Știrile săptămânii: Pionieri, conspirații și urmele lui Stalin, în filmele din competiția Cinepolitica; Selectia celor 8 proiecte pentru LIM – Less is More; Programul Bucharest IFF; Atelierul adolescenților la TIFF: încep înscrierile pentru Let’s Go Digital!
Pionieri, conspirații și urmele lui Stalin, în filmele din competiția Cinepolitica
Patru filme noi despre Rusia cea din trecut și din prezent completează selecția de titluri care pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (26 – 30 aprilie, Cinema Studio, Elvire Popesco). Din Ucraina înfometată de regimul lui Stalin la nostalgiile foștilor pioneri și o teorie controversată despre dezastrul de la Cernobîl, filmele trec prin episoade din istoria țării aflată în prezent în centrul temerilor Europei legate de pacea în regiune.
Adus în premieră în România de la Sundance 2015, unde a câștigat Marele Premiu al secțiunii World Cinema Documentary, The Russian Woodpecker, în regia lui Chad Gracia, este un documentar surprinzător care merge pe urmele teoriei conspiraționiste a unui excentric artist ucrainean, Fedor Alexandrovici, care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”, din cauza zgomotului constant emis. „Unul dintre cele mai atractive și mai inventive documentare de anul acesta de la Sundance”, scrie „The Hollywod Reporter” despre debutul lui Chad Gracia. În perioada filmărilor, prietenul artistului și cameramanul Artem Rîzhikov a fost ținta lunetiștilor la protestele din Kiev.
Despre acțiuni ale poliției secrete ale lui Stalin vorbește The Guide, în regia lui Oles Sanin, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și un succes de casă în Ucraina anul trecut, când acțiunile regimului lui Vladimir Putin au afectat profund populația. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare și de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.
O abordare cinematografică fascinantă, o combinație de live action și tablouri vii alb-negru, drama emoționantă In the Crosswind, de Martti Helde, urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei ei, care încearcă să găsească drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia la ordinul lui Stalin, în 1941. „Deși vorbește despre evenimente care s-au întâmplat acum mai bine de șapte decenii, recenta anexare a Crimeei îi conferă un sens imediat, urgent”, notează „Variety”. Filmul a concurat în secțiunea Contemporary World Cinema la Festivalul de la Toronto și a câștigat premii importante la Talinn, Göteborg, Salonic, Varșovia.
Ce vieți duc acum foștii pioneri din anii de final ai Uniunii Sovietice? Ce s-a ales de visele lor de atunci în Rusia de azi? Pioneer Heroes, regizat de Natalia Kudriashova, glisează între trecut și prezent, într-un film dens, cu o imagine remarcabilă. Trei personaje, trei vieți în Moscova de azi: Olga suferă atacuri de panică, Andrei își umple zilele jucându-se pe computer, iar Katia are vise neliniștitoare. Filmul vine în competiția Cinepolitica de la Berlin, unde a concurat în Panorama.
Celelalte trei titluri anunțate în competiția Cinepolitica sunt The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, NN, de Héctor Galvez, și Labyrinth of Lies, al lui Giulio Ricciarelli, toate aduse în premieră în România.
Selectia celor 8 proiecte pentru LIM – Less is More
Asociația Culturală Control N anunță selecția celor opt proiecte de lung metraj ce vor fi dezvoltate sub forma unui scenariu realizabil in granițele unui film low budget prin intermediul participării la prima ediție a Atelierului de Dezvoltare de Scenarii de Filme Low Budget – LIM – Less is More. Atelierul va avea loc în perioada 3 – 10 mai 2015, în București.
Proiectele participante la LIM 2015 sunt:
FALIMENT PERSONAL – Ana Boariu
ÎNAPOI ÎN IARNĂ – Andreea Borțun
STRANIA POVESTE A LUI DARAVĂȚ, BĂTRÂNUL CARE NU A VĂZUT SPIRITE –
Andrei Gruzsniczki
VENUS FELIX – Cipri Pop
ESCAPE YOUR LIFE – Georgiana-Adriana Voicu
ÎNĂUNTRU – Ioana Moraru
SUPRAVIEȚUITORUL – Radu Dan Mihai
OTTO BARBARUL – Ruxandra Ghițescu
Cei 8 scenariști selectați vor participa la un training intensiv și aplicat pe poveștile lor, coordonați de doi consultanți de scenarii din Franța – Antoine Le Bos și Julien Lilti. Training-ul LIM pornește de la aplicațiile participanților – în cadrul săpămânii de lucru intensiv se vor dezvolta cele 8 povești selecționate, trecând de la etapa de sinopsis (obligația aplicației) la etapa de treatment al unui lung metraj.
Un element important de care se va ține cont în timpul procesului de scriere și dezvoltare a treatment-ului va fi limitarea necesităților scenariului la un buget mic. Se va urmări construcția unor povești puternice, cu impact puternic asupra publicului, ca un mod de a compensa limitările de producție ce vor veni dintr-un buget mic.
Metodologia de training se va baza pe abordarea implementată în ultimii 5 ani de Le Groupe Ouest, prin care se creează atât un training de tip colectiv, cât și unul intim, explorând singularitatea fiecărui proiect și a fiecărui participant în timpul procesului de scriere.
Săptămâna de training se va finaliza cu un Pitch de proiecte în fața unui grup de producători de film din România. Pitch-ul va avea loc în data de 10 mai 2015.
Întâlnirile de lucru din perioada atelierului se vor desfășura în spațiul pus la dispoziție de Lente Cafe Arcului.
LIM – Less is More este un atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget, organizat de Asociația Culturală Control N, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Le Groupe Ouest.
Programul Bucharest IFF
LUNI, 20 APRILIE
CINEMA STUDIO
19:30
GALA DE DESCHIDERE
TAXI
Regia Jafar Panahi, Iran, 2015, 82′
La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013), TAXI a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicției de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Păstrând regula spațiului închis, Jafar Panahi și actorii săi neprofesioniști, care sunt plimbați prin oraș de taximetristul-regizor și a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant și profund uman al Teheranului de azi.
MARȚI, 21 APRILIE
CINEMA STUDIO
19:00
COMPETIȚIE
AUTOPORTRETUL UNEI FETE CUMINȚI
Regia Ana Lungu, România, 2015, 81′
După debutul Burta balenei (co-semnat cu Ana Szel), Ana Lungu revine cu un lungmetraj solo la fel de independent, dar mai ambițios. Foarte franțuzesc (în sensul șaizecist), Autoportretul… este parțial jucat de neprofesioniști, dar beneficiază de apariția unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, într-un rol secundar. Premiera mondială – în noua secțiune „What the ?!”, Rotterdam 2015.
21:00
PROIECȚIE SPECIALĂ
REȚEAUA
Regia Claudiu Mitcu, România, 2015, 62′
Documentarul-eveniment Rețeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich, urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavii din România. Un fragment din Rețeaua a fost prezentat în luna ianuarie la Parlamentul European.
CINEMA ELVIRA POPESCU
18:30
PANORAMA
TREI INIMI
Regia Benoit Jacquot, Franța, 2014, 106
O complicată călătorie sentimentală în care Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg și Chiara Mastroianni converg și construiesc un triunghi amoros. Ele sunt surori, iar el e amorezat de amândouă.
20:30
PANORAMA
KAPLAN
Regia Álvaro Brechner, Uruguay, 2014, 98′
Mr. Kaplan îl găsește pe Jacob Kaplan, la vârsta de 76 de ani și în mijlocul unei crize existențiale. Întâmplarea face ca acesta să fi scăpat din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, imediat ce descoperă că proprietarul cafenelei de lângă plajă este neamț, își dă seama că are un scop: să îl prindă pe nazist și să-l aducă în fața justiției.
MIERCURI, 22 APRILIE
CINEMA STUDIO
19:00
COMPETIȚIE
KEBAB ȘI HOROSCOP
Regia Grzegorz Jaroszuk, Polonia, 2014, 75′
Kebab, fost șaormar underground, și Horoscop, fost prezicător la revista Lumea animalelor, ajung, cât ai zice „minimalism”, specialiști în marketing la o firmă de vândut covoare. Polonezul Grzegorz Jaroszuk pășește delicat pe un teren bătătorit de alde Kaurismaki și Roy Andersson. Premiera mondială Karlovy Vary.
21:00
PANORAMA
TĂIETURA
Regia Fatih Akin, Germania, 2014, 138′
Cea mai nou opus lui Fatih Akin, Tăietura, este o dramă istorică ce discută genocidul armean de la începutul secolului XX și care a avut peste 1.5 milioane de victime.
CINEMA ELVIRA POPESCU
18:30
PANORAMA
PASOLINI
Regia Abel Ferrara, Italia, 2014, 86′
Cel mai nou film al lui Abel Ferrara se concentrează asupra ultimei zile din viața marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini: are cinzeci de ani, trăiește la Roma și tocmai a terminat cel mai controversat film al său, Salò o le 120 giornate di Sodoma.
20:30
PROIECȚIE SPECIALĂ
THE LOOK OF SILENCE
Regia Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99′
După șocantul, revelatorul și visceralul documentar presărat de umor negru The Act of Killing, Joshua Oppenheimer își reîntoarce privirea spre Indonezia, în The Look of Silence, continuarea bântuitoare a anteriorului film, ce tratează masacrurile din Indonezia anilor 1965-1966, când peste 500.000 de oameni au fost uciși cu brutalitate în cadrul unei epurări anticomuniste.
JOI, 23 APRILIE
CINEMA STUDIO
19:00
COMPETIȚIE
DEPARTE DE OAMENI
Regia David Oelhoffen, Franța, 2014, 101
Viggo Mortensen a jucat până acum în engleză, daneză și spaniolă – iată-l vorbind o franceză impresionantă în acest western existențialist, inspirat de o povestire de Albert Camus și a cărui muzică originală este semnată Nick Cave și Warren Ellis. Suntem în Algeria anului 1954, și un profesor din creierii munților primește misiunea de a escorta un ucigaș până la garnizoana din cel mai apropiat oraș… Trei premii la Veneția 2014.
21:00
COMPETIȚIE
IULIE ÎNSÂNGERAT
Regia Jim Mickle, SUA, 2014, 109′
În primele sale filme, americanul Jim Mickle s-a ocupat de șobolani, vampiri și canibali – iată-l acum atacând potul cel mare: Texasul etern surprinzător. Michael C. Hall, Sam Shepard și Don Johnson sunt pionii acestui western modern (în sensul violent-deranjant), iar de unde pornesc și mai ales unde ajung, spectatorul află amuzat-oripilat, pe propria piele. Selecție oficială Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014.
CLUB CONTROL
21:00
PROIECȚIE SPECIALĂ
PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS
Regia Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90′
Sheffield, Sex City – acesta-i locul. Nu e neapărat locul în care se întâmplă cele mai cool lucruri, dar este, totuși, locul de origine al multor trupe și artiști importanți din istoria muzicii: Cabaret Voltaire, The Human League, Arctic Monkeys ș.a.m.d. Cu acest documentar, Florian Habicht ne aruncă în timp și spațiu în orășelul mai sus menționat, alături de o trupă numită Pulp…
VINERI, 24 APRILIE
CINEMA STUDIO
19:00
COMPETIȚIE
O FATĂ MERGE ACASĂ SINGURĂ ÎN NOAPTE
Regia Ana Lily Amirpour, SUA, 2014, 101′
Un formidabil debut alb-negru scris și jucat într-un dialect Farsi dar filmat în California de o fată de 34 de ani născută la Londra din părinți iranieni (și care tocmai pregătește un film cu canibali). Cool, seducător și teribil de romantic, filmul îi surprinde chiar și pe cei care credeau că nu se mai poate face nimic nou în materie de vampiri în anul de grație 2014, A.J. (După Jarmusch). Premiera mondială: Sundance 2014.
21:00
COMPETIȚIE
HIENA
Regia Gerard Johnson, Marea Britanie, 2014, 112′
„I have seen the future of crime films and it screams Hyena” (Nicolas Winding Refn). Regizorul Gerard Johnson, acompaniat la propriu de fratele Matt (adică The The, pe coloana sonoră) și de vărul Peter Ferdinando (într-un rol principal greu de cuprins în cuvinte), pune în scenă una dintre cele mai brutale povești de gen contemporane, cu un ochi la Michael Mann și celălalt la Ben Wheatley. Cel mai bun thriller, Sitges 2014.
CINEMA ELVIRA POPESCU
18:30
INVITAT SPECIAL: FRANCO NERO
SIRENA
Regia Milan Todorovic, Serbia, 2014, 94′
20:30
JONATHAN DEGLI ORSI
Regia Enzo G. Castellari, Italia, 1994, 88′
SÂMBĂTĂ, 25 APRILIE
CINEMA STUDIO
13:00
PROIECȚIE SUSȚINUTĂ DE PERONI
LA DOLCE VITA
Regia Federico Fellini, Italia, 1960, 174′
17:00
FILM SURPRIZĂ
19:30
GALA DE INCHIDERE
DEPARTE DE LUMEA DEZLĂNȚUITĂ
Regia Thomas Vinterberg, SUA, 2015, 119′
După ce a luat publicul român prin surprindere în 2013 cu anteriorul opus al lui Vinterberg, Vânătoarea / Jagten, Festivalul Internațional de Film București își va răsfăța publicul cu cel mai nou film al regizorului, Departe de lumea dezlănțuită, o adaptare a romanului clasic cu același nume al lui Thomas Hardy.
CINEMA ELVIRA POPESCU
11:30
PANORAMA
POVESTEA PRINȚESEI KAGUYA
Regia Isao Takahata, Japonia, 2013, 137′
Cel de-al cincilea și, totodată, ultim film făcut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli este bazat pe povestea japoneză Povestea tăietorului de bambus și este, pe bună dreptate, o capodoperă animată în care imagini sublime se îmbină la perfecție cu superba coloană sonoră a lui Joe Hisaishi.
14:30
IN MEMORIAM
PATRU SCURTMETRAJE DE ALAIN RESNAIS
16:30
MELO
Regia Alain Resnais, Franța, 1986, 112′
18:30
PANORAMA
PALO ALTO
Regia Gia Coppola, SUA, 2013, 100′
Gia Coppola continuă lunga tradiție în cinema a familiei (urmând pașii străbunicului Francis Ford și ai mătușii Sofia) debutând în regie cu Palo Alto, film bazat pe cartea omonimă scrisă de James Franco. Palo Alto este un exercițiu despre maturizare, descoperiri emoționale și sexuale, circuitul de petreceri tipice liceului, droguri și, în general, haosul adolescenței.
20:30
RELUARE
PASOLINI
Regia Abel Ferrara, Italia, 2014, 86
DUMINICĂ, 26 APRILIE
CINEMA ELVIRA POPESCU
11:30
RELUARE
POVESTEA PRINȚESEI KAGUYA
Regia Isao Takahata, Japonia, 2013, 137′
14:30
RELUARE
PALO ALTO
Regia Gia Coppola, SUA, 2013, 100′
16:30
RELUARE
THE LOOK OF SILENCE
Regia Joshua Oppenheimer, Danemarca, 2014, 99′
18:30
PROIECȚIE SPECIALĂ
E GREU SĂ FII IUBIT DE IDIOȚI
Regia Daniel Leconte, Franța, 2008, 110′
În ianuarie 2015, redacția revistei Charlie Hebdo a fost masacrată „în numele credinței”… În numele umorului, și în amintirea celor uciși, Festivalul de Film București are onoarea să prezinte documentarul C’est dur d’etre aimé par des cons, proiectat la Cannes în mai 2008. În fața camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski și mulți alții, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed și despre ei.
20:30
RELUARE
PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH & SUPERMARKETS
Regia Florian Habicht, Marea Britanie, 2014, 90′
Atelierul adolescenților la TIFF: încep înscrierile pentru Let’s Go Digital!
Festivalul Internațional de film Transilvania (TIFF), în colaborare cu Asociația Culturală Control N, lansează înscrierile pentru cea de-a 13-a ediție a atelierului de film Let’s Go Digital!. Unul dintre evenimentele de tradiție ale festivalului, LGD-ul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toată ţara, pasionaţi de film, fotografie, editare video.
Timp de 10 zile, tinerii vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film: scrierea scenariului, filmare, editare. Ei vor avea acces la aparatură profesională, îndrumaţi de profesionişti din cinematografia românească și, de asemenea, vor putea să ia parte la evenimentele festivalului.
15 participanţi, aleşi pe baza unei preselecţii făcută de echipa de traineri care va susţine atelierul la Cluj, vor lucra în echipe de câte 3, pornind de la o temă dată. Lor li se vor alătura 3 seniori, foşti participanţi Let’s Go Digital, care vor avea rolul de a-i îndruma pe începători şi de a realiza un film de „making of” al atelierului. Filmele rezultate vor fi proiectate în ultima seară în faţa publicului festivalier, care va avea sarcina de a desemna cel mai bun film realizat în cadrul Let’s Go Digital! 2015. Scurtmetrajul câştigător va fi premiat în cadrul unei gale de închidere a Atelierului.
Înscrierile au loc până în data de 15 mai 2015. Regulamentul şi detaliile necesare înscrierii pot fi găsitepe site-ul http://tiff.ro/content/regulament-0.
Lansat în 2005 în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, atelierul Let’s Go Digital! a devenit de-a lungul timpului un adevărat laborator de creație cinematografică dedicat tinerilor pasionați de film. Mulți dintre foștii participanți ai LGD-ului au devenit de-a lungul anilor profesioniști în domeniu – au absolvit facultăți de profil și au început să fie extremi de activi ca cineaști.
Ediţia cu numărul 13 a Let’s Go Digital! este organizată de Festivalul Internațional de Film Transilvania, în parteneriat cu Asociația Culturală Control N, și va avea loc la Cluj-Napoca, între 29 mai și 7 iunie 2015.