• Pentru cititorii pasionati ai autorului beat si pentru cei interesati de evolutia sa, acest volum este un instrument indispensabil, caci dezvaluie inceputurile carierei scriitoricesti ale lui Jack Kerouac. Editia in limba romana a cartii este insotita de fotografii inedite din arhiva scriitorului.
• Jack Kerouac: „In aceasta carte, Oceanul e fratele meu, voi tese toata pasiunea si splendoarea vietii, nelinistea si tihna ei, febra si plictiseala ei, diminetile, amiezile si noptile de dorinta, enervare, frica, triumf si moarte…”
• Din opera lui Jack Kerouac, scriitorul-emblema al „Generatiei Beat”, in colectia „Biblioteca Polirom” au mai fost traduse volumele: Pe drum, Si hipopotamii au fiert in bazinul lor si Vagabonzii Dharma.
Oceanul este fratele meu, o carte-eveniment ce dezvaluie inceputurile carierei literare ale scriitorului-emblema a „Generatiei Beat”, urmeaza sa soseasca miine din tipografie. Antologie de texte inedite, Oceanul este fratele meu este cel de-al patrulea titlu de Jack Kerouac tradus in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”, dupa Pe drum, Si hipopotamii au fiert in bazinul lor si Vagabonzii Dharma.
Cartea, aparuta in traducerea din limba engleza a lui Ciprian Siulea, contine, printre altele, si asa-numitul „roman pierdut” al lui Jack Kerouac, prima sa scriere de anvergura, descoperita recent printre hirtiile personale ale autorului.
„Prima opera importanta a lui Jack, Oceanul e fratele meu, a fost scrisa in 1943 si pina acum nu a fost publicata niciodata integral. Importanta ei pentru aceasta perioada a vietii lui Jack este indiscutabila, fiind punctul de cotitura in cariera lui literara intr-o perioada cind lucreaza harnic zi si noapte la primul sau roman. Jack isi descrie truda in scrisorile lui catre Sebastian si ii trimite acestuia prin posta fragmente pe care sa le citeasca si sa le impartaseasca si celorlalti membri ai grupului Prometeicilor. Romanul, inspirat de prima sa calatorie ca marinar pe S. S. Dorchester, surprinde viata aspra de pe mare si ilustreaza iubirea lui Jack pentru aventura si interesul sau fata de semeni.
Oceanul e fratele meu este lucrarea cea mai importanta a antologiei de fata si cea mai buna prezentare a lui Jack ca tinar scriitor, acesta fiind si motivul pentru care constituie o sectiune distincta a cartii. E un roman scurt, de 158 de pagini, si este cea mai serioasa dintre lucrarile scrise de Jack in acea perioada a vietii sale. Ca si in alte povestiri nepublicate, si aici se vede imediat puterea discursului sau si evolutia capacitatii sale de vizualizare. La putin timp dupa ce a scris Oceanul e fratele meu, Jack a inceput Tirgul si orasul, carte publicata in 1950, care l-a lansat ca scriitor. Aceste doua romane, amindoua bazate pe experiente reale, tin de metoda de scriere conceputa de el in 1943 si pe care a numit-o «suprema realitate»”, noteaza in prefata Dawn M. Ward, editorul de peste Ocean al volumului.
Volumul mai include primele texte in proza si dramatice ale lui Kerouac, un jurnal inedit din anii de colegiu, precum si corespondenta sa cu un prieten din adolescenta, Sebastian Sampas, ce dezvaluie istoria unui grup literar numit Prometeicii si aduce informatii inedite despre perioada de formare si maturizare intelectuala a prozatorului american.
Din paginile cartii degaja un idealism si un avint adolescentin cuceritor, ce capata o nota tragica in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Iar pentru cititorii pasionati ai autorului beat si pentru cei interesati de evolutia sa, acest volum este un instrument indispensabil, caci dezvaluie inceputurile carierei scriitoricesti a lui Jack Kerouac.
Textul editiei in limba romana este insotit de fotografii inedite din arhiva scriitorului.
„Adevarata valoare a Oceanului sta in a arata ca autorul lui n-a rasarit, precum iepurele din palarie, in persoana regelui beatnicilor, ci a evoluat, a crescut, s-a maturizat si, asa cum se intimpla oricarui scriitor adevarat, a pacatuit in fata muzei sale.” (The Independent)
„Ca si Jack Kerouac, protagonistul romanului, Wesley Martin, lasa in urma o facultate neterminata. Kerouac spune despre el ca: «iubeste oceanul cu o dragoste bolnava, stranie, oceanul e fratele lui si suflarea lui in cuvinte». Dimpotriva, un alt personaj, Everhart, «fuge de lume, dar gaseste in ocean o nemaipomenita solitudine». Cei doi haladuiesc prin carte ciorovaindu-se, bindu-si mintile si gindindu-se la singuratate: nici Kerouac n-ar fi facut altceva.” (The Guardian)
Jack Kerouac (Jean-Louis Lebris de Kerouac, 1922-1969) s-a nascut in Lowell, Massachusetts, intr-o familie canadiano-franceza. La terminarea liceului obtine o bursa la Universitatea Columbia si pleaca la New York impreuna cu toata familia, dar in scurta vreme isi intrerupe studiile si se inroleaza in armata. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial viitorul scriitor este lasat la vatra, considerindu-se ca ar avea un comportament schizoid. Lucreaza o perioada in Marina Comerciala, apoi porneste intr-un sir de calatorii in Statele Unite si Mexic, schimbind o multime de slujbe dintre cele mai diverse (padurar, muncitor la caile ferate etc.). Primul sau roman, The Town and the City, apare in 1950. Ulterior Kerouac isi va elabora un stil narativ spontan, brut, nefinisat, al carui rezultat a fost romanul On the Road (Pe drum, 1957; Polirom, 2003, 2009, 2012). Incluzind numeroase elemente autobiografice, cartea a atras atentia asupra unui mod de viata specific, pe care prozatorul si poetul american, alaturi de Allen Ginsberg, William S. Burroughs si alti prestigiosi scriitori din bine-cunoscuta „generatie beat”, l-a transformat intr-o marca a unei epoci. Printre cartile publicate ulterior de Jack Kerouac si care surprind aceeasi lume a libertatii si extazului mistic, a muzicii si saraciei, opusa unei societati conventionale, obositoare si lipsita de vitalitate, se numara The Dharma Bums (Vagabonzii Dharma, 1958; Polirom, 2009), Tristessa (1960), Big Sur (1962), Visions of Gerard (1963). Dupa moartea sa au mai fost publicate citeva volume reprezentative, dar ramase in manuscris, printre care And the Hippos Were Boiled in Their Tanks, scris in 1945 impreuna cu William S. Burroughs si aparut in 2008 (Si hipopotamii au fiert in bazinul lor, Polirom, 2009), si The Sea Is My Brother (Oceanul e fratele meu), scris in 1942.