Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (8 – 14 mai 2017)

Știrile săptămânii: Festivalul Internaţional de Film BUZZ CEE – la Buzău, în luna iulie; Competiția TIFF 2017: adevăr sau provocare?; S-a deschis sesiunea de înscrieri la Primul meu film, atelier de documentar pentru liceeni; „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, din 19 mai în cinematografe; Programul KineDok în luna Mai. Încep proiecțiile în alte 5 orașe din țară; Promisiunile electorale pot aduce studenților un loc la Şcoala de Vară a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov; Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017; Aristoteles Workshop: 1500 euro premiu și 20 mai, noul deadline; „Povestea iubirii”, de Radu Mihăileanu, din 9 iunie în cinematografe; Les Films de Cannes à Bucarest – Retrospectivă/Warm-up pe 20 mai la Grand Cinema & More, Cinema Elvire Popescu și Cinema Muzeul Țăranului; Realitate virtuală, cinema interactiv și experiențe inovatoare într-un nou program la TIFF: InfiniTIFF.

Festivalul Internaţional de Film BUZZ CEE – la Buzău, în luna iulie

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film BUZZ CEE se va desfăşura la Buzău, între 4 şi 9 iulie.

Iubitorii de film din Buzău şi din ţară sunt aşteptaţi să se bucure, timp de şase zile, de proiecţii de film din Europa Centrală şi de Sud-Est, filme româneşti şi de multe alte surprize pregătite de organizatori.

Anul acesta, în competiţiile oficiale BUZZ CEE au fost înscrise peste 1500 de filme din regiune şi au fost selectate 25 de titluri care vor concura în cadrul celor patru secţiuni competiţionale: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi documentar.

Selecția filmelor intrate în competiție a fost realizată de o echipă alcătuită din criticii de film Florin Barbu, Cristi Mărculescu şi Bogdan Beşliu.

Proiectele câștigătoare vor fi alese de jurii alcătuite din profesioniști ai industriei cinematografice din România și din țările regiunii, iar publicul va fi invitat să își voteze filmul preferat, care va fi premiat cu trofeul Pop BUZZ.

Filmele din festival vor fi proiectate în locații centrale din orașul Buzău: sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău.

La fel ca şi la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

*****

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

Pentru mai multe detalii și informații, va rugăm să contactați departamentul de presă BUZZ CEE, la adresa de e-mail press@buzzcee.ro.

Competiția TIFF 2017: adevăr sau provocare?

Competiția celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), dedicată exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea film, este o veritabilă zonă de conflict: povești pe muchie de cuțit, inspirate de evenimente reale sau experiențe personale, situații provocatoare și abordări temerare, fabule morale nuanțate sau extreme, semnate de regizori care își asumă riscuri și despre care, cu siguranță, se va mai auzi. Dintre cele 12 titluri care concurează pentru Trofeul Transilvania, 8 sunt debuturi. Teaser: https://youtu.be/nvYIabWWJoM

,,Ca-n fiecare an, mă interesează să descopăr acele voci singulare și curajoase care nu joacă precaut și preferă să riște totul pe o carte. În selecția din acest an, șocul vine de unde te aștepți mai puțin, emoția arde la foc mic, dar efectele ei sunt devastatoare, dilemele morale și pariurile formale te scot din zona de confort, iar relațiile de familie sunt puse la grea încercare înainte ca situația să se stabilizeze. Adevărurile vieții și provocările ficțiunii – aceasta e aventura competiției TIFF din 2017’’, conchide Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Chiar dacă România lipsește în acest an din competiție, există două prezențe autohtone în selecție. Actorul Alec Secăreanu are rolul principal în Tărâmul binecuvântat/ God’s Own Country, descris de critici ca fiind răspunsul britanic la Brokeback Mountain. Recent premiat la Sundance și la Berlin, debutul regizorului Francis Lee urmărește povestea de dragoste emoționantă, dar lipsită de sentimentalisme, dintre un tânăr fermier britanic și un muncitor român. Tot de la Sundance vine și comedia dulce-amară Familia mea fericită/ My Happy Familly (r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross), istoria unei femei georgiene care, în seara celei de-a 52-a aniversări, decide să-și părăsească soțul și să plece de acasă, iscând un mic cutremur familial. Imaginea este semnată de Tudor Panduru.

Un debut provocator este cel al regizorului polonez Bartosz M. Kowalski, care a zgâlțâit din temelii competiția și publicul festivalului de la San Sebastian. Un studiu șocant asupra violenței infantile, Teren de joacă/ Playground este un film inspirat de crima săvârșită de doi adolescenți britanici a căror faptă a îngrozit întreg mapamondul. O altă abordare deranjantă asupra modului în care sunt afectați copiii de violența omniprezentă este cea a regizorului israelian debutant Yaniv Berman. Tărâmul celor mici/ Land of the Little People surprinde lupta pentru teritoriu a doi dezertori cu un grup de copii pentru care războiul încetează să mai fie o joacă.

Zeus analizează legătura specială dintre oameni și șoimi, pornind de la relația toxică a eroului cu mama sa. Primul lungmetraj al lui Miguel Calderón, supranumit ,,copilul teribil al artei contemporane mexicane’’, este bazat chiar pe povestea impresionantă care i-a schimbat viața. Inspirat de o experiență la fel de personală, debutul multipremiat internațional Piatră pe inimă/ Heartstone (r. Gudmundur Arnar Gudmundsson) descrie turbulențele sentimentale care pun la încercare prietenia dintre doi adolescenți, în decorul spectaculos-glacial al Islandei.

Reuniunea preț de un weekend dintre o fiică și tatăl ei care mint amândoi cum respiră generează o farsă adorabilă în Delfinii înoată spre est/ Las Toninas Van Al Este (r. Gonzalo Delgado, Verónica Perrota), semnat de unul dintre co-scenariștii comediei uruguayene Whisky, premiată cu Trofeul Transilvania în 2005. La polul opus, Vremea crizantemelor/ Chrysantemums Time (r. Dmytro Moiseiev) ne face părtași la odiseea răvășitoare a unei tinere văduve care trebuie să se confrunte cu pompele funebre, rudele rapace și propria ei credință după ce soțul ei s-a sinucis.

Gloria/ Glory (r. Kristina Grozeva și Petar Valchanov) e o fabulă socială despre dreptate și manipulare. Recompensat la Locarno cu o mențiune specială, filmul tandemului bulgar premiat la TIFF pentru Lecția îl are ca protagonist pe un muncitor binevoitor care sfârșește prin a fi o victimă a sistemului. În Hounds of Love, terifiantul debut al australianului Ben Young, o adolescentă este răpită și sechestrată de un cuplu disfuncțional. Rolul extrem de solicitant al tinerei Emmei Booth i-a adus un binemeritat premiu de interpretare la Festivalul de la Veneția.

De la Berlin vine Simularea/ Simulation, primul film al actorului iranian Abed Abest și, cu siguranță, cea mai provocatoare propunere vizuală din competiție. Scenografia abstractizată reprodusă integral într-o cutie neagră generează o doză serioasă de surpriză și suspans. Filmat aproape exclusiv într-un apartament, Regele fără un ochi/ El Rey Borni (r. Marc Crehuet) este o comedie neagră în patru personaje în care tânărul care și-a pierdut un ochi în timpul unui protest stârnit de criza din Spania se întâlnește întâmplător cu polițistul vinovat pentru accident.

Din juriul Competiției vor face parte, printre alții, actrița Clotilde Courau, Prințesă de Veneția și Piemont, care poate fi văzută la TIFF în L’Ombre des femmes (r. Philippe Garrel), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound), selecționer pentru BFI Southbank și consultant pentru London Film Festival, și regizorul Marian Crișan.

S-a deschis sesiunea de înscrieri la PRIMUL MEU FILM, atelier de documentar pentru liceeni!

Astra Film Sibiu a deschis sesiunea de înscrieri pentru atelierul de film documentar pentru liceeni – PRIMUL MEU FILM. Workshopul, care va avea loc la Sibiu, între 1 și 10 septembrie 2017, a fost încă de la prima ediție un succes, iar de-a lungul anilor a devenit extrem de popular în rândul liceenilor. Zeci de tinere voci ale comunității au prins glas sub îndrumarea profesioniștilor, iar visul realizării primului film a devenit realitate. În plus, toate filmele realizate până în prezent în cadrul atelierelor au fost proiectate cu mare fast în programul Astra Film Festival.

Primele ateliere de film au fost inițiate de Astra Film încă din 1997 împreună cu Michael York, de la Oxford University și regizori și producători BBC. PRIMUL MEU FILM continuă astfel o idee pe care Astra Film a implementat-o în premieră la Sibiu, cu mulți ani în urmă.

Cum arată Sibiul privit prin obiectiv și cum locuitorii lui se transformă în eroi de film?

Organizat pentru al patrulea an consecutiv la Sibiu, de Astra Film în colaborare cu Asociația Vira, atelierul de film documentar este dedicat exclusiv liceenilor sibieni, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, pasionați de cinema și care își doresc să trăiască experiența profesioniștilor din spatele camerei de filmat.

Pentru că filmul are propriul său limbaj, atelierul reprezintă o oportunitate pentru liceeni să-i afle regulile și secretele. Tinerii au șansa să învețe în timp record cum să facă fotografii și să filmeze după regulile experților în domeniu, cum să monteze imagini și sunet, și multe alte skill-uri care trebuie deprinse pentru a reuși să exprime cu brio prin film idei, experiențe și trăiri.

Pe parcursul atelierului, participanții vor trece efectiv prin toate etapele de producție și vor face propriul lor film. Finalitatea atelierului constă în expunerea filmelor pe marile ecrane ale Festivalului internațional de film de la Sibiu, Astra Film Festival, ce va avea loc între 16 și 22 octombrie 2017.

Este o ocazie unică pentru liceeni să-și vadă proiectate filmele în regim de cinema, într-un festival de talie mondială, alături de nume legenadare ale cinemaului documentar. Pentru tinerii care-și doresc o carieră în fascinanta lume a filmului, atelierul este o provocare și un start bun, oferindu-le șansa de a-și vedea numele pe genericul primului lor film.

Înscrieri și perioada de desfășurare

Formularul de aplicare este disponibil pe site-ul www.astrafilm.ro, iar termenul limită pentru înscrieri este 1 iunie 2017. Doisprezece finaliști vor fi selectați după încheierea înscrierilor și vor participa între 1 și 10 septembrie 2017 la atelier.

Câteva motive pentru care niciun licean nu ar trebui să rateze atelierul din acest an, din perspectiva participanțiilor de la edițiile precedente: https://youtu.be/pAwf0QNHH-Y

Marele câștigător al premiului Un Certain Regard de la Cannes 2016, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki, din 19 mai în cinematografe

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2017, filmul „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) în regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat în cinematografe în București, Brașov, Constanța, Cluj, Pitești și Suceava, începând cu 19 mai. Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distincție acordată de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010)  sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”. Acțiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pană. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat în alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter îl consideră „o mică bijuterie realizată impecabil”.

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, în 2014.  Înainte de debutul în lungmetraj, a câștigat numeroase premii cu filmele sale de scurt și mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al secțiunii Cinéfondation la Cannes, în 2010, și a obținut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea în competiția Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Secțiunii Un Certain Regard, obținut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, i-a adus recunoaștere internațională tânărului regizor nordic.

Începând cu 19 mai, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” va putea fi văzut în București (Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center), Brașov (Cinema One), Constanța (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Pitești (Cinema Trivale) și Suceava (Cinema Modern).  De asemenea, filmul va avea o serie de proiecții în cadrul ediției XXI a Festivalului Filmului European, astfel: Iași – Casa de Cultură „Mihai Ursachi” (14 mai, 20.45), Gura Humorului – Casa de cultură (21 mai, 20.00), Tîrgu Mureş – Cinematograful ARTA (21 mai, 20.30).

Programul actualizat al proiecțiilor pentru acest film poate fi consultat pe siteul: www.voodoofilms.ro

Trailer: http://bit.ly/2qlDbfE

Sinopsis: În vara lui 1962, Olli Mäki concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija.

Programul KineDok în luna Mai. Încep proiecțiile în alte 5 orașe din țară

KineDok powered by One World Romania aduce în luna mai 22 de proiecții de film documentar. Publicul cinefil din 14 orașe din țară este invitat să vizioneze documentare creative din Europa Centrală și de Est. Arad, Brăila, București, Cluj Napoca și Timișoara se află printre orașele care încep programul de proiecții Kinedok în luna mai – program care va continua până la finalul anului.

În programul lunii mai veți regăsi o selecție de filme aproape imposibil de văzut în afara proiectului KineDok și vă recomandăm să nu ratați nicio proiecție. Cu siguranță veți rămâne cu amintiri puternice după vizionarea acestor documentare. O parte dintre filmele documentare selecționate pentru cea de-a treia ediție a KineDok au mai fost proiectate de câteva ori în România, dar multe vin la noi pentru prima dată.

Documentarul care se bucură de cele mai multe proiecții în luna mai este „Un film autist normal” – filmul câștigător al premiului acordat de Festivalul de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, la cea de-a 10-a ediție. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim și afectuos a cinci adolescenţi diagnosticați cu sindromul Asperger care, în afara pasiunilor pentru Tarantino şi Micul Prinţ, pentru muzică clasică sau scriitură creativă, pot explica foarte clar modul în care viaţa le este afectată de construcția diferită a creierelor lor.

KineDok funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar. În galerii, în cluburi, în cafenele și mansarde locale, KineDok propune o formă colectivă de experimentare a filmului și este o invitație la discuție, alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, într-un mediu informal.Găsiți mai jos programul proiecțiilor KineDok în perioada 13 – 31 mai 2017:

PROGRAM
Arad
24 mai – 21:00 – Ordine superioare & Aceia – Cafeneaua Literară Joy’s – CitiZenit

Brăila
17 mai – 19:30 – Regina Tăcerii –  Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria
24 mai – 19:30 – Expirat –  Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria
31 mai – 19:30 – Un film autist normal –  Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila – Coloreria

București
17 mai – 21:00 – Regina Tăcerii – MANASIA
31 mai – 21:00 – Expirat – MANASIA

Cluj – Napoca
17 mai – 20:00 – Un film autist normal – Fabrica de Pensule

Galați
18 mai – 18:00 – Turism! – Muzeul de Artă Vizuală Galați
18 mai – 18:00 – Expirat – Muzeul de Artă Vizuală Galați

Miercurea Ciuc
18 mai – 20:00 – Un film autist normal – Muzeul Secuiesc al Ciucului

Odorheiu Secuiesc
17 mai – 18:00 – Un film autist normal – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc

Râmnicu Vâlcea
31 mai – 17:00 – Un film autist normal – Biblioteca Județeană Vâlcea ”Antim Ivireanul” – Europe Direct Vâlcea

Reșița
20 mai – 21:00 – Doar o răsuflare – Universitatea „Eftimie Murgu” – Muzeul Cineastului Amator

Satu Mare
25 mai – 19:00 – Cambridge – Zeppelin Pub

Timișoara
22 mai – 20:30 – Doar o răsuflare – Aethernativ

Promisiunile electorale pot aduce studenților un loc la Şcoala de Vară a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Între 28 iulie şi 6 august 2017, în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului de Film Istoric Râşnov, 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor putea participa gratuit la Şcoala de Vară ASTRA. Pentru a putea câștiga unul dintre locurile disponibile, prin care vor avea acces la toate evenimentele festivalului și le vor fi acoperite integral costurile de cazare și masă, tinerii trebuie să trimită o listă de promisiuni electorale prin care vor convinge organizatorii.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a noua ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea. Pe toată perioada acestui eveniment, iniţiatorii festivalului, Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics, vor organiza Şcoala de Vară ASTRA pentru tinerii interesaţi de istorie şi discuţii cu ambasadori, profesori, istorici, experţi, jurnalişti şi martori ai evenimentelor istorice.

Pentru a câştiga un loc la Şcoala de Vară ASTRA, studenţii trebuie să trimită, până la data de 11 iunie 2017, pe adresa mihai@mioritics.ro, CV-ul şi un scurt material (maximum 1 pagină A4, Times New Roman, 11) pe tema: “Eşti candidat la alegerile prezidenţiale din România in anul 2019. Eşti foarte hotărât(ă) să câştigi. TREBUIE să câştigi! Trimite-ne lista cu maxim 5 promisiuni electorale pe care le vei promova şi explică de ce crezi că ele vor convinge alegătorii”. Mai mult, participanţii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniţi cel mai târziu la data de 27 iulie 2016) şi 26 de ani şi să cunoască limba engleză, la nivel mediu sau avansat. Organizatorii îşi rezervă dreptul de face selecţia studenţilor înscrişi, în limita celor 15 locuri disponibile. Materialele selectate vor fi publicate în materialele de promovare ale evenimentului în scop non-comercial.

Programul final al prelegerilor va fi publicat la sfârșitul lunii iunie. Mai multe detalii despre temele şi lectorii prezenţi în 2016 sunt disponibile la Şcoala de Vară ASTRA 2016. O prezentare a ediţiilor anterioare poate fi urmărită aici.

Despre Festivalul de Film Istoric Râşnov

10 zile în Cetatea Râşnovului la început de august.

Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.

Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă!

Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante, răcoarea nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspată şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.

Cu opt ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 400.000 vizitatori pe an). Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017

Cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc (8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri – 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesioniști români și străini din lumea filmului.

În premieră absolută, la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu în rolul unui jurnalist de televiziune care supraviețuiește unei explozii într-o uzină. Pus în situația de a realiza un reportaj in memoriam, el constată că nu știe mai nimic despre colegul care și-a pierdut viața. Aniversarea, a șaptea producție regizată de Dan Chișu, va avea premiera mondială la Cluj. Cu o distribuție impresionantă – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Emilia Dobrin, Emanuel Pârvu și Coca Bloos -, este ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. În jurul lui, la împlinirea a 94 de ani, se adună familia și prietenii, într-o seară plină de amintiri tulburi și discuții în contradictoriu.

După premiera mondială de la San Sebastian, producția Școlii de Film din Berlin Vânătoare, în regia debutantei Alexandrei Bălteanu, va avea prima proiecție în România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare și Iulia Ciochină joacă rolurile unor prostituate urmărite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucureștiului.

De prima vizionare cu public va avea parte și Ouăle lui Tarzan, cel mai nou documentar semnat de Alexandru Solomon și filmat în Abhazia. Pornind pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, regizorul ajunge la o interesantă combinație de SF și documentar. Spectatorului îi revine rolul de judecător în Procesul, regizat de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan. Documentarul, prezentat tot în premieră mondială, urmărește cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin și Elena) revine la TIFF cu Planeta Petrila, noul său documentar despre salvarea – prin cultură – a exploatării miniere recent închise.

Fotograful Cosmin Bumbuț debutează în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forțată să emigreze atunci când nu se mai poate întreține din propriul meșteșug. Camera obscura (r. Gheorghe Preda) scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate. Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu) expune cu umor și absurdul de rigoare paradoxurile din viața producătorilor agricoli locali.

Radu Jude va fi prezent cu două titluri în Zilele Filmului Românesc. Folosind fotografii din colecția Costică Acsinte, documentarul Țara moartă prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”. Spectatorii vor vedea la Cluj și Inimi cicatrizate, inspirat de scrierile și povestea personală a lui Max Blecher. Adrian Sitaru revine la TIFF cu Fixeur, cu Tudor Aaron Istodor în rolul unui jurnalist pus în fața unei dileme morale, iar de la Berlin vine Ana, Mon Amour, drama psihologică a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteurul Dana Bunescu a primit Ursul de Argint.

Selecția de scurtmetraje include 14 filme. Titlurile din acest an sunt semnate de  Anca Damian, Adrian Silișteanu, Andrei Huțuleac, Valeriu Andriuță, Marius Olteanu, Alex Mavrodineanu, Andrei Tănase, Stela Pelin, Tudor Botezatu, Ionuț Gaga, Conrad Mericoffer, Anton Groves, Damian Groves, Alex Mironescu și Sandra Rad.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, scurtmetrajul Scris/Nescris de Adrian Silişteanu va putea fi văzut pentru prima dată în România. La rândul lui, Prima noapte, de Andrei Tănase, se bucură deja de succes internațional. Scurtmetrajul a câștigat marele premiu la Dresda și a fost inclus în secțiunea Orizzonti la Veneția. Trei dintre filme sunt regizate de actori: Când afară ninge, al lui Conrad Mericoffer, OffStage și Chers Amis, debuturile în regie ale lui Andrei Huțuleac, respectiv Valeriu Andriuță. Producția franceză Square/ Careu (r. Anca Damian) are parte de o proiecție specială la Cluj, după premiera de la Cannes 2016.

Aristoteles Workshop: 1500 euro premiu și 20 mai, noul deadline

Perioada de înscrieri la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2017 va fi prelungită până în data de 20 mai. Aristoteles este un concept unic în lume de studiu și de realizare concretă a unui film, în cinci săptămâni, spun participanții și profesorii cineaști din Europa, SUA și Canada, prezenți la workshop la cele 11 ediții anterioare. Anul acesta, cel mai bun documentar, ales de un juriu internațional prestigios, va primi un premiu de 1500 de euro. [Aworkshop.org]

Cea de-a 12-a ediție a workshopului va avea loc în comuna Bata, din județul Arad, la Pensiunea La Bade Ioane, în perioada 3 iulie – 5 august 2017. Atelierul este organizat de 12 ani de actorul Dan Nuțu, alături de Cristina Hoffman, care a făcut parte din comitetul de selecție al festivalurilor de la Berlin şi Cannes.

“… În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine”, spuneTania Rakhmanova, regizoare nominalizată la Premiile Emmy, unul dintre tutorii atelierului de anul acesta.

“Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult și atmosfera: participanții mănâncă, dorm și lucrează sub același acoperiș, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivați și să se concentreze doar pe filmul lor și pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distrași de lumea de afară. Tinerii aceștia sunt într-un adevărat «cantonament» de film.”

Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga lume, cu experienţă în domeniile regie, imagine şi montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Grupaţi în patru echipe a câte trei participanţi internaţionali – un regizor, un operator şi un monteur, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute. Evaluarea proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali la sfârşitul workshopului, care vor acorda un premiu în valoare de 1500 euro celui mai bun film realizat în cadrul programului.

John Appel, unul dintre cei trei tutori de anul acesta – alături de Nino Kirtadze și Tania Rakhmanova – regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune, spune despre conceptul programului Aristoteles Workshop – de a studia, a conceptualiza, a filma, a evalua și într-un final de a face un film în doar patru săptămâni – că este chiar unic.

Toți cei interesați să se înscrie sunt invitați să intre pe pagina www.aworkshop.org și să urmeze indicațiile. Dosarul de aplicație include: CV-ul aplicantului, o scrisoare de intenție, un link către un film sau material realizat anterior, cât și o scrisoare de recomandare.

Participanții la workshop vor învăța cum să își aleagă subiectele, cum să filmeze și cum să editeze un film, vor fi îndrumați în ceea ce privește promovarea, distribuția și participarea la festivaluri internaționale de film. Tutorii și experții le vor oferi îndrumare constantă pe toată durata atelierului.

Ediția a 12-a îl are ca principal expert pe documentaristul francez Thierry Garrel, care timp de peste 20 de ani a fost şef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France şi şef al departamentului deDocumentare şi Arhivă la Institutul Naţional al Audiovizualului (INA). El îi va îndruma pe participanţi în perioada teoretică a atelierului.

Tutorii care îi vor ghida și le vor oferi feedback participanților pe întreaga perioadă sunt Nino Kirtadze, John Appel și Tania Rakhmanova. Nino Kirtadze este regizoare de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate la evenimente cinematografice prestigioase, precum Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul de Film de la Sundance, Festivalul Internațional de Film de la Cannes sau Toronto. John Appel este regizor de film documentar cu multiple premii și lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam. Tania Rakhmanova este regizoare de origine rusă, stabilită în Franța, autoarea a peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, nominalizată la Premiile Emmy.

De la prima ediţie Aristoteles Workshop, din 2006, până astăzi, peste 140 de participanţi au produs 40 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chişinău, Varşovia, Tampere.

Programul de anul acesta se desfăşoară cu sprijinul Consiliului Județean Arad, al Primăriei comunei Șiria, al Asociației “Cetatea Șiria”, cu susținearea diverșilor parteneri locali, a Universității “Vasile Goldiș” din Arad și a canalului Goldiș TV.

„Povestea iubirii”, de Radu Mihăileanu, din 9 iunie în cinematografe

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în România, vine pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în prezența lui Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Regizorul se va întâlni și cu publicul din București, la o proiecție specială, pe 8 iunie.

Trailer oficial: http://bit.ly/Povesteaiubirii

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss și tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna.

A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși… Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.

„Toate filmele mele sunt povești de dragoste”, spune Radu Mihăileanu. „Povești disperate de dragoste, despre oameni obișnuiți care înfruntă obstacole și o iau de la capăt, copleșindu-ne cu grandoarea și splendoarea lor. Dar niciunul nu cedează, cu toții continuă să iubească, să existe.”

Motivația regizorului vine dintr-o convingere personală că umanitatea trece printr-o criză gravă și profundă: „Trăim într-o epocă în care dragostea de sine e mai presus de bucuria și de satisfacția de a face bine celui de lângă noi, de a ne pune încrederea în acesta. Uneori, dragostea pare desuetă, degradantă, siropoasă, conservatoare. Mi-a plăcut să-i apăr pe acei dinozauri utopici care luptă pentru sentimentul iubirii, pentru dragostea care ne ajută să trecem peste toate”, detaliază Mihăileanu.

Despre actorii din Povestea iubirii, Radu Mihăileanu spune că soarta i-a surâs. Derek Jacobi este „un actor complet, cu sufletul deschis, care trece de la comedie la tragedie la fel de simplu cum ar traversa strada”. Britanica Gemma Arterton, fostă Bond girl, „a avut sarcina dificilă de a fi credibilă în rolul celei mai iubite femei din lume și a reușit să joace toate vârstele personajului său, de la 18 la 75 de ani, cu atâta intensitate”.

Despre Sophie Nélisse, cunoscută pentru rolul din The Book Thief, spune că este „un geniu de 15 ani, plin de energie, care sare de la dramă la comedie într-o secundă, care înțelege toate mizele dramatice și are acea capacitate rară de a controla totul și de a se uita pe sine atunci când joacă”. Apoi este William Ainscough, care are numai 11 ani și care l-a rugat încă de la început să-l trateze ca pe un adult pe platou. Și „cireașa de pe tort: Elliott Gould, un tip nebun, generos, amuzant, disponibil, care-mi spunea tot timpul: «Radu, sunt aici să fac tot ce vrei tu»”.

Povestea iubirii este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând cu 9 iunie, în cinematografele din toată țara.

Les Films de Cannes à Bucarest – Retrospectivă/Warm-up pe 20 mai la Grand Cinema & More, Cinema Elvire Popescu și Cinema Muzeul Țăranului

Les Films de Cannes à Bucarest pregătește terenul pentru ediția a 8-a a festivalului care va avea loc între 13 și 22 octombrie 2017 la București și care va aduce în premieră în România cele mai așteptate titluri prezentate anul acesta la Festivalul de la Cannes (17-28 mai). Sâmbătă, 20 mai, sub titlul „Les Films de Cannes 16/17. Retrospectivă/Warm-up, iubitorii de cinema vor putea re(vedea) șapte dintre cele mai apreciate filme ale ediției din 2016 a festivalului. Proiecțiile vor avea loc la Grand Cinema & More, unde vor fi introduse de criticul de film Raluca Durbacă, Cinema Elvire Popescu și Cinema Muzeul Țăranului.

Programul „Les Films de Cannes 16/17. Retrospectivă/Warm-up” include câștigătorul trofeului Palme d Or, „Eu, Daniel Blake”, în regia lui Ken Loach, care a obținut și premiul César 2017 pentru Cel mai bun film străin, „Forushande”/„The Salesman”, titlul care i-a adus regizorului iranian Asghar Farhadi cel de-al doilea Oscar din carieră (Cel mai bun film străin, Oscar 2017), recompensat cu premiul pentru Cel mai bun scenariu și Cel mai bun actor la Cannes 2016 sau „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, debutul tânărului cineast Juho Kuosmanen, distins la Cannes cu Premiul Un Certain Regard și cu premiul FIPRESCI pentru Descoperirea europeană a anului la Premiile Academiei Europene de Film 2016. Vor avea loc și proiecții cu filmele „Doar sfârșitul lumii” de Xavier Dolan (Grand Prix, Cannes 2016), „Slujnica“ de Park Chan Wook sau „Ma Loute” de Bruno Dumont, ambele în competiția Cannes 2016 și prezentate în avanpremieră pe 20 mai, și „Elle” în regia lui Paul Verhoeven, care i-a adus protagonistei Isabelle Huppert Globul de Aur pentru cea mai bună actriță și o nominalizare la Oscarul pentru această categorie.

Pentru ediția din toamnă Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul își propune să pregătească programul împreună cu publicul și își invită spectatorii să aleagă filmele din selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2017 pe care doresc să le vadă la București între 13 și 22 octombrie. Preferințele publicului pot fi exprimate prin completarea formularului disponibil pe pagina oficială a evenimentului „Les Films de Cannes 16/17. Retrospectivă/Warm-up:

http://filmedefestival.ro/2016/les-films-de-cannes-1617-retrospectivawarm-up/

PROGRAMUL PROIECȚIILOR

20 MAI

Grand Cinema & More

*Filmele vor fi introduse de criticul de film Raluca Durbacă

16:00 „Doar sfârșitul lumii” de Xavier Dolan

18:15 „Slujnica“ de Park Chan Wook

21:15 „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen

Biletele sunt disponibile pe site-ul grandentertainment.ro sau la casele de bilete din Grand Cinema & More.

Cinema Elvire Popesco

16:00 „Ma Loute” de Bruno Dumont  (Avanpremieră)

18:30 „Forushande”/„The Salesman” de Asghar Farhadi (Avanpremieră)

21:00 „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului.

Cinema Muzeul Țăranului

16:00 „Eu, Daniel Blake” de Ken Loach

18:00 „Elle” de Paul Verhoeven

21:00 „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului.

Filmele „Doar sfârșitul lumii” și „Eu, Daniel Blake” sunt distribuite în România de Independența Film, „Slujnica“

„Ma Loute” și „ The Salesman” de Asociația Culturală Macondo, „Elle” de Intercom Film și „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” de Voodoo Films.

Realitate virtuală, cinema interactiv și experiențe inovatoare într-un nou program la TIFF: InfiniTIFF

Un spațiu al inovației și experimentelor va fi inaugurat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 2 – 11 iunie 2017). InfiniTIFF, amenajat în fosta Casă de Modă din Cluj-Napoca, este o platformă dedicată noilor forme de storytelling audiovizual și își propune să-i conecteze pe cinefili și artiști la ideile și inovațiile de ultimă oră în materie de realitate virtuală/ Virtual Reality (VR) și cinema interactiv. Spațiul este susținut de Samsung prin tehnologia Gear VR și propune publicului o experiență captivantă de vizionare și de interacțiune cu lumea filmului. TIFF se înscrie astfel în trendul marilor festivaluri precum Cannes sau Tribeca (New York) care plănuiesc anul acesta, la rândul lor, evenimente extinse dedicate VR-ului.

Între 3 și 10 iunie, prima ediție a InfiniTIFF va prezenta o selecție amplă de filme VR în spațiul special amenajat powered by Samsung Gear VR, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalație care te poartă prin experiențe tactile și vizuale unice, și proiecții de clipuri din era Youtube, precum și workshop-uri în care profesioniști, alături de pasionați și experți în animație digitală, VR sau programare vor putea dezbate și dezvolta împreună experiențe VR.

Curatorul acestui program este Erwin M. Schmidt, cu experiență extinsă în producție, vânzări internaționale și organizarea de festivaluri. Până în anul 2015, a fost producătorul pe proiecte 3D al lui Wim Wenders, la Neue Road Movies. Este co-fondator al studioului  Cinemathon (Berlin), axat pe noile tehnologii, și al Propellor Film Tech Hub (www.propellorfilmtech.com), un proiect inițiat împreună cu European Film Market (Berlinale), Rotterdam IFF și Copenhagen International Documentary Festival.

„Prin intermediul InfiniTIFF, vom redefini experiența cinematografică colectivă a secolului 21 și vom explora modul în care realitatea virtuală și filmul convențional pot coexista. Este o șansă unică de a completa receptarea tradițională, pasivă a filmelor într-un festival cu experiențele active, participative ale noilor forme de storytelling audiovizual”, declară Erwin M. Schmidt.

Spectatorii vor avea parte de experiențe cu totul inedite în spațiul InfiniTIFF. Doom Room (3-5 iunie), o combinație de elemente performative live și ficțiune VR, regizată de Jesper Dalgaard (Danemarca), îi va purta pe participanți într-o călătorie de auto-descoperire deopotrivă vizuală și tactilă. Seria de proiecții VR va include titluri precum Viens!, de Michel Reilhac, un „poem tantric”, 6×9 (r. Francesca Panetta), produs de The Guardian, care-i plasează pe spectatori în interiorul unei celule de închisoare, pentru a sublinia efectele devastatoare ale izolării extreme. Escape (r. Millo Simulov), primul film românesc în 360°, aduce șapte tineri în mijlocul unui reality show extrem. În distribuție: Florin Piersic Jr., Paul Ipate, Pavel Ulici, Michaela Prosan, Anghel Damian, Alex Călin, Oana Nedelcu. La TIFF, regizorul Millo Simulov va susține o prezentare despre provocările tehnice pe care le implică producerea unui astfel de film.

„Suntem onorați să susținem industria cinematografică și să aducem publicului experiențe care nu erau posibile în urmă cu doar câțiva ani. Realitatea virtuală poate provoca imaginația și aduce noi perspective asupra felului în care consumăm conținut, iar acesta este doar începutul unor posibilități infinite pe care le vom descoperi împreună prin inovațiile recent lansate – noul Gear VR, prin care utilizatorii se pot bucura de un control mai precis în timp ce vizionează filme, jocuri și clipuri video 360, noua cameră Gear 360, prin care utilizatorii pot înregistra conținut 4k și îl pot împărtăși cu ușurință cu prietenii și, nu în ultimul rând, inima ecosistemului nostru de produse, noul Galaxy S8 o revoluție a smartphone-ului, așa cum îl știam până acum”, a declarat Simona Panait, Head of Corporate Marketing & Communications South-East Europe.

În paralel, în sălile de cinema, InfiniTIFF va prezenta o selecție de filme interactive, în timpul cărora audiența poate lua decizii privind cursul acțiunii sau soarta unor personaje. Cu ajutorul telefoanelor mobile, spectatorii se vor pune în pielea președintelui Franței în Tantalum (r. Gilles Porte). În thriller-ul Late Shift, audiența trebuie să-l ajute pe erou, un student acuzat de furt dintr-o casă de licitații, să-și demonstreze nevinovăția, votând cursul acțiunii în 180 de momente.

Spațiul va găzdui și proiecții ale unor producții Youtube, alese de câțiva dintre cei mai populari vloggeri români, care vor veni la Cluj cu această ocazie, între 5 și 9 iunie: Tequila, Pandutzu, Noaptea Târziu, Zaiafet, Selly. Lor li se alătură Florin Grozea, care va susține și un workshop, „Secretele industriei”, despre industriile creative și promovarea online prin conținutul video: videoclipuri, vloguri, documentare online. Calupurile de producții Youtube vor cuprinde, de asemenea, și clipuri selectate de Mikey Hash, Levi Elekes, Mariposa și Skivomady.

InfiniTIFF VR Workshop powered by Samsung se adresează profesioniștilor din lumea cinematografică, designerilor, artiștilor vizuali, pasionaților de animație digitală, jocuri, specialiștilor în software, tuturor celor interesați să dezvolte interacțiuni și conținut în VR. În urma înscrierilor, 16 participanți selecționați vor lucra în echipe de câte patru și vor produce conținut VR original pe parcursul a patru zile, conținut care va fi editat apoi într-o versiune interactivă, vizionat de public în aceleași locuri în care a și fost produs. Tutorii sunt specialiști cu experiență internațională, nume importante în peisajul european al noilor tehnologii: Mads Damsbo – producător, și Balder Brüsch – creative technologist la Makropol, studio de VR din Copenhaga, și Fred Baus de la Realab, studio de software VR din Luxemburg. Termenul limită pentru primirea aplicațiilor este 23 mai.

Un alt workshop va fi VR Canvas: Tilt Brush, realizat în colaborare cu CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, din cadrul UNATC. Șase artiști selecționați vor avea o zi la dispoziție pentru a realiza un concept ilustrat în realitate virtuală, pe o temă dată, cu ajutorul Tilt Brush, un proiect artistic lansat de Google care permite desenul 3D  în realitatea virtuală. Rezidența va avea loc între 4 și 6 iunie și va include o etapă de training și de teste în Tilt Brush. Rezultatele atelierului vor fi prezentate publicului între 7-10 iunie. Data limită pentru aplicații: 23 mai.

Detalii despre înscrieri la ateliere: http://tiff.ro/InfiniTIFF

Articole similare

Noutatile si evenimentele editurii Nemira la Gaudeamus 2015

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 8-10 aprilie 2011

Delia Marc

Invitatie la spectacolele de teatru din stagiunea UNATC „I. L. Caragiale” perioada 20 – 30 aprilie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult