Impresii de calatorie

Impresii turistice israeliene – 5 – Herzlya

Aceste “impresii israeliene” cuprind contributia mea si a lui Dan, pentru ca dupa ce am inchegat intr-o prezentare Power Point cateva dintre instantaneele fotografice adunate intr-o dupa amiaza relaxata pe plaja din Herzlya, l-am rugat pe cel mai in masura sa ofere si cateva informatii pertinente despre aceasta localitate asezata pe malul Marii Mediterane.

Si iata mai jos – randurile asternute de Dan, intovarasite de cateva imagini selectate de pe internet.

”Delia a fotografiat cu maiestrie instantanee pitoresti si familiale de pe plaja Herzlyei. Dat fiind ca este vorba despre orasul meu m-a invitat sa adaug cateva cuvinte, ceea ce fac cu placere.

Am ales sa locuim in Herzlya la doi ani dupa sosirea noastra in Israel ca imigranti cu trei valize si un copil de doi ani in brate, in mare parte pentru ca ne-am dorit sa fim aproape de mare. Este de fapt primul oras pe care l-am intalnit in Israel, caci la sosirea noastra aici in prima noastra zi plina in Israel un unchi de-al Lilianei ne-a invitat la el. Locuia in Herzlya, era unul dintre doctorii cunoscuti din oras si unul dintre primele peisaje vazute au fost plajele fotografiate de Delia. Ca bucuresteni pentru care marea echivala vacante ne-am dorit sa locuim aproape de mare si am ales acest oras ca rezidenta. Ma rog, povestea este putin mai complicata, dar fapt este ca 26 de ani mai tarziu tot aici suntem.

In realitate casa noastra este cam la vreo 6 km de mare, caci orasul se intinde de la mare pana spre campiile  Sharonului (astazi orasele Raanana si Cfar Saba), fiind impartit in doua de autostrada numarul 2, care leaga Tel Avivul de Haifa. Spre vest, spre mare se afla cartierul rezidential, cu hoteluri, sedii de ambasade si case de ambasadori, vilele bogatasilor dar si plajele accesibile tuturor locuitorilor orasului si ale oraselor invecinate. Exista aici si una dintre zonele industriale hi-tech dintre cele mai dezvoltate din Israel, cu firme internationala sau israeliene, companii de telecomunicatii sau banci, un mall luxos si o puzderie de restaurante. Ziua aceasta parte a orasului este populata de ingineri, functionari, antreprenori. Noaptea apartine celor veniti pentru distractii, pentru o masa buna sau pur si
simplu pentru o plimbare la malul marii. Comune cam oricarei ore a zilei sau noptii sunt problemele in gasirea unui loc de parcare.

Cealalta parte a orasului cea spre est este de vreo patru ori mai mare si aici locuiesc majoritatea locuitorilor orasului care nu sunt milionari. Si eu fac parte dintre ei. Este un oras populat in mare parte de o clasa mijlocie, dar are si cartiere cu populatie mai putin avantajata. Yigal Amir, asasinul lui Yitzhak Rabin era locuitor al unuia dintre aceste cartiere ale Herzlyei. Pana acum vreo zece ani nu se intampla mai nimic aici, existau cateva scoli bune la care au invatat (sau cel putin au fost inscrisi) baietii mei, dar principala caracteristica a orasului era ca fiind situat la vreo 10 kilometri de Tel Aviv in circa un sfert de ora se putea ajunge acolo la teatre, opera, sau la locurile de munca. Ma rog, daca nu erau dopuri de circulatie. Dar in general sunt. Deci un fel de oras dormitor.

Lucrurile s-au schimbat cu venirea la conducerea primariei a unei primarite energice si cu intiativa si mai ales cu deschiderea unei universitati particulare care a devenit in cativa ani una dintre cele mai bune (si mai scumpe) din Israel. Astazi in oras din multe puncte de vedere viata este de nerecunoscut fata de cea de acum 10-20 de ani.
Avem un complex cultural cu sala de spectacole de vreo mie de locuri cu programe de teatru, filarmonica, balet. Avem un teatru local si cinemateca. Chiriile si pretul locuitelor au urcat exponential, Herzlya devenind unul dintre locurile cele mai scumpe de locuit in tara.

Progresul vine deci cu avantaje si dezavantaje. Plaja fotografiata de Delia este unul dintre locurile care pot depune marturie. Daca ar fi fotografiat-o acum vreo zece ani ar fi prins-o de vreo trei ori mai lata. La sudul Herzlyei s-a construit un port de yachturi (‘marina’) de care se bucura multi dijtre bogatasii tarii. Doar ca digurile construite in mare pentru a da nastere portului au creat curenti care in ultimii decenii au ‘mancat’ din plajele de la nordul orasului,
reducandu-le latimea la o fractiune din ce era si punand in pericol stabilitatea falezelor fotografiate de Delia. Peste cativa ani, daca nu se vor lua masuri de remediere a situatiei aceste plaje pur si simplu vor dispare. Eu sunt totusi optimist.”

Articole similare

Istorii din Bucureștiul neogotic, de Emanuel Bădescu

Delia Marc

Concurs: Soundtrack-uri celebre (13)

Delia Marc

Prin blogosfera literara (23 – 29 mai 2011)

Dan Romascanu

1 comment

codrut constantinescu 5 octombrie 2010 at 08:34

Am fost dezamagit caci un am vazut nici urma de peturi, coji de seminte, ambalaje de inghetata pe plaja. Ieri sau alaltaieri am vazut un reportaj interesant pe PRO TV despre cum se duce naibii litoralul romanesc al Marii Negre, prin eroziune si, evident, indiferenta si prostia autoritatilor romanesti implicate (Primaria Constanta, Ministerul Mediului etc.) Bine ca stim unde sa mergem cand nu vom mai avea unde in Romania.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult