Stiri

Regizorul şi actorii din „Periferic” se întâlnesc cu spectatorii din Iaşi

Periferic”, filmul care marchează o premieră în România, lansându-se simultan în cinematografe şi online, va avea parte de o proiecţie de gală la Cinema Victoria din Iaşi vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00. Regizorul Bogdan George Apetri şi actriţa Ana Ularu, alături de actorul ieşean Ion Sapdaru, vor fi prezenţi la proiecţie şi vor răspunde întrebărilor publicului la final. Pelicula va rula, între 1 şi 7 aprilie, la Cinema Victoria.

În aceeaşi zi cu premiera de gală de la Iaşi, 1 aprilie, „Periferic” va inaugura experimentul Webkino.ro, prima platformă online dedicată filmelor româneşti. Producţiile vor putea fi văzute în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă. Într-o primă fază, „Periferic” va fi accesibil online doar celor din localităţile fără săli de cinema, urmând ca de la 1 mai să poată fi vizionat din orice colţ al ţării, inclusiv de la Iaşi. Detaliile despre modalitatea de plată şi costul vizionării vor fi anunţate în zilele următoare.

Webkino.ro este realizat cu suportul casei de distribuţie Voodoo Films şi al companiei de marketing şi vânzări online Q2M, lansată de Dragoş Stanca.

O dramă cu accente de thriller, „Periferic” este lungmetrajul de debut al unui regizor şcolit la Columbia University din New York şi unul dintre cele mai premiate filme de anul trecut. Scenariul este semnat de Tudor Voican şi regizorul Bogdan George Apetri.

Actriţei Ana Ularu îi reuşeşte un rol dificil pentru care a fost premiată la Locarno, Varşovia şi Salonic. În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.

Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

Ana Ularu (25 de ani) a debutat în cinema la doar 9 ani, când regizorul francez Claude-Michel Rome a remarcat-o şi i-a oferit un rol în „Meurtre par Procuration” (1994), o coproducţie România – Franţa. De atunci, a apărut în zece lungmetraje, printre care „Maria” (2002), „Italiencele” (2003), „Tinereţe fără tinereţe” al lui Francis Ford Coppola şi „Hârtia va fi albastră” (2006), şi 14 scurtmetraje. Pentru performanţa din filmele „Italiencele”, „Magnatul” şi „Damen Tango”, Uniunea Cineaştilor din România i-a oferit, în 2004, premiul pentru Debut. În teatru, a interpretat-o pe Lolita în spectacolul omonim montat de Cătălina Buzoianu şi a colaborat cu Silviu Purcărete şi Dragoş Galgoţiu. Ana Ularu este absolventă a UNATC, promoţia 2008, şi a masterului în Acta actorului de la aceeaşi universitate.

Bogdan George Apetri a studiat Dreptul în România şi a profesat doi ani ca avocat, înainte de a se stabili în Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film şi Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat în festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar „A Very Small Trilogy About Loneliness” a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 – „Oscarul studenţesc”. Apetri a co-produs filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).

„Periferic” şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.

Periferic” este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Coproducătorul Josef Aichholzer are în palmares un Oscar pentru cel mai bun film străin: „Die Falscher/ Falsificatorii” (2007). Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, iar în România de Voodoo Films.

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: The Night Agent, Murder Mystery 2

Jovi Ene

Top 5 preferințe cititori Litera și Litera Mică la Bookfest 2017

Jovi Ene

Proiectia documentarului inspirational “Finding Joe”, pe 6 martie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult