Peter Rabbit (2018) – Peter Iepurașul
Regia: Will Gluck
Distribuția: James Corden, Domhall Gleeson, Sia, Sam Neill, Margot Robbie, Rose Byrne
Ilustratoare, scriitoare, botanistă și… antreprenoare, Beatrix Potter (1866-1943) poate fi, cu ușurință, un model pentru toți cei cu profesii independente. Puțini știu că, din câștigurile obținute din cele 30 de cărți scrise (dintre care cele mai cunoscute sunt cele 23 de povești pentru copii), Potter a cumpărat mai multe suprafețe de pământ pe care se aflau ferme, pentru a păstra intact peisajul neatins al unei zone deluloase din Lancashire. Pe lângă aceasta, a mai crescut oi din rasa Herdwick și a reușit să își vândă și administreze cu succes drepturile de proprietate intelectuală.
Sony Animation a lansat de curând „Peter Iepurașul” (Peter Rabbit), o adaptare nouă și plină de entuziasm pentru marile ecrane. Cu participarea unor actori îndrăgiți precum Rose Byrne sau Domhall Gleeson, care, alături de interpretarea personajelor „umane”, și-au împrumutat și vocile unora dintre personajele „cu patru lăbuțe”, filmul este o alegere minunată atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, și o propunere perfectă pentru un week-end în familie.
Peter este un iepuraș orfan, care locuiește împreună cu cele trei surori ale sale, Flopsy (Margot Robbie), Mopsy (Elizabeth Debicki) și Cotton-Tail / Pufoșica (Daisy Ridley) și cu verișorul, Benjamin (Colin Moody), într-o vizuină dintr-o zonă rurală, aproape de Londra. Ocupația lui favorită este să atace straturile cu varză, roșii, dovlecei și alte bunătăți aparținând fermierului McGregor (Sam Neill). Firește, misiunile de alimentare sunt deosebit de periculoase și necesită o planificare strategică atentă, așa că toți cinci iepurașii dedică mult timp construirii celor mai eficiente operațiuni.
Într-o bună zi, însă, are loc un eveniment neașteptat, care tulbură echilibrul (și așa precar) micului lor univers. Nemaifiind la adăpostul rugăminților simpaticei Bea (Rose Byrne), vecina bătrânului McGregor, iepurașii cu pricina se văd puși într-o situație în care trebuie să lupte nu doar cu animozitatea noului stăpân al grădinii, ci și cu un sentiment căruia îi stă în obicei să biruie totul: dragostea.
Un amănunt interesant este că Bea a fost construită după chipul și asemănarea „mamei” lui Peter, autoarea Beatrix Potter. În film, Bea este pictoriță, și, spre final, o vedem devenind și antreprenoare, după ce cursul vieții i se schimbă dramatic, într-un timp scurt.
Filmul nu lasă loc plictiselii sau monotoniei. Încărcat de scene de acțiune sau care te fac să te tăvălești pe jos de râs, aducând în prim-plan, pe lângă protagoniști, și porci fițoși, vrăbii care dau sfaturi în ritm de rap sau bursuci derutați, deloc pricepuți la a poza în obiecte, atinge și câteva subiecte de interes pentru orice vârstă. Printre altele, evidențiază egalitatea dintre fete și băieți (atât Peter, cât și surorile lui, luptă, gândesc și trec prin toate evenimentele tumultuoase împreună), dar și folosul trăsăturilor de caracter pozitive, precum generozitatea, istețimea și integrarea în echipă.
Ca fapt divers, mare parte a filmărilor a avut loc în Australia, țară în care introducerea iepurilor nu mai este permisă, fiindcă, spre finalul anilor 1800, aceștia au fost declarați dăunători, fiindcă se înmulțiseră peste măsură. Iar dacă ajungeți să-i îndrăgiți pe Peter și pe ceilalți năzdrăvani cu patru lăbuțe, puteți oricând urmări și adaptările televizate din 1992 (Lumea lui Peter Rabbit și a prietenilor săi), respectiv 2012 (Peter Iepurașul).