Știrile săptămânii: Astra Film Festival și-a desemnat câștigătorii ediției din 2015; “JeruZalem”este marele câștigător al Trofeului Dracula la Dracula Film Festival 2015; Actrițele din „Lumea e a mea”, alese din peste 200 de tinere înscrise la casting; Independența Film prezintă 5 filme de comedie în programul festivalului COMEDY CLUJ; Ziua de Aur la Les Films de Cannes à Bucarest; ASTRA FILM SIBIU 2015 – vitrina mondială a filmului de non-ficțiune; S-au pus în vânzare biletele la Les Films de Cannes à Bucarest; Povestea de dragoste dintre Dragoș Bucur și Raluca Aprodu ajunge la Miami.
Astra Film Festival și-a desemnat câștigătorii ediției din 2015
Sâmbătă, 10 octombrie 2015, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival.
Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experți internaționali din domeniul cinematografiei – John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova și Rene Wolf au evaluat 48 de filme selecționate pentru cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului: Internațional, Europa Centrală și de Est, România și Student.
În 2015, Marele Premiu a fost obținut de filmul Spartacus & Cassandra. Cultura și modul de viață al romilor sunt în continuare subiecte fierbinți în Europa, transpuse de-a lungul timpului în foarte multe documentare. Regizorul Ioannis Nuguet se apropie de acest univers dintr-o perspectivă nouă, aruncând o privire pătrunzătoare, prin ochii copiilor, asupra relației lor cu familia și cu grupul de romi pe de-o parte și cu instituțiile franceze și familia adoptivă pe de alta. Filmul reușește să traverseze dincolo de stereotipurile clasice și ilustrează comprehensiv și emoționant complexitatea vieții romilor pe fundalul schimbărilor din societate.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Internațional i-a revenit filmului I Am The People / Eu sunt poporul, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon. Filmul este o descriere cinematografică plină de umanitate a cotidianului rural egiptean care ne introduce în evenimentele Primăverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obișnuiți, oameni ale căror voci rămân de obicei neauzite. Filmul transgresează spațiul geografic în chestiune și ne provoacă să regândim propria noastră concepție despre democrație și locul pe care îl ocupăm ca ființe politice.
Din aceeași secțiune competițională, juriul a oferit o Mențiune Specială documentarului With Or Without You / Cu sau fără tine, în regia lui Hyuckjee Park. Filmul a fost premiat pentru abordarea discretă și delicată, în stil observațional, cu care suprinde epifaniile mărunte ale vieții de zi cu zi în apropierea morții a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Europa Centrală și de Est a fost acordat filmului My Home / Casa mea (regia: Jiri Stejskal), pentru pledoaria întru respect pentru individualitate și tot ceea ce este altfel într-o societate globalizată, pledoarie construită prin profunzimea personajelor, un umor subtil și o imagine impresionantă.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția România a fost câștigat de filmul Outside / Afară (regia: Andrei Schwartz), o poveste universală despre vină și pedeapsă, transpusă în contextul României comuniste și post-comuniste.
John Albert Jansen, regizorul documentarului The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii expus în premieră mondială la AFF 2015, a fost distins cu Premiul pentru regie. Jansen re-crează universul literar al Hertei Muller, laureată a Premiului Nobel, într-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexă, nu doar a unei personalități publice extraordinare, ci și a unui traiect moral și politic de excepție.
Juriul AFF 2015 a premiat 2 filme din secțiunea competițională Student. Documentaului Swamp Dialogues / Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas) a obținut Premiul pentru cel mai bun documentar pentru că este o poveste convingătoare care răzbate din dialoguri între oameni obișnuiți. O abordare proaspătă și o analiză cuprinzătoare a problematicii grave care este Delta Dunării. Filmul Super Unit / Uzina de locuit (regia: Teresa Czepiec) a primit Premiul pentru cea mai bună imagine pentru modul în care transformă un bloc mamut de locuințe în personaj principal și metaforă a societății.
“JeruZalem”este marele câștigător al Trofeului Dracula la Dracula Film Festival 2015
Sâmbătă, 10 octombrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, a avut loc Gala de închidere a celei de-a treia ediții a Dracula Film.
Trofeul Dracula a fost câștigat de producția israeliană JeruZalem, regizată de frații Doron și Yoav Paz, care prezintă povestea a două turiste americane ce au ghinionul de a nimeri în timpul Apocalipsei în Ierusalim. Invazia demonilor și a creaturilor mitologice este filmată de una dintre turiste prin intermediul Google Glass.
Juriul competiției de lungmetraj, format din compozitorul Simon Boswel, criticul de film Emanuel Lăzărescu și artistul grafic Alexandru Ciubotariu, și-a motivat astfel alegerea: “Pentru ineditul mod de a prezenta o poveste cu ajutorul tehnologiei „viitorului” și de a-l face părtaș pe spectator la evenimentele de pe ecran. Proaspăt, inovator și visceral”.
De asemenea, au mai fost acordate două mențiuni speciale filmelor Liza, the Fox-Fairy/ Demonul Liza (R. Károly Ujj Mészáros, Ungaria), pentru cel mai bun mod de folosire a muzicii de film, și lungmetrajului românesc Be my cat: a film for Anne/ Un film pentru Anne (R: Adrian Țofei) “pentru că este sinistru, neliniștitor și dureros de privit. O combinație perfectă între interpretarea actoricească și idee”.
Trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional merge în Spania, la Roberto San Sebastian, regizorul filmului Yayos “pentru inteligența cu care citează discret din David Lynch și din filmul cult Invasion of Body Snatchers, realizând un horror psihologic extrem de tensionant. Scenariul parabolă relevă psihoza posibilă în cadrul unei societăți bolnave unde empatia exagerată denotă ipocrizie și falsitate”. Juriul competiției de scurtmetraj internațional a fost format din Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic și selecționer al festivalului Cryptshow (Spania), monteur-ul Eugen Kelemen și criticul de film Sebastian Ceolca.
În ataș, scurtmetrajul regizat de Mircea Bobînă, este câștigătorul Trofeului Vlădutz acordat celui mai bun scurtmetraj românesc. “Ne-a plăcut felul în care am fost transpuși în nebunia personajelor principale încă din primele minute. Cadrele apropiate, punerea în context, ritmul alert, finalul, toate dau un film pe care l-am recomanda oricărui vrea să vadă un mic thriller psihologic care te face să vorbești mult după ce s-a terminat filmul. Cel mai mare avantaj e că e pur cinematografic, nu poate fi povestit, trebuie văzut”, și-a motivat alegerea juriul compus din criticul de film Andrei Șendrea, Ana Nicolau, director general al editurii Nemira, și bloggerul Ovidiu Eftimie.
O mențiune specială a fost acordată și scurtmetrajului Vacanță la țară (R. Andrei Tănase) pentru scenariu: “Ar putea fi un pilot bun pentru un Twin Peaks românesc, în care doi copii merg în vacanță la țară și au parte de tot felul de întâmplări bizare”.
Actrițele din „Lumea e a mea”, alese din peste 200 de tinere înscrise la casting
Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, lansează în cinematografia română, din 23 octombrie, carierele a trei actrițe talentate, aflate la debut și descoperite după căutări îndelungate. Prestația lor a fost remarcată de presa internațională la TIFF și la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.
Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vatamanu au fost alese în urma unui casting anevoios, care a durat aproape două luni și la care s-au prezentat peste 200 de tinere non-profesioniste: „Dintre finaliste, le-am ales pe cele trei care aveau chimia cea mai bună între ele”, spune regizorul Nicolae Constantin Tănase
Ana-Maria Guran, interpreta rolului principal, are 19 de ani și actualmente este studentă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC), secția Actorie. În timpul liceului, a format compania de teatru Zen a Colegiului Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, iar personajul Larisa din Lumea e a mea este primul ei rol în cinema.
Lumea e a mea/ The World is Mine, un film bulversant despre generația 2000, aduce în prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanța. Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține.
„Larisa este sensibilă, rătăcită într-o lume care pare împotriva ei. Uneori, este propriul său dușman. Are multă energie interioară, are un suflet bun, dar este o persoană care calcă peste multe lucruri pentru a înceta să mai sufere. Îmi place Larisa, mă face să vreau să urlu la ea și, în același timp, să o iau în brațe și să îi spun că totul va fi bine”, spune Ana Maria Guran despre personajul pe care îl interpretează.
Ana Vatamanu și Oana Rusu sunt liceence atât în viața reală, cât și în film. Inițial, au mers la casting pentru rolul Larisei. În cele din urmă, au obținut rolurile prietenelor acesteia, Olimpia și Aurora. „A fost prima mea ocazie să joc un personaj adevărat. Ne-am dezvoltat personajele cu ajutorul regizorului, dar ne-am și ajutat între noi, completându-ne. Aș vrea să mai joc în filme și să dau admitere la UNATC”, spune Ana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din București.
Oana Rusu are 17 ani, este născută în Chișinău și studiază la Colegiul de Arhitectură „I. N. Socolescu” din București. Este fostă membră a trupei de teatru Brainstorming, iar rolul Aurorei din Lumea e a mea este prima ei întâlnire serioasă cu actoria: „În timp ce ne documentam pentru film, am fost martora unor bătăi între fete de liceu, cam ca cele din film. Restul, prieteniile și îndrăgostelile, știm toți că sunt pe bune, iar determinarea asta a Larisei de a fi iubita unui anume băiat o are orice adolescentă”, spune Oana.
Un fragment video cu cele trei actrițe puteți viziona aici: http://bit.ly/1VNGhhb
Interpretarea celor trei actrițe non-profesioniste a fost remarcată de jurnaliștii de la publicația americană „The Hollywood Reporter”, după ce filmul a câștigat o Mențiune specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary.
„E un debut promițător al regizorului Nicolae Constantin Tănase și al scenaristei Raluca Mănescu, amândoi au un ochi bun pentru legăturile feminine și dinamica puterii lor. Cu o cameră practic lipită de fețele protagonistelor, care trec prin chinurile și suferințele iubirii și maturizării, filmul aduce foarte mult cu La vie d’Adèle al lui Kechiche”, apreciază „The Hollywood Reporter”. „Intensitatea jocului actorilor și energia întregului film sunt impresionante”, continuă articolul, remarcând faptul că Lumea e a mea se îndepărtează de stilistica Noului Cinema Românesc și că, deși a fost produs cu foarte puțini bani, arată „de milioane”.
Distibuția este completată de Florin Hrițcu și Iulia Ciochină, nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din Drumul Taberei (omnibusul Love Bus).
Trailerul oficial al filmului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/yjqd42noZ88
Lumea e a mea/ The World is Mine este o coproducție Libra Film și deFilm, realizată cu sprijinul UNATC – Atelier de Film, Digital Cube, Videolink, UCIN, UNATC, Raza Studio, Cityplex, DSG, Villa Kult.
În România, filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând din 23 octombrie.
Independența Film prezintă 5 filme de comedie în programul festivalului COMEDY CLUJ
5 filme distribuite în România de Independenta Film sunt în programul celei de-a șaptea ediții a festivalului Comedy Cluj 2015, ce va avea loc intre 16-25 octombrie.
La Famille Belier/Familia Belier vorbește despre o familie în care toți sunt surdo-muți în afară de Paula (Louane Emera), care are 16 ani. Ea reprezintă legătura familiei cu lumea. Într-o zi, la sugestia profesorului de muzică (Eric Elmosnino), entuziasmat de calitățile vocale ale Paulei, ea începe să se pregătească pentru a participa la un concurs organizat de Radio France, însă familia ei nu este chiar încântată de această idee. Aflată între famile și îndeplinirea unui vis, Paula trebuie să ia o decizie. Și indiferent care va fi aceasta, viața ei nu va mai fi niciodată la fel.
Familia Belier este o comedie emoționantă despre viaţa de familie, prietenie, curaj şi maturizare, toate împletite cu comicul de situaţie şi de “limbaj”. Filmul a avut premiera în cinematografe vara aceasta.
Une heure de tranquillite /O oră de liniste, va avea premiera în cinematografe weekendul acesta, pe 16 octombrie. O oră de liniște este regizat de Patrice Leconte și îl are pe Christian Clavier (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?) în rolul principal.
Foarte pasionat de jazz, Michel găseşte un album rar pe care visează să-l asculte în linişte în sufragerie.
Dar întreaga lume pare să conspire împotriva lui: soţia se apucă să-i depene ultimele sale revelaţii, fiul se întoarce pe neaşteptate, unul din prieteni îi bate la uşă, toate astea în timp ce mama îl tot sună pe mobil. Ca să nu mai punem la socoteală că este şi „Ziua Vecinilor” azi! Manipulator, mincinos, Michel vrea linişte cu orice preţ.
Dar oare mai este posibil azi să ai ora ta de linişte?
Le tout nouveau testament/Testamentul nou nouț, va avea premiera în cinematografe pe 20 noiembrie. În aceasta senzațională comedie belgiană, Dumnezeu există și trăiește la Bruxelles cu fiica lui. El ne controlează viețile printr-un calculator și se bucură din când în când de câte un pahar, ca noi toți. Producția reprezintă o satiră puternică asupra societății contemporane, Testamentul nou nouț este curajos, amuzant și original. După premiera de la Cannes, filmul e într-un tur de forță al festivalurilor și a câștigat deja premiul publicului la Festivalul Biografilm și la Festivalul Internațional de Film din Norvegia.
La Rancon de Gloire/Prețul gloriei este o comedie franțuzească ce va avea premiera în cinematografe pe data de 4 decembrie 2015.
Doi prieteni se decid să fure trupul lui Charlie Chaplin, imediat după moartea acestuia, pentru recompensă. Aventurile prin care trec personajele, gândite și la nivel de text, și la nivel de regie de Xavier Beauvois, i-au adus acestuia o nominalizare la Leul de Aur în cadrul festivalului de la Veneția.
Queen and Country/Pentru țară și regină va avea premiera în cinematografe la începutul lui 2016.
În vârstă de 9 ani, Bill Rohan se bucură de distrugerea școlii sale de către o bombă Luftwaffe. După aproape o decadă, Bill își începe antrenamentul, în timpul Războiului din Coreea. Lui Bill i se alătură un coleg de armată scandalagiu, Percy. Nu ajung niciodată lângă Coreea, însă ambii se antrenează într-o bătălie constantă cu superiorii snobi de la bază și ies în oraș în căutare de iubire. O prezență remarcată în festivaluri, filmul a obținut premiul pentru cel mai bun soundtrack la premiile televiziunii și filmului irlandez. Filmul este prezent în competiția oficială de lungmetraj a festivalului Comedy Cluj.
Cea de-a șaptea editie a Festivalului International de Film Comedy Cluj urmareste să aducă în sălile de proiecție din Cluj-Napoca o serie variată de filme de comedie produse în întreaga lume, care să permită publicului o mai bună cunoaștere a unui gen cinematografic care se poate dovedi extrem de polivalent, în spatele învelișului comic ascunzându-se deseori aspecte complexe ale vieții.
Ziua de Aur la Les Films de Cannes à Bucarest
Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaționale, pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în cadrul unui maraton organizat sub umbrela Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, câștigătorul Palme d’Or la Cannes, vor fi proiectate la Cinema Studio în aceeași zi, într-un weekend cu proiecții suplimentare.
Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest se vor bucura de trei zile de proiecții suplimentare, doar la Cinema Studio, după încheierea festivalului. În fiecare dintre cele trei seri, va rula filmul premiat cu Palme d’Or, Dheepan, iar sâmbătă,31 octombrie, începând cu ora 11.00, este programat maratonul Arabian Nights, filmul de 338 de minute al lui Miguel Gomes. A doua parte a trilogiei este propunerea Portugaliei la Oscar. Celelalte filme care beneficiază de o proiecție suplimentară sunt Our Little Sister, de Hirokazu Kore-Eda, Taklub, al lui Brillante Mendoza, și La Tierra y la Sombra, de Cesar Augusto Acevedo, distins cu Camera d’Or.
Pe 1 noiembrie, la Cinema Studio, maratonul „Ziua de Aur” va începe la 16.45 cu Taxi, în regia lui Jafar Panahi, distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în februarie. Este al treilea film regizat de cineastul iranian în ilegalitate, fără permisiunea autorităților, și trimis pe ascuns în afara țării. După ce a fost arestat și condamnat pentru „propagandă anti-guvernamentală”, lui Jafar Panahi i s-a interzis să părăsească Iranul și să mai facă filme timp de 20 de ani. Prin urmare, Taxi a fost realizat cu mijloace minime, cu actori non-profesioniști, cu rude și camere mici în interiorul unei mașini, regizorul fiind și actorul principal. Presa internațională l-a admirat pentru felul în care portretizează societatea iraniană din ziua de azi, subtil, profund și cu umor.
De la 18.45, acțiunea se mută în Venezuela, țara regizorului Lorenzo Vigas, care și-a adjudecat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția cu un debut foarte puternic, un film „al naibii de bun”, după „The Telegraph”: Desde Allá/ From Afar. Dramă psihologică și socială complexă, From Afar are în centru un bărbat la vârsta a doua din Caracas, terifiat de contactul fizic cu alți oameni, care plătește băieți dintr-un cartier sărac doar pentru a-l lăsa să-i privească. Dar tatăl său se întoarce în oraș, iar răni vechi și puternice ies la suprafață; în același timp, începe să lege o relație cu un tânăr de 17 ani. Scenariul este co-semnat de Guillermo Arriaga, celebru pentru 21 Grams sau Amores Perros.
„Ziua de Aur” se încheie, la 20.45, cu Dheepan, filmul încununat cu un Palme d’Or la Cannes 2015. În timpul festivalului, Dheepan va fi prezentat la București chiar de regizorul Jacques Audiard, unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Filmul urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un copil – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, în Paris. În rolul principal, regizorul a ales unactor non-profesionist cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers, a fost închis și a cerut azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.
Jacques Audiard va sta de vorbă cu spectatorii și va susține un masterclass la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) luni, 26 octombrie, de la ora 11.00. Dheepan va fi distribuit în cinematografele din România de Independența Film, din 30 octombrie.
Peste 30 dintre filmele din selecția Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco. Printre invitații speciali ai ediției se numără Jacques Audiard și regizoarea și actrița Emmanuelle Bercot, care va deschide Les Films de Cannes à Bucarest cu La Tête haute.
Lista filmelor poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro.
ASTRA FILM SIBIU 2015 – vitrina mondială a filmului de non-ficțiune
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival, care a avut loc între 5 și 11 octombrie 2015, a transformat Sibiul în vitrina mondială a filmului de non-ficțiune.
Centrul Sibiului a redevenit timp 7 zile locul unde s-a putut lua pulsul lumii doar prin vizionarea filmelor din selecția Astra Film Festival. Sala Thalia, Teatrul Gong, Astra Film Cinema, Aula Magna ULB, Sala Studio și Librăria Habitus au fost transformate în săli profesioniste de cinema, concentrând un număr record de 350 de evenimente cinematografice pentru peste 70.000 de spectatori. În zona istorică a orașului, atmosfera de festival s-a simțit zi și noapte. Zeci de steaguri au împânzit străzile centrale, au fost amplasate ecrane outdoor pe care au rulat non-stop preview-uri din filme, iar în premieră, în Piața Mică a fost amenajată o scenă unde seară de seară a răsunat doar muzică live de calitate.
În cei 22 de ani de existență, Astra Film Festival a reușit să aducă prestigiu filmului de non-ficțiune în țară și dincolo de granițele ei și a deschis apetitul publicului pentru vizionarea de film documentar. Prin selecția diversă și inedită de filme și programe speciale, sesiuni de discuție și masterclass-uri, Astra Film Festival a devenit un spațiu viu în care se schimbă în mod continuu idei și emoții, toate izvorând din realitate și modul în care aceasta este transpusă în filme.
În 2015, numărul de filme înscrise în competiție a depășit toate așteptările: peste 1.500 de filme din 90 de țări, unul singur a obținut însă Marele Premiu AFF 2015: Spartacus & Cassandra, în regia lui Ioannis Nuguet. The Wolfpack, The Look of Silence, The Alphabet of Fear au fost doar câteva dintre cele mai așteptate filme din program, toate fiind proiectate în premieră națională la Astra Film Sibiu.
Pentru al 7-lea an consecutiv, elevii și profesorii din Sibiu și din județ au re/venit cu entuziasm și bucurie la cel mai îndrăgit festival de film al copiilor: Astra Film Junior. 15.000 de spectatori au beneficiat de un program educativ de top menținut la standarde europene, Astra Film Junior însemnând nu doar vizionări de filme, ci și dezbateri la orele de curs plecând de la materialele didactice incluse în program, concursuri și un workshop dedicat liceenilor sibieni care funcționează ca o platformă de inițiere și lansare în film documentar.
Ca în fiecare an, la Sibiu au fost invitați regizori de renume internațional, producători, profesioniști din domeniul cinematografiei, jurnaliști, artiști, tineri pasionați de film, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din România și din lume, toți prieteni mai noi sau mai vechi ai festivalului.
”După 22 de ani de la prima ediție, să fii prezent la Astra Film Festival, să ai un film în selecție sau să obții un premiu a devenit foarte important. Este un festival prestigios și este deja un brand nu numai pentru Sibiu, ci pentru toți iubitorii de film” – Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii
”Am participat și în urmă cu 6 ediții, dar acum am fost extraordinar de impresionat că documentarele selectate chiar provin din întreaga lume. Noi credeam că documentarele sunt ca o peninsulă, dar de fapt ele sunt ca un continent” – Thierry Garrel, membru al juriului AFF 2015
”Astra Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, iar de-a lungul anilor a coagulat o comunitate de profesioniști în țară” – Cristi Puiu, regizor român
”Acesta este un festival extrem de important pentru Europa. Documentarele sunt ca arta, iar aici pot fi văzute cele mai senzaționale documentare de pretutindeni. Faptul că se întâmplă de 22 de ani la Sibiu spune ceva” – Dan Perjovschi, artist
”A fost o ediție spectaculoasă de răsunet mondial. 7 zile la Astra Film Sibiu echivalează cu o experiență unică, o ocazie de a ne conecta la realitățile lumii pe undele filmului documentar” – Dumitru Budrala, director fondator AFF
Pe scurt, Astra Film Festival 2015 în cifre înseamnă: peste 70.000 de spectatori, 15.000 de elevi și profesori participanți la Astra Film Junior, peste 1.500 de filme înscrise din 90 de țări, 130 de filme în programul oficial AFF 2015, 90 de filme prezentate în premieră națională sau absolută, 350 de evenimente cinematografice în 6 săli, 30 de concerte și spectacole outdoor, 150 de voluntari din Sibiu și din țară, peste 3.000 de apariții în presa națională și internațională care au strâns peste 2 milioane de vizualizări, site-ul www.astrafilm.ro a înregistrat 200.000 de afișări, iar postările distribuite pe pagina de facebook a festivalului au fost citite, apreciate, dezbătute sau redistribuite de 2 milioane de utilizatori din toată lumea.
S-au pus în vânzare biletele la Les Films de Cannes à Bucarest
Biletele pentru unul dintre cele mai așteptate evenimente ale toamnei au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro și la casieriile cinematografelor în care va avea loc Les Films de Cannes à Bucarest, între 23 și 29 octombrie: Cinema Studio, CinemaPRO și Elvire Popesco. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.filmedefestival.ro, iar spotul oficial al evenimentului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/1y2k_fxhwGk.
Biletele pot fi achiziționate atât în ziua proiecției, cât și în avans, pe Eventbook.ro, dar și la casieriile celor trei cinematografe.Prețul unui bilet este de 15 lei pentru ultimele două proiecții din timpul săptămânii și pentru toate proiecțiile din weekend de după ora 17.00 (inclusiv). Pentru celelalte proiecții din timpul zilei, intrarea este 10 lei. Anul acesta, spectatorii pot opta și pentru două tipuri de abonamente: pentru 6 bilete la același cinematograf – obțin un discount de 20% din prețul total al biletelor, iar pentru 10 bilete la oricare sală, orice film – o reducere de20%.
Conferințele Pirateria și cinema-ul. Cum le împăcăm? și Cum, de ce și pentru cine mai scriem despre filme?, din 24-25 octombrie, masterclass-ul susținut de regizorul Jacques Audiard pe 26 octombrie, la Sala de Cinema a UNATC, filmele Un prophète, De battre mon cœur s’est arrêté, Irreversible și proiecția specială pentru copii 101 dalmațieni, scurtmetrajele Ramona, Bad Penny, Kowalski, proiecțiile scurtmetrajelor din programul Romanian Short Waves și documentarele Aristoteles au intrare liberă.Detalii: http://filmedefestival.ro/2015/bilete/
Radu Muntean va deschide proiecțiile de la Cinema Studio cu Un etaj mai sus, filmul selecționat la Cannes în Un Certain Regard, la finalul căreia va avea loc un dialog cu publicul. Pe lângă întâlnirile cu Jacques Audiard, premiat cu Palme d’Or pentru Dheepan, actrița și regizoarea Emmanuelle Bercot, cineastul croat Dalibor Matanic, autorul filmului The High Sun, propus de Croația la Oscar, pe 28 octombrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco, Corneliu Porumboiu va prezenta, în premieră absolută, un montaj de 38 de minute dintr-un documentar realizat de el cu aceiași protagoniști, pe aceeași temă, înainte ca subiectul să fie transformat în scenariu de ficțiune. Acesta va preceda proiecția filmului Comoara, distins cu Premiul Un Certain Talent, în Un Certain Regard la Cannes.
Un premiu la Cannes – Canal +, în secțiunea Semaine de la Critique – a obținut și Ramona, scurtmetrajul lui Andrei Crețulescu. Filmul va fi proiectat pe 27 octombrie, de la 15.45, la Cinema Elvire Popesco, alături de Bad Penny și Kowalski, în prezența regizorului. Intrarea este liberă. Accesul este gratuit și la proiecțiile scurtmetrajelor românești din Romanian Short Waves, program inclus în secțiunea ne-competitivă Short Film Corner a Festivalului de la Cannes.
Un best of al filmelor realizate în cadrul atelierului de film documentar Aristoteles Workshop (AW), care aniversează anul acesta 10 ani, va putea fi vizionat în patru calupuri, pe 26, 27, 28 și 29 octombrie, la Elvire Popesco. Aristoteles Workshop a fost fondat în 2005 de actorul Dan Nuțu și de actualul director al Institutului Cultural Român (ICR) de la Berlin, Cristina Hoffman, având până în prezent peste 130 de „absolvenți”. Intrarea este liberă.
Copiii vor avea propriile lor momente în festival, în weekend-ul 24 – 25 octombrie. Ei vor putea vedea, la Cinema Studio, două proiecții încântătoare la care au intrarea liberă: 101 dalmațieni, filmul care a cucerit în 1996 inimile și zâmbetelor tuturor fanilor Disney, cu Glenn Close în rolul diabolicei Cruella și Les Vacances du Petit Nicolas, o adaptare a cărților pentru copii scrise în anii ’60 de René Goscinny (creatorul lui Asterix) și Jean-Jacques Sempé.
Între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, vor rula câteva dintre cele mai aplaudate filme de la Cannes, unele distinse cu marile premii – Dheepan (Palme d’Or), The Lobster (Premiul Juriului), The Assassin (Premiul pentru Regie), Chronic (Premiul pentru scenariu), maratonul de 338 de minute Arabian Nights, Tale of Tales (cu Salma Hayek și Toby Jones), Louder than Bombs, Mustang (un „The Virgin Suicides” în versiune orientală), La tierra y la sombra (Camera d’Or). Vor fi lansate și câteva provocări în cadrul unor dezbateri despre piraterie și critică de film, în weekend-ul 24 – 25 octombrie, iar un concurs îl va trimite pe câștigător direct la Cannes.
Spot oficial:https://youtu.be/1y2k_fxhwGk
Program: http://filmedefestival.ro/2015/program/
Lista filmelor: http://filmedefestival.ro/2015/category/filme/
Bilete: http://filmedefestival.ro/2015/bilete/
Povestea de dragoste dintre Dragoș Bucur și Raluca Aprodu ajunge la Miami
Poveste de dragoste (titlul internaţional: Love Is a Story), cel mai nou lungmetraj al regizorului Cristina Iacob (#selfie), cu Dragoș Bucur și Raluca Aprodu în rolurile principale, va fi proiectat la Miami, în cadrul Focus on Romania Film Festival – Ft. Lauderdale Waves 2015.
Organizat cu sprijinul Institutului Cultural de Cultură de la New York și The Romanian American League, evenimentul aduce la Cinema Paradiso cele mai așteptate filme românești ale anului.
Poveste de dragoste va fi proiectat pe 24 octombrie, ora locală 21,15. Proiecția va fi urmată de un Q&A via Skype cu regizorul Cristina Iacob. Spectatorii americani vor avea astfel ocazia de a afla mai multe despre primul love story românesc.
Lungmetrajul Poveste de dragoste este un film despre iubirea dintre doi tineri artiști din zilele noastre.
În preajma sărbătorilor de iarnă, într-un oraș vechi și fermecător din Transilvania, Sebastian și Aprilia încep o frumoasă poveste de dragoste. Doar că nu e atât de simplu cum pare.
Aflată în aria de influență a trei bărbați cu personalități puternice, Aprilia este nevoită să găsească echilibrul între viața de adult și alegerile unei inimi de copilă. E vremea Crăciunului și viata îi rezervă acestei tinere frumoase și talentate doar cadourile pe care este suficient de puternică să le primească.
Dragostea învinge întotdeauna, sau nu?
Alături de Dragoş Bucur și de Raluca Aprodu, în film joacă Ducu Darie, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Vlad Zamfirescu, Ionuț Bora, Gabriela Popescu.
“Am primit multe feedbackuri pozitive la festivalurile unde a fost proiectat Poveste de dragoste. La Montreal, ca și la Mons, am reușit să ajungem la sufletele spectatorilor, lucru pe care ni l-am propus încă de la început: să îi determinăm pe oameni să creadă în iubire, până la capăt. Este un film pentru public, iar așteptarea noastră începe pe 27 noiembrie, când îl vom aduce în fața spectatorilor din România”, a declarat Cristina Iacob.
Poveste de dragoste a rulat în premieră internațională în cadrul Festivalului Filmului de dragoste de la Mons, unde a fost selectat în competiția internațională.