Interviu

Scriitor în pandemie: Radu-Ilarion Munteanu

Radu-Ilarion Munteanu – Născut în Valea Jiului, bucureștean adoptat, fizician de formație și pensionar de profesie, Radu-Ilarion Munteanu (zis și semnat RIM) este un intelectual de o formidabila forță și finețe. Este autorul a peste zece volume de proză, critică de film, impresii de călătorie și jurnale personale. Prezență activă în spațiul internetic românesc, a fost unul dintre fondatorii portalului liternet.ro, colaborează la numeroase publicații internetice și întreține o rubrică săptămânală pe blogul său personal dedicată poeziei românești, filmului și altor aventuri intelectuale.

-Care sunt impresiile tale (la rece) despre anul 2020, cum te-a schimbat, dacă a făcut-o, pe plan personal? Cum a influențat pandemia felul în care ai scris și ai trăit ultimele 12 luni, din punct de vedere literar?

Impresia generală e în limitele firescului. Fiind marcat de multipli factori punctuali de risc, am redus la maximum deplasările. Cu sau fără adaptări, oricum n-am mai scris cu intenţia de a construi o carte. Dar mi-am respectat riguros programul publicistic: câte un articol săptămânal pe blog (majoritatea cronici literare), 6 articole pentru rubrica personală la Revista bimestrială Neuma şi 4 articole la publicaţia trimestrială Egophobia.ro. Probabil, dincolo de plictiseala restricţiilor impuse de pandemie, din punct de vedere literar, aş fi procedat, anul ăsta, la fel.

-Ai participat la evenimente online (Zoom etc.)? Care a fost experiența? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

Am participat, de 2-3 ori, la evenimente Zoom. Cu colegii din grupul Fizică 70. Dar nu evenimente literare. Aş participa şi la astfel de evenimente, dacă un moderator competent tehnic ar dirija funcţionarea. Probabil freccvenţa evenimentelor online de grup, indiferent de natura lor, va creşte.

-Crezi că s-a citit mai mult în 2020? Crezi că s-a citit mai mult din cărțile tale?

Foarte probabil. Neavând nici un feed-back, presupun ca din cărţile mele nu s-a citit. Articole, da. Am feed-back. Eu însumi sigur am citit mai mult decât în anii anteriori. Nici pe departe doar cărţile despre care mă angajasem să scriu. Timpul trebuia omorât cumva. Nu ştiu cum va fi după imunizare.

-Recomandă-ne o carte din literatura română care te-a impresionat în 2020 și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română.

Din literatura română: Minunata viaţă a  personajelor. Horia Gârbea. Editura Neuma. Emil Lungeanu. Editura Hoffman. Cel puţin un sfert din cărţile despre care am scris. Din literatura universală: Cardinalul de la Kremlin. Tom Clancy. Tradus de RAO. Destule altele.

-Ce îți propui, pe plan literar, în 2021?

Ca om, obligaţia mea e să propun. Dumnezeu va dispune. (proverb românesc)

Articole similare

Interviu cu un recuperator….de comedii bune. Robertino Patilea

Jovi Ene

”No-one gets to judge Holocaust survivors, for surviving” (interview Heather Morris)

Jovi Ene

Scriitor în pandemie: Sorin Delaskela

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult