Stiri

Aparitie la Editura Herald: Magia la chaldeeni

Despre carte:

Marturiile unanime ale antichitatii grecesti si latine, cat si traditiile evreiesti si arabe desemneaza Chaldeea si Egiptul ca fiind cele doua leagane ale magiei si astrologiei constituite ca stiinte, cu reguli fixe, rationale si formulate sistematic, asa cum s-au substituit acestea, incepand dintr-o anumita epoca, practicilor mai putin rafinate si poate mai putin savante ale goetiei si divinatiei primitive.

Istoria anumitor credinte si superstitii constituie unul din capitolele cele mai stranii, dar nu mai putin importante, ale istoriei spiritului uman si al evolutiei acestuia. Oricat de ciudate ar fi fost reveriile magiei si ale astrologiei, oricat de departe suntem noi acum, datorita progresului stiintelor, de ideile pe care le-au inspirat, aceste conceptii au exercitat asupra oamenilor, vreme de multe secole, si pana intr-o epoca destul de apropiata de a noastra, o influenta prea adanca si decisiva pentru a fi neglijate de cel care incearca sa delimiteze etapele intelectuale de evolutie a umanitatii.

Despre autor:

Francois LENORMANT (1837-1883) a fost un arheolog francez de renume, specialist in asirologie si autor al multor articole si carti de specialitate in acest domeniu. In 1874, este numit profesor de arheologie la Biblioteca Nationala a Frantei, apoi, in colaborare cu baronul Jean de Witte, infiinteaza publicatia La Gazette archeologique : recueil de Monuments pour servir a la connaissance et a l’histoire de l’art antique (Gazeta arheologica; culegere de documente pentru a servi la cunoasterea si la istoria artei antice). Este unul dintre primii care a recunoscut in scrierile cuneiforme existenta unei limbi non-semite, pe care a denumit-o akkadiana, cunoscuta astazi sub denumirea de sumeriana. Intre 1879 si 1883, face sapaturi arheologice in Italia de sud (fost Grecie mare din timpurile stravechi ale colonizarii Italiei de catre eleni), descoperind la Tarento un important sit cu diverse tipuri de ceramica. Aduna circa 800 de piese, intr-o colectie pe care o vinde apoi muzeului Luvru, cunoscuta astazi sub numele de Banchetul din Tarento. Este vorba de figurine de lut ars, datate intre anii 530-200 i. H. A mai fost interesat si de numismatica, publicand lucrari asupra acestui subiect.

Articole similare

Ţintea muzicală – ediţia a II-a – 23-24 iulie 2010

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 – 31 ianuarie 2016)

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Planeta noastră, Stranger Things 3

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult