Impresii de calatorie Recomandat

Fragmente dintr-un haotic jurnal de Thassos (II)

DSCN8121Prima parte aici.

  • Urcand catre amfiteatrul dedicat zeului Dyonisos, parasind pentru scurt timp rada portului Limenas (sau Thassos), urcand pe un drumulet pietruit care mi-a permis sa observ cu aviditate si viata care are loc in interiorul micilor apartamente ale cladirilor din piatra cu un singur cat (un bebelus isi striga nemultumirea dintr-o camera in care storurile nu lasau sa patrunda nici o urma de lumina sau o batrana observand urcarea si coborarea fiecarui strain- ma gandeam cat trebuie sa fi vazut la viata ei, poate ca are inmagazinata in memorie si fragmente din istoria celui de al Doilea Razboi Mondial si chiar a zilei cand elenii au spus NU/Ohi dictaturii fasciste a lui Mussolini care s-a transformat in Sarbatoarea nationala din 28 octombrie), intr-o zi perfecta de vara este superba, privirea bate cam la 50 de kilometri, se poate observa tarmul si, evident, cursele de ferry-boat care leaga micul port turistic de Keramoti.

  • Rasfoind o brosura care rezuma istoria insulei in limba romana, plina de greseli de ortografie (pastrarea majusculei cand nu este cazul reprezinta o urma clara a unei traducerii folosind instrumentul Google translate), am ramas surprins sa citesc ca Mehmet Ali, conducatorul de origine albaneza al Egiptului mameluc, o forta in lumea musulmana din secolul al XIX-lea inainte ca Egiptul sa intre pe orbita gravitationala a Imperiului Britanic, s-a nascut tocmai in Kavala si a copilarit in Theologos, capitala insulei Thassos in perioada dominatiei otomane, fapt care este amintit cu multa mandrie, mai ales pentru ca fiul adoptiv al insulei, atunci cand a avut ocazia, a reusit sa preia in stapanire mica insula, drept pret pentru contributia militara oferita muribundului Imperiu Otoman. De altfel perioada de dominatie nominala mameluca este considerata ca fiind destul de pacifica si benefica, reluarea stapanirii otomane fiind privita ca un adevarat flagel. Acesta este cel putin punctul de vedere standard al istoriografiei locale grecesti. Izbavirea ar fi venit abia odata cu Primul Razboi Balcanic din 1912, cand Thassos a fost cucerit de trupele elene, alaturandu-se Eladei in granitele careia a ramas cu o mica sincopa in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial cand insula ar fi fost ocupata de Bulgaria. Acum bulgarii se angajeaza doar ca zilieri si femei de serviciu, astfel incat este greu de imaginat cum au ajuns ei aici in postura de guvernanti, dar istoria ofera astfel de intorsaturi caudate.

DSCN8183

  • Experienta postei este una edificatoare in orice tara. Ofera o imagine a functionarii ei, caci institutia postei ramane, alaturi de cea a cailor ferate, o marca a unei societati. Singurul oficiu postal din Limenas, pe la ora 12 intr-o zi de luni, inceput de saptamana. Un singur ghiseu, chiar daca sala oficiului era populata de cel putin zece eleni impacientati, care bombaneau atat de balcanic fata de incetineala studiata, dar eficienta a singurei functionare care avea ghiseul deschis. Un altul era inchis, chiar daca in spatele ei o alta angajata tria corespondenta, intr-un sictir desavarsit. Marea majoritate a clientilor avea teancuri de facturi pe care aparent si le platesc la posta (ca si noi). Grecul din fata mea, pe la 50 de ani, bombanea observand cu stupoare cum pentru fiecare client functionara statea si pana la zece minute. Incerca sa ma atraga intr-un protest comun impotriva acelei situatii scandaloase. Si-a dat seama ca nu avea cu cine chiar daca si eu incercam cu multa greutate sa-mi pastrez cumpatul, in fond, nu eram la mine acasa pentru a critica demolator. Toropeala acestui microcosmos a fost tulburata numai de tonul aprins pe care l-a capatat conversatia intre angajata Postei Elene si o clienta care, pesemne, nu intelegea de ce trebuie sa plateasca atat de mult. Tonul defensiv al clientului contrasta cu tonul enervat, ofuscat chiar al functionarei, care razbatea din cuvintele sasaite, dar simpatice ale limbii grecesti. Recunosc ca de-a lungul acelei nesfarsite ore petrecute in asteptare, de mai multe ori m-am gandit ca Posta Romana ii este mult superioara celei elene, dar si aceasta poate fi doar o impresie inselatoare, probabil ca in orasele mai mari situatia este alta. Problema generalizarii este una care ar merita o discutie separata.
  • Greaca moderna este rezultatul evolutiei graduale suferite de limba greaca incepand cu perioada clasica (secolele IV-V i.Hr.) Limba este destul de apropiata de greaca veche: foloseste acelasi alfabet si o mare parte din acelasi vocabular, desi gramatica, cu exceptia pastrarii celor trei genuri a fost mult simplificata. Multi greci vorbesc engleza, unii o vorbesc foarte bine, dar chiar si cateva cuvinte rostite in limba lor materna vor fi mereu apreciate” (din “Ghid complet-Grecia” pe care l-am studiat cu atentie, nu numai in zona celor trei pagini dedicate insulei Thassos, fapt ce exprima destul de bine locul avut de insula de smarald in angrenajul celei mai importante industrii grecesti- cea a turismului). Trebuie sa recunosc ca nu prea am intalnit greci care sa cunoasca la un nivel macar acceptabil limba engleza, ceea ce a fost mai degraba o dezamagire pentru mine. Totusi, se bazeaza pe turism de cel putin patru-cinci decenii, totusi Churchill a facut tot ce era posibil omeneste pentru a-i salva de la subjugarea comunista, implicand chiar trupe ale Imperiului Britanic in alungarea elementelor din rezistenta greaca filobolsevice din Atena, in totala indiferenta a lui Stalin (oare exista vreo statuie a lui Churchill la Atena dupa cum este una la Paris?). In cel mai bun caz inteleg si reusesc sa exprime si ei un vocabular nu mai mare de o suta de cuvinte ceea ce deja este o performanta. Engleza functionala.

DSCN8211

  • Minunat pentru cei care se indragostesc iremediabil de Elada este faptul ca iti trebuie probabil o viata intreaga pentru a o explora cu adevarat, probabil nici macar in intregime, luand drept baza de calcul un concediu de odihna de maximum doua saptamani pe an. Naivul poate chiar lua in calcul a-si trai pensia la caldurica elena, evident, daca acesta este un danez sau german visul este cat se poate de realizabil, preturile la bunurile imobiliare fiind mult mai scazute decat inainte de criza care chiar daca a lovit cu putere Grecia nu pare a fi lasat urme foarte adanci in viata de zi cu zi a locuitorilor sai. Evident, nu stiu cat de mult s-au taiat pensile si salariile bugetarilor- de aceea, privelistea pe care o descopera un turist care petrece o saptamana intr-o alta lume nu poate fi decat superficiala. Turistul oricum vine predispus sa vada doar partea frumoasa, nu are deloc chef sa-si incarce constiinta si memoria cu (posibilele) parti negative ale unui scurt sejur.

DSCN8505

Articole similare

5 cazări intermediare în Grecia (+2 în Bulgaria). Impresii personale

Jovi Ene

The Butcher Boy (1997)

Codrut

Corespondenţa lui James Joyce

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult