Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 octombrie 2016)

hip-trip-2-2016-webȘtirile săptămânii: 8 filme provocatoare în secțiunea „Exploratorii” la HipTrip Travel Film Festival; Jeanne Moreau, diva absolută, în octombrie, la TV5MONDE; Proiectul „Invizibilii” câștigă premiul Civil Society Pitch powered by One World Romania; „Cinema, mon amour”, din 21 octombrie pe marile ecrane; Propunerea Germaniei și cea a Iranului la Oscar, proiectate la Les Films de Cannes à Iași; Afacerea Est, singurul film românesc din selecția oficială Tallinn Black Nights Film Festival; Scurtmetraje, animații pentru copii și social trips în selecția HipTrip Travel Film Festival.

8 filme provocatoare în secțiunea „Exploratorii” la HipTrip Travel Film Festival

Ajuns la a treia ediție, HipTrip Travel Film Festival își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme în visători și chiar în exploratori, fie că vorbim de orașele îndepărtate ale lumii sau de o incursiune pe un tărâm mai puțin prietenos, precum zonele polare sau deșertul.

În centrul fiecărui film al secţiunii Exploratorii, întâlnim privirea curioasă a celui care vrea să bată cu piciorul noi şi noi drumuri, să vadă cât mai mult, să înţeleagă cât mai bine lumea în care trăieşte. Fie că raţiunile care stau la baza explorărilor lor sunt de ordin etnografic, ecologic, sportiv sau moral, drumul e plin de recompense, pentru cei care se înhamă la aventură, dar şi pentru spectatori”, spune criticul de film Cătălin Olaru, selecționerul festivalului.

Anul acesta, între 27 și 30 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București opt filme provocatoare.

Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Patrimoniul Audiovizual, la Cinemateca Union va fi difuzat clasicul Nesfârșita vară / The Endless Summer (SUA; 1966, r: Bruce Brown), cel mai cunoscut film despre surf, un film realizat cu un buget de 50.000 de dolari care a reușit să atragă încasări de peste 35 de milioane de dolari și să stârnească imaginația a generații de pasionați ai acestui sport și nu numai.

Despre Stand Up Paddle în Danemarca aflăm dintr-un documentar premiat la Llanberis Mountain Film Festival. Pe val / Standing on Wather va fi prezentat la București în prezența regizorilor Peter Alsted și Kristoffer Hegnsvad. Ca în fiecare an, HipTrip Travel Film Festival își trimite spectatorii în vacanță.  Spectatorii care își vor cumpăra bilet la “Standing on Water” își iau „viza de cinefil” şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută. Compania aeriană BlueAir oferă biletele de avion, iar portalul de rezervări turistice Vivolis.ro face cinste cu cazarea la destinația finală. Detalii pe www.hiptrip.ro!

În cadrul secțiunii Exploratorii descoperim și un documentar despre Ellen Brennan, cea mai bună practicantă din lume a sportului extrem wingsuit flying. Proiecția filmului Ellen Brennan-Femeia pasăre / Looking for exits – Conversation with a wingsuit artist va avea loc în prezența regizorului Kristoffer Hegnsvad.

Regizorul britanic Leon McCarron revine la HipTrip cu o nouă călătorie  extremă. În iarna lui 2014, exploratorii Leon McCaron, Tom Allen și Jose Argento au înfruntat fluviul Santa Cruz. Drumul lor a fost inspirat de jurnalul de călătorie din prima expediție europeană pe cursul fluviului, condusă de Căpitanul FitzRoy în 1834. Ultimii exploratori pe Santa Cruz / The Last Explorers on the Rio Santa Cruz va fi proiectat în prezența regizorului Leon McCarron.

socotra2Un documentar multi-premiat despre Insula Socotra din Oceanul Indian, cunoscută drept căminul păsării Phoenix, va fi prezentat la Cinemateca Union. Socotra, insula spiritelor / Socotra, the Island of Djinns redă drumul unor localnici care străbat insula. Spectatorii prezenți la proiecție vor avea ocazia de a câștiga un premiu oferit de www.pinguineala.ro care constă într-un set format din tricou + geantă + ochelari de soare cu ramă din bambus, numai bune pentru călătorul din tine. Detalii pe www.hiptrip.ro.

Hip Trip aduce în România două documentare realizate de cineasta franceză Marianne Chaud: Himalaya, Țărâmul femeilor / Himalaya, Land of Women (un film despre Sking, unul dintre cele mai izolate sătuce din regiunea Zanskar, aflat la peste 4000 de metri altitudine) și Noaptea Nomadă / Nomadic Nights, un film care ne poartă în ținutul îndepărtat Ladakh, unde cunoaștem comunitățile de nomazi care-și duc traiul pe aceste meleaguri .

Cu 5 premii ale publicului în festivaluri internaționale și numeroase alte trofee, documentarul Solidream (Franța, regie: Brian Mathé, Morgan Monchaud, Siphay Vera) spune povestea a trei prieteni care își urmează visul de a străbate lumea pe bicicletă și se aventurează într-o călătorie de 54.000 de kilometri. Ei înfruntă arșița deșertului Atacama și a Marelui Deșert Victoria, străbat Antarctica, îndură umiditatea junglei amazoniene, construiesc o plută ca să vâslească pe Fluviul Yukon, traversează platoul Altiplano din Bolivia și Munții Tian Shan din Kârgâstan. Spectatorii prezenți la această proiecție vor avea ocazia de a câștiga un premiu oferit de www.pinguineala.ro care constă într-un set format din tricou + geantă + ochelari de soare cu ramă din bambus, numai bune pentru călătorul din tine. Detalii pe www.hiptrip.ro.

Worshop de fotografie cu Gabriel George Alexe

Tânărul fotograf Gabriel Alexe s-a specializat în ultimii ani în fotografie stradală, un tip de fotografie de mare notorietate în prezent și din ce în ce mai accesat de pasionații de fotografie, fie ei profesioniști sau amatori. Fotograful va susține un workshop foto în cadrul Hip Trip, pe 30 octombrie.

Pe parcursul workshopului veți afla de la fotograful Gabriel Alexe cum să imortalizați strada și cum să vedeți oamenii dincolo de clădiri, dar și care sunt detaliile tehnice de care trebuie să ții cont atunci când faci fotografie stradală.

Workshopul va avea loc la Librăria Hecate (Strada Doctor Paleologu 26, București), pe 30 octombrie, de la ora 15,00. Cost participare: 40 lei. Biletele se achiziționează prin eventbook.ro

Detalii despre festival pe www.hiptrip.ro

Bilete: www.eventbook.ro

HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie și Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Pentru detalii suplimentare urmăreşte site-ul http://hiptrip.ro şi facebook.com/hiptrip.ro.

65027_bd_77876_fichier_dos-mur-5Jeanne Moreau, diva absolută, în octombrie, la TV5MONDE

Se spune că nimic nu este mai potrivit pentru o seară de toamnă ploioasă decât un film clasic. Pentru cea de-a doua jumătate a lui octombrie, TV5MONDE a programat câteva dintre filmele-cult ale icon-ului Jeanne Moreau.

Cunoscută ca primul sex-simbol francez care a pozat pentru coperta Time Magazine, Jeanne Moreau a primit un omagiu pentru întreaga carieră, adus de Sharon Stone, în 1998, în cadrul decernării Premiilor Oscar. Este cea mai înaltă distincție acordată de Academia Americană de Film unei actrițe internaționale, ca recunoaștere a contribuției aduse istoriei cinematografului mondial.

Moreau a colaborat cu mari cineaști precum Wim Wenders, Rainer Werner Fassbinder, Michelangelo Antonioni, Brigitte Bardot, Lino Ventura, Orson Welles sau François Truffaut. Ea a fost, de asemenea, muza lui Truffaut, și amintim aici de Jules et Jim, și de secvența celebră în care actrița cântă Le tourbillon de la vie.

În octombrie, lăsați-vă seduși de charisma lui Jeanne Moreau, la TV5MONDE.

LE DOS AU MUR

DUMINICĂ, 23 OCTOMBRIE, DE LA 22.00

În reluare: în 31 octombrie, de la 01.00

Bogatul om de afaceri Jacques Decret află că soția sa, Gloria, trăiește o poveste de dragoste cu un tânăr actor. Pentru a se răzbuna, o copleșește cu scrisori anonime, convingând-o că amantul ei este autorul. În pragul disperării, Gloria vrea să se sinucidă. Surprinsă întâmplător de iubitul ei, îl omoară accidental.

Regia: Édouard Molinaro (Franța, 1957, film alb-negru)

65027_bd_77884_fichier_viva-maria-7VIVA MARIA !

DUMINICĂ, 24 OCTOMBRIE, DE LA 01.00

Ne aflăm într-o țară imaginară din America de Sud, în 1907. După moartea tatălui său, un terorist irlandez, Maria se alătură unei trupe de ambulante pariziene de music-hall care îi oferă un post de cântăreață în duet. Partenera sa poartă același prenume ca și ea.

Louis Malle crează aici scena cult dintre Jeanne Moreau și Brigitte Bardot, două femmes fatales pe aceeași scenă: o rochie ruptă și o ocheadă către striptease, în mijlocul unei perioade revoluționare. À voir absolument!

Regia, scenariul: Louis Malle (Franța/Italia, 1965)

L’ÉTRANGE MONSIEUR STEVE

DUMINICĂ, 30 OCTOMBRIE, DE LA 22.00

Georges Villard, un mărunt angajat al unei bănci, este cucerit de Domnul Steve, care îi face favoruri, îl introduce în lumea bună și îi face cunoștință cu Florence, soția sa, de care Georges se îndrăgostește… Jeanne Moreau, așa cum nu ați mai văzut-o până acum, aventuroasă și devotată iubitului său, într-un thriller fascinant.

Regia: Raymond Bailly (Franța, 1957, film alb-negru)

invizibiliiProiectul „Invizibilii” câștigă premiul Civil Society Pitch powered by One World Romania

Duminică, 16 octombrie 2016, One World Romania a acordat primul premiu de dezvoltare pentru un film documentar românesc, născut din mariajul fericit dintre activiști pentru drepturile omului și documentariști. Proiectul câștigător a fost selectat dintre trei proiecte participante în competiția Civil Society Pitch și a fost anunțat la finalul unui atelier intensiv de trei zile pe teme legate de abordare artistică, producție și finanțare a filmelor documentare. 

Proiectul INVIZBILII propus de regizoarea Iulia Stoian, împreună cu organizațiile Centrul FILIA și Funky Citizens a câștigat premiul Civil Society Pitch în valoare de 4000 euro. Premiu este destinat dezvoltării filmului documentar și realizării unui trailer ce va fi proiectat în martie 2017 în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

România deține cel mai mare număr de persoane neînregistrate din Europa, multe dintre acestea provenind din comunități marginalizate de romi din zone rurale. Fără acces la educație, servicii de sănătate sau locuri de muncă legale, aceste persoane devin invizibile pentru autorități și transmit generațiilor viitoare același ciclu de sărăcie, analfabetism și lipsa drepturilor fundamentale ale omului. Documentarul INVIZIBILII va urmări prin tehnică observațională traseul complicat birocratic și emoțional al familiei Ionelei Ciobanu din Valea Seacă (județul Bacău) pentru obținerea documentelor de identitate și recunoașterea legală în fața statului român. Filmul va explora prin ochii personajelor problematica discriminării pe criterii etnice și nevoia apartenenței la societatea în care s-au născut, dar care nu le recunoaște legal.

JURIUL format din Mona Nicoară (regizor și producător filme documentare), Ana Alexieva (producător AGITPROP Bulgaria și manager de proiect Balkan Documentary Center) și Maarten Stoltz (coordonator de program, Fundația Movies that Matter, Olanda) a luat o decizie unanimă în acordarea premiului:

“Proiectul câștigător, INVIZIBILII, este un proiect care a demonstrat o capacitate extraordinară de dezvoltare într-un timp foarte scurt și o viziune foarte fermă a regizoarei Iulia Stoian.” (Mona Nicoară)

“A fost important în luarea deciziei faptul că echipa proiectului INVIZIBILII știa deja care sunt următorii pași în dezvoltarea filmului, iar în pitch-ul final au oferit o viziune clară asupra stilului în care va fi filmat documentarul și a modului de lucru ca echipă.” (Maarten Stoltz)

“Suntem convinși că regizoarea are experiența și atitudinea emoțională necesare pentru a intra în comunitate și a construi o relație bazată pe încredere cu personajele pe care le va filma pentru o perioadă îndelungată. Ca producător consider că INVIZIBILII este un proiect ușor de finanțat deoarece este creativ, are o temă importantă și este relvant pentru un public mai larg, ce depășește granițele României” (Ana Alexieva)

Acordarea acestui premiu de dezvoltare încheie prima ediție (pilot) a proiectului Civil Society Pitch. Următoarea ediție va avea loc în martie 2017 în cadrul Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

cma_afis„Cinema, mon amour”, din 21 octombrie pe marile ecrane

Din 21 octombrie, Transilvania Film aduce în cinematografe filmul documentar Cinema, mon amour, regizat de Alexandru Belc. Filmul va fi proiectat împreună cu un alt documentar, ca bonus special: documentarul Nunți, muzici și casete video, semnat de Tudor Giurgiu.

Cele două filme vor putea fi văzute, începând cu data de 21 octombrie, în câteva cinematografe din București, Cluj, Constanța, Târgu Mureș, Bârlad, Sibiu, Brașov, Gura Humorului, Focșani, Odobești și Adjud.

Cinema, mon amour, o producție HBO Europa, Libra Film și Pink Productions, a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2016. În vară, a rulat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo, iar de curând a câștigat Premiul pentru cel mai bun montaj la Docuart. Începutul de octombrie a însemnat deschiderea oficială a TIFF Chișinău, oraș în care tocmai s-a votat demolarea penultimului cinematograf în regim public. Pe 17 octombrie, filmul a avut premiera în Praga, eveniment organizat de ICR Praga, iar între 20 și 22 octombrie, va putea fi vizionat și în Sibiu, la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar ASTRA.

Cinema, mon amour prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Zi de zi, aceștia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, pe care Victor visează să îl ducă înapoi la gloria de altădată. E o luptă demnă de Don Quijote, pentru o sală imensă, fără încălzire, într-un continuu process de degradare, și pentru care statul, proprietarul de drept, nu oferă niciun ajutor. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture, convins fiind că, în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis și va avea același destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din România.

Parte a campaniei „Salvați Marele Ecran!”, inițiată de TIFF, filmul descrie eforturile extraordinare făcute pentru a menține deschise cinematografele vechi din România.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la  Visions du Réel Documentary Festival, Elveția.

nunti-muzici-si-casete-video-afisDocumentarul Nunţi, muzici şi casete video, în regia lui Tudor Giurgiu, este o incursiune de 57 de minute în culisele nunţilor româneşti, în care fotografi, cameramani şi cântăreţi din toată ţara se explică, îşi spun poveştile de viaţă, prezintă pe viu stiluri de montaj şi, bineînţeles, dau dovada măiestriei lor. De la George Ştirbăţ, cântăreţul din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, până la fotograful de sat Petru Mănici, electrician de mină în Petroşani, filmul urmăreşte câteva dintre personajele care poartă pe umeri responsabilitatea reuşitei celei mai importante petreceri din viaţa unui cuplu.

Nunți, muzici și casete video se servește cu mare amuzament, pentru că subiectul e haios în sine, iar umorul este mereu involuntar. De la tapetul hawaian la macarale și steadycam, industria acestei piedici în calea uitării a evoluat, însă ridicolul a rămas”, scria criticul de film Iulia Blaga după vizionarea filmului, în 2008. Între timp, tehnologia a avansat, dar industria filmelor de nuntă a rămas la fel de înfloritoare. „Nunţi, muzici şi casete video e un film plin de umor despre clişeele arhivării unor momente unice”. (totb.ro, 2014)

poster_les-films-de-cannes-a-iasiPropunerea Germaniei și cea a Iranului la Oscar, proiectate la Les Films de Cannes à Iași

Festivalul filmelor de Cannes la Iași vine pe 28 și 29 octombrie, la Ateneul din Iași, cu o selecție de producții mult-așteptate, în premieră. Comedia elogiată de presa internațională la Cannes și propusă de Germania la Oscar 2017 – Toni Erdmann, drama The Salesman, care va reprezenta Iranul la Premiile Academiei Americane de Film, și thriller-ul psihologic The Neon Demon vor fi proiectate în cele două zile de week-end la Les Films de Cannes à Iași.

Programul proiecțiilor poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/2016/program/iasi/. Intrarea este liberă. Locurile pot fi rezervate, gratuit, la numărul de telefon 0741 279 740.

The Salesman este singurul film din competiția oficială a Festivalului de la Cannes distins cu două trofee: Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, acordat lui Shahab Hosseini. Filmul regizat de Asghar Farhadi (Nader and Simin: A Separation) este propunerea Iranului la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2017. Farhadi urmărește un cuplu din Teheran a cărui viață se schimbă dramatic după mutarea într-o altă locuință și o vizită neașteptată.

Toni Erdmann (r. Maren Ade) a fost favoritul presei internaționale la trofeul Palme d’Or și a câștigat Premiul criticii – FIPRESCI la Cannes. Filmată aproape integral în România, este singura peliculă din anul 2016 inclusă recent în Top 100 Cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture și va reprezenta Germania la Premiile Oscar. Toni Erdmann spune povestea unui tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București. Regizoarea Maren Ade a deschis oficial, anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest, pe 14 octombrie.

the-neon-demon_1Semnat de regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, The Neon Demon a polarizat critica internațională. Horror-ul psihologic ultra-stilizat este plasat în lumea înșelătoare a modei din Los Angeles și urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. Keanu Reeves apare într-un rol „care îți dă fiori”, potrivit The Guardian.

În premieră în Iași vor rula și titlurile anunțate deja – I, Daniel Blake, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or din carieră cineastului britanic Ken Loach, Juste la fin du monde, în regia lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu și Premiul Juriului Ecumenic, Bacalaureat, al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie ex aequo) la Cannes, și cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor.

Festivalul inițiat de regizorul ieșean Cristian Mungiu în 2010 și devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din București ajunge pentru prima dată la Iași, pe 28 și 29 octombrie, pentru un week-end cu filme de Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest a început pe 14 octombrie și se va încheia pe 23 octombrie.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie pe contact@filmedefestival.ro.

Ediția de Iași (28-29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

afacerea-estAfacerea Est, singurul film românesc din selecția oficială din Tallinn Black Nights Film Festival

În așteptarea premierei naționale din 28 octombrie, comedia lui Igor Cobileanski primește vești bune de peste hotare. Afacerea Est a fost selecționat în competiția oficială a festivalului de film de categoria A Black Nights Film Festival din Tallinn, 11-27 noiembrie. La scurt timp după această înștiințare echipa filmului a primit și invitația de a participa în competiția principală a Cairo International Film Festival (15-24 noiembrie), însă pentru că cele două evenimente se suprapun, filmul va fi proiectat în capitala Egiptului în secțiunea Panorama.

Regizorul filmului s-a declarat fericit, dar și puțin surprins de selecție: „Din experienţele mele ştiu că festivalurile, mai ales cele foarte mari, nu se prea hrănesc cu comedii. Dramele sunt cele care încoronează short listurile festivalurilor importante. Ori faptul că am fost selectaţi şi la Tallinn şi la Cairo, probabil ne confirmă într-un fel – şi aici nu vreau să fiu acuzat de lipsa de modestie, că filmul merită şi este înţeles bine peste frontierele româneşti.” Afacerea Est va fi reprezentată la Tallinn, cu sprijinul ICR, de către Igor Cobileanski, actorul Constantin Pușcașu și producătoarea Iuliana Tarnovețchi.

Afacerea Est spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

afacerea-est-grupPremiera regională din 17 octombrie de la Iași a fost un succes, publicul declarându-se entuziasmat atât de ce a văzut pe ecran, cât și de cu actorii și regizorul.

Filmul, coproducție România-Lituania-Republica Moldova, va putea fi văzut în cinematografele din toată țara din 28 octombrie.

Filmul este produs de Alien Film în co-producție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center, HBO și TVR.

Scenariul & regia: Igor Cobileanski, DOP: Feliksas Abrukauskas, Montaj: Răzvan Ilinca și Eugen Kelemen, Sunet: Cristian Tarnovețchi, Muzica: Liviu Elekeș, Scenografie: Vali Ighigheanu, Costume: Maria Pitea, Coproducători: Dagnė Vildžiūnaitė, Oana Prața Producător: Iuliana Tarnovețchi.

hip-trip-2-2016-webScurtmetraje, animații pentru copii și social trips în selecția HipTrip Travel Film Festival

Peste o săptămână, la București, începe HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România. Gândit atât pentru iubitorii de cinema cât și pentru iubitorii de călătorii, festivalul își propune să aducă în același loc povești despre oameni și locuri, povești care să inspire și să încurajeze spectatorii să se transforme din visători în călători.

Secțiunea “Social Trip” aduce la București filme despre aventuri cu grad ridicat de simț civic – “Călătorul e adesea cel mai în măsură să observe diferenţele socio-economice dintre oraşe şi regiuni, ţări şi continente, populaţii şi categorii profesionale. Când calitatea de martor e dublată şi de dorinţa de a expune inechităţile, drumul se încarcă de sens şi poate produce o binevenită schimbare”, spune Cătălin Olaru, selecționerul HipTrip.

Studenții-furnici / STUDaNTS (Macedonia, 2016, r: Tamara Kotevska) este un documentar despre studenții din sud-estul Europei care își părăsesc căminele pentru a găsi ceva mai bun în Statele Unite.

Evadare din pustiul urban / Urban Escape (Franța-SUA 2015, r: David de Rueda, Mélanie de Groot van Embden) este o călătorie în părțile abandonate ale Americii, din New York până în San Francisco. Cum ajungi să escaladezi podurile New York-ului? Cum arată un turn de răcire văzut de sus? Unde sunt ascunse silozurile de rachete din America? Cei doi regizori francezi și-au propus să găsească răspunsul la aceste întrebări și au plecat într-o călătorie de trei luni de zile de-a lungul Statelor Unite.

Dacă cea la cea de-a doua ediție HipTrip a propus scurtmetraje românești, anul acesta festivalul a inclus în program un calup de scurtmetraje internaționale din Thailanda, Bolivia, Elveția, SUA și multe alte țări. “Scurtele” alese pe sprânceană respectă nișa festivalului și îi adaugă o nouă valență: pe lângă misiunea de a vă prezenta destinații pe care să le (re)descoperiți, o parte din aceste filme aruncă lumină asupra unor aspecte sociale și politice ce compun cotidianul global.

Secțiunea de călătorii cinematografice pentru pitici, mămici şi tătici, HipKids, aduce la Cinemateca Eforie filmul Frații / Brodre (Norvegia, 2015. Regie: Aslaug Holm), un film pe care Cătălin Olaru l-a comparat cu Boyhood al lui Richard Linklater – “un documentar care îi urmărește pe Markus și Lukas Holm de-a lungul întregii lor copilării, alternând perioadele petrecute acasă și la școală cu vacanțele. Pariul filmului stă în echilibrul pe care Aslaug Holm, regizoarea filmului și mama celor doi, îl caută între rigoarea pe care o impune munca ei de documentarist și ambițiile ei estetice de cineast, respectiv datoriile materne și reacțiile ei afective la acțiunile mai totdeauna imprevizibile ale celor doi. Din această scindare, rezultă un documentar plin de viață și de poezie, în doze egale”.

Deasemenea, HipTrip Travel Film Festival 2016 le propune micilor călători, cu vârste până la 12 ani, o selecție de scurtmetraje de animație premiate la cele mai renumite festivaluri de profil din lume.

HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie și Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Articole similare

Experiență sau imaginație la Atelier IDC, în 29 octombrie

Jovi Ene

Atelier de Scenaristica – Cum se scrie un film

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (23 – 29 noiembrie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult