Trois souvenirs de ma jeunesse (2015) – Trei amintiri din tinerețe
Regia: Arnaud Desplechin
Scenariul: Arnaud Desplechin, Julie Peyr, Nicolas Sadaa
Distributia: Mathieu Amalric, Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet, Elyot Milstein, Pierre Andrau
Filmul acesta nu-ti poate fi cu usurinta pe plac. Abia dupa vizionare, realizezi cat de frumos si dureros este spusa aceasta poveste … o repetabila devenire in viata , dupa acumularea unor experiente … atat de repetabile …
“Portretul unui om la tinerete” …aci nu putem sa nu intrevedem legatura cu “Portrait de l’artiste en jeune homme” (Joyce), este constituit din cele trei parti ale filmului: Copilaria, Rusia si Pastele.
Este foarte importanta pentru Desplechin onomastica la care recurge pentru personajele sale si in acest sens, iata un interviu realizat de Charlotte Pudlowski cu scenaristul/regizorul filmului, intru devoalarea/limpezirea si decodificarea acestei povesti, o alegorie tulburatoare prin morala sa.
Cum te modeleaza in viata iubirea si suferinta, suferinta si iubirea,. Care iti sunt prietenii? Modelele de urmat in viata? Cand te opresti, la un moment dat, pentru privi inapoi? Care pot fi cele “trei amintiri din tinerete” – edificatoare pentru formarea caracterului tau?
Care, repet, sunt oamenii cu care te-ai intersectat in tinerete si te-au format ca adult?
Declicul acestor intoarceri in timp ale lui Paul Dedalus, adult, este strania aparitie a unui tiz aflat in Australia. Adultul Dedalus din Franta, ridica multe suspiciuni autoritatilor. Trasee geografice printr-o multime de tari, multe dintre ele aflate in orient, o trecere profesionale pe la Politia Judiciara de pe Quai des Orfevres, antropolog implicat in diferite proiecte de cercetare … Si de aici, mai departe, suntem cu proiectorul asupra trecutului.
Debutand in Roubaix (un orasel din nordul Frantei, in apropiere de Lille), cu copilaria lui Paul Dedalus, intr-o familie zdruncinata de boala psihica a mamei si apoi lovita de sinuciderea acesteia; doi frati mai mici ….. un tata cenusiu si depresiv …continuand cu episodul Rusia, care limpezeste aparitia si existenta “geamanului din Australia” (alaturi de prietenul Marc Zylberberg – salveaza un evreu din Minsk, oferindu-I acestuia pasaportul si identitatea sa) si finalizand cu ultimul capitol Pastele, in cautare de dragoste, de prietenie, de repere morale, de valori, de modele profesionale.
Fiecare dintre personajele cu care se intersecteaza existenta lui Paul, lasa cate o urma asupra formarii sale, asupra puterii de intelegere a umanului, a trasaturilor lumii inconjuratoare. Exista pasiune, dar exista si plictiseala, exista depresie, dar exista si un imens interes pentru invatatura, instructie si un viitor profesional.
Exista iubiri si prietenii tradate.
Exista personalitati formatoare.
Exista impliniri si neimpliniri.
Paul, Delphine, Ivan, Marc, Bob, Kovalki, Esther, profesoara Behanzin …fiecare isi lasa amprenta! Si uneori … e greu uiti, sa-ti revii, chiar daca intelegi!
O poveste a multora dintre noi. Experiente si trairi la tinerete, cu urme adanci de-a lungul intregii vieti. O iubire de tinerete, toxica pe undeva … care nu va mai permite multi ani dupa tradari repetate, refacerea celui puternic incercat. Si este posibil ca cei doi protagonisti sa nu-si mai revina niciodata pe deplin.
Felul in care o spune Arnaud Desplechin insa, este originala atat prin decupaj, ritm si treceri de la narare persoana I la persoana a III, cat si prin maniera cinematografica dirijata de Irina Lubtchansky. Cadre fixe pe figurile extrem de expresive ale unor actori atat de tineri, dar atat de complex implementati in personaje. Se detaseaza cuplul Quentin Dolmaire si Lou Roy-Lecollinet. Si emotioneaza Mathieu Amalric (Paul adult), cunoscut si apreciat din filme precum Hotel Grand Budapest (2014), Scafandrul si Fluturele (2007).
Muzica filmului este compusa de Gregoire Herzel si Mike Kourtzer si iata o trecere in revista a soundtracks-urilor care completeaza aceste trei amintiri.
Un film tulburator. Nimic din ce traiesti nu trece fara a lasa o urma.
Nota: 7/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=xCMCC4X4chc’]