Știrile săptămânii: Bogdan Dumitrache, câștigătorul trofeului pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian; Cele mai apreciate scurtmeraje românești și internaționale, în competiția Timishort 2017; Programul KineDok în luna octombrie; Încep înscrierile la cea de-a patra ediție a Festivalului de Film We Art Water, competiție internațională de scurtmetraje; Marcel Iureș: „Octav este o poveste clară, minunată și frumoasă”.
Bogdan Dumitrache, câștigătorul trofeului pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian
Actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.
În cadrul Galei de Premiere care a avut loc în această seară, trofeul i-a fost înmânat de către actrița Dolores Fonzi. Bogdan Dumitrache a mulțumit regizorului Constantin Popescu și a dedicat trofeul celor două fiice ale sale.
“Pentru mine, a fost o experiență extraordinară. Pentru un actor, este o oportunitate foarte rară să întâlnești un așa scenariu, un personaj care are parte de o transformare atât de mare, de la o viață normală la abis, cu un cumul atât de variat de emoții și trăiri.”, a declarant Bogdan Dumitrache la conferința de presă de la San Sebastian.
Presa spaniolă a primit cu entuziasm prezența echipei românești, iar cronicile la superlativ a plasat filmul românesc printre favoritele la marile trofee ale festivalului, încă de la prima proiecție.
Canalul TCM l-a nominalizat pe actorul Bogdan Dumitrache ca “principal candidat la trofeul pentru Cel mai bun actor”, și a numit “Pororoca” drept un film “colosal”. Revista de cinema eam Magazine spune despre film că este “o demonstrație de mizanscenă, ce subliniază talentul unui cineast care distruge spiritul rigid obișnuit al cinemaului practicat de conaționalii săi și ce atinge un pisc inedit al excelenței în cinemaul recent european”, în timp ce EcoDiario vorbește despre modul în care regizorul reușește, prin Pororoca, „să își scufunde publicul într-o silențioasă putere a vinei„.
Juriul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian din acest an a fost prezidat de John Malkovich și i-a avut ca membri pe actrițele Dolores Fonzi și Emma Suárez, regizorul William Oldroyd, producătorul Paula Vaccaro, scenaristul Jorge Guerricaechevarría și André Szankowski, director de imagine. Câștigătorul trofeului Concha de oro din acest an a fost James Franco, pentru filmul “The Disaster Artist”.
„Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria (5 ani) şi Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.
Bogdan Dumitrache este unul dintre cei mai importanți actori ai Noului Val, în portofoliul lui regăsindu-se titluri precum: “Trafic”, de Cătălin Mitulescu, “Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, de Cătălin Mitulescu, “Portretul luptătorului la tinerețe”, de Constantin Popescu, “Din dragoste, cu cele mai bune intenții”, de Adrian Sitaru (Cel mai bun actor la Festivalului Internațional de Film de la Locarno în 2011), “Poziția copilului” de Călin Netzer, “Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu.
Ajuns la cea de-a 65-a ediție, prestigiosul Festival de Film de la San Sebastian, Spania, adună anual unele dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale. Anul acesta, filmul românesc a concurat alături de nume precum Antonio Méndez Esparza (”La vida y nada más”), Jon Garaño şi Aitor Arregi (”Handia”), Manuel Martín Cuenca (”El autor”), Nobuhiro Suwa (”The Lion Sleeps Tonight”), Olivier Nakache şi Eric Toledano (”C’est la vie!”), Barbara Albert (”Licht”), Alexandros Avranas (”Love Me Not”), Matt Porterfield (”Sollers Point”), James Franco (”The disaster artist”), Diego Lerman (”Una especie de familia”), Anahi Berneri (”Alanis”), Ivana Mladenovic (“Soldații”), Urszula Antoniak (”Beyond Words”), Robert Schwentke (”The Captain”), Emmanuel Finkiel (”La Douleur”), Jean Libon şi Yves Hinant (”Ni Juge, Ni Soumise”).
„Pororoca” este o producție Scharf Film, Irrévérence Films, susținut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.
Scenariul și regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuția filmului fac parte: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.
„Pororoca” va fi distribuit în cinematografele din România de către Bad Unicorn.
Cele mai apreciate scurtmeraje românești și internaționale, în competiția Timishort 2017
Cea de-a 9-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Timișoara. Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).
Competiția internatională aduce la Timișoara 20 de scurtmetraje din tot atâtea țări, majoritatea în premieră în România. Cele patru calupuri în care va fi prezentată competiția oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial și aduce timișorenilor o serie de filme prietenoase, adresate în primul rând publicului. Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni și clivaje societale, despre farmecul și tristețea vieții cotidiene.
Carlo Manatad, din Filipine, câștigătorul trofeului Timishort 2016, revine cu „Fatima Marie Torres și invazia navei spațiale Pinas 25”, scurtmetraj premiat cu Premiul pentru „Cea mai bună comedie”, la Festivalul „Shortfest”, de la Aspen, un festival eligibil pentru Premiile Academiei Americane de Film. Filmul este povestea unui cuplu obișnuit de bătrâni dintr-o suburbie, care încearcă să-și vadă de treabă în timpul lansării primei nave spațiale din Filipine.
La Timishort revine și Bio Gabriel Abrantes, din Lisabona, cu cel mai recent și controversat scurtmetraj al său, „A Brief History of Princess X”, o nouă deconstrucție a narativelor consacrate, de data asta, despre Brâncuși și Marie Bonaparte. Filmele lui Bio Gabriel Abrantes au fost multipremiate: „O istorie a respectului reciproc” (regizat alături de Daniel Schmidt) a primit premiul „Pardino d’Oro” pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno, în 2010, iar „Taprobana” a fost nominalizat la Premiile Filmului European („EFA” ) pentru scurtmetraj, la Berlinalele din 2014.
Regizorul și scenaristul iranian Farnoosh Samadi, premiată la Cannes pentru scurtmetrajul „Il Silenzio”, realizat alături de Ali Asgari, intră în competiția Timishort, de data asta, singură, cu scurtmetrajul ei, „Gaze”.
Tânăra regizoare Lidjia Mojsoska va prezinta la Timișoara „Nagrada”, o simplă, dar atât de adâncă incursiune în marile diviziuni etnico-sociale și religioase ale Macedoniei de azi.
Din Canada vine “unul dintre cele mai bune 10 scurtmetraje din 2016 ale Canadei”, după cum a decis Festivalul Internațional de Film de la Toronto – “Pufosul / Fluffy” este povestea unei familii de trei persoane care își face bagajele, pentru a emigra din Belgrad, în Canada. Când „Pufosul”, un ursuleț de pluș gigant, primit premiu, apare la ușă, părinții trebuie să decidă dacă au sau nu loc pentru noul prieten al fiicei lor.
În competiția internațională din acest an, timișorenii vor mai putea vedea filme din Marea Britanie, Ungaria, Portugalia, Franța, Spania, Germania, Liban, Suedia, Finlanda, China, Bulgaria, Italia, Argentina, Singapore sau Brazilia.
Lista comletă a scurtmetrajelor internaționale din competiția Timishort 2017, aici:
Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film.
În Competiția Națională au fost selectate anul acesta 12 scurtmetraje care să dărâme mitul filmului românesc în general – tristețe, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare. Filmele românești de la Timishort sunt ale unor regizori care nu și-au gândit scurtmetrajele pentru a face pe plac festivalurilor, ci pentru o audiență.
Printre acestea se numără “Anathema”, al regizorului Andreea Borțun, care revine la Timishort la doi ani distanță după “Blue Spring”. Un alt regizor care revine în competiția Timishort este Tudor Botezatu, care anul acesta prezintă la Timișoara două scurtmetraje: “Nemaivăzutele aventuri ale omului invizibil” și “Sechestrați fără voie”. Ana-Maria Comănescu vine cu îndrăgitul “Pipa, sexul și omleta”, scurtmetraj nominalizat la două categorii la Premiile Gopo 2017. Sergiu Lupșe prezintă “OCTL (Omul care ține liftul)”, iar Conrad Merricofer vine la Timișoara cu scurtmetraj “Când afară ninge”, prezentat în competiția TIFF 2017. Tot din competiția TIFF vine și Andrei Huțuleac cu “Off Stage”, un film cu Adrian Titieni, Tudor Istodor și Amalia Ciolan. Pentru prima dată la Timishort, Cătălin Mesaru și Cătălin Moise vor prezenta „Doamna Ghica“, un scurtmetraj independentcu o distribuţie formată din actori amatori, critici de film majoritatea dintre ei. Regizoarea de origine albaneză, stabilită în România, Enxhi Rista, va prezenta la Timișoara “Sec și apă”, încântătoarea poveste a tinerei Teea, care la 22 de ani este încă virgină și încearcă să își piardă virginitatea cu un gigolo. Un scurtmetraj dedicat incluziunii persoanelor vulnerabile este “Întreabă-mă ce mi s-a întâmplat” realizat de Bogdan Drumea în urma unui experiment social: 20 de oameni de etnie romă împreună cu alţi 20 de oameni de alte etnii au petrecut împreună o săptămână. Andrada Iacobeț prezintă la Timișoara animația “Drawn / Self-Portrait”, în timp ce Mihai Surdea vine cu “XXXIII”.
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1000 de euro va fi oferit de Institutul Cultural Român.
Cea de-a 9-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Cinema Timis, Casa Artelor și Ambasada.
Programul KineDok în luna octombrie
Luna octombrie aduce 2 noi locații în lista spațiilor ce găzduiesc proiecțiile KineDok: Club Doors din Constanța, care va găzdui în această lună 4 proiecții, locația fiind inaugurată cu proiecția documentarului „Cinema Mon Amour” (r. Alexandru Belc, 2015), care va avea loc pe data de 10 octombrie, iar cel de-al doilea oraș care se alătură proiectului este Alba Iulia, proiecțiile de film fiind organizate de Asociația „Forum Apulum” la Caponieră.
Invitatele acestei luni vor fi regizoarele documentarului „Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciile Secrete” – Mina Mileva și Vesela Kazakova. Acestea vor fi prezente în cadrul proiecției din Cluj-Napoca, de pe data de 20 octombrie, publicul clujean având ocazia să se întâlnească cu acestea în cadrul sesiunii de Q&A. Documentarul spune o poveste plină de pasiune ce abordează tema controlului de stat și a corupției din era comunistă, drept pentru care acesta a stârnit mari controverse în Bulgaria la momentul premierei. O poveste relevantă pe scară largă pentru lumea industriilor creative și pentru recunoașterea meritelor.
Totodată, în această lună vor reîncepe proiecțiile în Timișoara și Târgu Mureș, pe 2 octombrie având loc proiecția filmului „Copiii lui Cain” la Aethernative, iar pe data de 3 octombrie cea a filmelor „Ordine de Sus” și „Aceia” la J’ai Bistrot.
Printre documentarele care vor avea cele mai multe proiecții în această lună merită amintit „5 Octombrie” (r. Martin Kollár , 2016, Slovacia, Republica Cehă), un film contemplativ care stă mărturie pentru călătoriile spirituale și fizice ale fratelui regizorului, Ján, în vârstă de 52 de ani. După ce află că s-ar putea să mai aibă doar câteva luni de trăit și că are șanse de 50% de a supraviețui unei intervenții chirurgicale necesare dar complicate, Ján își ia bicicleta și un minim de echipament și se lansează în ceea ce va fi probabil ultima călătorie făcută așa cum vrea el. Singura sa limită este data operației – 5 octombrie.
PROGRAM FILME
Arad
11 octombrie – 5 Octombrie– Cafeneaua Literară Joy’s
Bârlad
7 octombrie – Un film autist normal – Muzeul „Vasile Pârvan”
14 octombrie – Regina Tăcerii – Muzeul „Vasile Pârvan”
21 octombrie – Plimbare sub clar de lună cu bunicul – Muzeul „Vasile Pârvan”
28 octombrie – Ordine de Sus & Aceia – Muzeul „Vasile Pârvan”
Constanța
10 octombrie – Cinema Mon Amour – Club Doors
17 octombrie – Expirat – Club Doors
24 octombrie – Ordine de Sus & Aceia – Club Doors
31 octombrie – Turism! – Club Doors
Cluj-Napoca
20 octombrie – Unchiul Tony, 3 proști și Serviciile Secrete – Fabrica de Pensule
Galați
12 octombrie – Regina Tăcerii – Muzeul de Artă Vizuală
19 octombrie – Plimbare sub clar de lună cu bunicul – Muzeul de Artă Vizuală
26 octombrie – Ordine de Sus & Aceia – Muzeul de Artă Vizuală
Iași
17 octombrie – Plimbare sub clar de lună cu bunicul – Meru
Miercurea Ciuc
19 octombrie – Copiii lui Cain – Muzeul Secuiesc al Ciucului
Odorheiu Secuiesc
18 octombrie – Copiii lui Cain – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipiului Odorheiu Secuiesc
Râmnicu Vâlcea
25 octombrie – Unchiul Tony, 3 proști și Serviciile Secrete -Biblioteca Județeană Vâlcea – Centrul Europe Direct Râmnicu Vâlcea
Reșița
7 octombrie – Copiii lui Cain – Muzeul Cineastului Amator
Satu Mare
26 octombrie – Regina Tăcerii – Zeppelin Pub, Asociația SamStudia
Târgu Mureș
10 octombrie – Cinema Mon Amour – J’ai Bistrot
17 octombrie – Unchiul Tony, 3 proști și Serviciile Secrete – J’ai Bistrot
Timișoara
9 octombrie – Copiii lui Cain – Aethernativ
16 octombrie – Regina Tăcerii – Aethernativ
30 octombrie – Un film autist normal – Aethernativ
Încep înscrierile la cea de-a patra ediție a Festivalului de Film We Art Water, competiție internațională de scurtmetraje
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film We Art Water, organizată de Fundația We Are Water, a debutat cu prezentarea noului juriu, în cadrul ediției cu numărul 65 a Festivalului Internațional de Film San Sebastian.
Festivalul de Film We Art Water este o competiție internațională de scurtmetraje, născută din dorința de a descoperi și răsplăti persoanele care, prin talent și dedicare, pot realiza producții cinematografice ce duc la creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește problema risipirii apei pe plan mondial. Obiectivul principal al Fundației este de a lupta pentru această cauză prin proiecte creative ce tratează subiectul.
Înscrierile pentru competiția de scurtmetraje pot fi făcute prin intermediul site-ului oficial al Fundației – www.wearewater.org – în perioada 3 octombrie 2017- 2 aprilie 2018. Toate filmele înscrise trebuie să aibă ca temă „apa și canalizarea” și să se încadreze ca durată între unu și trei minute. Competiția are trei categorii: micro-ficțiune, micro-documentar și micro-animație, iar fiecare dintre acestea are un premiu de 3.000 euro. În plus, voturile publicului vor oferi participanților posibilitatea de a obține un premiu de popularitate, de 1.000 de euro.
Printre membrii juriului de anul acesta se numără personalități celebre, precum Leonor Watling, actriță și cântăreață; Úrsula Corberó, actriță; Pablo Rivero, actor; Irene Escolar, actriță și câștigătoare a premiului Goya pentru cea mai bună actriță; Conchita Casanovas, critic de film la Radio Nacional de Espana; Yvonne Blake, Președinte al Academiei Spaniole de Artă și Științe Cinematografice, realizatoare de figurine, câștigătoare a patru premii Goya și a unui premiu Oscar; Sergio și Javier Torres, bucătari distinși cu o stea Michelin; Rosana Tomás, producatoare de film din Los Angeles; precum și reprezentanți ai diferitelor instituții, cum ar fi Carlos Jiménez, Desk Officer la Centrul Regional de Informare al Națiunilor Unite – UNRIC; și Xavier Torras, Directorul Fundației We Are Water. Aceștia vor avea ca principală responsabilitate selecția scurtmetrajelor participante la competiție, precum și alegerea marelui câștigator al acestei noi ediții a Festivalului.
În cadrul evenimentului de lansare de la Festivalul Internațional de Film San Sebastian, din Spania, a avut loc și premiera exclusivă a scurtmetrajului „El hombre de agua dulce”, realizat de regizorul Álvaro Ron și producătoarea Rosana Tomás, în colaborare cu Fundația We Are Water. Scopul principal al acestui proiect este acela de a oferi vizibilitate în ceea ce privește problema secetei, totodată cu importanța utilizării inteligente a apei. De asemenea, pelicula reprezintă un element inspirațional pentru participanții de la a patra ediție a Festivalului.
Directorul Fundației We Are Water, Xavier Torras, a declarat în cadrul evenimentului că „potrivit Organizației Națiunilor Unite, 2,4 miliarde de persoane nu au acces la instalații sanitare adecvate, iar în multe cazuri nu consideră că acest lucru reprezintă o problemă. Industria cinematografică este un canal universal, capabil să crească gradul de conștientizare și chiar să educe în ceea ce privește cultura apei și importanța existenței unei rețele de canalizare, elemente de bază pentru ca oamenii să aibă o viață demnă”.
După succesul edițiilor anterioare, Festivalul de Film We Art Water se prezintă ca un eveniment de referință pe plan mondial, având misiunea de a răspândi și crește gradul de conștientizare a problemelor legate de apă și salubritate din întreaga lume, prin intermediul industriei cinematografice.
Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film We Art Water a reunit 1.500 de participanți proveniți din 88 de țări. Scurtmetrajele din cadrul competiției au provenit din țări precum Columbia, Marea Britanie, Spania, India, Venezuela, Argentina, Bulgaria, Peru și Mexic, dar și în Azerbaijan, Bangladesh, Bolivia, Brazilia și Canada, printre altele.
Asemenea edițiilor precedente, proiectele finaliste vor fi distribuite prin platforme variate, precum pagini web și rețele de socializare sau vor fi reproduse în Galeriile Roca din Barcelona, Madrid, Lisabona, Shanghai și Londra.
Marcel Iureș: „Octav este o poveste clară, minunată și frumoasă”
Proiecția filmului Octav, de aseară, urmată de o conferință de presă la ARCUB Gabroveni la care au participat o parte din actorii din distribuția filmului în frunte cu Marcel Iureș acompaniați de Blaco Giurato directorul de imagine și coscenaristul James Olivier, s-a dovedit a fi un bun prilej pentru cei peste o sută jurnaliștii prezenți în sală să discute despre specificul acestui film în contextul românesc de astăzi și să aprofundeze mesajul pe care acest film dorește să-l transmită către publicul din țară și din străinătate.
După vizionarea filmului a luat cuvântul directorul de imagine care a explicat ce a însemnat pentru el această experiență cinematografică în România. „La Octav am găsit cea mai minunată echipă din toată cariera mea, adică profeșioniști care își iubesc munca și investesc pasiune. În România aveți o mare șansă astăzi să-i învățați pe ceilalți, repet să învățați lumea cum se face cinematografia”, a subliniat directorul de imagine al filmului Blasco Giurato.
Regizorul Serge Ioan Celebidachi a explicat cum a luat naștere scenariul filmului. „Am crescut cu foarte mulți bătrâni în jurul meu și cumva acest contrast al timpului a rămas ceva aparte pentru mine. Am scris textul împreună cu prietenul meu James Olivier, propunându-i cumva să explorăm trecutul, să ajungem la o evaluare a timpului. A fost de la bun început în scenariu această motivație a timpului. Nu este un film despre tatăl meu. De la Marcel Iureș a venit ideea să-l joace pe tatăl meu, să umple personajul principal Octav cu ceva mai mult. A fost o discuție foarte deschisă și o provocare foarte interesantă”, a precizat regizorul Serge Ioan Celebidachi.
Marcel Iureș a explicat la rândul său această alegere pentru rolul său. „L-am întrebat pe Serge cine este bătrânul și el mi-a spus că oricine. Atunci o să-l fac pe tatăl tău, i-am spus eu. A fost alegerea mea. Machiajul a fost într-adevăr formidabil. Cine vede filmul se convinge ușor de acest lucru. Nu în fiecare zi ai ocazia să-l poți întruchipa pe marele muzician. Să nu uităm că Sergiu Celibidache nu a fost doar un erou al muzicii, dar și a unei întregi țări. E mare lucru să dai viață unui astfel de personaj”, a explicat Marcel Iureș.
Pentru marele actor filmul „Octav este o poveste clară, minunată și frumoasă” care prin prezența celor doi tineri în distribuție, Alessiei Tofan și a lui Eric Aradits care au puțin peste 10 ani, a oferit un grad mare de autenticitate peliculei. „În această poveste se naște o familie temporară. Copiii sunt cei mai prețioși în familia asta și trebuie să ținem cont la maxim de ei. Ei nu au trucuri, nu se prefac ei sunt cinstiți. M-am înțeles de minune cu Alessia, mai ales că atunci când ai talent te înțelegi din plin”, a subliniat Marcel Iures.
Blasco Giurato l-a comparat pe Eric cu actorul Marcello Mastroianni. „Ca personalitate și actor, Eric este incredibil. De îndată ce-și termina scenele devenea din nou copilul vesel care glumea, se juca. Ieșea din pesonaj cu o ușurință incredibilă. Actorii de obicei sunt foarte concentrați pe scenă sunt puțini care se întorc brusc în cotidian cu atâta bucurie și naturalețe. Eu cred că Eric va călca pe urmele marelui actor italian Marcello Mastroianni”, a subliniat directorul de imagine.
Actorul Ioan Andrei Ionescu, care este tatăl lui Octav la tinerețe, a povestit cum a ajuns să se apropie de personajul său din film. „Lumea aceasta nu are cum să aibă raport decât cu sinele, cu noi care am fost cândva copii și autenticitatea nu poate să vină decât dintr-o părere personală. Emoțiile pe care le am sunt emoțiile ce le trăiesc când mă gândesc la tatăl meu, modelul principal, tata fiind artist plastic, care a stat și la baza acestui rol de tată a lui Octav”, a precizat Ioan Andrei Ionescu
Cei doi tineri au fost întrebați de publicul din sală ce cred despre bătrânețe. Alessia a menționat că ”bătrânețea este o etapă în care te simți puțin mai melancolic când îți aduci aminte de tinerețea ta când erai fericit si nu aveai griji”. „Erai mai liber, puteai să faci ce vrei, te gândeai așa cu fericire, dar și cu tristețe la același loc. E un sentiment foarte puternic. Prima oară când am auzit de Octav, am fost foarte curioasă. Mi-am zis: Cum adică un bătrân să-și aducă aminte de copilărie lui? M-am gândit ca a înnebunit, dar după am înțeles că el rememora cele mai dragi amintiri”, a povestit Alessia. Eric o povestit că filmul i-a stârnit o tristețe, dar această tristețe s-a disipat atunci când s-a confruntat cu anumite scene din film care l-au pus în dificultate și l-au făcut să înțeleagă mai bine ce poate reprezenta bătrânețea.
Producătorul general al filmului, Adela Vrînceanu Celebidachi, a explicat că filmul Octav este pentru spectatorii români „o hrană pentru suflet”. ”Filmul va avea succes în România pentru că este un film de calitate, cu imagine excepțională și o muzica frumoasă. Am adunat valori de la Marcel Iureș, Victor Rebengiuc la Vladimir Cosma care a compus coloana sonoră care are peste 400 de filme în potofoliu. Avem un film care este oarecum atipic în peisajul românesc, dar care se adresează sufletului. Este un film care reprezintă hrană pentru suflet. Cred că toți românii au nevoie de acest lucru. Avem nevoie să vedem un film cu imagini frumoase și o Românie frumoasă. Pentru publicul din afară rămâne de văzut, dar în România mizăm pe oamenii care au nevoie să vadă o Românie frumoasă și au nevoie de încă niște motive pentru a simți din nou sentimentul de mândrie națională”, a concluzionat producătorul general.
Conferința de presă a filmului Octav este un eveniment realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB.
Lung-metrajul, regizat de Serge Ioan Celebidache, este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi. Filmul „Octav”, ce va rula în cinematografele din țară începând cu 6 octombrie 2017, este clasificat cu AG (Audiență Generală).
Trailerul filmului, creat de Good Hands, poate fi urmărit aici: https://youtu.be/pJ5EoVp0okw