Filme Filme europene Recomandat

What If (2013)

What IfWhat If (2013) – Ce dacă

Regia: Michael Dowse
Scenariul: Elan Mastai (script) T.J.Dawe si Michael Rinaldi (piesa “Toothpaste and Cigars”)
Distributia: Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Adam Driver, Mackenzie Davis, Rafe Spall, Megan Park

M-am dus sa vad acest film hotarata sa imi placa! 🙂 Sa ma simt bine! Sa ma relaxez! Sa zambesc! Sa visez!

Si “ce daca” nu e un film mare-mare … si “ce daca” e o poveste deja-spusa de nenumarate ori … si “ce daca” finalul e previzibil … si “ce daca” e cronica anuntata a unei prietenii cotita spre iubire “pentru toata viata” …si “ce daca” limbajul e pe alocuri extrem de colorat 🙂 (dar eu imi asum raspunderea de a aprecia in mod deosebit aceasta “coloratura” plina de haz) … si “ce daca” 🙂 .

“Ce daca” (tradus la noi) e un film simpatic, plin de lumina, de tinerete, de curatenie sufleteasca, de vise, de speranta … Fara nimic fortat, impiedicat, strident. Curge linistit, frumos, inchegat si tare credibil (daca avem capacitatea sa ne regasim si recunoastem in personaje) Si se desfasoara cu un umor nebun, cu un comic sanatos de situatii si cu replici-mitraliera, pline de miez spumos. Cu o suita de personaje aproape prietene cu noi, pentru care avem intelegere si empatie, alaturi de care zambim si speram si carora le dorim fericirea! Personaje datorita carora aflam in final, ceva ce stiam demult, dar poate mai uitasem intre timp: “dragostea e cel mai frumos lucru … si nu trebuie sa se termine niciodata” 🙂 , desi “iubirea e complicata” 🙂 . Si ce poate fi mai frumos decat un tort de nunta “Aurul nebunilor” 🙂 . Chiar nu vreau sa va spun ce “minunatie” este acest “aurul nebunilor”. Veti afla singuri si va veti distra copios, mergand sa vedeti filmul. Un film care sunt convinsa ca va avea multi spectatori in Romania.

what-if-141388l-imagineDe altfel si la vizionarea pentru presa, sala a fost plina, ceea ce arareori se intampla. Poate fiind vorba despre o pelicula prezentata in cadrul Zilelor Filmului Irlandez (cu cateva cuvinte adresate inainte de catre Ambasadorul Irlandei la Bucuresti si de catre un reprezentant al ICR). Acest eveniment este organizat de Ambasada Irlandei în România cu sprijinul Institutului Irlandez de Film, Culture Ireland şi Arts Council, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul Francez şi Independenţa Film.

Bazat pe o piesa spumoasa a lui TJ Dawe – dramaturg, regizor si actor canadian, scrisa impreuna cu Michael Rinaldi (actor si scriitor – l-am putut vedea si in serialul Fringe), scenariul transpus pentru ecran de Elan Mastai si intrat pe mana lui Michael Dowse e o poveste de viata plina de dinamism, dand pe dinafara de replici haioase, in care mocneste un romantism fermecator. Cu framantarile specifice oricarei varste – pana la urma – in cautarea acelei iubiri – si numai aceleia!!! Unice! Chiar daca uneori, “dragostea presupune un comportament egoist”! 🙂 De la “broken heart” la “friends” si apoi la “Aurul nebunilor” ! Aha, v-am starnit iar curiozitatea?

Interpretii personajelor principale aduc povestii acesteia foarte mult, probabil, din experienta lor de tineri in cautarea fericirii.

what-if-862695l-imagine

Dar mai aduc ceva … genetic probabil 🙂 . Iata ce am spicuit de pe net:

“Cei doi actori din rolurile principale provin din familii care au legătură cu industria filmului. Mama lui Daniel Radcliffe este director de casting pentru filme de televiziune, iar tatăl este agent literar. Părinţii lui Zoe Kazan sunt amândoi scenarişti. Nicholas Kazan (fiul regizolului Elia Kazan – wow!) a scris scenariul mai multor filme, printre care şi „Fallen” (1998), cu Denzel Washington, John Goodman, Donald Sutherland şi James Gandolfini şi a fost nominalizat la Oscar şi Globul de Aur pentru scenariul filmului „Reversal of Fortune” (1990), cu Jeremy Irons şi Glenn Close. Mama lui Zoe Kazan, Robin Swicord, este de asemenea nominalizată la Oscar şi Globul de Aur pentru scenariul „The Curious Case of Benjamin Button” (2008), în regia lui David Fincher, cu Brad Pitt, Cate Blanchett şi Tilda Swinton. Tot ea a adaptat şi scenariul filmului „Memoirs of a Geisha”(2005).

Zoe Kazan (31 de ani) este ea însăşi atât actriţă, cât şi scenaristă de succes, ca și părinţii săi. Spre exemplu, a scris scenariul pentru cel mai recent film în care a jucat rolul principal: „Ruby Sparks” – o comedie, povestea unui romancier cu probleme, cu Antonio Banderas şi Annette Bening.”

Impresionant, nu-i asa?

what-if-998092l-imagineSi chiar am fost impresionata, cu precadere de Zoe Kazan , extrem de simpatica, spontana, cu o fetisoara care exprima o gama imensa de stari sufletesti, din care nu lipsesc candoarea, dar si determinarea intr-ale vietii intime si profesionale. Si o visatoare, pentru ca personajul interpretat, desenator intru a le animatiei, vizualizeaza mereu, cu ochii mintii un fel de “Degetica” cu plete de fetita si aripi de fluturas. In momente grele sau in momente de cumpana sau de bucurie.

De altfel (fac o paranteza), in preambului filmului am urmarit doua scurte desene animate extrem de reusite, inteligent-sugestive.

In ceea ce-l priveste pe Daniel Radcliffe, de data aceasta nu am mai vazut in prezenta lui pe ecran nimic din H.P., ci culmea, ceva din David Copperfield. Tinerete, candoare si determinare si la el, mai ales cand personajul sau, dupa 379 de zile (de la despartirea de “fosta”), hotaraste sa stearga din telefonul mobil, mesajul de punct final al relatiei. Si asta sus, pe acoperis, pe coama casei – unde se refugiaza cam des, pentru a fi singur cu propriile intrebari si framantari.

Toata povestea se desfasoara intro cinematografie superba semnata Rogier Stoffers, cu cadre largi, panoramice ale oraselor Toronto si Dublin, cu siluete decupate pe imagini de orizont ale zgarie-norilor canadieni, cu interioare pline de dinamism, cu frumusetea misterioasa a unei nopti pe plaja.

Si bineinteles, actiunea si imaginea servita de coloana sonora semnata de A.C.Newman, care mi-a placut si curioasa fiind sa stiu mai mult, am sapat. Si iata cate ceva din ce am aflat despre el si muzica sa:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=heDJeDoGT4g’]

Daca mergeti la acest film, veti afla cu stupoare ca “borcanele sunt un mormant pentru castravetii murati” 🙂 . Si veti mai afla multe chestii la care veti rade spontan si cu pofta!

Dar repet, nu e un film mare-mare … dar e tare simpatic!!! Si de fapt, exact de asta avem nevoie !

Nota: 7/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=A86JGbBEaBk’]

Articole similare

La vingt-cinquième heure (1967) – The 25th Hour

Dan Romascanu

Ana, mon amour (2017)

Delia Marc

Grey Gardens (2009)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult