Știrile săptămânii: Programul Kinedok în luna august. Proiecții în aer liber la Brașov; Toate filmele de văzut de Lună Plină; 5 filme Aristoteles Workshop se pregătesc pentru întâlnirea cu juriul; „Breaking News”, din 29 septembrie în cinematografe; Cinema în aer liber la Opera Comică pentru Copii; Emoție și nostalgie în „OCTAV”, lung-metrajul regizorului Serge Ioan Celebidachi; Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii; „Safari este genul de film pe care nimeni nu l-ar face”; Dragostea cucerește orașul la Divan Film Festival 2017; Mo, în regia lui Radu Dragomir, selectat la Festivalul de Film de la Sarajevo, secțiunea CineLink Work in Progress.
Programul Kinedok în luna august. Proiecții în aer liber la Brașov
KineDok powered by One World România continuă proiecțiile de filme documentare creative pe timp de vară în 12 oraşe din ţară. Începând cu luna august BRD Groupe Société Générale este partenerul proiecţiilor de film din România. Kinedok este un program ce facilitează distribuția de film documentar creative din Europa Centrala si de Est. Acesta funcționează în spații culturale alternative: cafenele, galerii, muzee și biblioteci din întreaga țară. Din anul 2015 şi până în prezent, programul Kinedok se derulează împreună cu parteneri din 8 țări europene.
Luna aceasta, seria de proiecții demarează pe data de 01 august, de la ora 20:00, la Cafeneaua Literară Joy`s din Arad, cu un invitat special – Teodora Borghoff, consultant și trainer în ceea ce privește practica dezvoltării sociale, va fi prezentă după proiecția documentarului norvegian “Expirat” pentru o discuție cu publicul arădean.
In perioada 21-27 august vor fi proiectate cu sprijinul Asociației Artburg șase documentare KineDok în Brașov. Documentarele vor putea fi vizionate de către public sub cerul liber, în parcarea centrului comercial Coressi. Programul proiecțiilor va fi stabilit în curând.
Filmele ce vor ajunge în cele mai multe oraşe in luna august sunt „Ordine de Sus” si “Aceia”. Acestea oferă două perspective diferite pentru o criză, înainte ca aceasta să fi devenit povestea numărul unu în media – mase de oameni încearcă să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Documentarele investighează criza refugiaților, din perspectiva refugiaților care încearcă să treacă frontiera dintre Ungaria și Serbia, pe de o parte, şi din perspectiva localnicilor lângă al căror sat s-a înființat o așezare de refugiați, pe de altă parte. „Ordine de sus” “ Aceia” vor putea fi vizionate în această lună în oraşe precum Bucureşti, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Tăşnad.
PROGRAM:
Bucureşti
16 august-21:00 – FC Roma – MANASIA
30 august-21:00 – Cinema, mon amour – MANASIA
Cluj-Napoca
18 august-20:00- Plimbare sub clar de lună cu bunicul – Fabrica de Pensule
Miercurea Ciuc
10 august-20:00 – Ordine de Sus&Aceia – Muzeul Secuiesc al Ciuclui
Odorheiu Secuiesc
23 august-18:00 – Ordine de Sus&Aceia – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc
Râmnicu Vâlcea
30 august-17:00 – Ceață peste râu – Biblioteca Judeţeană Vâlcea
Satu Mare
24 august-21:00 – Copii lui Cain – Zeppelin Pub
Tăşnad
5 august-22:00 – 5 Octombrie – Old Boys Pub
12 august-22:00 – Ordine de Sus&Aceia – Old Boys Pub
19 august-22:00 – Ceață peste râu – Old Boys Pub
26 august-22:00 – Doar o răsuflare – Old Boys Pub
Toate filmele de văzut de Lună Plină
În puțin peste o săptămână va începe a șasea ediție a Festivalului de Film Horror&Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 și 13 august, la Biertan, județul Sibiu. Pe parcursul celor patru zile, cinefilii vor avea parte de o selecție terifiantă de 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje și un cine-concert. Asta pe lângă un ghost-hunt spectaculos, două escape-rooms care vor face victime și cel puțin un wishlist de bifat în noaptea de 11 spre 12 august, când Perseidele se vor vedea cel mai bine și va ploua cu stele peste Biertan.
Filmul care va sparge gheața joi, de la ora 16.00, este verișorul din Brazilia al lui Mad Max. Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, primul lung-metraj al regizorului Homero Olivetto, are în vizor o gașcă de motocicliști dintr-o zonă aridă care își riscă viața căutând cu disperare un miracol ce le va aduce ploaia și salvarea. Filmul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut la Talin Black Nights Film Festival, 2016.
Din Finlanda vine o poveste bazată pe întâmplări reale: Lacul Bodom / Lake Bodom, regizat de Taneli Mustonen. Coșmarul oricărui camper a devenit realitate în 1960, pe malul lacului Bodom, când patru tineri au fost înjunghiați mortal în timp ce dormeau în cort. Vinovații nu au fost găsiți niciodată. Variety numește filmul “un meta-slasher, care se joacă cu convențiile genului” iar Mimosa Willamo, actrița principală, a luat premiu pentru interpretare la Screamfest, 2016.
Atmo HorroX, o producție SUA semnată Pat Tremblay, este o halucinantă experiență despre mrejele nebuniei și complexitatea realității. “Un fel de serie Cremaster pentru degenerați, Câinele Andaluz fără pic de rușine.”, potrivit HorrorBuzz.
Tot SUA ne dă și Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, regizat de Todd Sheets, supranumit Prince of Gore, un prolific regizor de exploitation horror. Odată ingestat, drogul Purple Neon te pune la dispoziția unei regine demon. Filmul este descris de fani ca un omagiu pentru horror-urile anilor ‘70 și ’80, cu depravare, panică stilizată, tușe speciale și ideile geniale derivate dintr-un micro-buget bine folosit.
Vânătoare fericită / Happy Hunting este a treia producție SUA din programul Lună Plină și spune povestea unui vagabond alcoolic care se trezește în mijlocul unei vânători organizate de rednecks psihopați. Regizat de Joe Dietsch și Louie Gibson, filmul a luat Premiul pentru cel mai bun film la Fantastic Cinema Festival, 2017, și pentru cea mai bună imagine la Screamfest, 2016.
Constrângere / Compulsión, regizat de Gonzáléz Ángel, o producție nou nouță din Spania, spune povestea unei tinere timide care suspectează că prietenul său enigmatic o înșeală. În căutarea adevărului, ea descoperă secrete sinistre care-i transformă viața într-un coșmar.
Surpriza acestei ediții este aniversarea de 40 de ani a unui film care va trăi veșnic: clasicul Suspiria, un coșmar în culori de bomboană pe băț care datează din 1977, și îi aparține unicului și irepetabilului Dario Argento. O tânără balerină din America vine să studieze la o prestigioasă academie de dans din Germania și ajunge să descopere secretele tenebroase ale școlii.
Lista completă de filme este:
Competiție
Atmo HorroX, r. Pat Tremblay, SUA, 2016, 101’
Bamy, r. Jun Tanaka, Japonia, 2017, 100’
Cartea lui Birdie / Book of Birdie, r. Elizabeth E. Schuch, Marea Britanie, 2017, 90’
Casa / Huset, r. Reinert Kiil, Norvegia, 2016, 90’
Constrângere / Compulsión, r. Gonzáléz Ángel, Spania, 2017, 71’
Lacul Bodom / Lake Bodom, r. Taneli Mustonen, Finlanda, 2016, 85’
Motociclistul Sfânt / Reza a Lenda, r. Homero Olivetto, Brazilia, 2016, 85’
Pământ rece / Cold Ground, r. Fabien Delange, Franța, 2017, 87’
Vânătoare fericită / Happy Hunting, r. Joe Dietsch, Louie Gibson, SUA, 2017, 89’
Vise de neon purpuriu / Dreaming Purple Neon, r. Todd Sheets, SUA, 2016, 105’
Proiecții speciale:
The Wanderers, r. Dragoș Buliga, România, 2016, 106’
Cine-concert CelloFun Femeia în lună / Frau im Mond, r. Fritz Lang
Suspiria, r. Dario Argento, Italia, 1977, 92’
Rocky Horror Picture Show, Jim Sharman, Marea Britanie/SUA, 1975, 100’
Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici: lunaplinafestival.ro/program
Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și o zonă de camping.
Abonamente (cu sau fără camping inclus): biletmaster.ro: bit.ly/Bilete_LunaPlina2017
Ne puteți urmări pe www.lunaplinafestival.ro
Facebook: https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival/
5 filme Aristoteles Workshop se pregătesc pentru întâlnirea cu juriul. Cine vor fi câștigătorii acestei ediții?
Cea de-a XII-a ediție Aristoteles Workshop își va desemna câștigătorii vineri, pe 4 august, după proiecția celor cinci filme realizate în ultilmele cinci săptămâni, în cadrul atelierului de film documentar. Evenimentul va avea loc la Arad și va fi găzduit de Cinema Arta, începând cu ra 18:30. După această primă vizionare, juriul format din experți internaționali va decide titlul câștigător și va înmâna echipei filmului un premiu în valoare de 1.500 de euro.
Invitați de onoare la Arad, cineastul portughez Miguel Ribeiro, criticul francez Leo Soesanto, cineastul Laurențiu Damian, scenaristul Răzvan Rădulescu și regizorul Titus Muntean vor fi prezenți la proiecția specială, alături de toți cei 12 participanți Aristoteles Workshop, veniți din Croația, Franța, Iran, Israel, Olanda, România, Turcia, Ungaria și Vietnam. Doi dintre tutorii lor, regizoarea de origine georgiană Nino Kirtadze, distinsă de Academia Europeană de Film și câștigătoare a unui premiu la Sundance, precum și regizorul olandez John Appel, lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam îi vor însoți la această primă vizionare, împreună cu producătorii atelierului – Dan Nuțu și Cristina Hoffman.
Accesul la eveniment va fi gratuit, în limita locurilor disponibile, iar numele filmului câștigător va fi anunțat în aceeași seară pe pagina de Facebook a evenimentului și pe www.aworkshop.org, la scurt timp după ce juriul va delibera.
Miguel Ribeiro a studiat Științele Comunicării la Universitatea Nova din Lisabona și coordonează programul Festivalului Internațional de Film Doclisboa încă din 2012. Este membru al consiliului director AporDoc – Asociația Portugheză de Film Documentar și conduce Filmes do Asfalto, compania care a produs recent António Um Dois Três (2017), filmul semnat de Leonardo Mouramateus.
Jurnalist și critic de film, expertul francez Leo Soesanto a colaborat, de-a lungul timpului, cu publicații importante ca Les Inrockuptibles, Libération sau Grazia. De asemenea, este director de programare al Festivalului Internațional de Film de la Bordeaux încă din 2012 și programator senior la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam. Este coordonatorul selecției de scurt metraj la Cannes – Semaine de la Critique.
Regizor și scenarist român, Laurențiu Damian este profesor universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” Bucureşti, Secţia: Regie de Film şi Televiziune, încă din 1991. Din 1998 este director la Editura Video, din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, iar din 2013 ocupă funcția de președinte al Uniunii Cineaștilor din România. Mare parte din activitatea sa artistică și publicistică s-a concentrat, de-a lungul vremii, pe sfera filmului documentar, performanțele sale fiind recompensate cu distincții și premii importante.
Scenaristul și regizorul român Răzvan Rădulescu este autorul scenariilor ce stau la baza unora dintre cele mai apreciate filme ale generaţiei tinere de regizori români: Marfa şi banii (2001, în colaborare cu Cristi Puiu), Moartea domnului Lăzărescu (2005, în colaborare cu Cristi Puiu), Hârtia va fi albastră (2005, în colaborare cu Alexandru Baciu şi Radu Muntean), Marţi, după Crăciun (2010) sau Un etaj mai jos (2015), în regia lui Radu Muntean. A regizat lungmetrajul Felicia, înainte de toate (2009), alături de Melissa de Raaf și predă dramaturgie la HFG Karlsruhe în Germania.
Titus Muntean a studiat regie de film la U.N.A.T.C. și a lucrat ca asistent de regie alături de cineaști multi-premiați precum Maár Gyula și Gothár Péter. A regizat În derivă, serialul de televiziune produs de HBO care a cucerit publicul din România și a semnat regia lungmetrajelor Examen (2003) și Caravana Cinematografică (2009). Pe lângă filmele de ficțiune scrise și regizate de lungul carierei sale, cineastul și-a îndreptat atenția și către filmul documentar.
„Breaking News”, din 29 septembrie în cinematografe
Proaspăt premiat la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera internațională, filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge în cinematografele din România din 29 septembrie. Andi Vasluianu este cap de afiș în drama unui jurnalist forțat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său, alături de adolescenta Voica Oltean, distinsă cu Mențiunea specială a Juriului la Karlovy Vary pentru primul ei rol pe marele ecran, la doar 15 ani, prestație descrisă drept „impresionantă” de publicația americană Variety.
Trailer oficial: https://goo.gl/vnTxCQ
„Breaking News poartă multe dintre mărcile impresionante ale Noului Val din țara sa: maturitate emoțională, un stil de filmare și interpretări naturale, reținute, precum și un ochi pentru complicațiile morale personale care reflectă un spectru mai larg de experiențe”, scrie Variety. Filmul este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după succesul de public Love Building (2013) și continuarea Alt Love Building (2014).
După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orășel de pe litoralul Mării Negre, reporterul încearcă să reconstituie viața colegului său, prin ochii celor care i-au supraviețuit. Ce alegi să redai din viața unui om? Cum își vede fiica lăsată în urmă tatăl dispărut? Cât de departe merită să mergi pentru a-ți face meseria?
Filmul invită, printre altele, la o discuție despre ce înseamnă viața unui om și despre modul în care presa încearcă să redea un subiect atât de delicat cum e moartea cuiva, notează Cineuropa.org.
„Prima variantă de scenariu a fost scrisă în 2007, imediat după ce am terminat facultatea. Au urmat foarte multe rescrieri. În filmare am intrat în 2014, cu varianta numărul 14, când povestea era deja foarte diferită. E un scenariu care s-a schimbat mult pentru că a trecut foarte mult timp şi a crescut cumva odată cu noi”, povestește regizoarea Iulia Rugină, care a conturat povestea împreună cu Oana Răsuceanu și Ana Agopian. Filmul ar fi trebuit să fie debutul ei în lungmetraj.
Pentru documentare, cele trei scenariste au petrecut o perioadă în redacția de știri a unei televiziuni, au discutat cu reporteri, producători de știri și prieteni jurnaliști. Andi Vasluianu, la rândul său, s-a consultat cu un jurnalist pentru rolul său. Filmările au avut loc în Bucureşti şi pe litoral, la Mangalia și Eforie Sud, din decembrie 2014, până în februarie 2015. „Am terminat filmările pe 14 februarie, de ziua de naştere a Voicăi Oltean. A făcut 16 ani în ultima zi de filmare”, spune Iulia.
Voica Oltean avea 15 ani când a ajuns pe lista scurtă pentru rolul din film, în urma unui casting amplu în rândul trupelor de teatru de liceu. Tânăra a fost descoperită la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București. În distribuție mai apar Ioana Flora, Oxana Moravec, Floriela Grapini, Maria Rotaru, Angela Ioana, Constantin Cojocaru. Director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, monteur – Cătălin Cristuțiu, iar scenograf – Andreea Popa.
Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun.
***
Iulia Rugină a absolvit secția de regie de film și televiziune din cadrul UNATC și a finalizat un masterat în regie de film în cadrul aceleiași facultăți. Scurtmetrajele regizate în anii studenției (Bună Cristina! Pa Cristina!, Vineri în jur de 11, Captivi de Crăciun) au fost prezentate la festivaluri de film din Oberhausen, Ludwigsburg, Munchen, Trieste, Bruxelles, Poitiers, Sofia, Valencia, Cracovia, Bristol și altele. În colaborare cu Actoriedefilm.ro, a realizat trei scurtmetraje și a debutat în lungmetraj cu Love Building (2013), recompensat cu Mențiunea specială a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Varșovia. Ulterior, a regizat și continuarea filmului, Alt Love Building (2014). Iulia s-a implicat și organizarea unor evenimente cinematografice, iar între 2009 și 2011 a fost preparator universitar la catedra de scenaristică din cadrul UNATC.
Breaking News a avut premiera mondială la TIFF 2017 și este distribuit în România de Transilvania Film.
Cinema în aer liber la Opera Comică pentru Copii
Între 3 august și 29 octombrie, începând cu ora 21:00, filme bune, multe și premiate vor fi proiectate la Opera Comică pentru Copii!
La sfârșitul fiecărei săptămâni locuitorii cu vârste de peste 14 ani sunt invitați la filme de lung și scurt metraj pe terasa din curtea Operei Comice pentru Copii, lângă stadionul Giulești. Intrarea la proiecții este liberă!
Vinerea se proiecteaza filme semnate de regizori consacrați ai cinematografiei autohtone – Lucian Pintilie, Dan Pița, Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Cristi Puiu, Radu Jude, Anca Miruna Lăzărescu, Paul Negoescu și mulți alții.
Sâmbătă filme de Oscar, iar duminică cele mai tari musical-uri din istoria cinematografiei!
Fie că străbatem universul pe muzica celor de la Beatles în ACROSS THE UNIVERSE sau o sărbătorim pe Madona vizionând EVITA, fiecare proiecție va fi un eveniment cinematografic ce nu trebuie ratat!
PROGRAMUL LUNII AUGUST:
vineri 4 august
SA MORI DIN DRAGOSTE RANITA regia IULIA RUGINA 22’
DOUA LOZURI regia PAUL NEGOESCU 86’
sambata 5 august
VIETILE ALTORA (DAS LEBEN DER ANDEREN) regia FLORIAN HENCKEL VON DONNERSMARCK 2h18’
duminica 6 august
MAMMA MIA! regia PHYLLIDA LLOYD durata 1h48’
vineri 11 august
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR I
sambata 12 august
CINEMA PARADISO (NUOVO CINEMA PARADISO) regia GIUSEPPE TORNATORE durata 2h35’
duminica 13 august
EVITA regia ALAN PARKER durata 2h15’
vineri 18 august
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR II
sambata 19 august
WALK THE LINE regia JAMES MANGOLD durata 2h16’
duminica 20 august
CHICAGO regia ROB MARSHALL durata 1h53’
vineri 25 august
LORD regia ADRIAN SITARU
AFERIM! regia RADU JUDE 1h48’
sambata 26 august
THE BARBARIAN INVASIONS regia DENYS ARCAND durata 1h39’
duminică 27 august
UN CÂNTEC STRĂBATE LUMEA (ACROSS THE UNIVERSE) regia JULIE TAYMOR durata 2h13’
CINEMA ÎN AER LIBER OCC 2017 este un proiect cultural organizat de Asociația Enkidu în parteneriat cu Opera Comică pentru Copii, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, finanțat în cadrul Programului cultural București – Oraș participativ.
Emoție și nostalgie în „OCTAV”, lung-metrajul regizorului Serge Ioan Celebidachi
Filmul „Octav” al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017, este inedit în peisajul cinematografic românesc prin îmbinarea dintre emoție și nostalgie.
Dincolo de o distribuție de excepție, cu Marcel Iureș în rol principal, acompaniat de actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar și mulți alții, filmul „Octav” reprezintă o declarație de celebrare a vieții și oferă o serie de imagini calde și poetice despre România.
Nostalgia personajului principal este construită din perspectiva onestei căutari de sine, care oferă cheia deslușirii unor sensuri profunde ale existenței.
”<Octav> ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevărat și să ne facem curaj să ne explorăm trecutul, iar pentru cei mai norocoși dintre noi este o reafirmare a generozității infinite a vieții”, declară regizorul Serge Ioan Celebidachi.
Construcția regizorală a filmului încearcă pe cât posibil să mulțumească un vechi crez al regizorului Celebidachi, și anume acela de a căuta la infinit natura umană cu valențele și nuanțele ei.
Iar acest lucru se vede încă din teaserul filmului, care ne ajută să vizualizăm și ceea ce Blasco Giurato (Director de imagine) a declarat: „Pentru mine, filmul <Octav> reprezintă un miracol”.
Teaserul filmului „Octav” poate fi urmărit aici: https://youtu.be/33ERKW3Ot4Y
Serge Ioan Celebidachi a absolvit cu titlul Bachelor of Arts, specializarea Teatru și Dramă în cadrul Universității din Indiana (Bloomington, IN) și diploma de Masterat, specializarea Film , în cadrul London International Film School (UK).
Lung-metrajul „Octav” este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi.
Mai multe detalii despre filmul „OCTAV” se găsesc și pe Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filmul.octav
Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii!
Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra și-a desemnat duminică câștigătorii, într-o ceremonie informală, la malul lacului Bâtca Doamnei. Juriul, format din Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieș (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) și Andrei Tănase (regizor) au desemnat cinci scurt-metraje câștigătoare și cinci mențiuni din cele 35 de filme incluse în competiția acestui an. Peste 800 de persoane au participat la ultima zi a festivalului, evenimentul-maraton Long Day, Long Night!, care a îmbinat activități sportive, proiecții de film și concerte live.
La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.
Premiul pentru cel mai bun Documentar a fost câștigat de către regizoarea Andreea Dumitriu pentru Când timpul nu mai are răbdare, un portret migălos și empatic al participanților de la târgurile de animale din mediul rural, o tradiție care este amenințată de răspândirea agriculturii industriale.
Adnexa Oculi (regia: Ana Camelia Cojan) a primit premiul pentru cea mai bună Animație, filmul fiind construit ca un basm povestit între doi îndrăgostiți.
La categoria Experimental, filmul Duality al tinerei regizoare din Republica Moldova Vera Belocrîs a luat premiul cel mare, acesta fiind un film care îmbină atât fotografia, desenul și cadrele în mișcare pentru a pune în discuție noțiunea dualității.
Nu în ultimul rând, Cristian Fierbințeanu a câștigat premiul pentru cel mai bun Videoclip pentru People, You Will Not Understand Us!, un colaj psihedelic care parodiază în mod subtil lumea artei înalte.
Mențiunile speciale ale juriului au fost împărțite filmelor Curtea școlii (regia Alexandru Mironescu, ficțiune), Smoking (regia Victor Cioaba, ficțiune), Forevers (regia Raya Al Souliman, ficțiune), Ionaș visează că plouă (regia Dragos Hanciu, documentar) și Pierduți în timp (regia Lucia Lupu, documentar).
Cea de-a zecea ediție a festivalului Filmul de Piatra, organizat anual de către o echipă formată exclusiv din voluntari la Piatra-Neamț, s-a bucurat de un real success, fapt confirmat de către cifrele oficiale ale festivalului:
- 582 de brățări de acces general
- 185 de bilete vândute pentru proiecțiile din cadrul competiției și pentru calupul Midnight Shorts;
- 132 de invitați, majoritatea participanți în cadrul competiției oficiale (regizori, actori, producători ș.a.m.d.);
- 96 de voluntari care participat la organizare;
- 11 proiecții și 5 locații oficiale.
„Deși nu ne-am propus niciodată să fim un festival al superlativelor, nouă potrivindu-ni-se cel mai bine sintagmele „mic și prietenos și „Volunteer Power”, trebuie să recunosc că această ediție a fost mai populară decât ne-am așteptat. La proiecțiile în aer liber și la deschiderea cu Breaking News am avut câte 350-400 de spectatori; teatrul a fost plin la proiecțiile de competiție, iar duminică seara, la evenimentul de pe malul lacului, care a inclus proiecția documentarului Planeta Petrila și concerte Alexandru Andrieș, Baba Dochia, The Kryptonite Sparks și The Twisters, au fost 810 spectatori. Cu toate cifrele astea, mie încă îmi răsună cel mai puternic în minte numărul tinerilor înscriși pentru voluntariat la Filmul de Piatra: 250.” a declarat Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.
Filmul de Piatra este singurul festival de film autohton dedicat în întregime filmelor de scurt-metraj produse în România și Republica Moldova. Scopul festivalului este de-a promova tinerele talente din domeniul cinematografiei, fie ei tineri absolvenți ai facultăților de profil, fie artiști care lucrează în mod independent sau cu case de producție mici. Directorul și inițiatorul festivalului este regizorul Andrei Dăscălescu, cunoscut pentri filmele Constantin și Elena (2008) și Planeta Petrila (2016).
Ediția a zecea a fost finanțată de Lays (prin programul Cultura Zâmbește), Farmacia Ardealul, HBO România și Centrul Național al Cinematografiei. Proiecțiile au fost făcute cu videoproiectoare Epson oferite de Epson România, iar cele două seri de Silent Dance au fost susținute de Tatratea.
„Safari este genul de film pe care nimeni nu l-ar face”
Safari, cel mai recent documentar al renumitului regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul va rula în București, Baia Mare, Botoșani, Cluj, Constanța, Craiova, Gura Humorului, Odobești, Pitești, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș.
În vara lui 2015, fotografia unui medic dentist care poza lângă leul ucis a creat o dramă internațională cu numele „Cecil, the lion”. Presa vuia cu întrebarea: „Cine sunt oamenii care vânează animale mari?” Safari dă un răspuns destul de sec: vânătorii sunt oameni obișnuiți. „N-am vrut să arăt cum vânează bogații frumoși, șeicii, oligarhii, membri ai nu știu cărei familii regale, am vrut să arăt cetățenii obișnuiți”, spune regizorul.
Africa. Pe întinderile nesfârşite populate de antilope, zebre, girafe şi nenumărate alte animale sălbatice, ei vin în vacanţă. Turişti nemţi şi austrieci veniţi la vânătoare conduc printre tufișuri, stau la pândă, îşi urmăresc prada. Trag, plâng de entuziasm şi îşi fac poză lângă animalele ucise. Un film de vacanţă despre cum e să iei o viaţă, un film despre natura umană.
Vânătorii din Safari sunt un cuplu în vârstă și o familie cu doi copii. Câțiva dintre protagoniștii documentarului au fost prezenți la premiera de la Festivalul de la Veneția. Atunci regizorul a declarat în mod special că ei nu vor fi disponibili pentru interviuri și că este responsabilitatea lui să îi protejeze, chiar dacă nu le împărtășește părerile.
„Oamenii care vânează știu că activitatea asta are o imagine extrem de negativă în media. Așa că atunci când am început să caut personaje pentru film, n-am încercat să-i păcălesc, în primul rând pentru că nu încep niciodată un proiect cu o idee preconcepută despre subiect, și apoi pentru că eu caut protagoniști cu care pot avea un schimb liber de idei, fără prejudecăți. Așa că, în sensul ăsta, vânătoarea este pentru mine ceva neutru. Scopul meu a fost să descopăr și să prezint motivațiile din spatele obsesiei pentru vânătoare” , declară regizorul.
Trailer, aici: http://bit.ly/SAFARI-TrailerRO
„Safari este genul de film pe care nimeni nu l-ar face. Seidl știe să testeze nervii publicului, dar nu e nimic superior, autosuficient sau care seamănă a predică în Safari. Pur și simplu prezintă faptele și lasă un spațiu enorm de decizie pentru public. Când l-am întrebat pe Wim Wenders despre Ulrich Seidl, acesta mi-a spus: Avem nevoie de el. Mi se pare cel puțin corect”, aflăm în cronica filmului de pe TheFilmStage
Ulrich Seidl a debutat scandalos în 1982, cu mediumetrajul Der Ball, care i-a adus excluderea din Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, dar a marcat și primul său succes. În 2001 a fost recompensat cu Marele premiu al Juriului de la Veneția, pentru Dog Days, iar în 2003 Jesus, You Know a fost desemnat Cel mai bun documentar la Karlovy Vary. Import/Export (2007) i-a adus notorietate pe plan internațional. Trilogia Paradise a fost lansată la Cannes (Paradise: Love, 2012), Veneția (Paradise: Faith, 2012) și Berlin (Paradise: Hope, 2013) și i-a adus o serie nouă de premii. In the Basement a fost selectat, de asemenea, la Cannes, și a funcționat ca punct de pornire pentru filmul Safari, unul dintre cuplurile intervievate acolo având pereții casei plini de trofee de vânătoare. “După ce termin un film, oameni sau motive din el mă inspiră și mă conduc la alte filme”, a explicat regizorul pentru AperiTIFF.
Safari este o co-producție Austria / Danemarca, distribuit de Transilvania Film.
Dragostea cucerește orașul la Divan Film Festival 2017
Balkan Love, tema celei de-a opta ediții a Divan Film Festival, reunește în programul evenimentului cele mai noi și uimitoare povești de dragoste urbane din Balcani. Din selecție fac parte și filme nerecomandate minorilor sub 16 ani.
Ediția 2017 a Divan Film Festival, care va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova (Cinema Inspire și Centrul Vechi) și în Port Cultural Cetate, vine cu un număr record de 18 filme, din care 15 vor fi proiectate în premieră națională. Printre acestea, se numără și patru producții a căror acțiune se desfășoară pe fundalul zgomos al orașelor balcanice, de la periferii până în magazine de lux sau cluburi exclusiviste.
Unul dintre acestea este Humidity/ Vlaznost (r. Nikola Ljuca, Serbia/Grecia/Olanda, 2016), un film nerecomandat minorilor sub 16 ani. Prezentat în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin din 2017, Humidity spune povestea unui cuplu a cărui existență rutinieră e dată peste cap de o dispariție inexplicabilă. Petar încearcă să treacă peste lipsa Minei cum știe el mai bine. Drogurile și relațiile de-o noapte sunt parte integrantă a acestui proces de coping, care are drept fundal lumina difuză a cluburilor de noapte din Belgrad sau intimitatea relativă a aparamentelor altora. Film nerecomandat minorilor sub 16 ani.
Tot în Belgrad și tot în cluburile de noapte se petrece și cea mai mare parte din Afterparty/ Afterparti (r. Luka Bursac, Serbia, 2017), doar că de data aceasta protagonistul nu face parte din high life-ul sârb, ci își dorește cu orice preț să își depășească statutul, acela de simplu barman. Mai mult decât bogat, Marko își dorește să fie celebru. Pentru asta e pregătit să facă orice, chiar și să joace într-o producție românească pentru adulți.
Trailer disponibil aici.
Alte iubiri, alte orașe. În cazul lungmetrajului There Where Atilla Passes…/ Là où Atilla passe … (r. Onur Karaman, Canada, 2016) orașul e Montréal, în timp ce iubirea are rădăcini lungi, care se întind până în Turcia. În acest coming of age sensibil și poetic, Atilla își găsește perechea, își acceptă trecutul și se regăsește pe sine.
Filmul-șoc al ediției 2017 rămâne însă Transmania (Croația, 2016). În realizarea acestui omnibus, fiecare din cei 15 co-regizori a putut viziona doar ultimul minut al segmentului anterior. Rezultatul este șocant, o constantă fiind practicile sexuale de nişă în decor urban. De la banalitatea apartamentului propriu, la promiscuitatea clubului cu dublă întrebuințare, unde se produc filme pornografice cu amatori, dragostea (fizică, dar nu numai) e omniprezentă.
Trailer disponibil aici.
O altă noutate a acestei ediții a Divan Film Festival o reprezintă și numărul record de filme regizate de femei. Cele șase regizoare ale căror producții fac parte din selecția festivalului sunt Mirjana Karanovic, actriță-cult în Serbia și nu numai (A Good Wife/Dobra zena, Serbia, 2016), Evangelia Kranioti, regizoarea picturalului documentar Exotica, Erotica, Etc. (Franța, Grecia, 2015), Hana Jusic (Quit Staring at My Plate/Ne gledaj mi u pijat, coproducție Croația-Danemarca, 2016), Teona Strugar Mitevska (When the Day Had No Name, coproducție Macedonia-Belgia, 2017), Tamara Drakulic, autoarea etericului Wind/ Vetar (Serbia, 2016) și Čejen Černić (The Mystery of Green Hill/ Uzbuna na Zelenom Vrhu, Croaţia, 2017). În plus, filmele din selecția Divan Film Festival se bucură de un parcurs festivalier remarcabil, totalizând 26 de nominalizări și 37 de premii obținute la festivaluri internaționale de prestigiu, printre care se numără Berlin, Veneția, Rotterdam, Locarno, Sundance sau Sarajevo.
Programul Divan Film Festival poate fi accesat aici.
Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Cinema Inspire), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.
Mo, în regia lui Radu Dragomir, selectat la Festivalul de Film de la Sarajevo, secțiunea CineLink Work in Progress
Scris și regizat de Radu Dragomir, filmul Mo va face parte din programul Work in Progress al secțiunii CineLink, din cadrul Festivalului de la Sarajevo (11 – 18 august). Cele zece filme selectate, care se află în stadiul de producție sau de post-producție, vor fi vizionate de 40 de profesioniști ai industriei cinematografice și vor concura pentru trei premii majore, ce vor ajuta la finalizarea producțiilor.
Răzvan Vasilescu, Dana Rogoz și Mădălina Craiu sunt actorii lungmetrajului regizat de Radu Dragomir. Mo va fi lansat în cinematografe anul viitor.
„Este un film despre Mo, o studentă încă dezorientată după moartea tatălui său și care își caută calea“, spune Radu. O suită de întâmplări o aduc, împreună cu prietena ei din copilărie, în dormitorul profesorului la care ratase un examen. Și în pragul unei crize. „O revoltă în imaginația personajului principal“, adaugă regizorul.
„Filmul Mo înseamnă deja enorm pentru mine, indiferent de ce va urma. Am așteptat acest rol și acest film, ascunzând dorința adânc în sufletul meu, vreo 10 ani“, spune Dana Rogoz. „Am fost foarte fericită când am aflat că Mo a fost selecționat la secțiunea Work in Progress, Sarajevo fiind primul festival la care a fost înscris, în aceasta etapă. E o primă reacție a unui public internațional avizat, care firește că ne bucură și ne dă curaj“, spune Dana.
Mo este produs de Liviu Marghidan pentru Scharf Advertising. Filmările au avut loc în perioada februarie – martie a acestui an, în București.
Alături de filmul lui Radu Dragomir, între cele zece titluri care vor participa anul acesta în programul Work in Progress se regăsește proiectul Never Let It Go (România – Bulgaria), al lui Paul Negoescu. Pe listă se află producții și co-producții din Bulgaria, Franța, Germania, Croația, Bosnia și Herzegovina, Georgia, Israel, Liban, Egipt, Macedonia și România. Selecția completă CineLink Work in Progress 2017, aici.
Cele trei premii care vor fi decernate anul acesta sunt: Post Republic Award (50.000 de euro, în servicii), CineLink Restart Award (20.000 de euro, în servicii) şi Turkish National Radio Television Award (30.000 de euro, în bani).
Căștigătorii vor fi aleși de Juriul format din Paolo Bertolin (Festivalul de Film de la Veneția), Paz Lazaro (Berlinale), Hedi Zardi (LuxBox), Petra Gobel (The Post Republic) şi Serkan Yildirim (TRT).
„Proiectul CineLink Work in Progress s-a dovedit a fi incredibil de eficient, atât pentru cineaștii care își prezintă filmele, cât și pentru delegații industriei cinematografice care vin aici”, spune Directorul secțiunii Festivalului dedicate industriei cinematografice, Jovan Marjanovic, citat de screenDaily.com.
„Selecția participanților și dinamica evenimentului fac din CineLink Work in Progress un spațiu ideal pentru a vedea și a alege cele mai promițătoare viitoare titluri din regiune.”
Despre CineLink Work in Progress
Este un program în cadrul căruia sunt organizate vizionări pentru profesioniștii din industria filmului prezenți la Sarajevo. Proiectele sunt selectate din Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Comunitatea Statelor Independente. Dintre cele zece filme de anul acesta, opt sunt de ficțiune, iar două, documentare, toate aflate în stadiul de producție sau de post-producție.
Proiectele selecționate pentru Work in Progress vor fi prezentate unui număr de 40 de profesioniști din industrie, oameni de film care iau decizii în procesul de realizare a unei producții cinematografice: finanțatori, agenți de vânzări, distribuitori, oameni de televiziune și selecționeri ai festivalurilor de film.
Companiile și festivalurile cărora le vor fi prezentate filmele selectate la CineLink Work in Progress anul acesta, conform FilmNewEurope.com, sunt: Bankside Films, Berlinale, Bac Films, Beta Cinema, Celluloid Dreams, Doha Film Institute, Coproduction Office, Quinzaine des Réalisateurs – Cannes, Elle Driver, Lux Box, Le Pact, The Match Factory, Memento, New Europe Film Sales, Soda Pictures, Toronto International Film Festival, Turkish National Radio Television, the Tribeca Film Festival, Urban Distribution, Venice Film Festival și Critics’ Week, Wide Management și Wild Bunch.