Prin blogosfera cinefila Recomandat

Prin blogosfera cinefilă (27 aprilie – 3 mai 2015)

prin-blogosfera-cinefila-Despre American Sniper și acest gen de filme promovat prin cinematografia americană scrie Piratul Cinefil pe blogul său: ”Acest semnal vine in urma vizionarii unui ultim omagiu adus cinematografiei teroriste, filmul American Sniper a reusit sa ma scoata din sarite prin ceea ce expune. O productie care a avut un success rasunator pe marile ecrane in America cu incasari fabuloase cand vine vorba despre o drama de razboi. Regia e sub semnatura lui Clint Eastwood ce construieste o actiune bine inchegata si da o atmosfera de western sniper prin Irakul invadat. De apreciat directia regizorala si interpretarea din partea lui Bradley Cooper, doar toate aceste se pierd la patriotismul exacerbat si drama post-traumatica specifica acestor filme. Protagonistul acestui film e supra-denumit glorios: cel mai bun sniper din intreaga istorie a Statelor Unite ale Americii, avand un mare numar de victime. O tematica cu o tratare unidirectională a subiectului, unde ni se arata de aproape drama razboinicului fara a avea nici-o afectiune fata de cei invadati.”

Dan Becerescu scrie despre Noah, un film pe care l-am ratat (pentru moment): ”Regizorul scenarist vine, pe langa cartea Genezei din Biblie, si cu personaje, situatii sau destine imaginate acolo unde Vechiul Testament nu e deloc generos cu detaliile. E o alegere desteapta cand i se adauga extra greutate povestii. Poate parea ciudat ca momentul Arca lui Noe  sa aiba nevoie de asa ceva, dar dincolo de cheia sa majora, apocaliptica, filmul, chiar si in tratamentul lui Aronofsky, are hibe serioase la nivel de personaj. Poate cel mai castigate sunt feministele. Sotia lui Noah e mai prezenta si mai implicata, o schimbare majora fata de directia obedientei sterse din Vechiul Testament. Restul personajelor inca ies prea putin in relief.”

The Russian Woodpecker-Ionuț Mareș analizează cinci filme bune de la Festivalul Cinepolitica pe ZiarulMetropolis.ro. Printre ele, și câștigătorul competiției-The Russian Woodpecker: ”Este o investigație atipică și extrem de personală asupra unui episod din trecut nici acum neelucidat, fapt care dă seamă de tradiția secretomaniei care încă domină fostul spațiu sovietic. Gracia combină fragmente de interviuri (filmate uneori pe ascuns), cu imagini brute din timpul protestelor de stradă și filmări stilizate cu artistul-protagonist, rezultatul fiind un documentar cu o structură liberă și imprevizibilă, în ton cu incertitudinea care domină întregul spațiu.”

-Pentru că am o perioadă când am nevoie de filme ușurele și care nu dau foarte mult de gândit, recomandările făcute de Angela în articolul ei ”25 de filme romantice cu călătorii în timp”. Printre ele, 12 Monkeys: ”Terry Giliam a mai cochetat cu ideea de calatorie in timp cu „Time Bandits” (1985). Viziunea mai deprimanta din „12 Monkeys” ne obliga sa urmarim cum un barbat incarcerat intr-o inchisoare din viitor, isi poate recastiga libertatea, daca se intoarce in timp si opreste izbucnirea unei epidemii care avea sa aduca lumea in haos. Singurul ajutor pe care il primeste este de la o straina in care are incredere. In rolurile principale apar Bruce Willis, Madeleine Stowe si Brad Pitt. Christopher Plummer si David Morse au aparitii notabile.”

(Jovi)

Romanians are coming-Lucian Mircu relateaza la ‘Marele Ecran’ despre o intalnire la Timisoara cu James Bluemel, autorul (regizor/cameraman/editor) documentarului ‘Romanians are coming!’: ‘James a recunoscut că poate titlul nu e cel mai fericit (el preferînd Hope dies last/ sintagma clișeu fiind pomenită de aproape toate personajele din mini-serie), dar a fost ales de Channel 4 din rațiuni de marketing (și se pare că a funcționat, judecînd după cifrele de audiență). Titlul bate înspre isteria creată de media (și amplificată de politicienii) din UK în jurul imigranților români și e o ironie la adresa prejudecății britanicilor, fără intenția de a-i ofensa pe români.’

-‘Treptele neinfranarii’ este titlul articolului dedicat de Pseudokinematikos filmografiei lui Mircea Daneliuc: ‘Mircea Daneliuc a fost și el un regizor de marcă în perioada 1975 – 1990. Din mai sus-pomeniții regizori activi ai perioadei (Mircea Săucan a fost pus pe linie moartă în 1973, lui Lucian Pintilie îi fusese interzis singurul film pe care a avut voie să-l realizeze în douăzeci de ani, iar Dan Pița și Mircea Veroiu mai făcuseră și rabat de la ștacheta pe care au izbutit s-o ridice cu Nunta de piatră), Daneliuc pare apropiat – prin consecvența cu care a rămas credincios unui anumit tip de realism cinematografic – doar de Alexandru Tatos. Amândoi au practicat un fel de „cinema-voyeur” de tip hiper-realist, cu un discurs estetic organizat „pe baza lumii reale așa cum este, fără nicio artificalizare a ei” (Dan Stoica). „Priza directă” la realitate și ciné-vèrité-ul lor s-au născut – afirma Daneliuc – „dintr-o foame de adevăr” bine articulată cu o serie de alte elemente profesionale și mai ales de stil. Rezultatul: o formă insolită de firesc, de naturalețe, ce conferă întregului autenticitatea atât de greu de contrafăcut pe ecran. Este brand-ul Mircea Daneliuc din perioada ante-1990.’

-Incercand sa accesez  dupa o vreme cinesseur am primit mesajul: This blog is open to invited readers only. It doesn’t look like you have been invited to read this blog. If you think this is a mistake, you might want to contact the blog author and request an invitation.

Draga colega cinesseur – eu nu voi cere o invitatie. Eu cred ca blogurile trebuie sa fie accesibile tuturor, fara invitatii si aprobari. Tu crezi altfel, este dreptul tau. Eu insa in aceste conditii nu te voi citi.

-Nici pe Filmsense nu il mai pot citi. Toate articolele sale sunt pentru mine marcate ‘Sorry, this entry is only available in RO’. Cum nu locuiesc in RO, a trebuit sa ma las pagubas.

Dragi colegi – am vrut doar sa va citesc si eventual sa semnalez articole pe care le gasesc interesante. M-am izbit de niste bariere neasteptate. De ce? Nu este una dintre ideile blogurilor a impartasi pasiuni comune (in acest caz pasiunea pentru film) cu cei care doresc sa va citeasca, oriunde s-ar afla ei?

(Dan)

Recenzii filme pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Far from the Madding Crowd(2015)

A Little Chaos(2014)

Festivalul Internațional de Film București, Ediția a XI-a – Gala de premiere

Articole similare

Dieta câștigătoare, de Novak Djokovic

Jovi Ene

Românii nu vor fi nicicând precum nemții. Pe marginea unui volum de Jan Cornelius și Adina Popescu

Jovi Ene

O fereastra intunecata, de Florin Irimia

Dan Romascanu

1 comment

Emil Calinescu 6 mai 2015 at 16:46

Alea nu mai sunt bloguri, sunt jurnale personale cu circuit inchis. De ce sa ne batem capul cu cei care nu vor sa-si impartaseasca public ideile? E alegerea lor. Si daca-si vor redeschide portile, tot nu voi reveni pe blogurile lor. M-ai dat afara din casa ta, poti sa ma inviti ulterior de cate ori vrei tu. E simplu.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult