Editorial Recomandat

Colecția Strada Ficțiunii de la Editura All s-a îmbrăcat în haine noi

sf-5-aniAm aflat de curând că una dintre colecțiile de succes ale lumii editoriale – „Strada Ficțiunii” de la Editura All – și-a schimbat design-ul și se prezintă în fața cititorilor cu haine noi, iar primele două cărți au ajuns deja în posesia mea și le voi prezenta pe larg după ce le voi citi. Iată ce spune editura, în comunicatul trimis către noi, despre acest facelift:

”La cinci ani de la lansare, începând din 2016, colecția „Strada Ficțiunii” se prezintă în haine noi, pe măsura creațiilor literare pe care le oferă publicului. Cititorii pot alege înfățișarea fiecărei cărți, având opțiunea unei coperte cu o imagine reprezentativă sau a unei supracoperte elegante, pe carton special. Până acum, au apărut în haine noi volumele Domnii Golovliov, de M. E. Saltîcov-Șcedrin, În umbra eșafodului, de Carol Birch, Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor, Povestea asasinilor mei, de Tarun J. Tejapal, Senilitate, de Italo Svevo și Ochiul furtunii, de Patrick White. În curs de apariție: Gâtul girafei, de Judith Schalansky.

Toate titlurile noi își așteaptă cititorii cu prețuri speciale la standul Editurii ALL din cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus din perioada 16-20 noiembrie 2016. Facelift-ul colecției se înscrie într-o serie mai largă de acțiuni și evenimente care marchează aniversarea a 25 de ani de la înființarea Grupului Editorial ALL.

Lansată în 2011, „Strada Ficțiunii” este una dintre cele mai tinere colecții de literatură de pe piața de carte din România și a fost concepută din dorința de a aduce publicului român autori de primă mână și titluri de referință din literatura universală. Colecția și-a construit treptat o identitate puternică, remarcându-se prin cărți care explorează contexte sociale și trenduri literare specifice, de la patriile absurde și dezumanizante ale lui Iuri Dombrovski și Yan Lianke, până la lumile stranii, postapocaliptice, din textele lui Jim Crace și Jon McGregor, trecând prin universurile livrești, inteligente și pline de culoare ale lui Italo Calvino și Gonçalo M. Tavares. Cu peste 100 de titluri traduse din peste 10 limbi, „Strada Ficțiunii” vorbește astăzi, în tot atâtea feluri, despre om și despre poveștile sale. Și o face într-un mod irezistibil.”

Eu am ales, pentru început, din noile apariții din această colecție cu ”haine noi”, două cărți, pe care vi le recomand:

senilitate-1-1-”Senilitate”, de Italo Svevo

”Pe fundalul unui Trieste aflat în plin carnaval, Svevo construiește, cu o ironie fină și o subtilitate magistrală, un roman demitizant despre slăbiciune, inadecvare și anxietățile unei epoci. Senilitate surprinde criza existențială a lui Emilio Brentani, un tânăr de treizeci și cinci de ani, cândva un scriitor promițător, acum funcționar la o societate de asigurări. Până să o întâlnească pe Angiolina, Emilio ducea o viață anostă alături de sora lui mai mică, Amalia, o fată bătrână ștearsă și devotată. Angiolina Zarri este o tânără fermecătoare, dar săracă și promiscuă, aflată în căutarea unei căsătorii convenabile, care să îi asigure un statut social mai înalt în cercurile afaceriștilor din Trieste. Prietenii îl avertizează pe Emilio în nenumărate rânduri cu privire la moravurile îndoielnice ale fetei. El însuși încearcă să se sustragă din calea acestei pasiuni vecine cu obsesia. Măcinat de gelozie și de neputința de a-și aduce iubita pe „calea cea bună“, confruntat cu minciunile ei, Emilio alunecă treptat în angoasă și alienare. Își îndepărtează prietenii și își neglijează sora, iar când aceasta moare după un delir tulburător, Emilio este chinuit de remușcări și hotărăște să renunțe definitiv la Angiolina. Ceea ce începuse ca o comedie a iubirii oarbe se încheie dramatic. Concentrându-se asupra experiențelor (anti)eroului, Svevo surprinde anxietatea crescândă a lui Emilio, care asistă, incapabil să reacționeze și să înțeleagă, la dezintegrarea sinelui și la spulberarea propriilor iluzii de putere și de control. Narcisist, inadaptat și estet, animat de idealuri romantice, Emilio devine treptat reprezentarea parodică a omului modern, bântuit de iluzii, angoasat și inert, senil încă de tânăr.”

asa-ceva-cu-supra-”Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată”, de Jon McGregor

”În ținuturile mlăștinoase din Lincolnshire, un comitat din estul Angliei, pericolul se ascunde în detalii. Aici, viața își poate schimba cursul în orice clipă, din senin. Accentul cade pe lucrurile mărunte, dar evenimentele minore capătă proporții colosale și schimbă pentru totdeauna existența fragilă a personajelor. Naratorii acestor întâmplări delicate și uimitoare ne povestesc ceea ce cred ei că este important, în vreme ce adevărul se refugiază tocmai în ceea ce rămâne nespus. Sunt povești despre încurcatele căi ale izolării și descoperirii de sine, despre strania legătură dintre mediul de viață și psihicul uman. O tânără vede moartea cu ochii când o căpățână de sfeclă îi pătrunde prin parbriz în mașină. Un puști dă foc unui hambar și un anume domn Davison pățește ceva ce nu vom afla niciodată. Un tată este arestat când încearcă să-și vadă fetița la serbarea de Crăciun. Un bărbat înfricoșat că va veni o vreme când ploaia nu se va mai opri construiește o căsă în copac. Un adolescent ucide într-un accident un bărbat apărut de nicăieri și îngroapă cadavrul. Doi muncitori poartă o conversație pe malul lacului, în timp ce avioanele de luptă zboară deasupra lor pregătindu-se de război. Ție nu ți s-ar putea întâmpla așa ceva. Dar uneori se întâmplă…”

Pentru celelalte apariții, dar și pentru a fi la curent cu aparițiile următoare, vă invit pe pagina colecției de pe site-ul Editurii All.

Articole similare

Top 5 cele mai abandonate cărți

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 8 octombrie 2017)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (16 – 22 februarie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult