Știrile săptămânii: One World Romania, ediția a 12-a; Comedia „Oh, Ramona!” de Cristina Jacob, în cinematografe din 14 februarie; TOUCH ME NOT lansat în cinema la prestigiosul MoMA din New York; Roma, Capharnaüm, Burning – printre proiecțiile din Oscar Weekend 2019, Cinema Elvire Popesco, 17-20 ianuarie.
One World Romania | Ediția a 12-a
Între 15 și 24 martie 2019 va avea loc la București cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și Polonia. În consecință, acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediții a festivalului One World Romania. Vom discuta împreună timp de 10 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut acești 30 de ani, ce am învățat și ce mai rămâne de învățat pentru consolidarea unei democrații veritabile.
Imaginea festivalului de anul acesta este realizată de Maria Draghici, pornind de la două fotografii – una realizată la Timișoara, în decembrie 1989, de Constantin Duma pentru Agerpres, iar a doua la București, în timpul protestelor din februarie 2017, de Dan Mihai Bălănescu. Colajul celor două ipostaze înfățișează un „noi”, în încercarea de a înțelege mai nuanțat experiența directă, trăită singular și plural, în 30 de ani de democrație.
Și anul acesta, cele aproximativ 80 de documentare selectate pentru One World Romania vor fi împărțite în mai multe secțiuni tematice, în completarea temei principale. Proiectăm și în 2019 filme din întreaga lume despre justiție, refugiați, migranți, familii „netradiționale”, drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilități sau despre condițiile de muncă ale lucrătorilor din întreaga lume.
De asemenea, pregătim retrospective ale unor renumiți cineaști internaționali și o competiție care cuprinde zece filme incitante. Aproximativ 50 de invitați internaționali vor participa la ediția din 2019 a festivalului, care se va desfășura în cinci locații principale: Cinema Elvire Popesco – Institutul Francez, ARCUB, Cinemateca Eforie, POINT și #Pavilion 32 – Goethe-Institut București. Spre deosebire de anii trecuți, în 2019 vom avea o locație principală, POINT, unde vor avea loc întâlnirile informale de dimineață cu cineaștii, dezbaterile pe tema principală a ediției, workshop-uri și proiecții. După finalul programului zilnic de filme ne vom muta în Londohome, hub-ul nocturn al evenimentului.
Până la startul celei de-a 12-a ediții a festivalului, Asociația One World Romania pregătește mai multe proiecte dedicate dezvoltării culturii documentare. Primul proiect nou pentru publicul bucureștean este Cineclubul One World Romania. De două ori pe lună, până la finalul lui 2019, ne vom întâlni în spațiul prietenilor noștri de la POINT cu unele dintre cele mai importante filme documentare din istoria cinematografiei.
Primul eveniment are loc duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 – când vom proiecta filmul „Adio, iarnă!” („Winter Adé”, regia: Helke Misselwitz). Este primul dintr-o serie de patru cinecluburi care ne vor încălzi pentru ediția din 2019 a festivalului, propunând filme care au legătură cu ultimii ani ai comunismului în Europa și cu modurile în care democrațiile contemporane au fost construite în primii ani de după revoluții. Evenimentul este organizat în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.
Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și blog, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!
De acum înainte oricine poate susține misiunea Asociației One World Romania, devenind „Prieten OWR” și, implicit, deținătorul primelor abonamente pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și a altor bunătăți marca OWR. Aflați mai multe despre cum poți deveni prieten „Cinefil” sau „Suporter” de aici.
Comedia „Oh, Ramona!” de Cristina Jacob, în cinematografe din 14 februarie
„Oh, Ramona!” este rescrierea cinematografică a cărții lui Andrei Ciobanu pe care regizorul și scenaristul Cristina Jacob a ales-o pentru noul ei proiect de comedie.
“Un film despre noua generație de tineri români, dar europeni, globali, care trăiesc – la bine și la rău – după modele și stiluri de comportament vestice, indiferent unde s-ar afla. Viața lor, a celor din jurul nostru, este pe zi ce trece tot mai occidentală. Produsele pe care le consumăm (inclusiv cele culturale), mentalitățile și comportamentele, totul se transformă în contextul globalizării. Până și vocabularul, tot mai romglez, ne arată forța acestui fenomen. Pot fi de acord sau nu, însă trebuie să depun mărturie prin film despre epoca în care trăim.”, declară Cristina Jacob.
„Oh, Ramona!” urmărește transformarea lui Andrei din adolescent într-un adult care-și trăiește candid și autoironic prima poveste de dragoste, inocentă și neîmpărtășită, în alternanță cu a doua poveste, intensă și nebunească, incapabil să facă o alegere.
Povestea românească din ficțiunea autobiografică „Suge-o, Ramona!” a lui Andrei Ciobanu, care semnează și scenariul alături de Alex Coteț și Cristina Jacob, a devenit în viziunea și execuția regizorului un film fără limitări culturale, fără granițe geografice și lingvistice, pentru o generație care trăiește planetar experiențele irepetabile ale adolescenței.
Trailer-ul aici: https://www.youtube.com/watch?v=EykqSLTbYaU
Regizorul a optat pentru o echipă internațională de actori talentați: Bogdan Iancu, Aggy K. Adams, Holly Horne, Basil Eidenbenz, Leonardo Boudreau, Andromeda Godfrey, Melanie Ebanks, alături de Smiley, Feli, Andrei Ciobanu, Cristina Ich, Laura Giurcanu, Gina Pistol, Gabriel Jugaru, Howard Dell și Alex Coteț.
Așteptată de fanii cărții lui Andrei Ciobanu și de cei ai filmelor “Selfie” și “Selfie 69” ale Cristinei Jacob, comedia “Oh, Ramona!” va fi lansată în cinematografele din toată țara pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților.
Facebook: https://www.facebook.com/OhRamonaMovie/
Instagram: https://www.instagram.com/ohramona_movie/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1Dy-5ot2dq5i6MTwbAfwWA
TOUCH ME NOT lansat în cinema la prestigiosul MoMA din New York
După un turneu internațional impresionant în marile festivaluri de film ale lumii și un circuit intens de lansări în cinematografele din Europa, controversatul câștigător alUrsului de Aur la Berlinale, inovatorul film TOUCH ME NOT (de Adina Pintilie) va fi lansat în cinema în Statele Unite pe 11 ianuarie 2019, la prestigiosul MoMA – Muzeul de Artă Modernă din New York.
MoMA este unul dintre cele mai importante muzee de artă ale lumii și un influent promotor al libertății de expresie. În colecțiile sale sunt păstrate operele unor artiști emblematici precum Van Gogh, Picasso, Brâncuși, Andy Warhol, Marina Abramović, printre mulți dintre cei care au transformat felul în care înțelegem astăzi arta.
Filmul a fost primit cu entuziasm de presa americană și de cei mai importanți critici din SUA. Prestigiosul THE NEW YORK TIMES tocmai a publicat o cronică excelentă a filmului:
„Ghidat de intuiție, emoție și interogare filosofică, Touch Me Not explorează ce înseamnă, cum este și de ce e important să trăiești în interiorul unui corp. O experiență neliniștitor de intensă, uneori dificil de confruntat, apoi și mai dificil de uitat. (…) O meditație despre natura corporalității care examinează puzzle-urile și paradoxurile intimității, reușind nu doar să transceandă categoriile normative legate de gen și sexualitate, ci și să pună în discuție, într-un mod impresionant, înseși limitele limbajului cinematografic, să pătrundă dincolo sau măcar să conteste impenetrabila graniță stabilită de însuși ecranul de cinema.” (A.O. Scott)
Potrivit celebrei publicații THE HOLLYWOOD REPORTER, Touch Me Not este „un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.” (Deborah Young)
CRITERION, editorul celei mai importante colecții de filme clasice și contemporane, numește Touch Me Not „una dintre marile descoperiri ale anului 2018.”
Conform INDIEWIRE, Touch Me Not este: „de un umanism radical, (…) un film imposibil de clasificat, (…) o explorare curajoasă a relației complicate (și adesea înstrăinate) pe care care o avem cu propriile noastre corpuri.”
TOUCH ME NOT va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie 2019, urmând să fie lansat în alte peste 25 de țări pe parcursul anului 2019.
În contextul lansării cinematografice în SUA, MoMA găzduiește dezbaterea publicăTOUCH ME NOT—The Politics of the Body (Politicile Corpului), care oferă publicului oportunitatea de a participa la o conversație extinsă cu protagoniștii filmului. Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, pasionați activiști pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, alături de autoarea filmului Adina Pintilie și producătoarea Bianca Oana, vor discuta cu publicul american despre subiectele sensibile și de actualitate explorate în film. Prezența echipei filmului la MoMa este posibilă datorită sprijinului oferit de Institutul Cultural Român din New York.
„Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte atât de importante ale vieții și identității noastre, totuși ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabu-uri și blocaje. TOUCH ME NOT este o invitație la dialog”, spune cineasta Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie, de a te pune în <pielea> Celuilalt.”
Dezbaterea publică TOUCH ME NOT—The Politics of the Body va avea loc laMoMA pe 12 ianuarie 2019 și va crea un spațiu de dialog deschis despre subiecte precum: granițele personale, corpul ca un „câmp de luptă” al ideologiilor, alteritatea, intimitatea și dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumusețea non-normativă, libertatea personală.
Prin controversă intensă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj de Debut, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență transformativă.
Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Uniunii Cineaștilor din România – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea acestui dialog activ cu publicul internațional. Manekino Film, producătorul și distribuitorul Touch Me Not în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere și în țara noastră printr-o serie de avanpremiere speciale programate în luna martie a acestui an.
„TOUCH ME NOT explorează limitele sexualității umane. Cei care vor avea curajul să experimenteze acest film vor fi răsplătiți cu o nouă perspectivă asupra lumii.” —DIE WELT
Cu muzică semnată de legendara trupă Einsturzende Neubauten, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și non-profesioniști, Touch Me Not aduce laolaltă protagoniști din întreaga Europă: Laura Benson (Marea Britanie/Franța), Tómas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann(Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia),Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania). Imaginea este semnată deGeorge Chiper Lillemark (România), designul de sunet de Dominik Dolejsi(Cehia), compozitor: Ivo Paunov (Bulgaria), scenografia: Adrian Cristea (România), costume: Maria Pitea (România).
Laura Benson, actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant, a lucrat cu regizori celebri precum Stephen Frears, Alain Resnais, Robert Altman, Jacques Doillon.
Tómas Lemarquis, actor de origine islandezo-franceză, — cunoscut pentru rolurile sale din filme de autor europene precum multi-premiatul NÓI ALBÍNÓI (2003), dar și din super-producții holywoodiene precum X-MEN: APOCALYPSE, BLADE RUNNER 2049 sau SNOWPIERCER —, și explorator al diferitor practici șamanice și terapii alternative, procesul său de dezvoltare personală combinând cercetarea spirituală cu experimentarea artistică.
Roma, Capharnaüm, Burning – printre proiecțiile din Oscar Weekend 2019, Cinema Elvire Popesco, 17-20 ianuarie
Aflat la cea de-a 5-a ediție, Oscar Weekend aduce la Cinema Elvire Popesco cele mai titrate filme ale anului 2018, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”. Timp de patru zile, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice de pe trei continente. Șase dintre cele nouă filme aflate pe lista scurtă deschisă votului membrilor Academiei Americane de Film, se află în programul de anul acesta al Oscar Weekend: The Guilty – Vinovatul (Gustav Möller, Danemarca), Shoplifters – O Afacere de familie (Hirokazu Kore-eda, Japonia), Capharnaüm (Nadine Labaki, Liban), Roma (Alfonso Cuarón, Mexic), Cold Ward (Pawel Pawlikowski, Polonia), Burning ( Lee Chang-dong, Coreea de Sud). Biletele sunt disponibile de astăzi pe Evenbook.ro.
Sistemul de votare pentru nominalizările de anul acesta al Premiilor Academiei este pentru prima dată organizat online și este deschis de pe 7 ianuarie până pe 14 ianuarie. Oscar Weekend are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie). Gala decernării trofeelor va avea loc pe 24 februarie.
Câștigător al Leului de Aur la Veneția în 2018 și proaspăt laureat al Globurilor de Aur pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun film străin, Roma în regia lui Alfonso Cuarón, face cronica unui an furtunos din viața unei familii de condiție medie care trăiește în Mexico City, în anul 1970. Cuarón construiește o odă matriarhatului care i-a conturat lumea filmând în locurile unde s-au petrecut lucrurile, încercând să recreeze spațiul copilăriei sale și aducând actori care să semene cât mai mult cu personajele reale care l-au inspirat.
Roma este un portret intim și revelator, filmul urmărindu-le într-un alb-negru luminos pe tânăra menajera Cleo, descendentă a etniei Mixteco, și pe colega sa Adela, care lucrează pentru o familie din clasa de mijloc din cartierul Roma al Mexico City. Roma va fi proiectat în cadrul Oscar Weekend, sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 20:45.
Fost ministru al culturii în Coreea de Sud, actual regizor, Lee Chang-dong regizează Burning, un thriller romantic, inspirat dintr-o povestire a lui Haruki Murakami, în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. Propunerea Coreei de Sud la Oscar, Burning a fost recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI și Premiul Vulcan, pentru scenografie și a obținut, de asemenea, numeroase nominalizări la Premiile Filmului Asiatic. Proiecția de la Oscar Weekend are loc sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 15:30.
Zain Al Rafeea, star-ul din Capharnaüm, care a lucrat drept curier în Beirut până anul trecut – când a învățat să-și scrie numele – oferă o interpretare despre care criticii spun că ar topi și cea mai împietrită inimă. Filmul care a câștigat Premiului Juriului la Cannes, spune povestea unui băiețel care decide să-și dea în judecată părinții pentru că l-au adus pe lume. Capharnaüm a fost filmat mai ales cu actori neprofesioniști în Beirut, timp de șase luni. Proiecția de la Oscar Weekend are loc duminică, 20 ianuarie, de la ora 15:30.
Program Oscar Weekend 2019:
Joi, 17 ianuarie
18:30 Cold War, de Pawel Pawlikowski (1h 28min), Polonia
20:30 Donbass, de Sergei Loznitsa (1h 50min), Ucraina
Vineri, 18 ianuarie
18:00 Vinovatul, de Gustav Möller (1h 25 min), Danemarca
19:45 Girl, de Lukas Dhont (1h 45 min), Belgia
Sâmbătă, 19 ianuarie
13:00 Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari, de Radu Jude (2h 20 min), România
15:30 Burning, de Lee Chang-dong (2h 28 min), Coreea de Sud
18:30 Dogman, de Matteo Garrone (1h 42 min), Italia
20:45 Roma, de Alfonso Cuarón (2h 15 min), Mexic
Duminică, 20 ianuarie
13:00 O afacere de familie, de Hirokazu Kore-eda (2h 01 min), Japonia
15:30 Capharnaüm, de Nadine Labaki (2h 01min), Liban
17:45 Sunset, de László Nemes (2h 22min), Ungaria
20:30 Border, de Ali Abbasi (1h 48min), Suedia
Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop în parteneriat cu Institutul Francez din București. Parteneri: Independența Film, Bad Unicorn, Micro Film, Digital Cube. Partener media principal: Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, All About Romanian Cinema, CineFan.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco. Mai multe informații pe site-ul și Facebook Oscar Weekend.