Prin blogosfera cinefila

Prin blogosfera cinefilă (11 – 17 decembrie 2017)

-Se discută în continuare despre filmele românești ale sfârșitului de an. Astfel, pe Scena9.ro, Georgiana Mușat scrie despre Marița: ”Marița, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, e un road movie care extinde niște căutări pe care regizorul și le-a mai făcut și în scurtmetrajele anterioare (cel mai vizibil în 15 iulie), niște călătorii-vizite pe care personajele le fac. Filmele sale sunt fragmente din existența unor indivizi, surprinși în momente absolut banale (sărbători, zile de naștere, excursii pe litoral sau la munte), iar pe parcursul acestor scurte evenimente, viețile lor nu se schimbă niciodată radical. Iftime se îndepărtează de acel „dispozitiv al ceasului”, așa cum îl numește Andrei Gorzo în Lucruri care nu pot fi spuse altfel, un dispozitiv scenaristic din multe dintre filmele noului val românesc, care presupune ca protagoniștii să acționeaze sub presiunea unui deadline.”

-Despre ultimul Star Wars am scris și noi (a se vedea articolul Andrei Avram, de la linkul de mai jos). Despre același film, aflăm și opinia lui Saramon de pe Blogdecinema.ro: ”The Last Jedi este un film straniu pentru că e distractiv până la un punct, până începi să-l iei un pic mai mult în serios și încerci să înțelegi logica fiecărei scene. Rian Johnson combină și comprimă o mulțime de fire narative într-un film de 150 de minute. Bifează fiecare idee și trece rapid mai departe. Dacă tot ceea ce vrei este un film de acțiune, cu multe scene de bătălie, cu câteva faze comice și cu câțiva roboți, atunci Star Wars: The Last Jedi este filmul pe care-l cauți. Dacă vrei ceva mai complex, caută în altă parte.”

-De luat în seamă și recenzia Ioanei Balaș de pe Movienews.ro: ”Povestea centrală este plină de surprize, mai ales dacă intrați la film cu anumite așteptări sau teorii. Filmul reușește tocmai să arate faptul că ar trebui să nu ne mai petrecem timp teoretizând, ci pur și simplu să intrăm la film și la filme în general cu mintea deschisă și fără preconcepții. Un singur minus pot spune că are filmul, și anume subplotul a două personaje și deși vedem prin prisma lor Canto Bight și comentariul asupra clasismului, există niște momente și un personaj care sunt degeaba.”

-Și, dacă vrem să ne și distrăm, dar și să fim serioși (mai cu seamă când vorbim de realitatea românească), vă recomand și recenzia lui Iulian Fira, care face o paralelă între The Last Jedi și politica pesedeului: ”Exista un aspect in privinta caruia Star Wars: The Last Jedi si PSD-ul se deosebesc izbitor: umorul. Dincolo de momentele in care se cauta mortis amuzarea spectatorului, exista in film un aer bascalios, ireverentios chiar, la adresa propriului mit. Exista cateva momente solemne, al caror patetism este spulberat de cate o replica aparent stupida, dar de fapt izvorata din excelentul bun simt al scenaristului-regizor Rian Johnson, care stie ca vremea idolilor si a dihotomiei absolute bine-rau a disparut si ca traim intr-o lume cu o ampla zona gri.”

-Au început să apară topurile de final de an. Primul dintre ele vine de la unul dintre blogurile noastre favorite, Marele Ecran. Iată ce spune Lucian Mircu despre filme românești ale anului 2017: ”N-a fost un an strălucit pentru filmul românesc, dar nici întunecat. Foarte solid mi s-a părut filmul lui Adrian Sitaru, Fixeur (prezența sa în cinematografe suprapunându-se din păcate cu cele mai ample proteste de stradă din ultimii nuștiucâți ani). Dacă ar fi să numesc cel mai important film românesc al anului ar fi tot un documentar:  Ouăle lui Tarzan de Alexandru Solomon. Greu, inconfortabil, despre lumi aparent îndepărtate și totuși dureros de asemănătoare cu a noastră. Ouăle lui Tarzan e strigătul mut al omului-maimuță. Țara Moartă de Radu Jude e fix așa cum te-ai aștepta de la un film de Radu Jude să fie: complet neașteptat și necruțător. Mențiune specială: doc-ul necesar/activist Planeta Petrila, cu care am reușit să strângem 700 de spectatori la Grădina de Vară. Cel mai bun debut (și în sfârșit un „film românesc de Crăciun”) e Marița de Cristi Iftime – ne asumăm subiectivismul, fiind filmul de închidere al ediției Ceau, Cinema! 2017.”

Recenzii filme pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Star Wars: The Last Jedi(2017)

-”Topaz(1969)

-”Torn Curtain(1966)

Netflix și binging. Noile reguli ale consumului de divertisment TV

Articole similare

Revista presei culturale (31 iulie – 6 august 2015)

Jovi Ene

Intriga matrimonială, de Jeffrey Eugenides

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (22 – 28 iulie 2013)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult