Stiri

Lansări ale Grupului Editorial ALL la Gaudeamus 2016

din_liverpool_in_carpati-c1-3d-420x600La Târgul de Carte Gaudeamus, Grupul Editorial ALL vine cu titluri noi, care vor avea parte de lansări pe măsură. Este vorba despre:

Dragă, mă duc la Charlie de Maryse Wolinski, soția caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatul de la Charlie Hebdo

Dragă, mă duc la Charlie este o carte-eveniment scrisă de jurnalista și scriitoarea Maryse Wolinski, care povestește într-un mod tulburător cum a trăit momentul atacului terorist din 7 ianuarie 2015 în care soțul ei, Georges Wolinski, și-a pierdut viața și toate zilele dramatice care au urmat.

Grupul Editorial ALL vă invită sâmbătă, 19 noiembrie, ora 14.00, să participați la evenimentul de lansare a cărții Dragă, mă duc la Charlie, tradusă în limba română de Tudorel Urian.

„Cartea aceasta mi-a oferit o şansă unică: aceea de a privi evenimentele pe care le ştiam, din imediata apropiere a uneia dintre victime: soţia lui Georges Wolinski. Experienţa este covârşitoare. Totul se amplifică la o stare greu de imaginat. Pe măsură ce am realizat traducerea (am făcut-o în fix 10 zile) am locuit în mintea şi în inima lui Maryse Wolinski. Mi-am modificat stările de spirit în funcţie de ale ei, am grăbit sau am încetinit ritmul scrierii simţind-o că a făcut acelaşi lucru. De pildă, halucinantul traseu al asasinilor spre redacţia «Charile Hebdo» l-am scris cu pauze lungi, dorind instinctiv să le prelungesc drumul în speranţa deşartă că ar putea interveni ceva care să schimbe deznodământul”, declară Tudorel Urian, despre experiența traducerii acestei cărți tulburătoare.

Alături de traducătorul cărții, vor fi prezenți Marina Constantinescu, critic de teatru și jurnalist cultural, și Mona Muscă, fost ministru al Culturii.

O zi banală care se transformă într-o tragedie fără sfârșit

Maryse și Georges erau căsătoriți de 47 de ani. O zi absolut banală, din care nu lipsesc plictisitoarele ritualuri casnice de dimineață și obișnuitele discuții administrative între soți, se transformă într-un coșmar fără sfârșit. Ritmul și stilul relatării sunt perfect coordonate cu stările de spirit ale autoarei la diversele ore ale acelei zile fatidice. Pentru Maryse, desenatorul-vedetă de la „Charlie Hebdo” nu a fost Wolinski, așa cum era știut de o lume întreagă, ci Georges, pur și simplu. Un om cu bune și cu rele, cu tabieturi enervante, dar și cu momente de exaltare, de care o legau o sumedenie de emoții și amintiri. Replici cu sau fără miez, rostite într-un moment sau altul, zâmbete abia schițate sau expresii de tristețe ori de melancolie, păstrate într-un colț de memorie, obiecte dragi și poze vechi, de tot felul, completează de minune imaginea omului și artistului Georges Wolinski.

Ultima replică auzită, în momentul în care soțul ei închidea pentru ultima oară ușa casei lor, „Dragă, mă duc la Charlie” devine un laitmotiv al cărții. Alături de această replică, apare și întrebarea care îi străbate ca un fir roșu paginile: „De ce?” Cititorii au rareori ocazia să citească un text atât de tensionat din punct de vedere existențial, aflat, de multe ori, aproape de limita suportabilității.

Dragă, mă duc la Charlie este disponibilă pe site-ul editurii, www.all.ro, pe site-urile partenere și în librăriile din întreaga țară.

Despre Maryse Wolinski

Maryse Wolinski ( n. 1943, Alger) este scriitoare și jurnalistă. A fost soția caricaturistului Georges Wolinski, ucis în atentatul din 7 ianuarie 2015, care a avut loc la sediul revistei satirice Charlie Hebdo din Paris.

La primul ei loc de muncă, publicația „Le Journal du Dimanche”, l-a cunoscut pe viitorul ei soț, caricaturistul Georges Wolinski. Împreună au avut trei copii, iar după nașterea primului copil, Maryse a devenit freelancer, colaborând cu mai multe publicații precum: „F Magazine”, „Elle”, „Le Généraliste”, revistă cu specific medical, și suplimentul de duminică al cotidianului „Le Monde”.

Este autoarea mai multor bestselleruri în limba franceză, dar și textier și scenarist a diverse producții și seriale TV difuzate în Franța.

„Dragă, mă duc la Charlie!” este cea mai recentă carte scrisă de Maryse Wolinski și primul titlu al autoarei tradus în limba română.

Culori și tradiții în folclorul românesc. Carte de colorat pentru toate vârstele, semnată Devis Grebu

Culori și tradiții în folclorul românesc. Carte de colorat pentru toate vârstele, semnată de renumitul pictor și ilustrator Devis Grebu, vă oferă șansa să deveniți coautori ai unor opere de artă. Scene care surprind tradiții ale satului românesc, tablouri rustice exuberante, așteaptă în paginile acestei cărți, culorile care să le însuflețească după inspirația celui care le colorează.

Vă invităm sâmbătă, 19 noiembrie, ora 15.30, la standul Grupului Editorial ALL de la Târgul de Carte Gaudeamus, pentru o lansare specială, cu participarea extraordinară a Mariei Răducanu. Artista va susține un mini-recital de etno-jazz.

Alături de autor, vor fi prezenți: Mircea Mihăieș, critic literar, eseist și publicist, Pavel Sușară, critic și istoric de artă

Mircea Mihăieș: „Urmăriți dezlănțuirea de imaginație aflată în miezul fiecăruia dintre desenele acestei cărți. Urmăriți felul în care gândul – entitate aproape materială – pornește din inima desenului, pentru a spune, de fiecare dată, o poveste și pentru a institui o vrajă.”

Despre Devis Grebu

Devis Grebu, născut la Constanța în 1933, a urmat secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din București. La vârsta de 23 de ani a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici, din care a fost exclus pe motive ideologice un an mai târziu. Ulterior, nu i s-a permis să mai expună în nicio galerie de artă. A părăsit țara în 1964.

În anii 1970, a primit cetățenia franceză. A reprezentat Franța prin diverse expoziții personale, realizări editoriale, de presă, conferințe. Are onoarea de a reprezenta Franța și în cartea de referință WHO’S WHO a celor mai buni desenatori ilustratori din lume.

Ca ilustrator de presă a colaborat de-a lungul a peste 30 de ani, în mod consecvent și substanțial, cu numeroase publicații, precum: The New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz, Wall Street Journal, Time Magazine, Life, Newsweek, Boston Globe, L’Express, Le Point, Le Figaro, Forbes, Business Week, Playboy, Harper’s, Atlantic Monthly, Sports Illustrated, Psychology Today, Liberation, Le Monde Diplomatique etc.  Devis Grebu se așază acum la masa de desen inspirat de spiritul ludic și de energia vitală a folclorului românesc.

În urma unei documentări temeinice, artistul a surprins și a interpretat cele mai importante tradiții, decoruri și obiceiuri populare. Așa se face că, pentru acest volum de excepție, nu ne-am mulțumit să copiem proiecte de succes de peste mări și țări, ci ne-am străduit să adunăm desene originale, inspirate, pline de umor, și, totodată, reprezentative pentru folclorul autentic.

„Din Liverpool în Carpați”, de Arabella McIntyre-Brown

Din Liverpool în Carpați. Cum am descoperit fericirea în inima Transilvaniei este povestea unei scriitoare britanice trecute de 50 de ani, care a decis să părăsească o metropolă britanică pentru a locui într-un sat din Carpați.

Scrisă într-un stil sincer și antrenant, cu umor britanic, cartea este o declaraţie de dragoste pentru România, ce dezvăluie magia Transilvaniei rurale într-un mod care va cuceri inimile tuturor românilor.

Vă invităm sâmbătă, 19 noiembrie, ora 17.00, la standul Editurii ALL de la Târgul de Carte Gaudeamus, să participați la evenimentul de lansare a cărții. Autoarea, Arabella McIntyre-Brown vă așteaptă cu surprize gustoase care îmbină tradițiile culinare englezești cu cele românești.

Alături de Arabella McIntyre-Brown se vor afla: Alison Mutler, jurnalist, Roxana Preda, profesoară în satul Măgura, Paul Davies, profesor la British Council, Ioana Văcărescu, redactor.

Satul Măgura este, de 6 ani, „acasă” pentru Arabella McIntyre-Brown

În ultimii ani, mai mult de 200.000 de români au plecat să locuiască în Marea Britanie, iar din Anglia au venit în România doar câteva mii de britanici doritori să se stabilească aici. Cei mai mulți au ales Bucureștiul sau alte orașe mari; numai câțiva au descoperit atmosfera deosebită a mediului rural. Scriitoarea și jurnalista Arabella McIntyre-Brown se numără printre aceştia.

La vârsta de 50 de ani, tocmai când începuse să se bucure de un oarecare succes ca editor de carte și autor, și-a vândut casa din Liverpool, abandonându-și viața citadină, de om ocupat, și s-a aruncat în acest labirint care este Europa de Est. A părăsit tot ce-i era familiar și s-a mutat în România, pentru a-și trăi viața în solitudine. Astfel, din 2010, Arabella McIntyre-Brown numește „acasă” această parte a lumii mărginită la sud de Munții Carpați, pe care prietenii rămași în Anglia o puteau vedea pe Google Maps doar ca pe o pătură verde, difuză.

Pentru ea, paradisul este satul transilvănean Măgura, aflat la o altitudine similară cu a celor mai înalte piscuri muntoase din Marea Britanie.

stabilit_in_romania-c1-420x600Programul evenimentelor editurii ALL la GAUDEAMUS

Toate lansările de la Târgul de carte Gaudamus vor avea loc la standul editurii ALL.

Vineri, 18 noiembrie:

15.00 – Fumatul interzis, de Lucian Zup. Invitat: Sorin Delaskela

17.00 – Necuratul, de Valentin Pikul. Invitați: Antoaneta Olteanu, traducătoarea romanului, Vadim Guzun, diplomat, Ministerul de Externe, Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, SNSPA

Sâmbătă, 19 noiembrie:

14.00 – Dragă, mă duc la Charlie, de Maryse Wolinski. Invitați: Mona Muscă, fost Ministru al Culturii și Marina Constantinescu, jurnalist cultural și critic de teatru

15.30 – Culori și tradiții în folclorul românesc, de Devis Grebu. Invitați: Mirecea Mihăieș, critic literar, eseist și publicist și Pavel Sușară, critic și istoric de artă. Moment artistic etno-jazz cu Maria Răducanu.

17.00 – Din Liverpool în Carpați, de Arabella McIntyre-Brown. Invitați: Alison Muttler, jurnalist, Roxana Preda, profesoară, David Hughes, profesor, Ioana Văcărescu, redactorul cărții.

19.00 – Stabilit în România, de Nigel Sheakespear, invitați: Greg Helm, instructor de călărie (Marea Britanie), Andrew Begg, antrenor de cricket (Australia), Johan Bouman, traducator (Olanda), Carina Mihai, medic (România)

Duminică, 20 noiembrie:

12.00 – Fragmente de Bujor Nedelcovici. Invitat: Alex. Ștefănescu

14.00 – Colți-lungi, de Vlad Cuc. Invitat: Andreea Chebac, blogger Bookblog

Articole similare

Bucharest Short Film Festival ediția a 7-a – 2023

Jovi Ene

Lecturi publice, performance-uri, momente de improvizație poetică, dezbateri, concerte, expoziții și filme documentare, la FIPB 2024

Jovi Ene

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult