Stiri

De mâine începe Film O’Clock International Festival #5 – Cinematografia aduce lumea împreună!

Începând de mâine, 3 aprilie, și până duminică, 6 aprilie, Film O’Clock International Festival revine cu cea de-a cincea ediție, promițând să ducă mai departe viziunea unică ce a consacrat festivalul: conectarea simultană a audiențelor din țări diferite și celebrarea cinematografiei globale. Prin proiecții sincronizate și discuții semnificative, festivalul devine un punct de întâlnire pentru cineaști, critici și publicul larg, cultivând solidaritatea și promovând un dialog intercultural vibrant. Într-o perioadă în care diferențele par să domine discursul global, Film O’Clock reafirmă puterea cinematografiei de a apropia oamenii și de a transforma poveștile împărtășite într-un spațiu comun al conexiunii autentice. Ediția de anul acesta își extinde granițele și aduce împreună iubitori de film din 11 țări: România, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Grecia, Ucraina, Serbia, Lituania, Polonia, Egipt și Africa de Sud.

Festivalul debutează joi, 3 aprilie, la ora 12:00 (ora României) cu o dezbatere online inedită pe tema „Poeți sau ingineri în realizarea filmelor?”, dedicată studenților la film, tinerilor profesioniști din domeniu, educatorilor și pasionaților de cinematografie. Invitați speciali vor fi regizorul polonez premiat Rafael Kapelinski și reprezentanți ai prestigioaselor Școli de Film Poloneze, care vor încerca să răspundă întrebării fundamentale: Ce definește un cineast? Este el un poet al imaginației, ghidat de emoție și creativitate, sau un inginer al meșteșugului cinematografic, ghidat de precizie și structură? Evenimentul este susținut de Institutul Adam Mickiewicz.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc seara, joi, 3 aprilie, la ora 18:45, la Cinemateca Eforie, cu proiecția „Romanian Classic Shortfilms – Together Across Time Zones – Celebrating 75 Years of Stories at UNATC”, eveniment care va marca și celebrarea a 75 ani de la înființarea UNATC București. Această selecție include scurtmetraje de referință realizate de prima generație de studenți la Regie și Imagine ai UNATC, între 1967 și 1970, după o pauză de un deceniu. La eveniment vor participa și o parte din autorii și protagoniștii acestor filme.

Secțiunea de filme clasice este completată de o suită de capodopere atemporale: The Undesirable (Ungaria, regia Michael Curtiz, 1914, 63 min), Coșmarul vesel (Grecia, regia Sissy Vafea, 1983, 55 min), O femeie și cei patru bărbați ai ei (Lituania, regia Algimantas Puipa, 1983, 90 min), Pământ (Ucraina, regia Oleksandr Dovjenko, 1930, 76 min), Amator (Polonia, regia Krzysztof Kieślowski, 1979, 112 min), Guguță (Moldova, regia Constantin Bălan, 1980-1990, 61 min), Mapantsula (Africa de Sud, regia Oliver Schmitz, 1988, 103 min), Ghazal al-banat (Egipt, regia Anwar Wagdi, 1949, 120 min), Trei (Serbia, regia Aleksandar Petrovic, 1965, 80 min), Ultimul Cuvânt (Bulgaria, regia Binka Zhelyazkova, 1973, 118 min). Acestea vor fi proiectate pe rând, la Cinemateca Eforie, în fiecare zi a festivalului, conform programului.

Programul zilei de 4 aprilie debutează la ora 9:30 (ora locală) cu conferința academică Arhive, cinema și vindecare colectivă: păstrarea memoriei prin film, – realizată în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), cu sprijinul UCIN – și va avea loc atât fizic, la sediul UNATC, cât și online.  Evenimentul explorează rolul filmelor în valorificarea arhivelor vizuale și a patrimoniului cultural pentru a reprezenta și înțelege traumele istorice și sociale, contribuind la reconcilierea și vindecarea colectivă, iar doctoranzii, cercetătorii, practicienii și artiștii participanți își vor susține lucrările în care au abordat rolul cinematografiei în conservarea și procesarea memoriei colective, cu accent pe traumă și vindecare.

Printre invitații speciali ai conferinței se numără Maria Komninos, președinta bordului director al Arhivei de Film din Grecia, profesor emerit al Departamentului de Comunicare și Media in cadrul Universității Naționale Kapodistrian din Atena, autoare de cărți și regizoare de film documentar, și Kuba Mikurda, cineast și profesor la Facultatea de Film din Łódź, al cărui documentar-eseu, Solaris Mon Amour, va fi proiectat în aceeași zi, la ora 16:45,  la finalul conferinței.

Sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 10:00 la ora 13:00, va avea loc Masterclass for Educators on Teaching Film to Children, un eveniment online inedit condus de regizoarea Sissy Vafea. Masterclass-ul, desfășurat în limba engleză, se adresează atât educatorilor fără experiență în predarea filmului către copii, cât și celor care doresc să-și dezvolte competențele în acest domeniu.

Competiția internațională de scurtmetraje din acest an, curatoriată de Mirona Radu (România), Andrew Mohsen (Egipt) și Zhana Kalinova (Bulgaria)  va debuta sâmbătă, 5 aprilie, la ora 13:15, la Cinemateca Eforie. Cele 16 filme selectate, aduc în prim-plan povești puternice ce explorează relațiile umane, fragilitatea morală, căutarea justiției și a identității, dar și dileme existențiale legate de pierdere, prietenie și tensiuni sociale. Filmele sunt împărțite în trei calupuri, fiecare dintre ele fiind succedat de o scurtă sesiune de Q&A.

Aceste scurtmetraje vor avea șansa de a câștiga două premii în bani, fiecare în valoare de 1000 EUR. Un premiu va fi acordat de juriul celei de-a cincea ediții, iar celălalt va fi decis de publicul din cele 11 țări participante. Juriul ediției cu numarul 5 este alcătuit din personalități de marcă – Bogdan Mureșanu, regizor și scenarist român, cunoscut pentru succesul filmului Anul Nou Care N-a Fost la Festivalul de Film de la Veneția, Eszter Csepeli, director de imagine din Ungaria, prima femeie DOP care a lucrat la un film de lungmetraj din Ungaria (nominalizat la Cannes ulterior), și Muhammad Taymour, producător de film și artist video din Egipt, distins cu Palm D’Or la Cannes pentru scurtmetrajul I am afraid to forget your face.

Ceremonia de închidere unde vor fi anunțați câștigătorii se va desfășura duminică, 6 aprilie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. Evenimentul prin care vom încheia cea de-a cincea ediție a Film O`Clock International Festival este Intercultura Exchange Night care va avea loc online, de la ora 22:00 (ora României), unde vor participa atât membrii organizatori, cât și reprezentanți ai fiecăreia din cele 11 țări participante, dar și spectatori pasionați, dornici să se se alăture. Participarea este gratuită, însă necesită înscriere prealabilă aici pentru a putea primi link-ul de acces.

Film O’Clock International Festival #5 este un proiect cultural produs de Creatrix Fama și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)*.  Cea de-a cincea ediție este organizată sub egida „Solidarity on Screen – Polish Presidency Film Review”, cu sprijinul Institutului Adam Mickiewicz ca parte a programului cultural internațional al Președinției Poloneze a Consiliului Uniunii Europene 2025.

Parteneri: Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Eforie, Institutul Polonez din București, F-Sides Club Cineclub, Filmoteka Narodowa – Instytut Audiowizualny, Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych, Kino Iluzjon (Polonia), 35 mm online, Bulgarian National Film Archive, National Academy of Theatre and Film – NATFA (Bulgaria), Vilnius Academy of Arts (Lituania), Lithuanian Film Centre, CNC Moldova, Mediacor Chișinău, Institutul Național de Film al Ungariei, Tisza Mozi (Ungaria), Dovjenko Centre, Zhovten Cinema (Ucraina), Schedia – Centre for Artistic and Pedagogical Training (Grecia), Asociația Româno-Elenă Artă și Cultură (Grecia), Otvoreni Univerzitet Subotica Doo (Serbia), Cinemaeuropa Subotica (Serbia), Delta Video (Serbia), Neelsie Cinema (Africa de Sud), Jesuit Cinema Club (Egipt), Medfest Egipt, ART, thestoryspectrum.com.

Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, LiterNet, Munteanu Events, Zile și Nopți, Cinefilia, Cinefan, România Pozitivă, Investigatoria Press, Romania Journal, Revista Film, Film Menu, MovieNews, Filme-Cărți, PostModern.

*​Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Time to Meet. It’s Film O’Clock #5! 

Pentru mai multe informații sau materiale personalizate, ne puteți contacta la adresa de email creatrixfama@gmail.com.

www.FoC-IFF.com

https://www.facebook.com/FilmOClockIFF

https://www.instagram.com/filmoclockiff/

Articole similare

Marţea se merge la Fiction Tuesdays – filmele uitate ale Noului Val Cehoslovac

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Fubar, Lupin: Partea 3

Jovi Ene

Concurs: Câștigă trei cărți ”Opere V. Supravietuirile 3. Logica”, de Radu Cosaşu! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult