Editorial Recomandat

NexT 2013 – Prima zi – Competiție I

NexT_IFF_2013Si a fost prima zi de la NexT 2013. Marturisesc sincer ca este primul festival la care particip in viata mea si nu am fost atras nicicand mai mult de vizionarea unor filme decat atunci cand am fost desemnat unul dintre bloggeri oficiali ai evenimentului. Asta nu inseamna ca alte editii sau alte evenimente asemanatoare nu mi-au atras atentia sau ca nu ar fi demne. Ci doar că lipsa timpului liber, naveta, departarea de Bucuresti sau Cluj-Napoca au fost cateodata mai importante decat lumea filmului pentru mine. Nu și pentru Filme-carti.ro, colegele mele fiind mai mereu przente si relatand de la fata locului.

Cum a fost la prima zi de la NexT 2013?

Dupa discursurile directorului festivalului, doamna Ada Solomon si a organizatorului, Yvonne Irimescu, simple și la obiect, poate prea oficiale, dar care au surprins esenta celor cinci zile ale festivalului, au urmat primele sase filme ale competitiei. Iata care sunt acestea, impresiile si notele mele, cu mentiunea ca nu am ramas, din lipsa de timp, la ultimul dintre ele, Panihida:

1. Santul (2012). Regia: Adrian Silișteanu. Distribuția: Adrian Titieni, Gabriela Popescu, Sergiu Costache, Emilian Marnea. Despre film, am scris acum cateva zile si, dupa o vizionare pe ecran mare, imi mentin opiniile si ramane unul dintre filmele preferate de la NexT 2013. Ce a fost altfel a fost reactia salii: in ciuda graiului ardelenesc veritabil, poate mai greu de inteles si de recunoscut, filmul a starnit hohote de ras (inclusiv din partea mea, chiar dacă l-am vazut a treia oara) si a fost filmul cel mai aplaudat al serii. Imi mentin si nota: 9/10.

santul

2. Yardbird (2012) – Pasare de curte. Regia: Michael Spiccia. Din nou, o splendoare din punct de vedere al povestii si al imaginii. Suntem probabil in Australia, intr-o zona periferica, unde oamenii isi duc viata cu greu, unde un cimitir de maisni este o afacere ce poate asigura supravietuirea. Aici locuiesc tatal si fiii, paziti de adolescentii teribilisti de un câine-lup. Numai ca această adolescentă se poate împotrivi celor care îi fac rău prin anumite puteri supranaturale, demne de Zona crepusculară. Sângele îi curge din nas și pare că tot ce gândește se îndeplinește. Până unde poate merge ea, până unde poate merge răutatea din ceilalți? Nota mea: 8.5/10.

Pasare de curte

3. La ravaudeuse (2012) – The Bungled Child – Cusătoreasa. Regia: Simon Filliot. Franța. Nu sunt neapărat fanul acestui gen de film: nu știu dacă pot să îl trec în categoria animațiilor, este un fel de teatru cu păpuși de cârpă, însuflețit de către realizatorii filmului și transpunând aceste personaje într-un scenariu viu, care ne aduce aminte de faptul că totul poate fi cumpărat, totul este pe bani. O femeie naște doi copii siamezi și decide din prima clipă a vieții să-i despartă: destinul lor este însă să rămână împreună, așa că orice încercare a mamei și a ”mercenarilor” plătiți de ea de a-i despărți, de a le cumpăra mijloace de a repara mâinile care lipseau este sortită eșecului. Ei sunt uniți și în moarte. Nota mea: 7/10.

Cusatoreasa

4. Eat (2012) – Foame. Regia: Moritz Kramer. Germania. În goana după diete și cure de slăbit, femeile (și nu numai ele) uită ceva esențial: mâncarea este în continuare vitală și nu trebuie să renunți de tot pentru a slăbi cu adevărat, important este să menții o dietă echilibrată. La fel și aici: modelul Helen este la o sedință foto când aude vorbindu-se despre ea: ”parcă s-a mai îngrășat câteva kilograme”. Ajunsă în cabina de machiaj, desfăcându-și iaurtul fără grăsime care nu îngrașă, i se face o foame teribilă și mănâncă tot ce găsește prin preajmă. Inclusiv… o să vedeți voi ce. Interesant, plin de mesaj. Nota mea: 8.5/10.

FOAME

5. The Chair (2012) – Fotoliul. Regia: Grainger David. SUA. ”Fotoliul” se dorește a fi un experiment (ca, de altfel, multe dintre filmele prezentate la acest festival). Eu l-am văzut ca un film care nu și-a prezentat pe deplin mesajul, ca un promo pentru un lungmetraj care va prezenta toate motivațiile personajului. Naratorul, un tânăr ce tocmai și-a pierdut mama, își prezintă drama sa și a ținutului unde locuiește: un mucegai toxic a invadat corpul mamei sale, i-a adus moartea și acum amenință să ucidă toți locuitorii. Pentru el, este un prilej de aducere-aminte: fotoliul infectat nu a fost încă ars, tuturor fiindu-le frica sa il atinga; mama sa a plecat prea devreme, înainte să fie descoperită cu adevărat de fiul său, așa că unirea, descoperirea celor doi nu poate avea loc decât în moarte. Nu este genul meu de film, prefer explicațiile. Nota: 6/10.

FOTOLIUL

Nu am rămas la Panihida (Germania-Moldova, 2012, 59 de minute), regia Ana-Felicia Scutelnicu, dar sper să îl văd zilele următoare. Filmele din Competiție I pot fi văzute azi în reluare, de la ora 15,00 la Cinema Corso.

Azi la NexT 2013:

Cinema Corso
15.00: Competiţie I (Reluare)
17.30: Prietenii Festivalului I + Q & A
20.30: Comedy Night

Cinema Studio
17.00: Competiţie II + Q & A
20.00: Competiţie III + Q & A
La Competiţie III accesul este permis doar persoanelor peste 18ani

Panic!Club
22.30: Characters Party

Articole similare

Prin blogosfera literara (7 – 13 octombrie 2013)

Dan Romascanu

Revista presei culturale (august 2016)

Jovi Ene

860 de zile pe Amazon. O călătorie incredibilă, de Ed Stafford

Jovi Ene

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult