Stiri

Noutățile editurilor Nemira și Nemi la Gaudeamus 2016

julian-barnes-zgomotul-timpului-c1Editura Nemira participă la târgul de carte Gaudeamus 2016 cu o mulțime de noutăți editoriale de excepție și oferte speciale pentru vizitatori.

Cel mai recent roman al lui Julian Barnes, câștigător al Man Booker Prize, Zgomotul timpului, este o biografie ficțională a compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui.  Julian Barnes prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, dar și drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului și a locului artei în societate.

La Gaudeamus se lansează colecția de poezie, coordonată de Svetlana Cârstean – VORPAL. Primele 2 volume publicate sunt Dodii, de Florin Dumitrescu și Sisteme de fixare și prindere, de Ștefania Mihalache.  Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă și impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din Alice în Țara oglinzilor. Armă uneori jucăușă și periculos de inteligentă. Dodiide Florin Dumitrescu e cea mai potrivită carte pentru a deschide o colecție precum Vorpal. A vorbi în dodii atunci cînd stăpînești perfect vorbirea, a răsuci limbajul și a-l întoarce pe toate părțile atunci cînd îi cunoști în detaliu mecanismele, a genera un absurd jucăuș din aceeași materie cu ajutorul căreia ai creat sensuri limpezi ani de zile.  În Sisteme de fixare și prindere,  Ștefania Mihalache fixează în limbaj o aventură greu de formulat, cea a maternității, cu simțuri înzecite și puteri nefirești, neînfricată, cinică și hiperprotectivă, așa cum toate fetele devin atunci cînd se transformă în mame. (Svetlana Cârstean)

Un proiect editorial special este și traducerea volumului TRADO, scris la patru mâini de Svetlana Cârstean și poeta suedeză Athena Farrokzhad, apărut la începutul anului trecut și care s-a bucurat de un succes imens în Suedia.  Ceea ce este aparte la colaborarea dintre cele două poete este munca lor de traducere reciprocă, „Trado” este și ea o carte „altfel”, o carte – obiect, alcătuită din trei volume: unul conține poemele Svetlanei Cârstean, celălalt pe ale Athenei Farrokhzad, iar cel din mijloc un eseu poematic despre traducere, scris în colaborare de ambele autoare.

Noutățile din colecția Nautilus SF&Fantasy: Pacea eternă, de Joe Haldeman, continuarea romanului Războiul etern, despre ororile războiului și despre aparenta incapacitate a omenirii de a-și învinge impulsurile violente. 2043 A.D.: În plin război, soldații manevrează mașinării de luptă de la sute de kilometri distanță. Julian Class este unul dintre acești luptători și pentru el războiul e iadul. Tensiunea psihologică și violența devin de nesuportat. Dar chiar în astfel de momente face o descoperire științifică ce poate schimba traiectoria universului.

Cu volumul Jumătate de război se încheie trilogia fantasy Marea sfărâmată, de Joe Abercrombie, o poveste epică despre răzbunare și curaj, apreciată de George R.R. Martin.

ovidiu-eftimie-arhanghelul-raul-c1Arhanghelul Raulde Ovidiu Eftimie, primul debut românesc în colecția Nautilus după mai bine de 10 ani, e un science fiction în care spații banale : cartierul Pantelimon, gara din Brașov, Ministerul Transporturilor sau trenul spre Teiuș sunt scene pentru discuții despre călătorii în timp și lupte cu ființe multidimensionale – toate pentru a preveni Apocalipsa.

În colecția Young Adult apar romanele Panica, de la autoarea bestseller-ului Delirium, Lauren Oliver, despre un oraș micuț, unde tinerii suferă de claustrofobie, jocul Panica e singurul care le dă sentimentul libertății, prin probele absurd de periculoase și Vrăjitoarea adevărului, de Susan Dennard, prima carte din seria Tărâmul vrăjitorilor, unde magia e de multe feluri și peripețiile la fel.  Safiya e Vrăjitoare a Adevărului și poate deosebi minciuna de adevăr. Magia ei are această capacitate, pentru care mulți nobili ar fi în stare să ucidă. Așa că ea trebuie să-și țină ascuns acest har pentru a nu fi un pion în lupta dintre imperii.

Istoria megalomanieide Pedro Arturo Aguirre apare în Colecția Istorie și ne prezintă cu mult umor faptele și vorbele mărețe  „pregătite“ de-a lungul istoriei  de mințile cuprinse de febra cultului personalității. Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Kim Ir-sen, Ceaușescu și mulți alții constituie un inepuizabil material de studiu și o bună provocare de a face haz de necaz.

Numărul de aur, de Matila C. Ghyka apare pentru prima dată în traducere românească în colecția Porta Magica.  Matila Ghyka – nume cu rezonanță istorică în România, a fost un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomație, memorialistică – ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înțeleg pe Leonardo da Vinci – ar răspunde marele Salvador Dalí.

matt-haig-un-baiat-numit-craciun_coperta_c1Editura NEMI de carte pentru copii aduce la târgul de carte de la Gaudeamus cea mai frumoasă carte de sărbători, pentru copii și părinți deopotrivă – Un băiat numit Crăciun de Matt Haig, cu ilustrații de Chris Mould și tradusă de Veronica D. Niculescu. O poveste care le are pe toatezăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduși și un băiat pe nume Nikolas căruia nu-i e teamă să creadă în magie. Frumos întrețesută printre rânduri, lecția pe care o învață Nikolas și, odată cu el, copiii de toate vârstele care citesc cartea, este că adevărata magie a Crăciunului este magia dăruirii, un dar de care ne putem bucura cu toții.

Matei se întoarce în cărțile cuAjutor, Matei! O fatomă! și Crăciun fericit, Matei, de Brigitte Weninger, cu ilustrații ale Evei Tharlet și continuă aventurile iepurașului năzdrăvan cu frații săi.

Un proiect minunat se lansează tot la târg – Basmul din buzunar ce va cuprinde adaptări ale unor basme și povești românești și universale care au încântat generații întregi de cititori din întreaga lume.

tinerete-fara-batranate_c1Formatul cărților a fost gândit pentru generațiile moderne de părinți, mereu în mișcare. Colecția se lansează cu cinci basme populare și culte, atât din folclorul internațional:  Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm (Ilustrații de Adriana Oprița-Gheorghe), Aladin și lampa fermecată, din O mie și una de nopți (Ilustrații Marina Plantus), cât și din folclorul românesc: Sarea în bucate, de Petre Ispirescu (Ilustrații de Alexia Udriște), Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă (Ilustrații Alexandru Ciubotariu), Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, de Petre Ispirescu (Ilustrații Bianca Spătariu).

Textele basmelor au fost adaptate de scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, iar  ilustrațiile au fost făcute de tineri ilustratori români talentați. Fiecare carte a fost realizată într-un stil diferit, de la culori, la detalii, până la tehnica de ilustrație, pentru a surprinde, astfel, frumusețea unică a fiecărei povești.

 

florin-dumitrescu-dodii-c1 matila-c-ghyka-numarul-de-aur-coperta-1 stefania-mihalache-sisteme-de-fixare-si-prindere-c1pedro-arturo-aguirre-istoria-megalomaniei-c1

 

 

 

 

Articole similare

Proiectie film Morometii La Un Ceai

Jovi Ene

Podcast-ul în marketing digital

Jovi Ene

Invitație spectacol „Copii răi” – Sâmbătă, 28 mai, ora 20:00 – Teatrul Arte dell’Anima

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult