Filme Filme europene

Un cosmonaut se întâlnește cu Alien: Sputnik (2020)

Sputnik (2020)
Regia: Egor Abramenko
Distribuția: Oksana Akinshina, Fedor Bondarchuk, Pyotr Fyodorov

‘Sputnik’, numele filmului rusesc de science-fiction regizat de Egor Abramenko, aduce imediat în minte perioada începutului erei spațiale cu șase decenii în urmă si a competiției tehnologice și politice dintre cele două supraputeri ale vremii – Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Daca în ceea ce privește lansarea primilor sateliți și a trimiterea primilor oameni în spatiu Uniunea Sovietică a avut pentru o vreme un avans considerabil, în competiția paralelă, cea a filmelor de science-fiction, nu a existat dubiu că americanii au dominat permanent. Și totuși, a existat și o tradiție de filme despre explorarea spațială realizate de studiourile și regizorii ruși materializată în filme de succes ca ‘Planeta furtunilor’, și din această tradiție reînoită în ultimele decenii descinde și filmul ‘Sputnik’. Sursele sale de inspirație sunt însă și filmele horror spațial de genul seriei ‘Alien’. Cele două lecții sunt bine învățate și avem de-a face cu un science-fiction bine făcut. Doza de originalitate, cel puțin pentru spectatorii mai puțin familiari cu acest spațiu geopolitic, o putem găsi nu neapărat în povestea însăși, ci în plasarea acțiunii în 1983, ultimul deceniu de existență a Uniunii Sovietice. Contextul în acest caz contează.

Eroul filmului este Konstantin, un cosmonaut sovietic (Piotr Fiodorov) care se întoarce dintr-o misiune de pe stația spațială. Ceva se întâmplă în timpul manevrelor de reintrare în atmosferă, Konstantin își pierde cunoștința pentru o vreme, iar când se trezește pe Pământ constată că partenerul său de misiune nu supraviețuise. Acțiunea se petrece în Uniunea Sovietica a anului 1983, veștile rele nu sunt făcute publice și Konstantin are parte în loc de primirea de erou la care se aștepta, de izolare într-o bază militară în desert și de o anchetă a la KGB din partea colonelului Semiradov (Fedor Bondarciuk) și a asistenților săi. Fiind suspectată prezența unei entități vii extra-terestre, este chemată în ajutor psiholoaga Tatyana Klimova (Oksana Akinshina), care este desigur blondă, frumoasă și cu un bagaj de traume personale ale ei. Daca schema de acțiune vi se pare familiară din filme ca ‘Arrival’, cred că nu este vorba despre o coincidență, ci despre inspirație directă. Ceea ce este diferit este ambianța de supraveghere permanentă, de suspiciune și de teroare în care trăiesc toți eroii. Metodele KGB-iste își încercau pentru ultimele dăți puterea în acei ani, oamenii erau încă dominați de frică și eroii au mai multe șanse să-și găsească aliați printre extra-tereștri decât printre semenii lor. Horror-ului spațial i se adaugă thriller-ul politic și amestecul funcționează destul de bine.

Oksana Akinshina reușește să creeze o eroină credibilă, frumoasă, inteligentă, sensibilă la nuanțele psihologice, care se adaugă galeriei de eroine femei cercetători ai spațiului care măcar pe ecrane echilibrează inegalitatea intre sexe încă existentă în acest domeniu. Cel mai formidabil rol îi aparține însă lui Fedor Bondarciuk, fiul lui Serghei Bondarciuk, celebrul regizor sovietic din a doua jumătate a secolului trecut , și el însuși o personalitate multilaterală (actor, producător, regizor). Colonelul Semiradov creat de el este un ‘rău’ care dă fiori, jucat realist cu maximă atenție la detalii, în stilul bunei cinematografii ruse. Daca acest film ar fi fost făcut în altă parte, rolul ar fi putut fi atribuit lui Max von Sydow. Cinematografia este rezonabilă, efectele speciale nu sunt dintre cele mai spectaculoase, dar greu să mai imaginezi monștri spațiali după ‘Alien’. Decorurile excelente combină un centru de cercetare științifică cu o închisoare sau un spatiu concentraționar. Egor Abramenko se află la primul său film de lung metraj, dar ‘Sputnik’ nu arată deloc ca un film de începător. Dimpotrivă, cred că regizorul demonstrează îndemănare în mânuirea uneltelor profesiei și aplicarea lecțiilor învățate din diferite surse. Sper că va avea șansa primirii unor scenarii originale, sau poate le va scrie el însuși pentru a-și putea dezvolta în mod creativ talentul.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, GoldPoster.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (25 februarie – 3 martie 2019)

Dan Romascanu

World War Z (2013)

Mihaela

Maze Runner: The Death Cure (2018) – Labirintul: Tratament letal

Andra Avram

1 comment

Bogdan Mihăilescu 15 octombrie 2020 at 15:39

care este numele original sau englezesc al filmului Planeta furtunilor?

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult