Chocolat (2016)
Regia: Roschdy Zem
Distribuția: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme
‘Chocolat’, filmul din 2016 al lui Roschdy Zem, este unul dintre acele filme de la a cărui vizionare am plecat mulțumit, dar pe care, pe măsură ce senzațiile și ideile se sedimentează, îl consider ca pe o șansă ratată de a fi fost un film excepțional. Filmul este bazat pe biografia unui personaj real, un clovn negru într-o Franță aproape exclusiv albă la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, o Franță divizata de cazul Dreyfus și care este departe de a fi înlăturat prejudecățile rasiale. Adevăratul Rafael Padilla – cu numele de circ Chocolat -, se născuse sclav, devenise orfan la vârstă fragedă și fusese adus din Cuba în Spania pentru a fi servitor. Fugit de la stăpânii abuzivi, se refugiază într-un circ. Împreună cu clovnul englez George Footit au alcătuit un duo celebru, care a stabilit o tradiție a perechilor de performeri compuse dintr-un clovn clasic și un outsider vagabond. Uitat pentru cea mai mare parte a secolului 20, a fost redescoperit de istoricul Gérard Noiriel, expert în istoria imigrației în Franța, care i-a dedicat două cărți și a fost co-autor al scenariului acestui film. Cu toate acestea, filmul se îndepărtează destul de mult de biografia reală a personajului. Rezultatele acestei libertăți luate de autorii filmului în raport cu biografia reală sunt amestecate.
Nu sunt adeptul biografiilor fidele cu orice preț, dar cred că au fost lăsate în afara câteva detalii semnificative și au fost adăugate altele care nu contribuie neapărat la narațiune sau profilul personajului. Chocolat nu era originar din Africa și despre originea sa cubană și copilăria aventuroasă și traumatică totodată nu se spune aproape nimic. Întâlnirea dintre Chocolat și George Footit este plasată într-un circ imaginar și aici adăugirea mi se pare inspirata, căci domnul și doamna Delvaux sunt bine creionați și vor juca (mai ales doamna) un rol în poveste și mai târziu. Marie Hecquet, iubita lui Chocolat, este în schimb prezentata că văduvă, și nu prea văd rostul acestei înfrumusețări a personajului. Legătura ei cu Chocolat a fost în fapt un adulter, femeia și-a distrus familia și o existență burgheză pentru o legătură condamnată de majoritatea celor din jur, și acest sacrificiu se pierde. Artistul nu a fost niciodată întemnițat și torturat, dar să zicem că acest episod adaugă dramatism poveștii. În fine, se insinuează în film că Chocolat ar fi fost lăsat infirm, – mutilat în bătaie pentru că nu-și putea returna datoriile -, în realitate el a continuat să apară în circuri până la finele vieții, dar pasiunea francezilor pentru circ se cam evaporase.
Din fericire pentru film, majoritatea slăbiciunilor scenariului sunt compensate de jocul actorilor și de excepționala reconstituire a perioadei și a lumii circului pe care o cunoaștem și din tablourile lui Degas sau Toulouse-Lautrec dar și din filmele fraților Lumière (fragmente din acestea în credite, să nu le pierdeți!). Omar Sy crează un Chocolat statuar și cuceritor, naiv și sensibil în același timp. Este formidabil și James Thierrée care interpretează rolul lui George Footit. M-am gândit la Charlot în timp ce vedeam filmul și datorită perioadei în care se petrece acțiunea și personajului de clovn. Citind materiale după vizionare, am aflat că actorul este chiar nepotul marelui artist și mi-am dat seama și de asemănarea fizică frapantă. Cum de nu are acest actor o cariera mai vizibila? Cred că dacă legătura dintre cei doi – ca artiști, ca prieteni, ca oameni atât de diferiți într-o societate dominată de prejudecăți -, ar fi fost mai bine scrisă am fi avut de-a face cu un film de excepție. Sunt și așa însă destule motive bune pentru a nu rata vizionarea lui ‘Chocolat’.
Nota: 6/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)