Stiri

„Poveste pentru timpul prezent”, de Ruth Ozeki, pe lista scurta a Man Booker Prize 2013

poveste pentru timpul prezentRomanul Poveste pentru timpul prezent (A Tale for the Time Being), de Ruth Ozeki, apărut anul acesta în traducere la Polirom, se află pe lista scurtă a prestigiosului Man Booker Prize, ediţia 2013.

Celelalte romane aflate pe lista scurtă (selectate din cele 13 de titluri aflate pe lista lungă): We Need New Names, de NoViolet Bulawayo; The Luminaries, de Eleanor Catton; The Harvest, de Jim Crace; The Lowland, de Jhumpa Lahiri; The Testament of Mary, de Colm Tóibín (două dintre romanele sale au fost publicate în colecţia „Biblioteca Polirom”: Maestrul şi Povestea nopţii).

Romanul cîştigător va fi anunţat în data de 15 octombrie 2013. Mai multe detalii:

http://www.themanbookerprize.com/man-booker-prize-2013Poveste pentru timpul prezent (colecţia “Biblioteca Polirom. Seria Actual”, coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu; traducere din limba engleză de Anamaria Lişman) spune cum scrisul şi cititul pot lega doi oameni ce nu s-au văzut niciodată, totul prin intermediul unui jurnal găsit într-o cutie de mîncare Hello Kitty.

Romanul este o apologie a puterii miraculoase a scrisului şi cititului de a lega, în ciuda distanţei în timp şi spaţiu, oameni care nu s-au văzut niciodată. Nao Yasutani – o adolescentă japoneză care şi-a petrecut copilăria în California şi nu reuşeşte să se adapteze la viaţa stresantă din Tokyo – a hotărît că nu există decît o singură cale de-a scăpa de o singurătate chinuitoare şi de torturile la care o supun colegii ei de şcoală: sinuciderea. Totuşi, Nao nu vrea să dispară fără să lase ceva semnificativ în urmă. Ea dă astfel curs inspiraţiei subite de-a povesti într-un jurnal viaţa fascinantă a străbunicii sale – o călugăriţă budistă ajunsă la venerabila vîrstă de o sută patru ani –, fără să bănuiască o clipă că acesta îi va schimba destinul în întregime.

downloadAlina Purcaru pe Bookaholic.ro: “Citesc Poveste pentru timpul prezent de Ruth Ozeki şi mă minunez, pur şi simplu mă minunez cum n-am mai făcut-o de zeci de cărţi încoace.

Cu fiecare pagină ori am  senzaţia că sînt în preajma unor lucruri noi, ori că mă întîlnesc printr-un hazard nebun cu lucruri minunate şi uitate. Faptul că ele există şi că sînt aduse la lumină de o scriitoare atît de versatilă, de înţeleaptă, de atentă la lume mă face să simt ceva ce trăim foarte rar: sentimentul de recunoştinţă pură pentru faptul că cineva a scos din propria minte aşa o poveste. Atît de mult m-au mişcat primele zeci de pagini din cartea asta, că dacă romanul nu ar continua, aş fi recunoscătoare şi pentru atît. Asta nu e o cronică, ci confesiunea matinală a unui cititor fericit!”

Un scurt interviu cu Ruth Ozeki

http://www.youtube.com/watch?v=pBBvUQCTHA8

Ruth Ozeki s-a născut în 1956, în New Haven, Connecticut, într-o familie mixtă, tatăl ei fiind american şi mama japoneză. Şi-a făcut studiile la Smith College, secţia de studii britanice şi asiatice, şi a călătorit mult prin Asia. A primit o bursă din partea Ministerului Educaţiei din Japonia pentru a studia literatura japoneză clasică la Universitatea din Nara. În anii petrecuţi în Japonia a lucrat ca animatoare de bar în Kyoto, a studiat ikebana, teatrul Nō şi sculptura măştilor dramatice şi a predat engleza la Universitatea Sangyo din Kyoto. În 1985, odată cu întoarcerea în America, şi-a început cariera cinematografică, lucrînd ca scenograf şi art director pentru filme horror cu buget redus. Cîţiva ani mai tîrziu, a ajuns să-şi producă propriile filme. În 1989, a debutat ca scriitoare cu romanul My Year of Meats, distins cu Kiriyama Prize şi publicat în patruzeci de ţări. În 2003, i-a urmat un alt roman de succes, All Over Creation, distins cu American Book Award.

Articole similare

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est vine la Chişinău!

Jovi Ene

Sora lui Freud, de Goce Smilevski

Delia Marc

Prognoza pe luna asta: se anunță averse intense de filme & seriale noi | Octombrie pe Netflix

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult