Filme Filme europene

Răzbunare în frig: Cold Pursuit (2019)

Cold Pursuit (2019) – Ucide-i cu sânge rece
Regia: Hans Petter Moland
Distribuția: Liam Neeson, Laura Dern, Micheál Neeson

‘Cold Pursuit’ (2019) este un remake american al unui film european – norvegian în acest caz – care se numea ‘Kraftidioten’ sau ‘In Order of Disappearance’ în versiunea engleză. În 90% dintre cazuri remake-urile americane sunt eșecuri cinematografice răsunătoare, dar am dat totuși șansă acestui film, mai ales deoarece producătorii au avut ideea interesantă de a-i invita pe doi dintre creatorii filmului norvegian – regizorul Hans Petter Moland și pe directorul de cinematografie Philip Remy Øgaard – să participe la realizarea versiunii americane. Despre originalul norvegian scriam acum aproape zece ani, când am văzut filmul, că este o combinație în care personaje din filmele lui Tarantino – gangsteri nu prea inteligenți cu sub-cultura lor speciala – evoluează în peisajul înghețat care amintește de ‘Fargo’ al fraților Coen. Remake-ul american este departe de a fi un dezastru, dar nu ajunge la originalitatea, comicul și tensiunea filmului original. Ceva din filmele lui Tarantino și ale fraților Coen a rămas, dar trebuie să adaugăm aici și filmele brutale de acțiune în care era specialist Bruce Willis și în ultima vreme chiar și Liam Neeson ca termen de comparație și, poate, ca sursa de inspirație.

Premizele declanșării acțiunii sunt aceleași ca și în filmul norvegian și în romanul care le-a inspirat, deși aici sunt expediate în câteva minute, și nu sunt sigur că mi-ar fi fost clare daca nu aș fi văzut filmul original. Nels Coxman este șofer al unei mașini de dezăpezire în munții Rockies, în apropiere de Denver. Fiul său, care lucrează la aeroportul local, cade victimă unei greșeli de identificare și este răpit și ucis de o bandă de traficanți de droguri, care încearcă să mascheze crima într-o moarte prin supradoză de stupefiante. Politia se grăbește să claseze cazul, dar Coxman nu crede că fiul sau consuma droguri și începe să ancheteze împrejurările morții. Ajunge repede la cei direct implicați și, ne mai având încredere în sistemul de justiție, nu ezită să-i lichideze. Arma sa preferată este o carabină căreia îi tăiase țeava, iar mijlocul de transport preferat, în miez de iarnă, mașina de dezăpezire. După ce a lichidat prima tranșă de făptași, își propune să ajungă la cel care i-a trimis în acțiunile lor criminale, șeful unei bande de traficanți care controlează o mare parte din oraș. În scurtă vreme se va trezi implicat în războaiele dintre bandele de gangsteri. Numărul cadavrelor crește, marcat de fiecare dată de un simbol mortuar, că o piatră de mormânt cinematografică.

Mărturisesc că nu am fost niciodată un mare admirator al lui Liam Neeson și cu atât mai puțin al rolurilor sale în filme de acțiune, de obicei ca tată îngrijorat sau îndoliat. În ‘Cold Pursuit’ el interpretează încă un asemenea rol și nimic nu m-a făcut să-mi schimb opinia. Laura Dern apare la începutul filmului ca soția eroului și mama tânărului ucis, dar apoi dispare (lăsând o scrisoare albă de adio) și rolul este prea mic pentru talentul ei. Tocmai galeria personajelor secundare este cea care mi-a plăcut. Se confruntă două bande de gangsteri, și între episoadele sângeroase avem ocazia să facem cunoștință cu câteva personaje creionate cu originalitate și cu umor. Două exemple: banda de răufăcători amero-indieni și ‘Mustang’, personajul interpretat de Domenick Lombardozzi, care joacă rolul de tutore al băiețelului șefului gangsterilor, prea ocupat cu lichidarea dușmanilor și cu propriile crize de isterie pentru a avea timp să fie și tată. Cinematografia lui Philip Remy Øgaard reconstituie în mod spectaculos împrejurimile orașului Denver (deși filmările au fost făcute în Canada), dar lipsește totuși elementul de horror pe care îl crea în filmul norvegian uriașa mașină de dezăpezire transformată în armă fatală. Până la urma, nimeni nu iese foarte dezamăgit din vizionarea lui ‘Cold Pursuit’: nici amatorii de filme de acțiune de răzbunare și nici amatorii de comedii cu gangsteri. Poate doar amatorii de filme scandinave care nu sunt dispuși să accepte niciun compromis într-un remake american.

Disponibil pe PrimeVideo.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://dcstake.com/2020/06/02/cold-pursuit-film-review/)

Articole similare

Faster (2010)

Delia Marc

Comme un chef (2012)

Jovi Ene

Istoria ca o farsă: The Death of Stalin (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult