• Jurnalele ofera o perspectiva din interior asupra vietii lui George Orwell, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, comentator profund al celui de-al Doilea Razboi Mondial, critic necrutator al falsitatilor si incoerentelor sociale si politice ale vremii sale si diagnostician fara cusur al caracterului uman.
• „Dat fiind faptul ca Orwell avea o asemenea aversiune fata de ideea de a i se scrie biografia, e cit se poate de ironic ca aceste jurnale ofera practic o autobiografie virtuala si opinii despre atit de multe lucruri din viata sa.” (Peter Davison, ingrijitorul editiei)
• Din opera lui George Orwell, in colectia „Bilioteca Polirom” au aparut in traducere: O mie noua sute optzeci si patru, Ferma Animalelor, Zile birmaneze, Omagiu Cataloniei si Aspidistra sa traiasca!.
Incepind din aceasta saptamina, cititorii autohtoni au acces la insemnarile de jurnal ale lui George Orwell, scriitorul cunoscut in intreaga lume datorita volumelor Ferma Animalelor, cea mai cunoscuta satira politica din secolul XX, si O mie noua sute optzeci si patru, cea mai cunoscuta viziune distopica a lumii viitorului.
O carte-eveniment, de interes deopotriva pentru iubitorii de beletristica, dar si pentru toti cei pasionati de subiectele de istorie recenta.
Volumul, aparut in traducerea lui Vali Floresu, dupa o editie ingrijita de Peter Davison, cuprinde cele unsprezece jurnale pastrate ale lui George Orwell, oferind o imagine personala a vietii sale, de la aventura pe care a trait-o in 1931 in lumea culegatorilor de hamei si pina in ultimele sale zile, din spital. Ele contin insemnari cit se poate de obisnuite despre viata scriitorului, observatii despre natura si evenimentele politice ale vremii sale si impresioneaza prin diversitatea temelor abordate, seriozitatea demersului si curaj, lipsa dogmatismului si amplitudinea preocuparilor de integrare a realitatii in viitoarea opera. Din aceste sute de insemnari se naste, coplesitoare, imaginea unuia dintre cei mai profunzi comentatori ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, critic necrutator al falsitatilor si incoerentelor sociale si politice ale vremii sale si diagnostician fara cusur al caracterului uman. Jurnalele ofera practic o perspectiva din interior asupra vietii lui George Orwell, unul dintre cei mai inteligenti scriitori si vizionari ai secolului XX.
„De ce a scris Orwell jurnale? Si ce ne spun acestea despre el? Majoritatea jurnalelor de scriitor sint scrieri autoreflexive pe care, parcurgindu-le, cititorul ramine cu senzatia ca adevaratul destinatar este de fapt o posteritate indepartata si vaga. La Orwell, insa, nu intilnim nici comentarii despre tehnica sa literara, nici dezvaluiri spectaculoase. In schimb, il cunoastem – sau il recunoastem – pe observatorul atent al spectacolului vietii in toate detaliile sale, de la cele mai neinsemnate la cele mai cutremuratoare.” (Times Literary Supplement)
„Nu trebuie sa fii un fan impatimit al lui Orwell ca sa te captiveze lectura acestor jurnale: ele pot fi citite de oricine este interesat de viata cotidiana, dar si de marile evenimente din perioada 1931-1949… Orwell a fost un observator meticulos atit al banalului, cit si al extraordinarului, descriind cu tot atita seriozitate tabloul Europei in prag de razboi si maruntele detalii casnice. In ciuda faptului ca anumite portiuni din jurnale lipsesc – unul sau doua caiete au fost, se pare, confiscate de NKVD si probabil inca mai zac printr-o arhiva prafuita, iar insemnarile despre ultimii ani de razboi s-au pierdut in timpul unui bombardament –, ceea ce s-a pastrat face din cel mai profund si mai uman scriitor al secolului XX o prezenta familiara, apropiata.” (The Guardian)
George Orwell (pe numele sau real Eric Arthur Blair) s-a nascut in 1903, in India, unde tatal sau lucra ca functionar in administratia britanica. In anii 1917-1921 a studiat la Eton, publicind in diverse reviste ale colegiului. Dupa absolvire s-a angajat in cadrul Politiei Imperiale Indiene din Birmania, experienta pe care a relatat-o mai tirziu in romanul Zile birmaneze (1934; Polirom, 2003). In 1933 i-a aparut prima carte, Down and Out in Paris and London. De-a lungul anilor ’30, Orwell a continuat sa publice constant, oferind luminii tiparului romane precum A Clergyman’s Daughter (1935) sau O gura de aer (1939; in pregatire la Editura Polirom), insa adevarata recunoastere i-au adus-o fabula politica Ferma Animalelor (1945; Polirom 2002) si distopia O mie noua sute optzeci si patru (1949; Polirom, 2002), traduse in intreaga lume si adaptate pentru marele ecran. Orwell s-a stins din viata in 1950, la Londra.