-Cristi Mărculescu scrie despre unul din filmele lansate de curând în cinematografele de la noi, Neon Demon: ”Scenariul putea să încerce să articuleze ceva despre patolgia reacțiilor la frumusețea himenală (presupunem că-i virginică madam protagonista, dar nu avem date care să susțină presupunerea) sau să ducă toată treaba cu canibalismul înspre sectă, ocult, canibalism organizat. Dar n-o afce. Și fix de aia e bun scenariul pentru un film de Refn. Pentru cî nu explică nici măcar 40% din cele care se cer explicate pentru un film american și pentru că nu oferă nici profunzimi, nici milă, nici cauzalitate. E ca puma din motel. WTF? De la Lynch și Cronenberg și Black Dahlia citire, uneori viața și moartea în Los Angeles sunt pur și simplu un wtf dat cu majuscule și zero răspunsuri clare. Și așa e și filmul. Bun.”
–O veste bună pentru amatorii de documentare: filme disponibile gratuit pe Kartemquin. Despre asta, scrie Marin Apostol pe Blogdecinema.ro: ”Kartemquin pune, gratuit, la dispoziția cinefililor întregul său portofoliu de filme toată luna decembrie. Pentru a profita de ofertă, trebuie să intri pe platforma online Kartemquin și să folosești codul KTQ50.”
–Așa cum am mai scris aici, Allied este considerat unul dintre cele mai bune filme ale sfârșitului de an (dacă nu chiar al întregului an). Despre el, scrie Serghei Rugasky pe Scena9.ro: ”Forţa acestui tip hibrid de film vine şi din interacţiunea între genuri, care se bazează unul pe frică şi celălalt pe senzualitate și se potenţează reciproc. Momentele de tensiune trăite împreună creează legături puternice între personaje şi momentele romantice oferă un respiro pentru a o lua de la capăt cu forţe noi în încercarea de a atinge un nou nivel de suspans. E un echilibru greu de întreţinut, dar cheia cred că stă într-o anumită formă de seducţie specifică genului.”
(Jovi)
-Adriana Gionea scrie la Postmodern despre ’11 scurtmetraje care iti iau ochii, vazute la Tripoteca Psychedelic Film and Art Festival’: ‘Unul dintre cele mai bune, originale şi frumoase filme scurte incluse în selecţia festivalului este cel realizat de Paul Mureşan. Baby Nap, după cum spune şi titlul, este o imersiune vizual-suprarealistă în lumea viselor. Dealuri în formă de balauri din basme. Dinozauri ce îşi cască gurile îndreptate spre farfurii cu modele tradiţionale româneşti. Lebede graţioase cu gâturi şerpuitoare în apusuri ce-ţi taie răsuflarea. Lumini crepusculare angoasante în expuneri ce amintesc de picturile expresioniste scandinave. Cadre în care nuanţele stridente sparg întunericul ca într-o scenă de thriller noir. Un periplu fantastic între inocenţă şi coşmăresc, angelic şi macabru, idilic şi grotesc. Fiinţe ireale şi evenimente neverosimile care se înşiră într-o defilare onirică devenită un deliciu vizual şi un vârtej al stranietăţii. Toate acestea îţi amintesc de începuturile avangardei influenţate de psihanaliză şi de arta ilustratorilor de altădată, care transformau o carte de poveşti într-o capodoperă suprarealistă cathartică, lipsită de clişeele dulcege.’
-A inceput sezonul filmelor de Craciun. Angela a vazut deja ‘Office Christmas Party’ regizat de Josh Gordon si Will Speck: ‘Nu este cea mai buna comedie pe care sa o fi vazut recent si nici cel mai bun film al anului asta. Este doar ce promite si nimic mai mult – o comedie brain wash la care te simti bine in timpul vizionarii si care se bazeaza foarte mult pe situatiile fortate cu un umor exagerat, dar si pe actorii foarte populari, multi reluandu-si tiparele deja cunoscute. Jennifer Anniston este iar femme fatale, Jason Bertman individul sufletist care sufera in dragoste, iar T.J. Miller rebelul prietenos, pus pe fapte, cu inima mare si minte putina.’
(Dan)
Contributori: Jovi, Dan.
Recenzii filme pe Filme-carti.ro în această perioadă:
-”Album de familie” (2016)
-”Synecdoche, New York” (2008)