Editorial

Top 5 cele mai bune seriale noi văzute pe HBO Go

Luna aceasta mi-am alocat ceva mai mult timp pentru noile seriale lansate recent pe HBOGo, ocazie cu care am descoperit câteva care mi-au atras atenția în mod special. Au la bază probleme sociale, culturale, psihologice, sunt bine realizate din punct de vedere tehnic și structural și reușesc să emane veridicitate. Intriga te prinde și în ciuda complexității tematice, nu sunt dificil de urmărit. În unele dintre cazuri fiecare episod se lasă așteptat, dar vă asigur că merită pe deplin. Iată ce vă propun să vizionați:

1. O parte din adevăr (2020, sezonul 1, 4 episoade)

Regia: Derek Cianfrance

Serialul prezintă viețile paralele a doi gemeni identici, interpretați de Mark Ruffalo, într-o poveste neconvențională despre trădare, sacrificiu și iertare. Acțiunea se petrece în contemporaneitate, iar  Ruffalo face un joc de excepție, printre cele mai bune din ultimii ani aș zice. Drama are șase părți, în care frații gemeni Dominick și Thomas Birdsey încearcă să trăiască normal, deși provin dintr-o familie cu multiple probleme emoționale care se reflectă dureros în cotidian. După moartea mamei lor, rolul lui Dominick, ca protector și îngrijitor al lui Thomas, atinge un punct critic atunci când fratele său, care suferă de schizofrenie paranoică, finalizează ritualic un act de automutilare ca semn de protest față de războiul din Irak. Dominick încearcă să-li salveze după ce a fost internat într-un spital de maximă securitate, ocazie cu care va deveni și el subiectul unei analize care dezvăluie probleme ascunse, dar și istoria tragică a familiei din care provine. Filmul pune pe tapet nu numai relațiile dintre cei doi frați, ci și problemele conexe care decurg de aici, bagajul emoțional care se erodează în timp, relațiile problematice pe care copii care nu au parte de suport în primii ani de viață le experimentează ca viitori adulți.

Nota: 9/10

2. Complotul împotriva Americii (2020, sezonul 1, 6 episoade)

Regia: Thomas Schlamme

Serialul are la bază romanul omonim scris de Philip Roth, începe în ajunul ciclului electoral din 1940 și îi are în centru pe membrii unei familii din New Jersey care sunt martorii ascensiunii politice a eroului aviator și xenofob populist Charles Lindbergh, care devine președinte și îndreaptă națiunea către fascism. Acesta și-a câștigat faima datorită legendarului său zbor solo deasupra Atlanticului și se numără, pentru mulți americani, printre cei mai mari eroi ai țării. Ales ca al 33-lea președinte al Statelor Unite Statele, se angajează într-o politică izolaționistă anti-război, însă strânge mâna lui Hitler. Filmul reușește să capteze excelent modul în care fascismul a pus lent, dar sigur mâna pe viețile unor generații întregi și a reușit să le schimbe în mod sinistru. Există și câteva intrigi adiacente, una care îl are în centru pe nepotului lui Herman Alvin (Anthony Boyle) care se alătură armatei canadiene, iar altul îl urmărește pe cel mai tânăr băiat al lui Levin, Phillip (Azhy Robertson)) și două dintre prietenele sale, ambele sfârșind în tragedie.

Nota: 8,5/10

3. Mrs. America (2020, sezon 1, 9 episoade)

Regia: Anna Boden, Ryan Fleck

Serialul are la bază povestea adevărată a mișcării de ratificare a amendamentului drepturilor egale și a reacției neașteptate a lui Phyllis Schlafly (interpretată de Cate Blanchett), o regină a frumuseții devenită conservatoare. Povestea este spusă practic de câteva femei ale acelei perioade, fiecare cu bagajul emoțional și problemele sale, și pune în lumină valul de feministe reprezentat de Gloria Steinem, Betty Friedan, Shirley Chisholm, Bella Abzug și Jill Ruckelshaus. O perspectivă interesantă asupra modului în care războaiele culturale din anii 1970 au stat dus la ascensiunea Majorității Morale și au produs schimbări majore pe scena politică americană. Cate Blanchett este strălucitoare în acest rol, însă nici Margo Martindale sau Sarah Paulson nu sunt mai prejos. Dincolo de viețile care din exterior par aproape perfecte, sunt multe găuri prin care se scurg probleme, iar fiecare episod dezvăluie noi intrigi. De la tactica generală, la jocul vieților zilnice, serialul este foarte bine orchestrat și reușește să surprinsă excelent esența complexă a anilor tumultoși în care se petrece acțiunea, iar până acum nu am sesizat sincope.

Nota: 8,5/10  

4. Părinți și copii (2020, sezon 1, 10 episoade)

Regizor: Ben Palmer

HBOGo a lansat recent un nou serial de comedie explorează paradoxul pe care fiecare părinte îl cunoaște, dar are greutăți în a și-l asuma: viața de cuplu cu copii nu e deloc ușoară. Martin Freeman e Paul, un tată grijuliu care descoperă că răbdarea sa nu este nici pe departe atât de mare pe cât pare. Ally (Daisy Haggard), partenera sa de viață, conduce un studio de înregistrări și încearcă să facă față unei căsnicii care devine dificilă, copiilor care sunt tot timpul plini de energie și au nevoie de explicații, dar și propriilor părinți care îmbătrânesc și ipotecii. Martin Freeman este și producător executiv în acest serial care prinde publicul de la primul episod. Jocurile actorilor sunt veridice,  decorurile se schimbă,  iar filmul reușește să redea perfect dinamica vieții de cuplu cu doi copii mici. Există umor, sunt și probleme, iar per total este un serial de urmărit pe îndelete, pentru că are multe probleme la care părinții sau viitorii părinți trebuie să reflecteze.

Nota: 8/10

5. Povești de groază. Orașul Îngerilor (2020, sezon 1, 6 episoade)

Regia: Sergio Mimica-Gezzan

Concepută ca o a doua serie după originalul ”Penny Dreadful/ Povești de groază” care se petrece în Londra victoriană, acțiunea acestei producții are loc în Los Angeles, în 1938, perioadă plină de tensiune socială și politică. Orașul suferă numeroase modificări și la nivel structural, de la construirea primelor autostrăzi, până la tradițiile sale profunde de folclor mexicano-american, acțiunile periculoase de spionaj ale celui de-al treilea Reich și ascensiunea evanghelismului la radio. Pornind de la o crimă odioasă care a pus pe jar orașul, filmul îi are în centru pe detectivul Tiago Vega și partenerul lui, Lewis Michener. Dincolo de groază, suspans și scenele savuroase realizate cu ajutorul unor decoruri bine gândite, surprinde plăcut atmosfera de epocă pe care regizorul reușește să o pună excelent în lumină. Lucrurile se precipită, iar  Tiago și familia lui vor fi nevoiți să țină piept unor forțe distructive mai mari decât se așteptau. Jocul actorilor este bun, intriga nu se susține pe alocuri și lipsește magia din prima serie.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Pledoarie pentru refugii: Lansare Cartografia lumii de dincolo, de Laura T. Ilea

Carmen Florea

Top 5 documentare disponibile pe HBO Max

Corina Moisei-Dabija

Top 10 Filme de Frontieră

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult