibilitate. În toiul iernii, în curtea unde ei locuiesc, apare o floare galbenă, culeasă de Urs pentru prietena lui, Luna. Numai că floarea se ofilește repede atunci când e luată din mediul ei, așa că, după ce Luna se îmbufnează, Ursul pleacă într-o călătorie peste mări și țări, pentru a găsi o altă floare, asemănătoare, trecând prin peisaje necunoscute și prin aventuri.
O poveste despre prietenia adevărată.
5. ”Liniște, vreau să dorm!”, de Katy Hudson
Traducere: Marilena Iovu
Cam asta spun eu în fiecare dimineață când sună ceasul, cam asta spun eu aproape în fiecare zi în trenul de dimineață, când nimeresc lângă ceva navetiști plini de vitalitate la acea oră. Nici prezentarea de pe coperta a patra nu îmi displace și mi-ar plăcea să fiu o broscuță țestoasă, măcar pe timp de iarnă: ”Broaștelor țestoase nu le place iarna. De ce? Pur și simplu nu le place. De aceea își petrec toată iarna dormind.”
Așadar, broasca noastră țestoasă se pregătește pentru marea hibernare, pentru un somn liniștit care, speră ea, să țină până la primăvară. Rând pe rând însă, animalele prietene îi tot amână adormirea, semn că iarna nu înseamnă numai somn, ci activitățile tuturor continuă, fie că e vorba de lecții de canto, de sculpturi în gheață sau de construit sănii.
”Liniște, vreau să dorm!” este un mod de a redescoperi bucuriile iernii, chiar dacă uneori frigul și zăpada ne îndeamnă să rămânem în case și să dormităm.
6. ”Lilia, prințesa elfilor”, de Stefanie Dahle
Traducere: Cristina Muică
Nu puteau să lipsească elfii la o prezentare de cărți de final de an. În prim plan în acest volum, ilustrat într-un mod mai rustic, mai potrivit atmosferei de basm, este, așa cum îi spune și titlul, Lilia, mica prințesă a elfilor, care locuiește în Castelul Nuferilor. Ea se pregătește cu coronițe din flori și cu prăjituri cu miere, pentru marea sărbătoare a elfilor.
Numai că trebuie să existe un impediment ca totul să decurgă perfect, iar acesta este faptul că toți nuferii de pe Lacul Fermecat și-au închis florile, motiv pentru care nu s-a mai cules nectar pentru prăjituri, dar în același timp, nimfa Lea, prietena Liliei, nu mai poate părăsi lacul pentru a ajunge la petrecere. Normal că există o explicație și anume un trol de pădure mare și gras, care a stricat fluierul nimfei, necesar pentru ca nuferii să se deschidă, necesar ca ea să părăsească lacul și așa mai departe. Lilia pleacă să caute ajutor prin lumea elfilor.
O carte despre puterea prieteniei, pentru că un prieten adevărat sacrifică orice pentru nedreptatea pe care o întâmpină prietenul său, dar și despre puterea muzicii cântate din suflet.
7. ”Urmel zboară spre Lună”, de Max Kruse
Cu ilustrații de Gunther Jakobs după cele originale ale lui Erich Holle
Traducere: Cristina Muică
Max Kruse a fost un cunoscut autor german de cărți pentru copii, iar seria Urmel a fost cea care l-a consacrat definitiv, ”Urmel din epoca de gheață” fiind cartea sa cea mai îndrăgită de cei mici. Aici ne aflăm în fața aventurilor pentru cucerirea lumii și ceea ce este foarte simpatic este că animalele sunt simpatice, au nume interesante, au un savant în mijlocul lor – profesorul Habacuc Tibatong – și locuiesc pe o insulă exotică, numită Titiwu.
Savantul spune că o călătorie spre Lună nu este posibilă, dar totul se poate schimba atunci când pe insulița lor plină de animale ajunge o mică navă spațială, condusă de un băiețel pe nume Otto. Acesta îi invită la o călătorie prin spațiu, acolo unde pot testa efectele imponderabilității și pot opri chiar și pe Lună. Dintre ei, micul dinozaur Urmel speră să descopere pe Lună, măcar pe fața ei nevăzută, o lume plină de urmeli, de mici animale asemănătoare lui.
O poveste despre descoperiri interesante și despre lucrul cel mai drag omului, acel loc numit ”acasă”.
8. ”Călătorii uimitoare ale animalelor”, de Chris Packham
Ilustrații de Jason Cockcroft
Traducere: Cristina Muică
Cărțile lui Chris Packham sunt un fel de enciclopedii pentru copiii mici, care capătă informații noi printr-o prezentare simplă și practică. Nu-i de mirare, de vreme ce el a fost prezentator al unui serial pentru copii de pe BBC, intitulat The Really Wild Show, deci știu despre ce și cum să le vorbească celor mai mici dintre noi.
Primul volum pe care vi-l prezint este despre animalele migratoare, cele care se deplasează dintr-o parte a planetei în alta, în funcție de anotimp, de locurile unde se poate hrăni mai bine sau de perioada fertilă a anului. Sau chiar pentru a-și naște sau crește puii. Astfel, balena albastră, cel mai mare animal, migrează în zonele calde pentru a-și aduce pe lume puii, iar apoi primăvara se întorc în zonele reci, cu mult mai multă hrană pentru ele.
Alte animale descrise în carte sunt: sardelele, meduzele aurii, broaștele țestoase, crabii roșii, antilopele gnu, liliecii molos, fluturii monarh, silviile cu cap negru (o specie de pasăre) și altele. Fiecare cu propria migrație, mai lungă sau restrânsă la câțiva zeci de metri, fiecare cu propriile motive ce țin de evoluție. O carte foarte interesantă și instructivă, inclusiv pentru adulți.
9. ”Pui de animale uimitori”, de Chris Packham
Ilustrații de Jason Cockcroft
Traducere: Cristina Muică
Cea de-a doua carte din cărțile lui Chris Packham tratează puii diferitelor animale, pentru copii aceștia reprezentând cele mai drăgălașe și iubite animale. Nici nu-i de mirare, mai ales dacă vedem ilustrațiile din acest volum, toate animalele mici fiind desenate cu finețe și gingășie încât îți vine să le iei pe toate acasă.
După câteva informații generale, Chris Packham prezintă câteva animale și felul în care apar puii lor: prima este broasca lui Darwin, din Chile și Argentina, la care masculii iau ouăle în gură, după ce puii încep să se miște în ele, pentru a le păstra în siguranță un timp. După câteva zile, când ies mormolocii, tatăl îi aruncă din gură, pentru a supraviețui în lumea largă.
Alte animale prezentate sunt: dragonul de Komodo (adulții își mănâncă uneori proprii pui, așa că aceștia, după naștere, se urcă în copaci aproximativ doi ani), albatrosul cu picioare negre, tigrul, ursul polar, cobra, șobolanul, suricatele sau râmele. Din nou, o carte plină de informații de cultură generală interesante și inedite.
10. ”Zâna Căpșunica”, de Stefanie Dahle
Traducere: Cristina Muică
Stefanie Dahle realizează o poveste asemănătoare cu cea prezentată mai sus, ”Lilia, prințesa elfilor”, despre puterea prieteniei și felul în care un prieten adevărat de scapă mereu din încercările și necazurile pe care le suferi. În prim plan se află Căpșunica, Zâna căpșunilor, care nu pare să sufere deloc de ploaia grea din grădină de vreme ce fața ei este așa de zâmbitoare. Numai că, după câteva zile de stropi mari, totul se schimbă, pentru că ea a răcit, iar căpșunile suferă de prea multă ploaie, așa că trebuie să construiască un adăpost.
Dar e foarte greu, așa că e mai bine să caute un alt cămin la prietenii din pădure. După refuzuri și dezamăgiri, descoperă o casuță părăsită, dar e nevoie de ajutorul tuturor prietenilor din pădure ca să ducă la bun sfârșit o operațiune foarte complexă de mutat, mai ales când vorbim de transportarea răsadurilor de căpșun. Așa că vin broasca râioasă, ariciul, veverița, șoarecii de câmp. O mostră de ajutor prietenesc.
Așadar, spor la cumpărături și la citit, va fi un Crăciun plin de cărți frumoase!