Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (11 – 17 decembrie 2017)

Știrile săptămânii: Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu: Premiul pentru Proză, în cadrul Premiilor Nepotu’ lui Thoreau; Noutate Editura Herald: Tulburarea de Spectru Autist de Chantal Sicile-Kira; Eveniment editorial: „Bun venit în univers. Ghid astrofizic” de Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss și J. Richard Gott; Concursul de debut Editura Polirom, 2018; Justine Henin: game, set și sfârșit de carieră, la Editura Publica; Noutate editoriala: Cum sa meditam de Kathleen McDonald; Volumul Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, de Varujan Vosganian, tradus integral în limba germană; Emil Brumaru și Ion Iovan, premiați de Academia Română.

Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu: Premiul pentru Proză, în cadrul Premiilor Nepotu’ lui Thoreau

Miercuri, 13 decembrie, de la ora 19:00, la Insomnia Café din Cluj-Napoca, juriul format din Ştefan Baghiu, François Bréda, Alex Goldiș, Benji Horváth, Szántai János, Ştefan Manasia și Ovio Olaru a decernat Premiile Nepotu’ lui Thoreau, ediţia a doua, pentru literatură tînără română.

Bogdan-Alexandru Stănescu a primit Premiul pentru Proză cu volumul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

Premiul pentru debut: Bogdan Tiutiu, pentru volumul Sundial (frACTalia)

Premiul pentru poezie: Vlad Drăgoi, pentru volumul sergio leone şi Vlad Moldovan, pentru glitch (Charmides)

Premiul pentru proză maghiară: Zalán Serestély, pentru volumul Cei trei cîini ai gării

Premiul pentru poezie maghiară: Varga László Edgár, pentru volumul Menajera mea: dumnezeu

Despre volum

Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch şi Paul Auster.


Noutate editoriala: Tulburarea de Spectru Autist de Chantal Sicile-Kira

Tulburarea de spectru autist, volum distins de Autism Society of America cu premiul pentru lucrarea exceptionala a anului 2005, explica toate aspectele acestei afectiuni si a fost scris pentru parinti, cadre didactice, ingrijitori si alte persoane aflate in cautare de informatii specifice. Extrem de valoroasa, cartea a fost actualizata pentru a prezenta cele mai recente cercetari si metode de tratament, inclusiv criteriile de diagnostic reformulate pentru DSM-V, si reuseste sa creeze un tablou cuprinzator a ceea ce inseamna viata alaturi de o persoana cu o tulburare de spectru autist (TSA). Principalele aspecte discutate pe larg sunt:

Cauzele tulburarilor de spectru autist;
Stabilirea unui diagnostic precis si interventia timpurie;
•Tratamente bazate pe interventii comportamentale, psihologice si biomedicale;
•Strategii de gestionare a vietii de familie, a nevoilor si programelor educationale;
•Interactiunile in comunitate, strategii de predare, resurse pentru cadre didactice si alti specialisti;
•Pubertatea si adolescenta, viata sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Chantal Sicile-Kira este un pasionat autor si formator de opinie in domeniul autismului, cu o experienta de 25 de ani ca profesionist, dar si ca parinte al unui copil diagnosticat cu TSA, Jeremy Sicile-Kira – reprezentant la Natiunile Unite al organizatiei Autism Research Institute si artist. Scrie articole pentru Huffingtonpost.com si pentru PsychologyToday.com, a publicat cinci carti foarte apreciate si chiar premiate pe acest subiect, iar recent a fondat comunitatea AutismCollege.com, care ofera informatii si sfaturi practice, dar si programe de educare pentru parinti si profesionisti.


Eveniment editorial: „Bun venit în univers. Ghid astrofizic” de Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss și J. Richard Gott

Editura Nemira publică în colecția Anticipația de nonficțiune volumul Bun venit în univers. Ghid astrofizic, una dintre cele mai populare cărți de știință din top 10 Forbes în 2016 și bestseller New York Times. Pornind de la foarte popularul curs introductiv în astronomie ținut la Princeton,  Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss și J. Richard Gott scriu pe înțelesul tuturor despre planete, stele, galaxii, găuri negre, călătoria în timp și multe altele.

Într-un stil incitant, autorii povestesc cele mai recente descoperiri în astrofizică, purtându-și cititorii de la sistemul nostru solar până la cele mai îndepărtate regiuni ale Universului cunoscut: Cum trăiesc și cum mor stelele? De ce nu mai e Pluto planetă? Ce șanse sunt să existe viață pe alte planete? Cum a luat naștere Universul? Suntem singuri sau facem parte dintr-un multivers?

„A citi cartea asta e ca și cum ai primi un tur ghidat printr-un muzeu privat. Printre exponate se numără legile mișcării ale lui Newton, ce se întâmplă după ce Soarele nostru se stinge, cum se măsoară spațiul dintre stele, ce e cu Big Bangul și posibilitatea vieții în alte galaxii.“ Publishers Weekly

„Vom începe cu stelele, apoi ne vom înălța și vom depăși galaxia noastră, aruncând o privire asupra Universului, ba chiar și dincolo de el. Cum spunea Buzz Lightyear în Povestea jucăriilor? «Către infinit și dincolo de el!» Trăim într-un Univers imens. Vreau să vă familiarizez cu mărimea și scara Cosmosului, care este mai întins decât vă puteți închipui. Este mai fierbinte, mai dens și mai rarefiat decât vă imaginați. Tot ce știți despre Univers este mai puțin exotic decât este el cu adevărat.“  Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson este director la Departamentul Hayden Planetarium de la American Museum of Natural History. A publicat mai multe volume, printre care Space Chronicles. Facing the Ultimate Frontier. A prezentat documentarul Cosmos: A Spacetime Odyssey, care a câștigat Premiul Emmy.

Michael A. Strauss este profesor de astrofizică la Princeton University.

Richard Gott este profesor de astrofizică la Princeton University. Printre cărțile pe care le-a semnat se numără The Cosmic Web: Mysterious Architecture of the Universe.


Concursul de debut al Editurii Polirom, 2018

Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, ediţia 2018, la secţiunile Poezie şi Proză.

Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi ataşate unui e-mail (creat cu acest prilej) şi trimise la adresele: madalina.ghiu@polirom.ro şi madalina.ghiu@gmail.com. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărţii. Exemplu: orazero@yahoo.com etc. Mailul şi manuscrisul ataşat nu vor conţine numele concurentului – cazul contrar duce la descalificare.

Dacă nu se va folosi e-mailul, manuscrisele vor fi trimise prin poştă sau depuse direct la sediul editurii – Bucureşti, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, sc. 1, et. 1, sector 4, 040031, O.P. 53 – în perioada 15 decembrie 2017-15 februarie 2018. Plicul va purta menţiunea „Pentru Concursul de debut al Editurii Polirom”. Pe plic nu va figura numele expeditorului, ci un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat – cu acelaşi motto –, care va conține numele şi CV-ul autorului (date de contact) .

Manuscrisele de poezie trebuie să aibă minimum 50 de poezii, iar cele de proză, minimum 150.000 de semne (caractere+spaţii). Sunt acceptate şi manuscrise ale autorilor care au fost incluşi anterior în antologii sau au publicat în volume colective.

Rezultatul Concursului va fi anunţat în prima parte a lunii martie. Volumele declarate câştigătoare vor fi publicate şi lansate la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2018.

Premiul constă în publicarea volumului.

Manuscrisele nepublicate nu se înapoiază.


Justine Henin: game, set și sfârșit de carieră

Justine Henin a dominat câțiva ani circuitul profesionist de tenis datorită unei excepţionale voinţe de a reuşi, peste care a adăugat un talent incomparabil şi o capacitate de muncă ieşită din comun. A reușit să se impună în faţa unei generaţii de jucătoare extrem de puternice, care o depăşeau cu două capete: Maria Sharapova, Lindsay Davenport, surorile Williams şi Ana Ivanovici. La 26 de ani, când era încă numărul unu mondial, a anunțat că se retrage din tenis.

Cartea scrisă de Claude Moreau şi François Artigas este povestea uluitoare a carierei acestei campioane (şapte consacrări în turneele de Grand Slam, între 2003 şi 2007) şi mai ales a personajului afabil care a prilejuit-o.

Justine Henin: Game, set şi sfârşit de carieră arată cum anume şi de ce o vedetă mondială poate hotărî, între două turnee, să-şi eclipseze condiţia pentru un plus de autenticitate existenţială. Însă o certitudine tot rămâne, urma luminoasă a acestei stele căzătoare neputându-se stinge vreodată.

Claude Moreau este jurnalist şi scriitor specializat în tenis şi fotbal. A fost redactor-şef al canalului K7 şi director al Prisma Presse. În prezent este corespondent permanent al publicaţiilor Midi Libre şi l’Alsace, colaborator independent al Sports.fr.

François Artigas este unul dintre cei mai experimentaţi gazetari şi scriitori de sport din Franţa. S-a specializat în rugby, tenis şi fotbal. În prezent este director al Departamentului Sport al Télécâble Sat Hebdo.


Noutate editoriala: Cum sa meditam de Kathleen McDonald

Lumea moderna se confrunta cu nenumarate provocari. Invataturile traditionale (atat cele din vest, cat şi cele orientale) ne prezinta agitatia mintii ca sursa principala a acestor provocari. Cartea de fata este un ghid, un remediu practic pentru acest important neajuns.

Scrisa intr-un limbaj accesibil, simplu, cu un caracter eminamente practic, Cum sa meditam – tradusa in numeroase limbi – este un intinerar printre metodele meditative budiste ale traditieiMahāyāna, pe care il parcurgem insotiti de o practicanta occidentala respectata.

Utilizand acest ghid, vom putea incepe practica meditativa in cel mai important moment: ACUM.

Kathleen McDonald (Sangye Khadro) s‑a nascut in California in 1952. A facut primele cursuri de meditatie budista la Dharamsala, India, in 1973, si a primit ordinatia de calugarita budista tibetana un an mai tarziu. A locuit alaturi de comunitatea de calugari si calugarite occidentale de la Kopan, manastirea invatatorilor ei, Lama Thubten Yeshe si Lama Thubten Zopa Rinpoche, din Kathmandu, Nepal, unde a studiat si a facut retrageri pentru meditatie.

In 1978 s‑a mutat in Anglia pentru a‑si continua studiile budiste, iar in 1982 a ajutat la infiintarea Manastirii de calugarite budiste FPMT Dorje Pamo, din Franta. Din 1985 si pana in 1987 a predat in Australia, apoi pentru un an in Nepal, a lucrat unsprezece ani ca profesor rezident la Centrul Budist Amitabha al FPMT din Singapore. Din anul 2000 preda in toata lumea, cu exceptia unei intreruperi de un an inceputa la mijlocul lui 2005, pentru o retragere meditativa in Spania.


Volumul Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, de Varujan Vosganian, tradus integral în limba germană

Editura austriacă Zsolnay anunță apariția în februarie 2018 a volumului Als die Welt ganz war/ Cînd lumea era întreagă, de Varujan Vosganian, în traducerea lui Ernest Wichner. Volumul cuprinde cinci dintre povestirile din volumul Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, apărut la Polirom, în anul 2013 (ediție cartonată, disponibilă și în format digital).

Povestirea care se regăsește în titlul acestui volum – și cea mai amplă, Jocul celor o sută de frunze, a fost publicat la aceeași editură, de asemenea în traducerea lui Ernest Wichner, în anul 2014, cu titlul Das Spiel der hundert Blätter.

Varujan Vosganian este autorul Cărţii şoaptelor, unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română de după 1989. Romanul, tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean. Dar fiecare popor, fiecare loc, fiecare timp are o Carte a şoaptelor a sa. Ea trebuie doar povestită.

Jocul celor o sută de frunze este iniţierea în realismul magic al unei Cărţi a şoaptelor  a poporului român. Cele şase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniştile, căutările şi incertitudinile noastre, despre atîtea traume încă nevindecate. Jocul celor o sută de frunze ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decît o reîntoarcere în trecut.

Nominalizare în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, secțiunea „Proză”, ediția 2014
Nominalizare la Premiile revistei Observator cultural, ediția 2014, sectiunea „Proză”
Nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2013, sectiunea „Proză” (autorul s-a recuzat de la selecția finală)

Berliner Zeitung: „Jocul celor o sută de frunze este o carte fascinantă și care reconfirmă, după Cartea șoaptelor, valoarea autorului. Romanul își datorează farmecul magiei personajelor și întîmplărilor”.

Deutschlandfunk Büchermarkt: „Un roman de doar două sute de pagini, dar o mare opera literară. Un lucru este sigur: Jocul celor o sută de frunze este o carte după citirea căreia lumea arată puțin altfel.”

Radio Bavaria: „ Ca și în Cartea șoaptelor, Varujan Vosganian își încîntă cititorul cu limbajul său în același timp poetic și laconic. Cu Jocul celor o sută de frunze, Varujan Vosganian a ridicat un adevărat monument literar.”

Suddeutsche Zeitung: „Jocul celor o sută de frunze este chiar mai densă decît puternica poveste a Cărții șoaptelor!”

Varujan Vosganian s-a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – Şamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005) –, precum şi volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. La Editura Polirom a mai publicat romanul Cartea şoaptelor (2009; ediţia a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secţiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză –Trofeul „Mihail Sebastian”, Premiul revistei Observator cultural, secţiunea proză (2009), şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Este deținătorului Premiului pentru Literatură al Europei Centrale Angelus (2016). La Polirom a mai publicat romanul Copiii războiului (2016).


Emil Brumaru și Ion Iovan, premiați de Academia Română

Vineri, 15 decembrie, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2015.

Emil Brumaru şi Ion Iovan se numără printre laureaţii acestei ediţii. Emil Brumaru a fost distins cu Premiul „Mihai Eminescu” pentru Opere V. Crepusculul civil de dimineaţa, iar Ion Iovan a obţinut Premiul „Ion Creangă” pentru volumul MJC, ambele apărute la Editura Polirom, şi în format digital.

Decernate anual în luna decembrie, în şedinţă solemnă a Adunării Generale a Academiei Române, cele 75 de premii sînt repartizate pe domenii corespunzătoare celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.

  • MJC, de Ion Iovan, colecţia „Fiction Ltd”

Acesta este „romanul” ultimului Caragiale, Mateiu. Un demers insolit, împletire de autentic, imaginaţie şi verosimil pe scena belle époque a lumii dîmboviţene. O lume urmărită atît din exteriorul, cît şi din interiorul unui cuget aparte, cugetul „celui mai reacţionar scriitor român”. Personajul este unul cu totul special, semeţ, nonconformist, dificil de acceptat. Tînăr, îşi ţese cu obstinaţie modul de existenţă şi înfăţişarea de veritabil dandy, scandalizîndu-şi filistinii contemporani, în frunte cu celebrul său tată. Matur, se izolează în ţinută şi trufie, ajungînd personalitatea cea mai ciudată a Bucureştiului interbelic. Devine, din bastardul „berarului” Caragiale, urmaşul conţilor transilvăneni pe care-i adoptase. Îşi trăieşte ultimul deceniu în casa boieroaicei Marica Sion, cîrpind moşia acesteia din Bărăgan, pe care se încăpăţînează să o transforme într-o adevărată seniorie. Acum, prin toată fiinţa, demonstrează ceea ce dorise: noblesse, élégance, style. Aproape că se rupe de vremea lui, vremea în care „aleşii vulgului încep să îmbăloşeze totul”. Tînjea după România dinainte de primul război, aşa cum tînjesc unii dintre noi după România dinaintea celui de-al doilea.

Ion Iovan, scriitor. După ce a publicat două cărţi de poezie – Dupăamiaza unei clipe (1976) şi Rezervaţie naturală (1979) –, amîndouă la Cartea Românească, au urmat, la aceeaşi editură, volumele de proză Comisia specială (1981), Impromptu (1986) şi Ultima iarnă (1991). În 1998 apare ediţia a doua a Comisiei speciale, iar în 2002 Portretul unui dandy român. În 2008 publică Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale, însoţite de un inedit epistolar, precum şi indexul fiinţelor, lucrurilor şi întîmplărilor.

A fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul naţional de proză acordat de Ziarul de Iaşi, Premiul pentru proză al revistei Observator cultural şi Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Alte date biobibliografice şi referinţe pe iovan.net.

  • Opere V. Crepusculul civil de dimineaţă, de Emil Brumaru • Colecţia „Opere. Emil Burmaru”, prefaţă de Luminiţa Corneanu, ediţie cartonată, cu desene ale autorului

„Nici chiar cînd e trist Brumaru nu poate fi grav pînă la capăt, pentru că spiritul ludic i-o ia înainte. Volumul e o sumă a poeziei brumariene de toate felurile şi întîlnim tonuri diferite din cele încercate de poet de-a lungul timpului. Una peste alta însă, Crepusculul civil de dimineaţă e opera aceluiaşi îndrăgostit de lume şi de viaţă, dar mai ales de femeie, pe care-l ştim din volumele anterioare. E clar că sentimentul sfîrşitului nu-l poate face pe poetul Emil Brumaru nici grav, nici depresiv. E o adevărată fervoare de a trăi în aceste versuri, căci aici, cum am văzut, şi îngerii trăiesc printre ciuperci şi libelule, se desfată în aşternuturi moi şi îmbietoare, ştiu tainele amorului şi se dedau la tot felul de năzbîtii, de obicei erotice. Cititorul îndrăgostit de Brumaru va găsi toate sonorităţile lui şi toate temele. Va găsi sonetul, poezia cu vers scurt, ritm iambic şi rimă împerecheată, va găsi cuvintele tari şi imaginile diafane. E pur şi simplu Brumaru, pour les enfants et pour les raffinés.” (Luminiţa Corneanu)

Emil Brumaru (n. 1939) este unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani. A debutat în 1970 cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Alte volume publicate: Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cîntece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul îndrăgostit (1980), Ruina unui samovar (1983, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), Dintr-o scorbură de morcov (1998), Poeme alese. 1959-1998 (2003), Fluturii din pandişpan (2003), Poezii (carte la borcan, 2003), Opera poetică (3 vol., 2005), Submarinul erotic (2005), Infernala comedie (2005), Cîntece de adolescent (2007), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, 2007), Ne logodim cu un inel de iarbă (2008), Versuri (2010), Povestea boiernaşului de ţară şi a fecioarei… (2012), Intelectuali la cratiţă (volum colectiv, 2012), Rezervaţia de îngeri (2013) şi Sfîşiat de umbra unui înger (2013). La Editura Polirom a mai publicat volumele Cerşetorul de cafea. Scrisori către Lucian Raicu (2004), Dumnezeu se uită la noi cu binoclul (2006), Basmul Prinţesei Repede-Repede (în colab. cu Veronica D. Niculescu, 2009), Opere I. Julien Ospitalierul (2009), Opere II. Submarinul erotic (2009), Opere III. Cerşetorul de cafea (2012; 2014 în colecţia „Eseuri & confesiuni”), Opere IV. Dumnezeu se uită la noi cu binoclul (2014) şi Cad castane din castani. Amintiri de ieri şi azi (în colab. cu Veronica D. Niculescu, 2014).

Este laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia, în 2011 a primit Premiul revistei Observator cultural, de asemenea pentru Opera Omnia, iar în 2013 Premiul Preşedintelui UNITER. În 2014 primeşte Premiul pentru Literatură în cadrul galei „Oamenii Timpului”. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa şi Anglia.

Articole similare

„Visul numărul 9 “ de David Mitchell – lansare de carte, joi, 19 aprilie 2018

Jovi Ene

Legendarul disident anti-comunist polonez Adam Michnik și cunoscutul istoric român Adrian Cioroianu, în deschiderea FILTM 2019

Jovi Ene

„Tango, Monsieur?” revine in Bucuresti

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult